Ponty a végén, avagy Daiwa Connoisseur G8 rakós bot éles bevetésen

Ponty a végén, avagy Daiwa Connoisseur G8 rakós bot éles bevetésen

A Daiwa márkanév hallatán a hazai horgászok nagy része a kiváló minőségű pergető botokra, pergető orsókra gondol. Egyáltalán nem véletlen, hogy akik a legjobb felszereléseket keresik ebben a műfajban, azok először e márka a termékeire összpontosítanak. A Japánban gyártott orsóknak - nyugodtan állíthatjuk - nincs párja. A Daiwa finomszerelékes horgászeszközeinek hazája viszont nem Japán, hanem a legnagyobb horgászkultúrával, horgászmúlttal rendelkező ország, Anglia. Az itt készített horgászeszközök ugyanazt a magas minőséget nyújtják, mint a Japánban gyártott testvéreik. Mostani írásomban egy ilyen extra magas igényeknek is megfelelő, a maga kategóriájában egyedülálló rakós bottal, a Daiwa Connoisseur G8-cal szeretnélek megismertetni benneteket.

Daiwa Connoisseur G8 akció közben

Hazájában, Angliában a Daiwa a legrangosabb, legelismertebb márkanév, ami akkor jelenthet igen komoly fegyvertényt, ha tudjuk, hogy olyan márkákkal kell versenyeznie, mint a Preston, a Fox vagy például a Browning. Az angol horgászok - nyugodtan állíthatjuk - a finomszerelékes horgászmódszerek mesterei. Számtalan világversenyen bizonyították már, hogy bármilyen versenykörülmények között eredményesek tudnak lenni, és természetesen mindig az esélyesek között tartják őket számon. Az eredményesség nagyban múlik a tudáson, a szerencsén, de sok múlhat a megfelelő felszerelésen is. A körülmények változatossága miatt nem lehet mindent ugyanazzal a felszereléssel megoldani, így gondolhatták a Daiwa mérnökei, amikor például a legmagasabb igényeknek is megfelelő rakós botokat tervezték. A Daiwa Tournament Airity „mindenes” horgászatra tervezett, azaz legáltalánosabban használható, úgynevezett allround bot, a Daiwa Spectron M2 inkább keszegezésre, nagyon gyors, pörgős horgászatra alkalmas, a Daiwa Connoisseur G8 pedig kifejezetten pontyozásra, a nagy halakra vethető be. Most ez utóbbi rakós botot fogjuk tüzetesebben megvizsgálni.

A Connoisseur G8 a Daiwa kínálatának legerősebb tagja

Egy rakós bot kiválasztásakor általában elmondhatjuk, hogy kompromisszumokat kell kötnünk, valamelyik tulajdonságot fel kell áldoznunk azért, hogy a többi ne szenvedjen csorbát. Ha egy bot erős, akkor jellemzően nehezebb és lassabb reakciójú, illetve ha könnyű, akkor már nem annyira erős, esetleg nem gerinces. Itt van azonban a Daiwa Connoisseur G8 bot, amelynek nyers paramétereit figyelembe véve azt kellene gondolnunk, hogy itt valami tévedésről, elírásról van szó. A katalógusadatok szerint a bot 12,7 méteres hosszban csak 795 g, és a bothoz 20+-os csőgumi is használható! Ez egyszerűen döbbenetes, hiszen a bot tömege egy könnyű keszeges pálcát sejtet, viszont a 20+-os jelölés a legvastagabb csőgumik használatát is megengedi.

A nyéltag átmérője 46 mm alatt van

Azt, hogy egy bot könnyű legyen, többféleképpen lehet elérni. Lehet csökkenteni a falvastagságot, ám ezzel törékenyebbé és sérülékenyebbé válhat a bot. A tagok átmérőinek csökkentésével jelentősen csökkenhet a bot tömege, de általában ezzel a megoldással a bot gerincessége szenved csorbát. A Connoisseur G8 nyélátmérője 46 mm alatti, ami kényelmesebb fogást enged a horgásznak, és nem utolsósorban a vastagabb rakósokhoz képest kevésbé kell kapaszkodni a botba oldalszél esetén.

A tagok mindkét vége erősített

A bot tartósságának és erejének növelése érdekében minden tag mindkét végét megerősítették. A teljesítmény maximális kihasználása végett a bottagokat úgy toljuk össze, hogy a jelölések egy vonalba essenek. A felhasznált karbon anyag lehetővé tette, hogy a viszonylag kis átmérő ellenére is gerinces és gyors maradhasson a bot.

Angliában a felsőkategóriájú rakós botokat 16 m-es csomagban árulják, viszont az európai piac részére készítenek kifejezetten versenyzésre alkalmas 13 m-es pakkot. Az egyes csomagok tartalma a következő:

Daiwa Connoisseur G8 13 m pakk tartalma:

  • 1 db 12,7m-es Daiwa Connoisseur G8 rakós bot
  • 2 db 4 részes top szett
  • fordítható 85 cm-es toldó (11,5 m és 13 m-es hosszhoz)
  • botzsák csövekkel

Daiwa Connoisseur G8 16 m pakk tartalma:

  • 1 db 16 m-es Daiwa Connoisseur G8 rakós bot
  • 1 db 3 részes top szett
  • 2 db bigbore (nagylyukú, pontyos) top szett + No. 3
  • Short No. 4 (a No. 4 tag helyettesíthető a taggal, mellyel a bot kb. 80 cm-rel lesz rövidebb)
  • cup kit
  • botzsák csövekkel

Festett nyéltagok a 14,4 és a 16,0 méteres hosszhoz is a CPP-160 angol változat esetében

Nézzük a bot hosszát! Nagyon fontosnak tartom megemlíteni, hogy a bot hossza vágatlan, keszeges top szettel 12,7 m. A precíz angolok nem 13 m-t írnak a botra, hanem 12,7 m-t, ilyenkor a vásárló joggal várhatja el, hogy a bot hossza a feltüntetett értéknek megfeleljen. A bot hosszát saját magam is ellenőriztem, nem ért kellemetlen meglepetés, Angliában nem engedheti meg magának egy magára adó cég sem, hogy 10-20 vagy több cm-t tévedjen, a bot hossza pontosan van megadva.

TagHossz (cm) (mért)Tömeg (g) (mért)
No 1893
No 211510
No 311822
No 415442
No 516593
No 6168111
No 7170136
No 8171170
No 9 (nyéltag)173210

A vágatlan keszeges top még nem alkalmas gumizásra: ahhoz, hogy vékony (kb. 1,2 mm-nél vékonyabb) tömör gumival használni lehessen, kb. 30 cm-t vágni kell belőle. A keszeges top szett első két tagja teleszkópos rendszerű, a második tag a harmadikhoz már put over rendszerrel illeszthető.

A keszeges top szett teleszkópos rendszerű, mellette a csőgumik használatához alkalmasabb ún. bigbore (nagylyukú) top

Mint említettem, a bot egy igazi nagyhalas rakós bot. A bot karakterisztikájához, erejének kihasználásához mindenképp ajánlott a vastagabb csőgumi használata, ezt pedig egy a keszeges top szettnél sokkal alkalmasabb úgynevezett bigbore (nagylyukú) top szett használatával tehetjük meg. A bigbore top egy hosszabb, a bot harmadik tagjára illeszkedő bottag, ezzel a taggal egy AB tip-es top szettet kapunk. Ezzel a nagylyukú taggal tették lehetővé azt, hogy ez a top vágatlanul is alkalmas legyen vastagabb csőgumi fogadására.

Bigbore és a keszeges top felszerelve
A vágatlan bigbore közelebbről, fekete Daiwa Hydrolastic csőgumival szerelve
3,35 mm, ekkora a bigbore top belső átmérője

Mivel a bigbore top hosszából nem kell vágni (kivéve, ha extra vastag csőgumit használnunk), a kétrészes top szett (bigbore + No. 3) hossza megegyezhet a vágott, háromrészes keszeges top szett hosszával (No. 1 + No. 2 + No. 3), így amikor a keszeges és a pontyos t top szetteket vegyesen, váltogatva használjuk, akkor is pontosan ugyanott fogunk horgászni. Ugye nem kell tovább ecsetelnem, hogy ennek például a versenyhorgászatban milyen kulcsfontosságú szerepe van?

Természetesen az egyforma hosszú top szettek hosszához igazodva érdemes az etetőcsészés top szettet is erre a méretre vágni, ezzel lesz tökéletes a használhatóságuk.

A keszeges, a bigbore és az etetőcsészés top szett…
… egyforma hosszúak

Elkészültünk a bot gumizásával, irány a tópart! Nagyon hosszúnak, szinte végtelennek tűnő hűvös hónapok után egy kis remény csillant fel, egy kis felmelegedés után döntöttem úgy, hogy mindenképp szeretném kipróbálni a botot. A kora tavaszi idő még nem tűnt megfelelőnek nagy halak partközeli horgászatára, de bíztam benne, hogy legalább keszegekhez szerencsém lesz. A keszegek horgászata ugyan nem alkalmas arra, hogy a bot igazi erejét demonstráljam, de arra jó lehet, hogy a bot súlyáról, kezelhetőségéről véleményt formálhassak. Minél hamarabb szerettem volna kipróbálni a botot, ezért megragadtam az első adandó lehetőséget, egy kora tavaszi hétvégi napon elszántam magam egy rakós botos horgászatra.

A vízparton nem éppen idilli időjárási körülmények fogadtak. Az időnként viharos erejű déli szél a tógazda szerint sem kecsegtetett kedvező eredménnyel, de az igazi horgász nem hátrál meg! Szélcsendes részt kerestem, amit a gát oldalában meg is találtam.

Etetéshez dévéres és pontyos etetőanyagot használtam kukoricával dúsítva

Bár az etetést etetőcsészével szerettem volna elvégezni, ezt a nagy erejű szél meghiúsította. Nem akartam a bot épségét veszélyeztetni, így maradt a gombócok kézi bedobálása.

Alapozó etetés a nagy szél miatt kézzel történt

Az etetés végeztével nekiláttam a felszerelés összeállításának. A víz nem áramlott, a gát némi oltalmat adott a felerősödő szél ellen. A keszeges top szettet választottam 0,9 mm-es tömör gumival. A tó jó dévérállománnyal rendelkezik, ezekhez a halakhoz több mint elégségesnek tűnt a 14-es főzsinór és hozzá a 10-es méretű előke. Mivel szúnyoghoz nem sikerült hozzájutnom, a csonti fogósságára kellett építenem. Ennek megfelelően a horog méretét a csalihoz igazítva 18-ast választottam. Elégségesnek tűnt egy 0,75 g-os hosszúkás testű úszó használata, a változó fényviszonyok miatt cserélhető antennás típusra esett a választásom.

Cserélhető antennás Drennan Tuff Eye 1 úszó

A bot tagjainak egymás mellé fektetésekor azonnal feltűnik, hogy a nyéltag előtti két tag (No. 8 és No. 7) felülete különbözik a többitől. Ez a két tag speciális felületkezelést kapott, ennek eredménye az, hogy a bot csúsztatásakor egyáltalán nem tapad a kezünkhöz. Amikor a görgőről lehúzzuk az utolsó tagot (a nyéltagot), akkor már ezeket a felületkezelt tagokat fogjuk csúsztatni.

A képen balról a felületkezelt 8. és 7., majd a 6., az 5. és a 4. tag látható

A bot összerakva, betolás után rendkívül könnyűnek és gerincesnek tűnt. Mintha nem is pontyos botot fognék, olyan érzésem volt. Ezt ígérték a nyers paraméterek, de megtapasztalni mindezt egészen más érzés. Pusztán kényelemből és az időnként feltámadó szél miatt használtam a láda bottartóját, a bot súlya ezt végképp nem indokolta.

Hihetetlen könnyű, gerinces és gyors reagálású a Connoisseur G8
Változó időjárás volt a jellemző, itt most épp beborult

Az első betolás után egy-két bevágásszerű mozdulattal teszteltem a bot gerincességét. Villámgyorsan reagált a spicc, semmi késlekedés vagy fölösleges lengedezés! Ez így nagyon rendben is lenne, de most már horgásszunk is, próbáljunk halat fogni… Hosszú percek után egy kb. 20 dkg-os dévér volt az első jelentkező, amelyet váltakozó szünetekkel hasonló méretű társai is követtek.

A bontás után minél kevesebb taggal fárasszunk…
… számolva a gumi nyúlásával
Szákolás előtti pillanat
Egy a sok szép dévér közül

Sajnos pontyoknak nyomuk sem volt, pedig nagyon jó lett volna az év első rakós botos horgászatán legalább egy jobb halat felmutatni, bár a szép dévéreknek különösen örültem. A horgászat közben viharos erejű széllökéseket is kaptam, voltak olyan gondolataim, hogy itt és most kellene abbahagyni. Nem adtam fel a küzdelmet, ami így visszagondolva jó döntés volt, a tó egy szép ponttyal honorálta kitartásomat. A hal megakasztásakor azonnal érezni lehetett, hogy nem dévérhez van dolgom, a két tagba fűzött vékony gumi hosszan nyúlt a megugró ponty után. A vékony tömör gumi miatt egy kicsit hosszasabb fárasztás következett, melynek végén a ponty is megadta magát. Örömöm teljes volt, minden körülményt figyelembe véve egy kellemes, eredményes horgásznapot tudhattam magaménak.

Szép dévérek és a ponty

A Daiwa Connoisseur G8 rakós bot jelesre vizsgázott egy olyan horgászaton, ahol igazán nem a fő erényét, azaz az erősségét teszteltem. A bot csekély tömege - nyugodtan állíthatom - egyedülálló a kategóriájában, ez a tulajdonsága, valamint gerincessége, feszessége és hihetetlen gyors reagálása nemcsak a nagy pontyok, hanem keszegek horgászatára is alkalmassá teszi. Értékére és a kidolgozás minőségére garancia, hogy a botot angliai gyárban készítik, mely tényt a boton is büszkén feltüntetik, ezzel is megkülönböztetve a prémium kategóriát, amelynek a Daiwa Connoisseur G8 rakós bot is a tagja. Az eddig elérhetetlen csúcsminőségű rakós botok mostantól a magyar horgászok számára is kézzelfogható közelségbe kerültek a Haldorádó csapatának köszönhetően. Ismerjétek meg azt az érzést, amit ezek a botok nyújtanak, üljetek bele az Aston Martinba, és élvezzétek az első osztály szolgáltatásait! Most még csak a motor duruzsolását hallhattátok, de a téli gumi lecserélése után több lehetőség adódhat majd a teljesítmény maximális kihasználására.

Pontyokhoz tervezve: Daiwa Connoisseur G8

A horgászatról videó is készült, nézzétek meg! Remélem, Ti is kedvet kaptok egy kis rakós botos horgászathoz!

(X)
Írta: Polónyi Attila
Fotók és videó: Takács Péter és Pethő Balázs

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.