Balinozás rakós bottal

Balinozás rakós bottal

A balin egy közismert, népszerű rablóhal, amely főként a vízfelszín felsőbb régióiban aktív küszök elsőszámú vámszedője. Látványos rablásaival gyakorta elárulja jelenlétét és tartózkodási helyét. Több mint 20 éves versenyzői pályafutásom alatt többször akadtam össze a balinokkal mint finomszerelékes horgász. A kezdeti balinfogásokat véletlenszerűnek véltem. Azonban minél többször kerültek horgomra, annál inkább foglalkoztatott a kérdés, hogy miként lehetne a keszegekhez hasonlóan a horgászhelyre csalni, koncentrálni és megfogni őket. Bizonyára a megrögzött rablóhal horgászok és balinspecialisták, ezt a néhány sort is hitetlenkedve olvasták, pedig a java még csak ezután következik!

A természetes vizekben, főként a Duna folyóban és az azzal összeköttetésben lévő kisebb-nagyobb mellékágakban és öblökben elképesztő mennyiségű balin él. Kedvenc dunai pályáim egyike sem mentes tőlük. Itt vettem észre először, ha kővel nehezített ragasztott csontkukaccal etettem, majd minden alkalommal fogtam 1-2 kisebb-nagyobb balint. Ráadásul az eddigi legnagyobb, rakós bottal kifogott balinomat (amelynek súlya meghaladta a 2 kilót) pont egy népszerű horgászversenyen sikerült horogra kerítenem, sok-sok néző és versenyző szeme láttára.

Az eddigi legnagyobb dunai balinom súlya meghaladta a 2 kilót!

Önbizalmamat és elszántságomat növelte egy magyar bajnoki döntő még 2005-ben, amely Csepelen, a Soroksári-Dunán került megrendezésre. Nos, ez a vízterület igazi „balin-eldorádó”. Az edzésnapokon, sőt a versenyen is rengeteg balint sikerült - már akkor is - fognom. Ezt a technikát azóta is csiszolgattam, és az idei magyar bajnoki elődöntőn is remekül működött. Mindezek után kellően határozottan állíthatom, hogy a balin, hasonlóan a keszegfélékhez, jól reagál az etetésre, remekül koncentrálható, és viszonylag könnyen megfogható. Ennek a „titkos receptjét” osztom meg most az érdeklődőkkel.

A rakós bot, bármilyen furcsán is hangzik, igen hatékony rablóhal fogó eszköz is!

A módszerhez szükséges kellékek:

  • Rakós bot, amely rendkívül precíz csali vezetést biztosít
  • Etetőcsészés top szett a pontos etetéshez
  • A víz folyási sebességének megfelelő, lehető legkisebb méretű úszó(k)
  • 2-3 liter csontkukac
  • 2 kg folyami kavics
  • csontiragasztó por

A módszer gyakorlásához szükséges kellékek

Hogyan fogjunk balint rakós bottal 10 lépésből?!

1. lépés Ragasszunk meg 2-3 liter csontkukacot 2 kg folyami kaviccsal, lehetőleg minél keményebbre, hogy a vízbe juttatva csak a mederfenéken oldódjon.

A balinfogás lelke a ragasztott csontkukac

2. lépés Az alapozás 4-5 ragasztott csonti gombóc legyen, amelyet etetőcsészével kell a kiválasztott helyre pontosan bejuttatni.

Ezt kell etetőcsészével a lehető legpontosabban bejuttatni

3. lépés Olyan méretű úszót válasszunk, amely nagyon lassan vezethető, de még mindenképpen mozgásban van.

A csalizás során a lebegő csontkukacokat válasszuk!

4. lépés Az eresztéket úgy kell beállítani, hogy a csali éppen csak érintse a mederfeneket, vagy felette legyen 2-5 centivel.

Az első halak általában mohó karikakeszegek, amelyek szintén imádják a csontkukacot

5. lépés A szereléket úgy kell vezetni, hogy abba legyenek „szabálytalan” mozdulatok. Azaz a megtartott, majd hirtelen elengedett, majd ismét megtartott csalit előbb megtámadja a hal, mint ha azt azonos sebességgel vezetjük!

Egy kiló feletti balin már komolyan próbára teszi a szereléket

6. lépés Az első balinok az etetés alatt jó néhány méterrel foghatók. Kezdetben nagyon óvatosak, nem mernek közelebb jönni. Az etetésen ekkor még keszegek tartózkodnak.

Már csak néhány centiméter kell, hogy a szákba csússzon

7. lépés Minél több balin él a vízben, annál előbb rátalálnak az etetésre, és annál mohóbbak, bátrabbak lesznek. 1 órán belül a berakott gombócokon lesznek, hogy minél előbb falatozhassanak azok tartalmából.

A 2 szem csontival csalizott 18-as horog tökéletesen akadt

8. lépés Fontos tudni, hogy nekünk nem a vízfelszín közelében úszkáló balinokra kell horgásznunk! Ugyanis ezek, kiváló látásuknak köszönhetően, a hosszú bot alatt megfoghatatlanok. Nekünk a fenék közelébe lecsalt, csontkukacot felszedegető balinok a célhalaink. A balinfogás egyetlen hátránya, hogy minél több gyűlik az etetés közelébe, annál kevesebb lesz a keszeg, teljesen érthető módon.

A bemutató horgászat során kifogott legnagyobb balin 1,5 kiló volt

9. lépés Ha a kapások ritkulnak, azonnali ragasztott csontkukac pótlással lehet a folyamatos érdeklődést fenntartani.

Nem hétköznapi finomszerelékes teríték

10. lépés A csalizás során a 2 szem csontkukac az ideális mennyiség. Ha lehet, ebből is a lebegő változatot válasszuk, lényegesen előbb ad kapást, mint a fenéken „kopogó”!

Köszönöm, barátaim, viszlát legközelebb!

Eredményes balinhorgászatot kívánok!

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.