Rendezés

Csatornai rakózás

Horváth Viktor 2018-07-15
Idén nem keszegeztem még egy igazán jót, persze pontyozás közben fogtam párat, de az április nálam általában a dévérek hajszolásáról szokott szólni. Most pedig már benne vagyunk a nyárban. A hétvégén azonban sikerült pótolni ezt a hiányt, egy rövid délelőtt alatt szép zsákmányt sikerült kivarázsolnom a vízből.

Egy nap a csatornán

Horváth Viktor 2016-12-02
A vasárnapi ebéd után arra jutottunk, hogy ki kéne menni valahova kergetni a halakat egy kicsit. Egy jó kis keszegezéshez volt leginkább kedvem. A kérdés már csak az volt, hogy hova… Győr a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca torkolatánál fekszik, ezért is hívják a vizek városának. Szerencsés vagyok, mert rengeteg horgászhely van a közelemben. A választásom végül kedvenc csatornámra esett, ahol egy remek délutáni pecában volt részem.

Pontynász idején rakóssal

Horváth Viktor 2016-07-05
A hétvégi horgászatról bőven maradt csalim és etetőanyagom is, ezért úgy gondoltam, kedden munka után ellátogatok az Iparcsatornára és rakós bottal veszem üldözőbe a halakat. Célhalam elsősorban a dévérkeszeg volt, azonban a szokásosnál erősebb szerelékkel készültem az etetésre beeső pontyok miatt. A rövid idő alatt sok szép halat sikerült a partra terelnem, így egy remek pecával zártam a napot.

Pár óra a csatornán.

Horváth Viktor 2016-06-17
A rakós botos módszer a horgászversenyeken talán a leggyakrabban használt technika. E módszer segítségével tudjuk az etetésünket a lehető legpontosabban meghorgászni, így a part közelébe csalt halakat a legeredményesebben megfogni. A rendkívül finoman összeállított szerelékkel hihetetlen eredményeket érhetünk el akár versenykörülmények között, de egy sima hétvégi pár órás horgászat során is. Mivel a hétvégén nem volt sok időm a horgászatra, úgy gondoltam, pár órára ellátogatok a lakhelyemhez közeli csatornára és rakós bottal veszem üldözőbe a halakat.

Húzós vízben 1. rész - Bizonyos helyeken, bizonyos halakra

Rózsa Arnold 2014-03-05
Egy új cikksorozat keretén belül különféle horgászmódszerekkel fogom felkeresni a legkülönfélébb folyószakaszokat és megpróbálom eredményesen üldözőbe venni aktuális célhalaimat. A cikksorozat stílszerűen a „Húzós vízben” címet kapta, ezzel is utalva arra, hogy a sorozat célja a nehezen meghorgászható, erősen sodró folyóvizek népszerűsítése, illetve az egyes szituációkban felmerülő problémák alternatív megoldásainak ismertetése. Az első részben a márnák nyomába eredtem, nem is eredménytelenül…

A szomszéd kertje mindig zöldebb: A Korógy-ér és a Kurca Szegvárnál

Szili Dániel 2014-02-06
Esetem a Korógy-érrel és a Kurcával történt, mikor is Laci barátomtól meghívást kaptam ide, hogy Szegvárnál próbáljuk ki az egyiket. Nem igazán tudtunk dönteni, hiszen előző nap bejárta a környéket, kaptam képeket is, és csakugyan mesébe illő volt, amit láttam. Végül abban maradtunk, hogy majd reggel menet közben eldöntjük.

Rakós bottal az Alsó-Tiszán, meglepetéssel

Szili Dániel 2014-01-05
Már jó ideje szerettem volna elmenni a Hármas-Körösre úsztatni egyet, de sajnos egy ideig még nem jön össze a dolog. Viszont hogy kárpótoljam magam, arra gondoltam, csapok egy olyan rakós botos pecát, amilyen a nagykönyvben is meg van írva! Tudok is egy helyet a Tiszán, ahol ezt meg lehetne ejteni. Nosza!

Rakózás tiszavirágzáskor

Nagy László 2013-07-09
A tiszai horgászatok - mint általában a folyóvizek - mindig sok meglepetést tartogatnak számunkra. Ugyanaz a víz soha nem ugyanazt az arcát mutatja, a meder, a sodrás, az odacsalható halak mindig változnak. Ebben az élménybeszámolóban azt szeretném elmesélni, hogyan csöppentünk váratlanul a Tisza talán legismertebb jelensége, a tiszavirágzás közepébe. A továbbiakban egy élményekben, és - a kérészrajzás ellenére - halban gazdag horgászatról számolok be, nem elfeledkezve néhány apró trükkről és fogásról, ami hatékonyabbá teheti folyami horgászatainkat.
Videóval

Vadvízi kalandok 9. rész - Vad pontyokkal küzdöttem a Dunán

Döme Gábor 2011-06-20
A dunai horgászatok számomra évek óta az ősz kezdetét jelentik… No de hol van még az ősz? Szerencsére távol! Most élvezzük a kellemes meleget és a nyári napsütést, akár a Duna-parton, ahová a szokatlanul alacsony vízállás miatt tavasszal és nyár elején is érdemes volt már ellátogatni. Olyan helyeken és olyan körülmények közepette horgászhattunk, amelyek az év első felében - a rendszerint magas vízállás miatt - megközelíthetetlenek. Most azonban minden adott volt egy dunai pontykalandra, kár lett volna kihagyni!

A téli folyón

Rózsa Arnold 2011-02-24
Számomra a tél egyet jelent a keszeghorgászattal (bár, mint ahogy nem rég láthattátok, a pontyozást sem vetem meg :). Ha csak tehetem, ilyenkor a különféle csatornákat, kisebb folyókat horgászom úszós módszerekkel. A vizsgaidőszak leteltével végre lett egy kis szabadidőm, ezért kilátogattam egyik kedvenc folyómra, a Fekete-vízre. Azt mindenképpen érdemes számításba venni, mielőtt elindulunk, hogy ilyenkor a helyválasztás szerepe rendkívül felértékelődik…

Pontyos kalandok a Dunán 2. rész

Döme Gábor 2010-12-20
A nagy folyó kiszámíthatatlansága, változatossága és vadsága minden alkalommal ámulatba ejt. Amikor már azt hiszem, hogy kiismertem és nem tud újat mutatni számomra, akkor döbbenek rá, hogy valójában még nagyon sok dolgot nem tudok a Dunáról és a benne élő halak viselkedéséről. Késő ősszel több új helyet is felfedeztem és eredményesen horgásztam meg. Ezek közül az egyik helyen rakós bottal, a part szélében tudtam pontyokat fogni! Hogyan lehet a Duna vad harcosait a hosszú bottal megszelídíteni? Az írásból minden kiderül!

Sajtos bajszos falatok

Döme Gábor 2010-10-28
A Duna folyó az egyik kedvenc vizem, amely idén nagyon nehezen volt sokáig megközelíthető. A legszokatlanabb időszakokban is magas volt a vízállása, és megközelíthetetlen a partja. De minden rosszban van valami jó, tartja a mondás. A tartósan magas vízállásnak köszönhetően viszont az apró ivadékok annyira megerősödhettek, hogy a lassan visszahúzódó vízzel gond nélkül térhettek vissza a főmederbe, megalapozva ezzel sok-sok év eredményes horgászatát.

Vendégségben a Dunán

Szabó-Petró Henriett 2010-09-14
Úgy gondolom, hogy aki a Dunán, hazánk legnagyobb folyóvizén eredményesen tud horgászni, az szinte bárhol megállja a helyét. Ezért is örültem nagyon Králik Karcsi meghívásának, és azonnal igent mondtam egy közös dunai horgászatra. Persze a sors közbeszólt, a tervezett horgászatot az áradások miatt többször el kellett halasztanunk, de végül csak összejött a várva várt dunai peca, ahol betekintést nyerhettem a folyóvízi horgászat színfalai mögé.

Pontyozás az RSD-n!

Futó Márton 2010-05-13
Néha egy-egy horgászat nem egészen úgy sikerül, mint ahogy azt mi magunk szeretnénk. Nem, nem kell feltétlen rosszra gondolni. Van, hogy pozitív irányba tolná el a horgászatunkat Fortuna, de minket ez felkészületlenül ér. Így volt ez velem is. Az év első rakós botos keszegezésére készültem, ami alatt megleptek a pontyok. Lehangoló 5:2-re ki is kaptam tőlük… De ha következetesen átgondoljuk, mi is történt, és hogy tudnánk a megadatott lehetőséget kihasználni, akkor máris egy lépéssel közelebb kerülünk a következő nagy kalandhoz! Hogy ez nekem sikerült-e? Tartsatok velem és meglátjátok, érdemes nyitott szemmel járni!

Újdonságok a Maros Mixnél X. - Folyóvízi úszók

Egedi Róbert 2009-11-12
Cikksorozatom korábbi részében már volt szó a Maros Mix által készített és forgalmazott úszókról, de abban kevésbé részletesen mutattam be a kollekció különböző darabjait. A 6 db cikket (összesen ennyi része lesz a Maros Mix úszókat összefoglaló cikksorozatomnak) egyesek talán meglehetősen „száraznak” fogják találni, habár úgy gondolom, ez csak nézőpont kérdése, hiszen számos olyan fontos információt próbálok majd megosztani az olvasóval, melyek birtokában később az ideális Maros Mix úszót ki tudja a választani.

Mikor az álmok valóra válnak…

Futó Márton 2009-08-08
A monoton hétköznapok szürke forgatagából egy meghívás szakított ki. Egy barátom keresett meg egy izgalmasnak ígérkező horgászat ötletével. Nyaralójuk a Ráckevei (Soroksári)-Duna partján található, egy csendesebb, alig horgászott részen. Az évek folyamán számtalanszor megfordultam már náluk… és emlékeimben kutatva gyönyörű, izgalmakban bővelkedő emlékek tárháza nyitja meg kapuit lelki szemeim előtt. Határozottan, lelkesen mondok igent a meghívásra!

Tavaszi nyitány a csatornán

Papp József 2009-04-29
A hírek is jók voltak, az időjárás is kedvezett és a csatornát is igencsak kedvelem. Ez a három tényező volt a meghatározója mai horgászkirándulásomnak. Az április eleji időszak nem szokott túl jó lenni, de a hirtelen jött felmelegedés megmozgatta a csatorna halait, köztük a dévéreket is, amelyek horgászatát igencsak kedvelem. Különösen akkor, ha nemcsak arról van szó, hogy bedobom a pecát és kihúzom ezt a halat, hanem firnyákosan, a többi hal közül kiválogatva kell azokat megfogni. Márpedig a csatornán nagyon érteni kell ehhez.
Videóval

Maros Mix mesterműhely titkai I. rész - Horgászat a Tiszán Ambrus Tiborral

Takács Péter 2009-02-10
Új sorozat indul útjára a Haldorádó Horgászportálon „A Maros Mix mesterműhely titkai” címmel. Ezekben az epizódokban olyan hasznos tippeket, praktikákat, etetőanyag keverési ötleteket, végszerelék javaslatokat kaphatunk majd a mesterhorgászoktól a finomszerelékes horgászat és céltudatos pontyhorgászat témakörében, amiket alkalmazva eredményesebbek lehetünk hétköznapi horgászataink során is. A kedvcsinálónak szánt első epizódban Ambrus Tibort, a 2008-as év magyar bajnokát kísértük el győzelmének helyszínére, a kiskörei versenypályára.

5 nap a Dunán

Molnár Tamás 2009-01-22
Márna. Ki ne halott volna erről a harcias, kemény, bajszos fenegyerekről, azok álmáról, akik a halat egyenlő ellenfélként tisztelik, és nem csak az ételt látják benne? Mondák keringnek róluk a vízparton, hogy éppen kit, hogyan és hányszor csúfoltak meg. Sok embernek nincs módja, hogy megfogja, sokan lusták a lábuk előtt hömpölygő folyókat meghorgászni, és bizony vannak kishitűek is, akik nem hisznek magukban, hogy meg tudják fogni. Jómagam egyszerre tartoztam az utóbbi két táborba, amíg a tavalyi év pár bíztató híre hallatára úgy döntöttem, én is harcba szállok a Duna szilaj torpedóival…
Videóval

Folyóvízi praktikák 3. részRakós bottal kicsit másként

Döme Gábor 2008-11-30
A rakós botos márnahorgászat egy rendkívül egyszerű, de annál hatékonyabb módszerét kívánom bemutatni a kísérletező kedvű finomszerelékes horgászoknak. A módszer nagy előnye, hogy olyan helyen is eredményesen alkalmazható, ahol a hagyományos úszós készségek nem! Melyek ezek a speciális körülmények, és mikor értékelődik fel az új módszer? Tartsatok velem, és mindenre fény derül!

Nem mindennapi fogások, nem mindennapi halak - márnák rakós bottal!

Kenyeres László Károly 2008-11-27
Bizonyára minden horgász számára vannak olyan a horgászatok, amelyek az évek során szerzett emlékei között piros betűs napként szerepelnek. Ezekre az élményekre, fogásokra valamikor hónapokat, sőt éveket is várnak egyesek. Számomra az egyik ilyen élményt november 11-én hozta meg a sors. Tartsatok velem, és elkalauzollak benneteket egy olyan folyóvízi márnázásra, ahol beavatlak benneteket sikereim titkaiba, rejtelmeibe.

Itt van az ősz, itt a márna!

Tóth Ferenc 2008-11-18
Szabolcs telefonja még a munkahelyemen ért. Régóta terveztük, hogy csinálunk egy márnás írást, de vagy a vízállás, vagy az időjárás nem volt megfelelő, vagy márnáknak a hírét sem láttuk még. Ahogy stabilizálódni látszott a vízállás, minden reményünk megvolt, hogy a márnák is megjelennek a szokott helyükön ősszel.

Csepeli dévérek

Futó Márton 2008-11-07
Az évek során a horgászat sok ágába belekóstoltam, mégis a kezdetektől végigkísérő keszegezés okozza mai napig a legnagyobb örömet. Izgalmas dolog leülni és nagytestű, keményen küzdő halakra horgászni, de valahogy a keszegek jobban lekötnek. Nagyobb áhítattal tekintek egy-egy nagyra nőtt keszegre, mintha egy kapitális pontyot fognék. Emiatt döntöttem úgy, hogy most is kedvenc horgászvizemre, a Ráckevei Duna-ágra megyek le egyet keszegezni. A horgászat pikantériáját az adja, hogy egy még számomra is új módszerrel ültem le a dévéreket kergetni, neveztessen rakós bottal. Így megpróbálok pár tanáccsal szolgálni a velem egy cipőben járóknak, hogy az én hibáimból tanulhassanak!

Folyóvízi praktikák 2. részDuna vagy Tisza?

Döme Gábor 2008-11-05
Nagyon érdekes kérdést kaptam Kovács István szegedi olvasónktól, amelynek megválaszolása megér egy „misét”, pontosabban egy teljes cikket. István kérdése így hangzik: „[d]Látom írásaiban, hogy kedveli a folyóvízi horgászatot, sokat horgászik a Dunán. Én Szegeden a Tisza mellett lakom, nagyon szeretek én is a folyón horgászni. Volt már szerencsém a Dunán is próbálkozni, de nekem közel sem voltak olyan fogásaim, mint amilyeneket az Ön írásaiban látok. Több kérdés motoszkál bennem, amelyre megköszönném, ha válaszolna: 1. Ön szerint melyik folyóban él több hal? 2. A Dunán bevált módszerek a Tiszán is eredményesen használhatók? 3. Milyen etetőanyagot, csalit javasol az eredményes tiszai békéshal horgászathoz?[-d]”
Videóval

Tímári búcsú

Polyák Csaba 2008-11-01
Az ember élete során számos válaszút elé érkezik, ahol döntenie kell, hogy merre tartson tovább. Minél több forró nyár van mögöttünk, annál több az ilyen „életút-kereszteződések” száma is. Egy ilyen úton indultam annak idején Nyíregyháza irányába, és most ugyanilyen úton indulok Budapestre. Vándorlok, akár a fecskék. Őket a kényszer hajtja melegebb éghajlatok felé, engem a sors. „Kinek mi van megírva”, szokták mondani. Sok-sok jó barát, emlék, villanás jön velem a lelkemben. Bánkódni nem szoktam, bizakodva nézek mindig az előttem álló útra. Visszanézni ráérek később is, de búcsú nélkül mégsem mehetek tovább.

Folyóvízi praktikák 1. részDunai „finomságok”

Döme Gábor 2008-10-16
Ezt az írást Péter József budapesti olvasónk kérdésére alapozva, a szokásostól kicsit bővebben válaszlom meg. József kérdése így hangzik: „[d]Minden számottevő horgászmédiumban azt olvasom, hogy az őszi hónapok a legeredményesebbek a folyóvízi horgászat során. Én kezdő pecás vagyok. Főként Budapest környéki tavakon horgászom évközben, de az elmúlt évben már tettem egy próbát a kulcsi Duna-szakaszon, bevallom őszintén nem túl nagy sikerrel… Rendelkezem minden olyan horgászeszközzel (rakós, feeder, bolognai bot), amely eredményes lehet a nagy folyók horgászata során is. Kérem, segítsen egy hatékony, egyszerű keszeges folyóvízi keverék összeállításában. Továbbá ajánljon nekem olyan nagy teherbírású monofil zsinórt, amelyet nem „eszik” meg Duna. A horgaimmal sem vagyok megelégedve, sok hal lemarad róluk, és gyakran kicsorbulnak…[-d]”
Videóval

Út a bajnoki címhez - Ambrus Tiborral

Tóth Ferenc 2008-10-03
Egy versenyhorgász életében vannak olyan célkitűzések, amiket mindenképpen szeretne elérni, mindenképpen a polcon szeretné látni a megszerzett trófeák között. Az egyik ilyen a Magyar Bajnoki cím. Lehet sok versenyt sok helyen nyerni, de úgy gondolom ez az egyik legértékesebb. 2008 magyar bajnokával, Ambrus Tiborral beszéljük át az idáig vezető utat.

Balinozás rakós bottal

Döme Gábor 2008-09-13
A balin egy közismert, népszerű rablóhal, amely főként a vízfelszín felsőbb régióiban aktív küszök elsőszámú vámszedője. Látványos rablásaival gyakorta elárulja jelenlétét és tartózkodási helyét. Több mint 20 éves versenyzői pályafutásom alatt többször akadtam össze a balinokkal mint finomszerelékes horgász. A kezdeti balinfogásokat véletlenszerűnek véltem. Azonban minél többször kerültek horgomra, annál inkább foglalkoztatott a kérdés, hogy miként lehetne a keszegekhez hasonlóan a horgászhelyre csalni, koncentrálni és megfogni őket. Bizonyára a megrögzött rablóhal horgászok és balinspecialisták, ezt a néhány sort is hitetlenkedve olvasták, pedig a java még csak ezután következik!

Hajnal a híd alatt

Csörgits Gábor 2008-06-04
Keszegezés finomszerelékkel - számomra minden év elején ez az egyik meghatározó horgászat. Mit egyik? „A” meghatározó, és nem is csak egyszer, hanem amíg nyár elejére újra megszokottá nem válik… a téli, kora tavaszi vermelőhelyes keszegezés más, hiszen ott - ha a hely már megvan - aránylag kevés a kihívás. A melegedő vízben viszont minden egyes becsapott halacska élményt jelent.
Termék katalógus

Haldorádó
Katalógus

Megjelent a Haldorádó 2024 termékkatalógus, lapozz bele!

Tovább

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.