Hogyan készülnek a Bajnokok?

Hogyan készülnek a Bajnokok?

A tél lassan véget ér és beköszönt a tavasz. A "nagyüzemi horgászat" beindulása előtt ellátogattam ifjú Katus Gyulához Kalocsára és egy közösen eltöltött nap után kiderült, hogyan is készülnek a Bajnokok a szezonra.

Legtöbb horgásztársunk talán (tévesen) úgy véli, hogy a versenyszerő horgászatban elért sikerek jelentős része, csupán a szerencsének köszönhető. Nos Gyuszi édesapja, "Öreg Katus" mondta erre azt, hogy a felkészült horgászt is előbb megtalálja a szerencse, mint a felkészületlent. Érdemes megszívlelni az öreg mester szavait, ugyanis négy magyar egyéni Bajnoki cím, számtalan egyéb külföldi és hazai siker, no és egy ifjúsági világbajnok felnevelése fűződik a nevéhez.

Nem esett messze az alma a fájától

A horgászat sajnos nem olyan műfaj, mint a biciklizés, amit ha egyszer megtanult valaki, akkor élete végéig el nem felejti. A legmagasabb szintű horgászat folyamatos gyakorlást igényel. Hogyan lehet télen vagy kora tavasszal is formában maradni? Nyilván sokat kell horgászni! Vagy talán mégsemű Természetes dolog, hogy csiszolódik tudásunk, ha minden nap kézbe vesszük a botot, de ez nem minden. Sőt, ha a magyar élmezőnyt kicsit közelebbről nagyító alá helyezzük, kiderül hogy legtöbben nagyon keveset horgásznak. Közismert mesterek közül talán Magyar Szilárd és Ambrus Tibor példája szembetűnő. Mindketten, szinte kizárólag nyáron, a versenyeken vagy előtte néhány napot tudnak kedvenc időtöltésükre szentelni csupán. Mellesleg jegyzem meg, hogy Szilárd a tavalyi Egyéni Bajnokság győztese, Tibor a második helyezettje volt. Míg Erdei Attila vagy Papp József nem tölt el napot horgászat nélkül. Hogyan tudtak mégis a tavalyi Bajnokság helyezettjei Magyar Szili és Ambrus Tibi, ilyen eredményesek lenni?

Az iskolai tanulás jut az eszembe. Volt olyan osztálytársam, aki a tanórán az utcára bámult és csupán fél füllel figyelt a tanárra, akkor is megértette, miről van szó és a következő órán jelesre vizsgázott. Míg a többiek, végig körmöltek és egész éjszaka tanultak, akkor tudták megírni, csupán négyesre a másnapi dolgozatot. Az előbb említett két versenyhorgász született őstehetség. Génjeikben van az, amit más csak hosszas gyakorlás után tud megközelíteni.

Mit rejt Gyuszi botzsákja?

Nos, Ifj. Katus Gyula az új nemzedék nagy reménysége. Eddig elért eredményei már magukért beszélnek, de ez csak a kezdet! Volt kitől örökölnie páratlan tehetségét és érzékét. Mindezek ellenére talán meglepő, de ő és édesapja is, meglepően keveset horgásznak. Gyuszi olyan "hétköznapi" dolgokkal van elfoglalva, mint az iskolába járás. Délutánonként, azért némi időt szentel a dobáskészsége gyakorlására. Egy dézsába különböző távolságokból teniszlabdát (régebben burgonyát) dobál. A sikeres horgászat egyik sarkalatos pontja, a pontos etetés.

A pontos dobás nagyon fontos
Van még mit gyakorolni

Ha marad még ideje, édesanyjának besegít a horgászboltjukba. Szívesen veszik az ifjú mester tanácsait. Hétvégenként, amikor volna idő egy kis horgászatra, édesapjának segít.

Édesanyjának is gyakran segít
A Katus kaják nemcsak halat, de a jó fizikumot is garantálják

A közelgő tavasz miatt fel kellett pörgetni a KATUS etetőanyag gyártását, alig győzik, annyi megrendelésük van. A 20 kilós zsákok pakolása biztosítja a jó fizikumot. Nem tunyul el egyikőjük sem. Ha pedig végre kijutnak horgászni, akkor folyamatosan tesztelnek. Négy új keverékkel rukkolnak elő ebben az évben. A Szuper folyóvízi, Feeder, Sajtos és Dévér speciál felveszi a versenyt, a legjobb minőségű külföldi etetőanyagokkal is. Ha éppen nem etetőanyagot próbálnak, akkor az új felszerelésekkel barátkoznak. Gyuszi vehette kézbe elsőként Magyarországon az új piros TOLEDO Carp rakós botot, személyesen Milo Colombo küldte neki. Sokat még nem horgászott vele, de néhány pontyos próbapeca után, azonnal a kedvence lett.

Az új Toledo tagjai hosszabbak

Gerincesebb, mint a régi

Az új építésű, 15 centivel hosszabb tagosztású bot, 1 taggal kevesebből áll, mint előde. 160 cm helyett 175 cm lett a nyéltagok hossza. A régi és új Toledót egymás mellé téve szembetűnő, hogy a "piros" mennyivel "feszesebb", gerincesebb és gyorsabb. Ugyanolyan kemény és erős a fala, mint a "kék" Toledoé, ha nem erősebb. Természetesen nem feledkezik meg a szerelékek készítéséről sem (ha nincs fontosabb teendője). Lám Bajnokunknak sincs könnyű dolga, de azért így sem elégedetlen, hiszen abban él és mozog, amit a legjobban kedvel. Ez a horgászat. Még, ha nem is tölt annyit a vízparton, mint amennyit szeretne. De közeleg a tavaszi, majd a nyári szünet, akkor helyére billen a mérleg nyelve.

Az úszók besúlyozására kevés idő jut
Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: