Széles kárász az év hala

Széles kárász az év hala

Lezárult „Az év hala - 2012” címért folyó verseny, amelyet 2011 szeptemberében hirdetett meg honlapján a Magyar Haltani Társaság. A fordulatokban bővelkedő, tízezres közönséget megmozgató szavazás győztese a széles kárász lett. Nyertese azonban három van, ugyanis a második lápi póc és a harmadiknak befutó szilvaorrú keszeg is olyan publicitást kapott, amilyenre e nélkül nem lett volna esélye - összegezte a Kárpát-medence őshonos halainak népszerűsítését célzó akció eredményét Harka Ákos, a társaság elnöke. Külön öröm, hogy a Haldorádó horgászportál közönsége is aktívan részt vett az eredmény alakulásában. Kedves tanárom leveléből idézve: „Amíg rá nem találtam friss cikkedre a Haldorádón, azt hittem, hogy valaki meghackelte a szavazatszámlálónkat.”

Egy éve két és félezer, most - a nagyobb médianyilvánosságnak köszönhetően - tízezernél is több szavazat döntött az év haláról. A Magyar Haltani Társaság honlapján szervezett választás izgalmasan alakult. Az élen egymást váltogató jelöltek közül végül a széles kárász szerezte meg a győzelmet, megelőzve a lápi pócot és a harmadik helyezett szilvaorrú keszeget.

A Haldorádó közönségének is köszönhetően rekord számú szavazat érkezett!

Mindhárom jelölt méltó lett volna a kitüntető címre. A széles kárász valószínűleg annak köszönheti győzelmét, hogy a természetvédők és a horgászok körében egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi - értékelte a helyzetet Harka Ákos. A színezete miatt aranykárásznak is nevezett halnak ötven éve még sűrű állományai éltek a növényekkel gazdagon benőtt holtmedrekben, csatornákban és mocsarakban, de napjainkra élőhelyeinek túlnyomó többségéről kiszorította a Magyarországra 1954-ben behozott ezüstkárász, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt. Megritkulása a nyelvhasználatunkban is változást idézett elő. Ötven éve a kárász szó még a széles kárászt jelentette (Carassius carassius), napjainkban viszont a mindenfelé megtalálható ezüstkárászt (Carassius gibelio). Ha az előbbiről kívánunk szólni, akkor ma már elé kell tennünk a széles jelzőt (amelyen a hal „magassága” értendő), vagy aranykárászt mondunk.

A legtöbben a széles kárászra voksoltak

A Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének munkatársai kidolgozták a faj mesterséges szaporítását, így lehetőség van ivadékainak kihelyezésére. A Haltani Társaság arra biztatja a halgazdálkodókat, a kisebb-nagyobb horgászegyesületeket, hogy éljenek e lehetőséggel, s telepítsenek széles kárászt is az erre alkalmas vizeikbe. Ezzel - amellett, hogy megteremtik a mesék aranyhalának fogási esélyét - sokat tesznek a faj fennmaradásáért is.

Megérdemli a kiemelt figyelmet!
Remélhetőleg az egyesületek, tógazdák is segítik állományának erősödését

Polyák Csaba
Forrás: Magyar Haltani Társaság

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.