A 2014. év legszebb fogásai 2. rész - egyéb halak: Szavazz az év fogására!

A 2014. év legszebb fogásai 2. rész - egyéb halak: Szavazz az év fogására!

Fogási naplónkból válogatott „egyéb” halak közül választani ezúttal sem lesz könnyű. Ma 9 „egyéb” halhoz tartozó, általunk legjobbnak ítélt fogást mutatunk be. Kérésünk ugyanaz, mint tegnap: nézzétek meg e halakat és kifogásuk körülményeit, majd válasszatok! Szavazzatok arra a horgászra és fogására, akinek szívesen átnyújtanátok a „2014. év fogása - egyéb hal kategóriában” díjat! Válasszuk ki az év fogását!

A szavazásra bocsátott „nemes” halak kiválogatása után az „egyéb” kategóriába sorolható halfajok bejelentéseit vizsgáltuk át, itt az ennek eredményeként kiemelt fogások szerepelnek. 2014 januárjától új szabályok léptek életbe, ami kissé átalakította a korábban sokáig változatlan „nemes-egyéb” felosztást, hiszen több korábban csak napi súlykorlátozással védett halfaj kapott egyedi méretkorlátozást és napi darabszám-kvótát. E változástól függetlenül, a hagyományosnak mondható felosztást megtartva kezeljük a „nemes” (mint elsőrendű haszonhal) és az „egyéb” (mint másodrendű haszonhal) kategóriát.

Célunk e szavazással - azon túl, hogy e kategóriában is megjutalmazzunk egy horgászt - továbbra is kifejezetten az, hogy népszerűsítsük az „egyéb” halak fogását, bemutatva ennek szépségét és elismerve ennek értékét, valamint hogy ezáltal e fogások bejelentését is szorgalmazzuk. A Fogási napló 2014-es bejegyzéseit átnézve sok szép, különleges fogásra akadtunk, bár voltak fajok, amikhez a szokottnál kevesebb bejegyzés érkezett. (Ezért is biztatunk mindenkit, töltse fel szép képekkel illusztrált fogásait az egyéb halakról is!)

Az itt bemutatott horgászok közül a győztes jutalma egy „2014. év Fogása - egyéb hal kategóriában” kupa, emellett 2015-ben lehetőséget adunk arra, hogy egy írás keretében bemutatkozzon a horgász, amiben megismertetheti velünk kedvenc módszerét és horgászhelyét is. A listába sorolt horgászok (halak) bármelyike méltó lehet a díjra, ezért arra kérünk titeket, hogy válasszátok ki, melyik legyen az a fogás, amely szerintetek a legkiemelkedőbb ebben a kategóriában.

Szavazni 2015. január 11. (vasárnap) 24:00 óráig lehet! Minden regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik. Csak az láthatja a szavazás aktuális állását, aki már szavazott!

Íme, az általunk kiválasztott, szavazásra bocsátott „egyéb” halak ábécérendben:

Aranykárász

Sajnos 2014-ben is csak egy aranykárászt találtunk a naplóban, Szekér Csaba (sheky) fogását. Igaz, hogy 2014-től e faj csak ott kifogható, ahol ezt külön engedélyeik, ám ettől még szép példányok megfogásáról (és elengedéséről) továbbra is várjuk a beszámolókat!

Fogás ideje: 2014. 08. 23.
Halfaj: aranykárász
Tömeg: 0,85 kg
Hely: Kecskéd
Hely típusa:
Módszer: feeder
Csali: pellet
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: esős
Fogás körülményei: 11 óráig horgászverseny volt a tavon, mi pont a végére értünk oda. Érdeklődésemre elmondták, hogy ne számítsak sok jóra, mert törpeharcsán kívül nem sok halat fogtak. Sebaj, gondoltam, ha már itt vagyunk, kicsit horgászgatunk, talán nekünk szerencsénk lesz. Kiültünk az utolsó horgászhelyre, ahonnan jól meg lehet horgászni a nádas nyílásait. Az eső szépen elkezdett cseperegni. Először FermentX Tejsavas Nagy Ponty etetőanyaggal próbálkoztam töltögetős methodos kosárral és az ebből kiszedett kukoricával, de ez most nem sok kapást hozott, ezért átváltottam Top Method Feeder Carp Berry etetőre és édes ananász puha pontypelletre. Na, erre már szinte folyamatosan volt jelentkező, de nagyrészt csak apró mozdítások. A sorrendre már pontosan nem emlékszem, fogtam pár dévért, meg volt egy füstölős kapásom is, de csak pár másodpercig érezhettem a halat a túloldalon, mert azonnal a nádast vette célba, nem tudtam megállítani és el is vesztettem a szerelékkel együtt. Valamikor 13 óra körül egy rángatós kapás után éreztem, hogy ez végre egy szebb dévér, mert ez már húzott is, de a part előtt pár méterre vettem észre, hogy fura, sötétarany színe van a halnak. Nagyon megörültem, amikor már tisztán láttam, hogy aranykárász van a horgon. Szegénynek kicsit vérzett a szája, de szerencsére nem volt komoly a sérülés. Természetesen fotózás után újra szabad volt. Igazából nem fogtunk sok halat, de már csak miatta is megérte kimenni Kecskédre.

„Aranyos” hal :)

Compó

A 2014. évi compófogásokból ismét egy RSD-ről érkező bejelentést választottunk: szavazni Pokornyik Csaba (pokcsa) halára lehet majd.

Fogás ideje: 2014. 04. 21.
Halfaj: compó
Tömeg: 1,01 kg
Hely: Ráckevei (Soroksári) - Duna-ág
Hely típusa: folyó
Módszer: spicc
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Saját stégem mellett lévő nádas tövében keszegeztem egy 6 méteres spiccbottal. A boton 16-os damil volt 16-os, aprócska horoggal. Etetés egy marék Haldorádó Gold Feeder TOP1 BREAM keszegező etetőanyag, a csali egy darab csonti. Már több keszeget fogtam egymás után, mikor ismét eltűnt az úszó. Gondoltam, jön a következő. Akasztás után komoly ellenállást éreztem, rögtön szóltam páromnak, hogy hozza a szákot, mert egy komolyabb „keszeg” akadt a horogra. A hal egyből a nádasba tört, azt gondoltam, el fogom veszíteni. Kb. 5-6 perc komoly fárasztás után sikerült szákba csalni ezt a gyönyörű compót. Különösen örülök ennek a fogásnak, mivel compót utoljára gyermekkoromban fogtam, és ilyen szerelékkel ez volt a legnagyobb halam. (Kb. olyan érzés volt, mint bojlis bottal 15 kg-os amurt fogni.) .

Meglepetés „keszeg”

Dévérkeszeg

A számos tavalyi dévér közül egy dunai példányt, Pápai Ádám (wooh) halát választottuk ki.

Fogás ideje: 2014. 04. 26.
Halfaj: dévérkeszeg
Tömeg: 2,22 kg
Hely: Hárosi-öböl
Hely típusa: folyó
Módszer: feeder
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: hajnal
Időjárás: viharos
Fogás körülményei: 50 m-re a parttól egy hatalmas csonti és báb csokorra kapott. Azt hittem a kapásból az elején, hogy ponty, de mikor megláttam, azért nem lett rossz kedvem tőle :) .

2,22 kg-os „déverke”

Domolykó

A domolykók közül egy pergetve fogott halra, Kovács Márk (kovacs_mark) fogására lehet szavazni.

Fogás ideje: 2014. 03. 09.
Halfaj: domolykó
Tömeg: 1,5 kg
Hely: Baranyában valahol
Hely típusa: csatorna
Módszer: pergetés
Csali: körforgó villantó
Fogás időszaka: alkonyat
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Március 9-én 17:20 körül fogtam ezt a csodaszép domolykót egy dél-dunántúli kis vízen. Mérőeszközök híján a méreteit csak tippelni tudom. Hosszra 45 cm felett volt, így alsó hangon másfelesre saccolom, mások bőven nagyobbnak mondják, már csak a testalkata miatt is. De nem is ez számít. Óriási élmény volt megfogni ezt a ritka szép halat! Készítettem róla és a visszaengedéséről egy videót, amit itt megtaláltok: https://www.youtube.com/watch?v=4Qhei-pFsOk&feature=youtu.be .

Csodaszép domolykót adott a kis víz
Körforgó villantóval sikerült becsapni

Garda

2014-ben gardafogásról is kaptunk bejelentést, szavazni Erdei Zoltán (pes2014) tiszai halára lehet.

Fogás ideje: 2014. 08. 31.
Halfaj: garda
Tömeg: 0,67 kg
Hely: Tisza
Hely típusa: folyó
Módszer: feeder
Csali: technopufi
Fogás időszaka: hajnal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: A Tisza újszegedi szakaszán partról feedereztem kb. 1,5-2 méteres vízben, sikerült is néhány szebb dévért fognom. Erőteljes kapás után először pontyra gondoltam, de miután megláttam, hogy milyen hosszú a hal, biztos voltam benne, hogy márnával van dolgom. Meglepetésemre nem egy márna, hanem egy kapitális Garda küzdött a horgon. Életemben nem láttam még ekkorát! :) .

Nagytermetű garda a Tiszából

Jászkeszeg

Sajnos 2014-ben sem kaptunk annyi bejelentést jászkeszeg fogásáról, amennyit a faj gyakorisága alapján várhatnánk. Ezúttal egy pergetve fogott halat választottunk, Wetterhán Péter (peetee89) jászkeszegére lehet szavazni.

Fogás ideje: 2014. 06. 25.
Halfaj: jászkeszeg
Tömeg: 1,26 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: pergetés
Csali: körforgó villantó
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: borult
Fogás körülményei: UL cuccal sikerült partra segíteni ezt a szép halat. A körülmények nem voltak túl rózsásak, ugyanis semmi nem mutatta, hogy bármi is lenne a környéken. Egyszer csak bevontatás közben elnehezedett a bot, bevágáskor meg karikában maradt a könnyű Vendetta. Rövid küzdelem után kézbe vehettem őkelmét :)

Pergetve sikerült megfogni ezt a szép jászt

Leánykoncér

Bár e védett hal nem kifogható, minden évben sok szép egyed fogásáról kapunk értékes beszámolókat. A folyóvízi horgászok is nagyra becsülik sportos védekezése és a nem ritkán komoly testméretet elérő egyedek jelentkezése miatt. Listánkra Lacházi István (lachazii) fogása került fel.

Fogás ideje: 2014. 10. 05.
Halfaj: leánykoncér
Tömeg: 2,41 kg
Hely: Duna
Hely típusa:folyó
Módszer: feeder
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: borult
Fogás körülményei: Nagyon nagy élmény volt ezt az igen szép halat megfogni. Életem egyik legszebb fogása. Igazi harcosként viselkedett. A súlyát mértem, a hosszát, kerületét nem.

Csodaszép leánykoncéra Dunából
Vissza a folyóba!

Paduc

A bejelentett paducok közül, Balogh Ádám (bodzii) dunai fogását ajánljuk figyelmetekbe.

Fogás ideje: 2014. 09. 30.
Halfaj: paduc
Tömeg: 2 kg
Hely: Duna
Hely típusa: folyó
Módszer: feeder
Csali: csontkukac
Fogás időszaka: nappal
Időjárás: derült
Fogás körülményei: Spontán peca volt. Eleinte kilós és félkilós paducok jelentkeztek, majd megakasztottam ezt a nagyot. Elég sokáig azt hittem, márna, utána nagy jásznak néztük, végül kiderült, hogy paduc. Nagyon jól küzdött. Én meg nagyon örültem neki :) Fotó után visszaengedtük.

Sügér

A 2014. évi bejegyzések közül ismét Kovács Szabolcs (avril) egyik szép fogását választottuk.

Fogás ideje: 2014. 05. 05.
Halfaj: sügér
Tömeg: 0,55 kg
Hely: Látókép I. víztározó
Hely típusa:
Módszer: pergetés
Csali: gumihal
Fogás időszaka: hajnal
Időjárás: esős
Fogás körülményei: A tilalom lejártával, hűvös, májusi hajnalban indultunk szerencsét próbálni. Leginkább süllőt vagy sügért szerettünk volna fogni - az utóbbi össze is jött. Sekély, nyíltabb részen, ívó küszök mellől több kisebb példányt is sikerült fogni, majd egy határozott kapás után karikában maradt horgászbotom. Megakasztott ellenfelem jól tartotta magát, nem nagyon akart közelebb jönni, igencsak jól küzdött. Gyors, kemény fárasztás után elégedett mosollyal emeltem partra az egyik legnagyobb sügéremet, majd a szakáll nélküli horog kiakasztása után útjára engedtem. A csali egy 5 cm-es, ezüstszínű gumihal volt.

Termetes csapósügér

Minden regisztrált felhasználó egy szavazattal rendelkezik, melyet ide kattintva adhat le.

A szavazást 2015. január 11. (vasárnap) 24:00 órakor zárjuk le.

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.