A 2013. év horgásza 1. rész - Bemutatjuk a „nemes hal kategória” győztesét!

A 2013. év horgásza 1. rész - Bemutatjuk a „nemes hal kategória” győztesét!

Január első napjaiban mutattuk be a Haldorádó Fogási naplójának bejegyzései közül kiemelt 2013. évi legszebb „nemes” halakat. Szavazataitokkal ti választottátok ki azt a horgászt és fogását, aki végül megkaphatta a „2013. év fogása - nemes hal kategóriában” díjat. A nyertes fogás Szedlák Péter hatalmas harcsája volt. Ismerjük meg tehát Pétert!

Mióta horgászol? Ki fertőzött meg a horgászat szeretetével?

3-4 éves koromban kezdtem horgászni. A horgászatot apukám szerettette meg velem. Ha a munka mellett volt ideje, mindig vitt magával horgászni. A horgászat alapjait tőle tanultam. A Várpalota melletti tavakon kezdtem a horgászatot, eleinte a békéshalak voltak a célpontok. 10 éves lehettem, amikor kiváltottam az első ifjúsági területi engedélyem az Öskü melletti akkor Vízmű-tóra (jelenleg Karszt-tó). Itt kezdtem rablóhalakra is horgászni. Szép süllőállománnyal rendelkezett a tó, amiből sikerült pár szebb példányt is kifogni.

Kedvenc vizem a Ferhérvárcsurgói-víztározó

Hol laksz? Mivel foglalkozol?

Egy Várpalota melletti faluban, Öskün lakom. Jelenleg Ausztriában dolgozom szakácsként egy 4 csillagos szállodában.

Egymás mellett a 2 ötvenes

Melyek a kedvenc horgászmódszereid?

3 éve kimondottan harcsára horgászok. A kuttyogatáson kívül szinte az összes horgászmódszerrel (stupek, bergmanncsöves módszer, mártogatás, pergetés, emelt fenekezés, bójázás) próbálom horogra csalni a harcsákat. De talán a bójázás a legeredményesebb az összes közül, ezért rendszerint én is ezt alkalmazom. Itt részletes radarozással keresem meg a legjobbnak vélt helyet, akadót, törést. De van olyan is, hogy a látott hal mellé teszem a bóját. Sajnos ez a módszer elég kevés vízterületen engedélyezett. Mivel a harcsázáshoz csalihalra is szükség van, sokat szoktam feederezni és matchbotozni is.

52 kg-os csurgói harcsa
Ilyen ellenféllel megküzdeni hatalmas élmény

Melyek a kedvenc horgászhelyeid?

A horgászhelyek közül a vadvizeket részesítem előnyben, nem szeretem a mai világban divatba jött „kocka tavakat”. Kedvenc horgászhelyen a Fehérvárcsurgói-víztározó. Ez a tározó vízállástól függően a maga kb.130-200 hektáros területével nagyon sok harcsát rejt, és köztük szép számmal vannak kapitális méretűek. Ezért is szeretek itt horgászni, hisz csak ott lehet kapitális harcsát fogni, ahol van. Tavasszal a magas vízállásnak köszönhetően a partszéli bokrok, fák egy része is víz alá kerül. Ez kedvelt ívóhely a küszök számára, amire a harcsák is előszeretettel kiállnak. Elmondhatatlan élményt nyújt a közéjük rontó harcsákat fényes nappal látni és hallani.

Fehérvárcsurgó híres a kapitális halairól. Reméljük, ez sokáig így is marad

Milyen nagy fogásokkal dicsekedhetsz?

Egyéni rekordom egy 84,7 kg-os harcsa, amit a Fehérvárcsurgói-víztározón fogtam 2012. március 31-én. Ez jelenleg a tórekord. A tavalyi évben sajnos nem nagyon volt lehetőségem sok időt tölteni a vízparton, de azért sikerült két 50 kg feletti harcsát fognom. Szeretném egyszer átlépni a 100 kg-os álomhatárt, amire szerintem Fehérvárcsurgón megvan az esély.

Visszakerül oda, ahonnan jött az 52-es harcsa is

Meglepődtél, amikor a 2013. évi jelöltek között láttad magad?

Az egyik ismerősöm hívta fel rá a figyelmemet a cikk megjelenésének napján. Nagyon meglepődtem, hogy az én fogásom helyet kapott a jelöltek között. De ahogy a cikket végigolvastam, az még jobban meglepett, hogy tavaly is az én fogásom szerepelt a harcsa kategóriában, hisz erről nem is tudtam.

Viszlát 20-30 kiló múlva!

Büszke vagy rá, hogy a legtöbb szavazatot kapva nyerted e megtisztelő címet?

Nagyon örülök, hogy megnyertem a szavazást. De ez inkább tölt el örömmel, mint büszkeséggel. Szeretném megköszönni a fórumozóknak, hogy szavazataikkal az első helyre juttattak.

Ilyen, ha elindul egy 2 méteres szörny, miután kipihente magát

Mit jelent számodra a horgászat?

A horgászat számomra egyet jelent a kikapcsolódással, nyugalommal, aktív pihenéssel.

Péter egyéni rekordja és egyben a tórekord is jelenleg ez a 84,7 kg-os harcsa

Ha rajtad múlna, mit tennél azért, hogy az új, felnövekvő horgásznemzedék is olyan mentalitású legyen, mint te?

A mai világban sajnos minden a pénzről szól. Ez sok gyermeket, embert megfoszt a lehetőségtől, hogy esélyt kapjanak e gyönyörű sport kipróbálására. A felnövekvő horgásznemzedék mentalitása, a hallal való bánásmód a látottak alapján alakul ki. Tehát az idősebb horgászokat kéne először rávezetni a C&R módszerre, amit egyre többen alkalmaznak már. Hisz szerintem egy szép hal megfogása, visszaengedése és róla egy gyönyörű fotó nagyobb élményt tud nyújtani, mint a tányérra tálalása. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ne egyen senki halat, és hogy minden megfogott halat vissza kell engedni, de egy kapitális méretű hal igenis megérdemli a kíméletes bánásmódot, és hogy visszakerüljön éltető elemébe, ezzel esélyt adva más horgászoknak, hogy megküzdhessenek akár életük halával.

Az óriás visszaengedése a víztározóba

Mit „üzensz” a horgászoknak?

Sok kitartással bárki megfoghatja élete halát. Egy idősebb barátom szavait tudom idézni: „a nagy halat ki kell ülni”. Tehát nem kell feladni egy-két sikertelen horgászat után a céljainkat, hisz ha a csali vízben van, bármikor megfoghatjuk álmaink halát. Görbüljön!

A nagy halat ki kell ülni!