A 2019. év horgásza 1. rész – Bemutatjuk a „nemes hal kategória” győztesét!

A 2019. év horgásza 1. rész – Bemutatjuk a „nemes hal kategória” győztesét!

Január első napjaiban mutattuk be a Haldorádó Fogási naplójának bejegyzései közül kiemelt 2019. évi legszebb „nemes” halakat. Szavazataitokkal Ti választottátok ki azt a horgászt és fogását, aki végül megkaphatta a „2019. év legszebb fogása – nemes hal kategóriában” díjat. Ebben az évben egy gyönyörű csuka kapta ezt az elismerést. Balog Boglárka pergető technikával csalta horogra a termetes ragadozót, ismerjük hát meg a horgászhölgyet!

Mióta horgászol? Ki fertőzött meg a horgászat szeretetével?
5 éve horgászom, 16 éves korom óta. Négy éve már csak kizárólag pergetek a férjemmel. Legelső horgászélményemet a jelenlegi férjemmel szereztem, 16 éves koromban, amikor egy őszi csukázásra kivitt magával, a friss horgászvizsgámmal és engedélyemmel a zsebemben az Omszk-tóra egy októberi napon. Igaz, nem sikerült nekem aznap semmit sem fognom, de a Párom egy szép, kilósforma csukát fogott és egyből beleszerettem ebbe a gyönyörű mintázatú halba! Azóta is a legkedveltebb halfajom.

Őrbottyáni Horgásztó, ahol lefektettem az alapokat
A Fertő, ahol a legtöbb süllőmet sikerült pergetve elcsípnem

Hol laksz? Mivel foglalkozol?
Lövőn lakom a férjemmel, a közös ingatlanunkban. Jelenleg egy orvosi műtéti gumikesztyűket csomagoló cégnél dolgozom, bár a szakmám virágkötő, de ezzel csak hobbiszintem foglalkozom.

Melyek a kedvenc horgászmódszereid?
Most már négy éve csakis a pergetés, de eleinte spiccbotoztam és „hagyományos fenekezést” is űztem, hogy megtanuljam a bevágást, illetve a helyes fárasztást is gyakoroljam. A pergetésben a folyamatos mozgás és a műcsalira támadó hal kapásának érzése fogott meg.

Szívemhez legközelebb a Balaton áll, és a balinok…
… volt, hogy egy nap 6-ot is megfogtam!
Remek élmény ezekre a halakra horgászni!
Balatoni balinozás közben meglepi kősüllő
Újpest, téli kikötő és a balin, amit egész nap üldöztem, de végül nem kaptam el…
A legszebb sügérem szintén a Balatonhoz fűződik

Melyek a kedvenc horgászhelyeid?
Szívemhez legközelebb a Balaton áll, de igazából nyitott vagyok minden vízre és víztípusra. Amikor Budapesten éltünk, jártam a fővárosi Duna-szakaszt és a Ráckevei (Soroksári)-Dunát is. Legszebb fogásaim tavakhoz köthetőek.

Minden kis csukának lehet örülni
A pergetésben a folyamatos mozgás és a műcsalira támadó hal kapásának érzése fogott meg

Milyen nagy fogásokkal dicsekedhetsz?
Kezdetben a nagyobb fogásokat pár darab kilós dévér, valamint 1-3 kg-os pontyok jelentették. Amióta csak pergetek, rengeteg balint fogtam már az 1-2 kilós méretből, illetve pár darab süllőt, kősüllőt és sügéreket is elcsíptem, de igazából a nyertes nagy csukám az eddigi igazán említésre méltó fogásom.

Az eddigi csukáim nem voltak túl nagyok
A nyertes csuka, 9,3 kg-mal!
Nagyon szép fogás, ami hozzá méltó bánásmódban részesült

Meglepődtél, amikor a 2019-es év jelöltek között láttad magad?
Igen, nagyon meglepődtem! :-) Igazán még e sorok írása közben is azt gondolom, csak álmodom az egészet.

Büszke vagy rá, hogy a legtöbb szavazatot kapva nyerted e megtisztelő címet?
Igen, nagyon büszke vagyok rá és a férjem is! Nagyon szépen köszönöm a Haldorádó Horgászportálnak a lehetőséget és azoknak a kedves horgásztársaknak, akik szavazata nélkül nem győzhettem volna! :-)

Esetleg vannak-e még a tarsolyodban a nem hétköznapi fogásról egyéb felvételek, információk, amelyeket megosztanál velünk?
Sajnos a fogásommal kapcsolatban nincs. Viszont nagyon várom, hogy mikor fogok egy harcsát pergetve, mert még eddig nem sikerült. Mindenképp izgalmas küzdelem lesz, ha összejön!

Mit jelent számodra a horgászat?
Számomra a horgászat a természet és élőlényeinek tiszteletét, szeretetét, valamint a férjemmel töltött közös kikapcsolódást jelenti. Soha nem bánom meg a korán kelés fáradalmait, amikor tudom, hogy bármelyik dobásomban benne lehet életem fogása.

Fejjel lefelé lógott a nádasban, az eldobott fonott zsinórba gabalyodva… Szerencséjére megtaláltuk és megmentettük
Nem mindig csak halat fogunk
A vízpart egyik ékszere

Ha rajtad múlna, mit tennél azért, hogy az új, felnövekvő horgásznemzedék is olyan mentalitású legyen, mint te?
Eddig, ha a vízparton odajöttek hozzánk beszélgetni és tanácsot, esetleg segítséget kérni, mindig készséggel álltunk hozzájuk, legyen szó felnőttekről vagy éppen a következő horgásznemzedék kis úttörőiről. Tanácsot adtunk, hogy az adott vízen mit hogyan csináljanak a fogás reményében, hogyan bánjanak a megfogott hallal, tiszteljék és becsüljék őket mérettől függetlenül, akár visszaengedik, akár a vacsoraasztalra szánják. Ha rajtam múlna, mindenképp több horgásztábort is szerveznék vagy horgásztáborokban személyesen és a férjemmel együtt is átadnám, amit tudok. Jó és követendő példát mutatnék a felnövekvő nemzedéknek.

Hansági-főcsatorna, ahol az első parlagi sasunkat is láttuk

Mit „üzensz" a horgászoknak?
Mindenképpen szeretnék minden sporttársamnak sok és nagy fogást, valamint minél több, családdal vízparton töltött órát kívánni, s remélem, egyszer sikerül nekik is megfogni álmaik halát! Vigyázzunk rájuk és főleg az igazán nagyokat engedjük is szabadon, hadd örvendeztessenek meg máskor minket újra, vagy más horgászokat is!

Haldorádó Team

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: