A fogós Mann’s plasztikok - Pergető fegyver a nagy rablóhalak ellen!

A fogós Mann’s plasztikok - Pergető fegyver a nagy rablóhalak ellen!

Az Egyesült Államokban Tom Mann több mint hatvan éve alapította világhírű műcsali gyárát. Napjainkban a népszerű termékeket ötven országba exportálják. A Mann’s soft lures családjának darabjait én tizenkét éve ismertem meg. Hosszú idő elteltével, rengeteg gumis pergetés után, számtalan kapitális hal fogásának élményével tekinthetek vissza a tapasztalatokra…

Nem tagadom, némiképpen elfogult vagyok. Máig első számú nagyhalas gumim az indiánfejes logójáról ismert, puha műcsali. A Mann’s plasztik fogósságának titka mozgáskészségében rejlik. Segítségével nem nehéz jól, profi módon, eredményesen pergetni. Hasonlóan a legjobb hard műcsalikhoz, úgy konstruálták őket, hogy vezetésükkel szinte csak kiszolgáljuk, „segítjük” a menekülő táplálék imitálását. Ellenállhatatlan mozgásának oka elsősorban az alapanyaga. Az optimalizált alapanyag kifejezést én szívesen használom a sokat emlegetett „lágy” tulajdonságú helyett, akkor is, ha a puha, lágy, libbenősen könnyed mozgás, úszás a Mann’s gumik legfontosabb ismérve. Van azonban tapintással érzékelhető tartása, rugalmassága is a plasztik testeknek, amely több szempontból nagyon fontos. Ettől lesz strapabíró, idő- és dobásálló, így lesz a halak szájának, harapásának is jobban ellenálló a Mann’s.

A Mann's plasztikok egyik fogós darabja

Akadnak a dobozomban sok éve tárolt darabok, és pontosan olyanok ezek a plasztikok, mint új korukban voltak. Az sem mindegy, hogy a jig horgokon nagyszerűen ülnek, tapadnak ezek a gumik, korlátlan ideig, akár bátor lendülettel is dobálhatjuk őket. A ragadozóhalak okozta kisebb fognyomok „begyógyulnak”, a testeken. Főként ezek a fizikai tulajdonságok miatt mondanám optimális alapanyagúnak a Mann’s gumikat. Megtévesztően élethű úszásukat az alapanyag mellett természetesen a jól konstruált formáknak is köszönhetik. A halaknál a test, a faroknyél, a farokkorong és a test aránya, méretezése nemcsak centiméterekben, centigrammokban is, tehát tömegükben is a legjobb úszáskészséget szolgálják. A legkisebbtől a legnagyobb méretekig minden halas formájú Mann’s jól mozog. Vezetésükkor a víz ellenállása csak a faroknál jelentős, már a lassú tempótól is beindulnak e plasztik halak. Ezért jól alkalmazhatóak álló- és folyóvízen egyaránt. Ejtésnél, vertikális mozgatásnál is mindig veret a farok, ez is döntő a fogósság szempontjából.

A széles méretválasztékkal rendelkező plasztik elsősorban a süllők műcsalija, de csukás vizeken is eredményes. Csukára a nagyobb tviszterek, különösen a piros, a sárga színkombinációkkal nagyon eredményesek. A Mann’s plasztik család a klasszikus halai, az egy- és kétfarkú tviszterei mellett még további, nagyon fogós modelleket is kínál. Sok rablóhalas horgásztársamhoz hasonlóan engem is a kezdet kezdetén kápráztatott el a Svimmin Grub. Az elvékonyodóan hengeres, bordázott test a karcsú faroknyéllel, a nagynak mondható, nyújtott farokkoronggal olyan veretős úszásra képes, amelynek a süllők képtelenek ellenállni. Fogósság tekintetében nálam régóta az első helyen áll. Átlagos vagy kissé erősebb folyásokon vezetés közben akár meg is állíthatjuk, úgy is táncol és vonzza a rávágásokat.

A Svimmin Grub régi kedvencem

Legtöbbször a sárgák és a fehérek a nyerők, és nem kell tartanunk a nagynak tűnő mérettől sem. Sőt, akárcsak a halas fazonok esetében, időnként mindent visznek a nagyobb, darabok.

Nagy Mann’s halra jött süllő

A másik kiválóság az Action Shad, amelyet én állóvizeken is szívesen használok. A tizenkét centiméteres, fogós színkombinációkban pompázó, kishal testű, tviszter farkú plasztik nagyon eredményes műcsali. Egészen lassan is mozgathatjuk, a turbózó farok intenzív tánca nagyon könnyedén beindul.

A plasztikos pergetések egyik nagy kérdése a fogós színek megválasztása. A Mann’s kínálatával segítségünkre van ebben. A tesztelős tapasztalatokból adódóan süllőre és csukára a legfogósabb lehetőségeket kínálja. A fehér, a sárga, a piros, a narancsos színek mellett a legfogósabb zöldek is ott vannak a palettán. Az ezüstös, csillogós színezések a sötétebb, zavarosabb vizekben figyelemfelkeltőek. A legutóbbi őszi, csukás pergetéskor éppen egy ilyen csillogó, zöld, a hátán piros csíkos csali adta az első csukát. Egy könnyű jigfejjel a felszín közelében vezetgetett halra vágott rá a megtévesztett csuka. Ki is tartottam a Mann’s gumiknál, és később egy piros farkú, sárga testű tviszterre is rátámadt egy nagy csuka. Ezek a fogások a minap történtek, és a szép élmények mellett azt is jelentik számomra, hogy érdemes kitartani a mellett, ami már sokszor bizonyított.

A csuka is szereti a csillogó zöldeket
Piros farkú Mann’s tviszterre rabolt

Próbálják ki önök is milyen könnyen, és milyen eredményesen táncoltathatóak az indiános plasztikok! Nem fognak csalódni, de a féket jól állítsák be, mert valóban nagyhalas veszélyeket rejtenek ezek a gumik.

Forrás: Bokor Károly

(X)
EnergoTeam

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.