Az amerikai bajnok

Az amerikai bajnok

Noha a címből sejtető, szándékosan nem utaltam mással rögtön eme írásom tárgyára, de csupán azért, hogy feltehessek nektek egy találós kérdést itt, az elején. Az USA-ból származik, neve ötbetűs, és egy indián törzsfőnök fejét ábrázolja a cég logója, mi az? Bizonyára sokan eltaláltátok a helyes választ, akinek viszont nem sikerült, annak még annyit elárulok, hogy sok halat foghatunk vele pergetve. Hát ugye, csak ennyi kellett a megfejtéshez, persze, hogy a Mann’s gumi a jó válasz! Gratulálok a helyes megfejtéshez!

A Mann’s cég alapítója, Tom Mann 1956-ban dobta piacra első plasztik csalijait, s a mellettük lassan-lassan megjelenő wobblerek és spinnerbaitek fokozatosan váltak ismertté Amerika- és világszerte, majd hódították meg a horgászok szívét. Az alabamai gyár évről évre kínál újdonságokat, de fokozottan ügyel arra is, hogy a hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendő, jól bevált formákban és méretekben gyártott plasztikok is hiánytalanul fellelhetőek legyenek a boltok polcain.

Széles a paletta, minden igényt kielégítő a választék. A minőség záloga az anyaguk, a széleskörű felhasználást pedig a jól megtervezett méretsor és a fogós színek biztosítják

Az apró, 3 centis sügéres-jászos csaliktól egészen a 15 centis csukás-harcsás példányokig találhatunk Mann’s plasztikokat gumihal és twister kivitelben egyaránt. Hogy ki melyiket választja, szerintem csak ízlés és szimpátia kérdése, hiszen megítélésem szerint ugyanazt a méretsort alkalmazva egyaránt sikeresek lehetünk egy bizonyos halfaj horgászatában.

Megalkotói nagyon hatásos színkombinációkkal látták el a testeket, a változatoknak az árnyalatokat hűen tükröző neveket adtak, ami minden csoporton belül megtalálható. Például a Natural színcsoport a természetes hatást keltő gyöngyház és tejfehér, valamint ezek fekete sávos változatait öleli fel.

Szájzárat kapott téli csuka 4,5 cm-es Mann’s Shaddal

A Mann’s-ek között szerencsére nincsen zavarba ejtő, már-már idegesítően sok, egymástól alig-alig eltérő színváltozat, amik - valljuk be - egyes márkáknál csak a hatásfokozás kedvéért láttak napvilágot, az ésszerű felhasználáshoz semmi közük nincsen.

Az ütősebb és feltűnőbb csalit igénylő horgásznak az Aggressor csoporton belül kell kutakodnia. Itt is „csak” négy, egymástól jól elkülöníthető változat, a sárga, a zöld, a narancs és a piros színűek találhatóak meg. A már említett kettő (Natural és Aggressor) típus mellett jelent meg egy harmadik, úgynevezett köztes mezőny Classic elnevezéssel - az ide tartozó változatoknak színharmóniájuk miatt szintén van létjogosultságuk. Ez a harmadik csapat az AS (motorolajszínű) MFCH (zöld flitteres) FCHBB (fluozöld-fekete hátú) és a CMF (ezüst flitteres) darabokból áll.

Sügéres, süllős csalik a Classic és Natural tartományokból

Mann’s Shad gumihal

A Mann’s csoport górcső alá vételét nem véletlenül kezdem e típus ismertetésével. Az elmúlt hosszú évek talán legnagyobb számban eladott darabjai ők, bizonyára sok pergető horgásznak számos édes emléke fűződik hozzájuk, ahogyan nekem is. A hagyományos, klasszikusnak mondható test az átlagosnál méretesebb farokkal rendelkezik, s e két meghatározó elem extrém módon elvékonyodó, lágy résszel kapcsolódik egymáshoz. Ez élethű mozgást kölcsönöz a csalinak, így eredményesen használható a szokásos jigelő, fel-fellibbenős mozgatással, de egyenletesen vagy szakaszosan (impulzusszegényen) bevontatva is. Rugalmas, masszív, ellenálló fejrésze jól bírja a többszöri horogra tűzést is. Méretsorában a 4,5, 6, 8, 10, és 15 cm-es egyedek találhatóak meg, tehát az ultra light sügérezéstől, jászozástól kezdve a süllőzésen és csukázáson át a harcsázás is eredményesen űzhető vele.

A zöld flitteres a süllők és csukák kedvence. Táplálkozásuk intenzitásának függvényében általában a 6-8-10 cm-es csaliméretek jöhetnek szóba. Persze rendhagyó, kivételes esetek itt is előfordulnak…
6 centis gyöngyház-fehéren rajtavesztett téli sügi

Mann’s Action Shad twisterfarkú gumihal

Ez egy kimondottan vékony, függőlegesen lapított testű, féregfarokkal ellátott gumihal. A farokrészt nem hagyták merészen hosszúra, inkább a test mérete a domináló. Ennek előnye, hogy hosszan tudjuk végigvezetni a horgot a csaliban, így megfoghatjuk a kényesebb, csak a farokra fókuszáló kapásokat is. Kétféle méretben kerül forgalomba, 6 és 12 centis változatai ugyan kissé szűkítik a felhasználási területet, de rendkívül fogós és figyelemfelkeltő színváltozatai kompenzálják a foghíjas méretsort. A megszokott darabok (fehér és zöld flitteres) mellett mindegyik test piros farokkal van ellátva, közülük mindenképpen érdemes kipróbálni a fekete, a fehér, és a sárga testű változatokat.

Tökéletes összhangban a test és a farokrész, mely az extra vékony anyagnak köszönhető!

Mann’s CTG (Curly Tail Grub) twister és a Mann’s Hard Nose

A CTG és a Hard Nose twisterek tulajdonságainak bemutatását engedjétek meg, hogy egy kalap alá vegyem. E két remek twistercsalád tagjai fogósságban, méretben megegyeznek, különbségük csupán abban mutatkozik meg, hogy a Hard Nose változat egy sózott, fűszerezett anyaggal van gyárilag kezelve. Nos, erre a „panírozott”, intenzíven aromás állapotra utal az angol Hard Nose elnevezés is. Személyesen nem tapasztaltam fogás- és eredményességbeli különbséget a két csalitípus között, pedig korábban gyakran váltogattam gyorskapcsomban a CTG-t és a HN-t. Ahogy említettem, méretben nincs számottevő különbség (a Hard Nose nem kapható 2,5 és 12,5 cm-es hosszban), de látványos színbeli eltérés sem tapasztalható a két csoport között.

Egy CTG „Aggressor” CHYT színkódban. Minden típusú vízen eredményes, én előszeretettel használom csukára és süllőre olyan csatornákon is, amelyek vize a sok lebegő hordalék miatt sötétebb, zavarosabb a megszokottnál

A CTG twisterek ötféle méretben állnak a horgászok rendelkezésére, 2,5 cm-től 12,5 cm-ig találkozhatunk velük. Színárnyalatukat tökéletesen jellemzi a Classic, Aggressor és Natural csoportokba való besorolás.

A testhez viszonyítva a farokrész extra hosszúságú, lágy kialakítású. Ennek hatására a legkisebb áramlás keltette mozgás is ingerlő impulzusok leadására képes. A test anyaga a megszokott Mann’s minőséget prezentálja, tökéletesen horogálló, sokszori feltűzésre sem szakad.

Kisebb méretei a legfogósabb és legkeresettebb sügéres csalik körébe tartoznak, főként a barna (GG), ezüst (CGMF) kombinációk váltak be a horgászatok során, persze vékony, 0,16-0,18 mm-es monofilra kötve. Nagyobb változatai egyaránt rendkívül eredményesek csukára és süllőre. Egyre nagyon figyeljünk, ne tűzzük őket annál nagyobb jigre, mint amekkorát a környezet, körülmény (a víz mélysége és esetleg sodrása) megkíván. Törekedjünk arra, hogy lehetőség szerint minél természetesebben, lassabban hulljon alá a fellibbentett csalink az aljzatra, mivel itt az utolsó fázisban nem maradhat el az ott tartózkodó ragadozó rávágása.

Valami rámászott szegény csuka fejére… Annyira tökéletes a szájszéli akadás, hogy a fényképezés szögéből nem is látszik a horog
Sőt, még innen sem látszik a horog ütötte lyuk, pedig a csali még a hal szájában van
Egy sokat látott, csukafogaktól szétszaggatott Mann’s Shad MFCH

A Mann’s twister duplafarkú változata szintén tökéletes választás lehet. Egy méretben, négy centiméteres testhosszban és nyolcféle színben kerül forgalomba. Természetesen kétszeres impulzust és rezonanciát ad le, de „ólmozás” terén nála is hasonlóképpen kell eljárni, mint szimplafarkú testvéreinél.

A pergető szezon kellős közepén mi egyebet is kívánhatnék, mint azt, hogy a tiszta levegőt ontó, színes ruhába öltözött vízpartokon kísérje utatokat a szerencse! És a Mann’s indiánja.

Különleges ajánlat pergető horgászoknak!

Ha vásárol 3 csg bármilyen Mann\'s gumi csalit, AJÁNDÉKBA adunk egy negyediket!!! (Ha 6 darabot vásárol, akkor természetesen 2 csg gumit adunk ajándékba. A típust mi választjuk ki!)

A rendkívüli ajánlat csupán az első 50 vevő számára adott!

A házhoz szállítás díja maximum 990 Ft, és akár 1 munkanapon belül eljut a megrendelőhöz!

Próbája ki az elsők között a Mann\'s újdonságait!

Ebben nem fog csalódni, mert a név kötelez!

Halmos Mihály

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.