Akcióban a By Döme TEAM FEEDER Royal Method Carp feederbot 1. rész

Akcióban a By Döme TEAM FEEDER Royal Method Carp feederbot 1. rész

A By Döme TEAM FEEDER kollekció nagy részét eddig is a method horgászathoz optimalizáltuk, azonban az új Royal Method Carp botcsalád magasabb szintre emeli a method feeder bot jelentését. Ez a legmodernebb gyártástechnológiával készült botot ugyanis olyan új, eddig sehol nem tapasztalt tulajdonságokkal vérteztük fel, amelyek 100%-ban a precíz, pontos, eredményes horgászatot szolgálják. Ha kíváncsi vagy rá, hogy melyek ezek, tarts velem!

Ahelyett, hogy gyorsan elsorolnám, melyek is azok a követelmények, amelyeknek egy jó, method feeder technológiához specializált botnak meg kell felelnie, inkább gyakorlati bemutató közben szemléltetem ezeket.

Gyakorlat közben lehet csak észrevenni azokat a tulajdonságokat, amelyek miatt a Royal Method Carp az egyik legjobb method feeder pálca a kínálatban

Megfelelő rugalmasság a dobásnál
Egy feederbotnál ez mondhatjuk, hogy ez alapfeltétel, azonban egy method botnál ezt kicsit másként kell értelmezni. A módszer alapvető lényege ugyanis az, hogy nem túl nagy kosárral, viszonylag kevés kajával horgászunk. Így aztán az a tömeg, amit el kell dobni, nem túl nagy. Itt nem lehet arra számítani, hogy a jó nehézre töltött kosár majd szépen berepül a tó közepére. Methodozásnál a leggyakrabban használt kosárméret 35-45 gramm, és ezekbe belefér kb. 30 grammnyi etetőanyag. Így aztán az eldobandó teher mindössze 60-80 gramm, ezt kell a botnak kidobnia. Ezért olyan fontos, hogy a bottest az átlagosnál is nagyobb rugalmassággal rendelkezzen. A Royal Method Carp bot tudja ezt, köszönhetően a pillekönnyű IMT - 12 Power Carbon alapanyagnak. Mivel a bot kevlárhálós erősítést is kapott, a 390 MH bottal akár 80 méter fölé, míg a 420 H változattal 100 méter fölé is lehet dobni a kisméretű method kosarakat.

Methodozásnál az eldobandó tömeg csak ritkán éri el a 80-100 grammot, így viszonylag kis teherrel kell pontosan és messzire dobni. Ehhez kell a rugalmas bottest!
A 390-es Royal Method Carp bottal akár a 80 méteres…
… míg a 420-assal akár a 100 méteres dobás is elérhető
Az extra rugalmasság érdekében a bot kevlárhálós erősítést is kapott
A Royal Method Carp bot minden elemét kifejezetten a methodos pontyhorgászathoz optimalizáltuk

Biztonságos fárasztás
A bot átlagon felüli rugalmassága már a kapás pillanatában szerephez jut, hiszen a method technikánál nem a kapásra vágunk be, ugyanis a rövid előke miatt ezt elvégzik helyettünk a halak. Akkor mégis minek bevágni? Azért, hogy a horog mélyebbre hatoljon a hal szájába. Ehhez kell a rugalmas bottest! Kemény bottal ugyanis egy heves kapás utáni bevágás halvesztéssel jár, mert a félig beakadt horgot ezzel inkább kitépjük, ami ráadásul a halnak fájdalmas sebet jelent. A rugalmas bot viszont kidolgozza a hal első kirohanását, aminek során a horog mélyre ül, így biztonságosan folytatható a fárasztás.
A gyors akció miatt e bottal egyetlen pillanatra sem veszítjük el a kontaktust a hallal, ami így folyamatos terhelést kap, és sokkal gyorsabban elfárad. A legvadabb kirohanásokat és fejrázásokat is kidolgozza a bot, rendkívül élvezetes vele a halfárasztás.
Sok helyen tilos a gumis kosár, valamint az erőgumi alkalmazása, ugyanis a végszereléknek végtelenségig csúszónak kell lennie. Ilyen esetekben egy merevebb, keményebb bottal a halvesztések száma drasztikusan megnő, így ilyenkor extra nagy előny egy ilyen lágy, rugalmas pecabot.

Már a bevágás pillanatában érezhető a bot átlagon felüli rugalmassága
Bátran lehetünk határozottak halfárasztás közben, hiszen a bot kidolgozza a hal hirtelen megugrásait
Merítéskor is elkél az extra rugalmasság
Termetes halak horgászatához is alkalmas ez a bot, de megállja a helyét gyors, pörgős, versenyszerű method horgászat közben is, ahol átlag méretű halakból kell sokat és nagy biztonsággal megfogni
Az ilyen méretű halak fárasztása maradandó élmény a Royal Method Carp bottal

Spiccek érzékenysége
A feederezésnél a kapás jelzését a spicc végzi, ez tiszta sor. Nem is lenne tulajdonképpen más dolga e színes bottagnak, ha mondjuk, 100 grammos kosárral pecáznánk, ám a methodozásnál gondolni kell arra is, hogy a viszonylag könnyű kosarunk ott is maradjon, ahol fenékre ért. Egy keményebb spiccű bottal könnyen elhúzhatjuk a helyéről, és akkor a módszer lényegét ki is végezzük. Ezért kerültek e botba az átlagosnál lágyabb spiccek. Ezeket finoman, szakaszosan feszítve lehet a dobás utáni plusz zsinórt becsalni anélkül, hogy elvonszolnánk kosarunkat. Apróságnak tűnik, de az eredményes methodozás egyik alaptézise ez! Hasznos tulajdonság az is, hogy a spiccek a sima festés helyett szakaszos mintát kaptak, így jobban láthatóak.

A botok spicce elsősorban a kapás közvetítésére szolgál, ám method technikánál ennél több feladata van
A spiccek látványos fehér-piros festést kaptak
A lágy spiccek folyamatos feszítésével úgy lehet becsalni a dobás után kint maradt felesleges zsinórt, hogy közben a kosarat nem húzzuk el a helyéről
A spiccek nemcsak lágyabbak a megszokottnál, de valamivel hosszabbak is, így garantált, hogy nem törik meg a bot tökéletes íve fárasztásnál

Pontosság
A method technikánál a pontosság is fontos. Egyrészt akkor, amikor egy etetést próbálunk meghorgászni a lehető legjobban, de előfordulhat az is, hogy a túlpart elé kell pontosan dobni, vagy esetleg valamilyen tereptárgyat kell célba vanni. A bottest rugalmassága ekkor is fontos szerephez jut, ám a gyűrűkön is sok múlik. Éppen ezért kapott a Royal Method Carp feederbot egy modern, titán-króm gyűrűsort, amely feleolyan nehéz, mint a megszokott gyűrűk, úgyhogy a bottest akcióját minimálisan sem befolyásolják sem dobásnál, sem fárasztásnál. A gyűrű kötései is kisebbek, mint a SiC gyűrűknél, így a botot karikába hajtva is tökéletes az ív, nem törik meg sehol, az erősített részeknél sem. Mivel a gyűrűk könnyűek, a bot csillapítása is gyorsabb dobás után, annak ellenére is, hogy milyen rugalmas a bottest. Ráadásul ezek a titán-króm gyűrűk kifejezetten nagyméretűek, így a zsinór minimális súrlódással szalad ki rajtuk még akkor is, ha monofil dobóelőkével kell horgászni, amelynek a csomója lényegesen nagyobb, mint fonott csapó esetén.

A Royal Method Carp boton található különlegesen kemény titán-króm gyűrűk kifejezetten nagyméretűek, így szinte súrlódásmentesen szalad ki a zsinór rajtuk
Őszi idill

Stabilitás
A Royal Method Carp bot, ahogy a legtöbb By Döme TEAM FEEDER bot, osztott, csúszásmentes EVA nyéllel rendelkezik. Ez biztosítja, hogy a lendületes dobások során is magabiztosan lehessen tartani a botot. Az orsótartó szintén a már megszokott, erős, csavaros kivitel, ami fárasztásnál is hasznos. További hasznos apróság a boton a horogbeakasztó fül, ami már minden boton alapfelszereltség.

A stabilan rögzített gyűrűk kötései feleakkorák, mint a SiC gyűrűk esetében, így még nagy megterhelésnél sem törik meg a bot tökéletes íve
Az osztott nyél EVA bevonatos markolattal már-már megszokott, ha By Döme TEAM FEEDER botról beszélünk

Design
A Royal Method Carp botot nemcsak használati értéke emeli ki a tömegből, hanem a külalakja is. A vékony bottest már önmagában is szép, de kiegészítve az apró, ám összhatást tekintve nagyon tetszetős kiegészítőkkel lesz igazán magával ragadó. A különleges gyűrűk, a formatervezett nyél, az orsótartó, valamint a látványos feliratok miatt ez a bot felszerelésünk ékköve lehet.

A karcsú bottest már önmagában is szemet gyönyörködtető
A Royal Method Carp bottal sok ilyen pillanatban lesz részünk

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Bihari Dániel

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.