Akcióban a By Döme TEAM FEEDER Royal Method Carp feederbot 2. rész

Akcióban a By Döme TEAM FEEDER Royal Method Carp feederbot 2. rész

Az első részben bemutattam használat közben a Royal Method Carp 390MH és 420H botokat, azonban a család négytagú, így a második részben immár a 330L és a 360M pálcákat veszem górcső alá. Ehhez nem is választhattam volna jobb helyszínt, mint a hazai method horgászat egyik fellegvárát, a Préri tórendszert. Finom botok, szép halak, eseménydús horgászat, ez az igazi hideg vízi methodozás!

A Royal Method Carp botok legfontosabb technikai paramétereit már az első részben bemutattam, kiemelve a botok azon tulajdonságát, hogy mennyire könnyedén lehet még kis tömegű kosarakkal is nagyot dobni velük. A 390MH és 420H botoktól ez el is várható, hiszen aki ekkora feedereket vásárol, annak célja, hogy akár 80-100 méteres távolságba is be tudja juttatni a végszerelékét. A fent említett botokat tehát bátran lehet használni akár nagy kiterjedésű vízterületeken is. No de mi a helyzet a rövidebb változatokkal?

Egy előző írásomban már bemutattam a Royal Method Carp 390MH és 420H változatokat

A 330 és 360 cm-es Royal Method Carp feeder botok a kis kiterjedésű pontyos vizeken használhatóak a legjobban, olyan helyeken, ahol a legtöbben pecáznak. Az intenzíven telepített, nem túl nagy tavakon terjedt el legelőször a method technika, nem is véletlenül, ugyanis a módszer szülőhazájában is az ilyen jellegű „commercial lake”-eken horgásznak a legtöbben. De nemcsak horgásznak az ilyen vízterületeken, hanem versenyeznek is.

Ezúttal a 330L és a 360M botokkal, immár kora télen indultam a Préri „stéges” tóban lakó pontyok nyomába
Igazi, szürke, kellemetlen, szeles, hideg idő volt már a vízparton, így fel kellett öltözni rendesen

Sokan gondolják úgy, hogy a hallal teli „gödrökben” az is fog pontyot, aki a háta mögé dob, de ez sajnos nem így van. Pont ezeken, a nagy nyomásnak kitett vízterületeken van szükség azokra a finomításokra, amelyekhez szükség van az olyan botokhoz, amelyeket most bemutatni készülök.

Csak a felkészültségünkön múlik, fogunk-e pontyot télen
Lássuk, mire való a Royal Method Carp két rövid(ebb) tagja!

Royal Method Carp 330L
A Royal Method Carp 330L botra tulajdonképpen csomót lehet kötni, nyélből görbülve emészti fel a hal kirohanásait. Ez a bothossz itthon nem annyira elterjedt, hiába vannak olyan kicsi vizeink, amelyekhez bőven elegendő a rövid pálca. E bot ideális dobástávolsága 30-50 méter. Ami különlegessé teszi ezt a pálcát, hogy kis össztömegű kosarakat is könnyedén lehet vele dobni. Dobósúly-tartományának felső határa mindössze 50 gramm, így az ehhez ideális method kosár mérete a 25 gramm. Nincs is nagyobbra szükség, ugyanis az olyan kicsi tavakon, ahová ez a bot való, egyrészt nem kell nagyot dobni, másrészt minimális a víz áramlása. E bot ideális társa a By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 5000 orsó.

A Royal Method Carp család legkisebb tagja, a 330L
Ez a rugalmas bot akár karikába hajolva is képes dolgozni
A 330L Royal Method Carphoz a 25 grammos method kosarak ideálisak
Akár nagyobb halakkal is elbír ez a rövid, vékony pálca

Royal Method Carp 360M
A család 360M tagjára is igaz, hogy rendkívül rugalmas és karikába hajolva dolgozik, ám ezzel már kényelmesebben lehet dobni. 30-60 grammos dobósúly-tartománya lehetővé teszi az akár 35-45 grammos kosarak bevetését is. E modell ideális dobótávolsága 40-70 méter. Ez a botméret azért népszerű a profi methodosok körében, mert lágysága mellett is rendkívül pontosan lehet vele pecázni. Ez főleg versenyen értékelődik fel, amikor a rendelkezésre álló minimális kajával kell felépíteni egy etetést. Ezt csak hajszálpontos pecával lehet elérni. Szintén a pontyos, methodos versenyre járók használhatják ki legjobban a botnak azt a tulajdonságát, hogy a fárasztás utolsó fázisában derékba hajolva is folyamatos ellenállást biztosít, így a horog a kritikus helyzetekben sem tud kiakadni a hal szájából. E bot ideális társa a By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 6000 orsó.

A három rendelkezésre álló spiccből mindkét bothoz a Light változatot használom télen
Bevágás után azonnal elkezd dolgozni a rugalmas bot, így tompítja a ponty első kirohanását
A 360M bothoz a 35 grammos kosár pont jó méretű, ugyanis ennek maximális dobósúlya 60 gramm
A Préri-tó gyönyörű, egészséges tőpontyjai megdolgoztatták a 360-as botot

Az ultramodern titán-króm gyűrűk amennyire jól bírják a fonott zsinórt, annyira kíméletesek a monofillal szemben. A 330 és 360 cm-es botokra egyáltalán nem kell semmiféle dobóelőke, ugyanis a könnyű kosarat szinte kilövi a rugalmas bottest, nem kell komoly erőt a dobásba vinni, így aztán a zsinór sem nyúlik meg, így hosszabb élettartamú lesz. 0,22 mm-es Super Sensitive elegendő ahhoz, hogy akár 50 méteres dobásokat is elvégezhessünk vele. És mivel nincs „dobóelőke csomó”, a végszerelék jóval egyszerűbb, kevesebb a veszélyt jelentő pont a rendszerben.

Mindkét botra Fine Carp orsó került 5000-es és 6000-es méretben, a dobjaikra pedig 0,22 mm-es Super Sensitive főzsinór
A lefinomított, mégis magabiztos erőtartalékokkal rendelkező összeállításnak köszönhetően minden fárasztás sikeres volt
A Royal Method Carp botokkal élmény a halfárasztás minden perce

Egyre több tavon korlátozzák a fonott horogelőke használatát is. Aki erre nincs felkészülve, és olyan botokkal megy ilyen vizekre, amelyek nem elég rugalmasak, akkor szinte biztos, hogy jó néhány halvesztése lesz a nap folyamán. Mi ennek az oka? A monofil horogelőkés methodozásnál az előke hossza és vastagsága még kardinálisabb kérdés, mint a fonottnál. Minél vékonyabb ugyanis a monofil, annál lágyabb. Így aztán, ha azt szeretnénk, hogy a könnyű csalink a kosárban vagy annak közelében maradjon, érdemes vékonyabbat választani. Jelen esetben én előkéimet 0,18 mm-es Cralusso Brutalra kötöttem, 10 cm-es hosszban.

Vékony monofil előkével is lehet nagy halakat fogni, ha a végszerelék és a felszerelés összhangban van
Favorit téli csalijaim
A feltűnő színek ilyenkor is felkeltik a pontyok figyelmét, főleg akkor, ha az etetőanyag fekete
A Fluo Energy - Fekete Erő kevés CSL Tuning - Tenger Kincse aromával és Fluo Micro Method Feed Pellettel megbolondítva a hideg vizek egyik legjobb method kajája
A method technika a téli hónapokban is az egyik legeredményesebb pontyfogó módszer

Rövid monofil előkénél gyakran tapasztalható, hogy a ponty már bevágásnál, az első kirohanás közben eltépi azt, azonban ezzel a lágy bottal ez elképzelhetetlen. Ez azért van, mert a rendszer a horogelőkétől egészen az orsó fékjéig összhangban van. Nincs olyan eleme, ami ledurvítaná, elbutítaná.

Sok szép pontyot köszönhetek már ezeknek a botoknak
Íme, a teljes By Döme TEAM FEEDER Royal Method Carp sorozat

Ezekkel a botokkal válik teljessé a Royal Method Carp széria. Így 100 métertől egészen a partszéli horgászatig találunk olyan leheletfinom horgászatot lehetővé tevő botot a kínálatban, amelyek ízig-vérig a method technikához optimalizáltak.

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Putz Tamás, Bihari Dániel

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.