Cuda a horgászatok során is

Cuda a horgászatok során is

A Cuda késekről már beszéltünk, amelyek a hal feldolgozásánál lehetnek rendkívül hasznosak. Most olyan kiegészítőket szeretnék bemutatni, amelyek a vízparton is sokoldalúan használhatóak. Ezek az amerikai Cuda márka kiegészítői, amelyeket a halfeldolgozó iparban is megelégedettséggel használnak.

Íme, a mai teríték, vagyis ezeket a termékeket vesszük sorba

Kis emlékeztető arról, hogy mitől is csuda jó a Cuda? A minőség bizony nagyon fontos szempont, és ez minden termékeknél előtérbe kerül, éppen ezért vannak a Cuda márkánál olyan standardok, amelyeknek meg kell felelni. Ezekre a termékeken lévő felirat is utal. „Titanium Bonded”: nos, ez nem magát az anyagot jelenti, hanem a szabadalmaztatott Titan Bonded technológiára utal, ami annyit tesz, hogy az acélt titán-nitrid-króm összetételű speciális anyaggal kezelik, amely eljárás során a rozsdamentes acélból háromszor keményebb anyag lesz, mint a sima, kezeletlen rozsdamentes acél. „Titanium Alloy”: speciális titánötvözet, az ebből készült eszköz szélsőséges hőmérsékletnek is jobban ellenáll, illetve az anyag könnyebb lesz tőle, de a szilárdságából nem veszít. 
„Aluminium Alloy”: kevesen tudják, de az alumínium gyorsan oxidálódik, azonban az így keletkezett oxidréteg a fémnek tartós védelmet nyújt, ezért használnak alumíniumötvözeteket is, amelyek már a keményebb tengeri körülmények között is megállják a helyüket. Egy dolgot még érdemes megjegyezni, mindegyik Cuda termék nyele egyedileg formatervezett és csúszásgátló felülete van azért, hogy védjék kezünket az esetleges balesetektől, mert bizony a borotvaéles pengék rendkívül veszélyesek is.
Nézzünk néhány fontosabb és érdekes eszközt a Cuda kínálatából!

Az első tesztalanyunk ez a multifunkcionális eszköz

Talán a legpraktikusabb apró eszköz a Cuda multifunkcionális élezője, amely nemcsak kés vagy olló, hanem horog élezésére is alkalmas: egy speciális felület van az oldalán, amin a kicsorbult horgok élezését végezhetjük el. Persze furcsán hangozhat ez a mai, modern horgok világában, de sokszor jöhet jól ez az eszköz, annál is inkább, mert csavarhúzó és négy darab Torx fej is található rajta.

Egy csavarhúzó bármikor jól jöhet
A Torx készlet manapság sok modern eszköz kulcsa
Kerámia és karbid élezőt is találunk rajta a késeink élesen tartásához
Horgaink élezéséhez, vagy a kicsorbult horgok javításához kiváló alternatíva
Néhányszor végighúzzuk, és máris ellenőrizhetjük az élező jótékony hatását

Egy speciális fogó is sokszor jól jöhet – a horogszabadítást a ragadozók szájából én egy érfogó csipesszel szoktam elvégezni, ez azonban problémás lehet egy jobb hal vagy egy mélyen nyelt horog esetében. Éppen ezért nagy segítség ez a speciális, ferde fogó, amivel úgy is meg tudjuk fogni a horgot, hogy közben nem takarja a hal száját a kezünk. Ez a gyakorlatban fog igazából rendkívül hasznosnak bizonyulni.

Elsőre sután néz ki, de használat közben jövünk rá, mennyire praktikus
Talán így jobban látszik, mit is látunk használat közben

Lip Grip. Ez az eszköz sokakban ellenszenvet vált ki, pedig biztosan állítom, van olyan szituáció, mikor sokkal többet segítünk vele a halaknak, mint amennyit ártunk. Vegyük például a lékhorgászatot, ahol egy kis lyukon kell – vagy kellene – kivennünk a horogra akadt ragadozó halat. Itt természetesen a hal fejével találkozunk elsőnek, és ha kisebb példánnyal van dolgunk, akkor kicsúsztathatjuk a jégre a halat, nagyobb zsákmány esetében viszont már macerásabb a dolog. Szákolni eleve esélytelen, az éles fogakkal teli ragadozószájba pedig nem ajánlatos belenyúlni. Azonban ha van nálunk egy Lip Grip, akkor már sokkal könnyebb a dolgunk, a halat nem emelve mindenféle sérülés nélkül kicsúsztathatjuk vele a ragadozót. Az eszköz nyélrésze könnyen körbeforog, így abban az esetben sincs gond, ha a ragadozó elkezdene a tengelye körül pörögni, ugyanis ezt szabadon megteheti minimálisra csökkentve ezáltal a sérülés esélyét. Ráadásul, ha már rajta van a Lip Gripen a hal, egyetlen mozdulattal megmérhetjük annak a súlyát is.

Természetesen ez is a Cuda brand kiváló minőségével készült
Egyszerű és kényelmes fogás van rajta
Kegyetlennek néz ki, de vannak esetek, mikor ez a kíméletesebb
Ott figyel a mérleg nyelve, vagyis itt csak a skála, de egy szákban lévő halat vagy bármi mást is gyorsan mérlegelhetünk vele

A következő eszköz egy speciális fogó, amire igazából csak ritkán van szükségünk. Mire gondolok? Bizony ritkán, de előfordul, hogy olyan helyre akad be a horog, ami problémát okoz. Ilyen lehet, ha valamely ruházatunkba akad, vagy éppen a kezünkbe, de lehet a halban is olyan helyen, ahonnan csak roncsolás árán tudnánk kivenni. Ekkor nélkülözhetetlen ez a fogó, ugyanis ezzel egy mozdulattal elvághatjuk a legerősebb horognak a szárát is, elkerülve ezzel a ruhánk elszakadását, vagy éppen a kezünkön átment horgot is könnyebben elvágatjuk és könnyedébben megszabadulhatunk tőle.

Mivel rugós, állandóan szétnyílva sok helyet foglalna, ezért van a nyél végén egy biztosító fül
Rendkívüli erőt fejthetünk ki vele, így a legerősebb horogszárakat is játszi könnyedséggel elvághatjuk
Egy mozdulat, és annyi a horogszárnak

Utoljára maradt kettő fogó, amik szintén multifunkcionális jellegük miatt lehetnek praktikusak. Igazából a két fogó nagyon hasonló egymáshoz, éppen ezért egyszerre említem őket. Mindkettőhöz tartozik egy speciális tok, amit a nadrágszíjunkra is felcsatolhatunk, így bármikor kéznél lesz az eszköz. A fogót bele is tudjuk tépőzárazni a tokba, így az biztonságban van, sőt egy spirállal magunkhoz csatolhatjuk, ezzel kéztávolságban kényelmesen mozgathatjuk, de a vízbe ejtve nem fog problémát okozni, mert a spirál nem engedi elveszteni a fogót.

Praktikus hordtáska, merev fallal
Akár a derékszíjunkba is bepattinthatjuk
Ez a spirál messzire elér, és ad némi biztonságot a víz feletti használatnál

A két fogó első látásra szinte egyformának tűnik, funkcióit tekintve is szinte azonosak, mégis van különbség közöttük. Mindkettő anyaga rendkívül könnyű, éppen ezért a fogó pofáinál egy erősebb betét található, amely sokkal keményebb anyagból készült, így ez a kettőség biztosítja az erő és a könnyedség mellett a tartósságot. Mindkét fogónál található egy szintén betéttel ellátott vágórész is. Itt már van különbség: a drótvágós verziónál szélesebb pengét találunk, illetve ahogy a nevében is benne van, ezt egy drótvágó plusz funkcióval is ellátták, így nem mellékesen a fonott zsinórt is úgy vágja, mint a borotva.

Itt látszanak a két fogó lényegesnek mondható különbségei
Könnyű, de erős
Nemcsak drótot…
… hanem zsinórt is vághatunk vele

Ha figyelünk ezekre az eszközökre, akkor hosszú ideig hű társaink lehetnek horgászat közben, legyen a feladat halkivétel, horogélezés, egy csavar becsavarozása vagy egy egyszerű zsinórvágás.

Forrás: Lukácsi Béla

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.