Hasznos pergető kiegészítők, akár ajándéknak is…

Hasznos pergető kiegészítők, akár ajándéknak is…

Ebben a cikkben néhány olyan praktikus, hasznos kiegészítőt gyűjtöttünk össze, amik jó szolgálatot tehetnek egy pergető horgásznak. Ezek között talán számos olyan kedvező árú termék is van, ami alkalmas lehet barátnak, ismerősnek a vészesen közelgő karácsonykor ajándéknak is.

Kimeríthetetlen témák tárháza a különböző táskák, dobozok a pergető horgászok számára. Egy korábbi írásban már bemutattunk néhány - az eladási adatok alapján - közkedvelt pergető dobozt, most 3 táska kerül néhány fotón keresztül górcső alá.

FOX Rage Pergető övtáska

Hogy a kicsitől haladjunk a nagyobb terjedelem felé, az első a Fox Rage széria pergető övtáskája. Az elmúlt években a Fox hihetetlen energiákat ölt abba, hogy felépítse a Rage néven egyre ismertebbé váló pergető márkáját. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez kiválóan sikerült. Ha végignézünk a palettájukon, belelapozunk a nem épp vékony katalógusba, egyértelműen látszik, hogy a széria alsó tagjainál is magasra került az a bizonyos minőségi léc, míg csúcskategóriája felveszi a versenyt azokkal a gyártókkal, akik már sok-sok év előnnyel rendelkeztek.

A Foxtól megszokott kifogástalan minőség és praktikum jellemzi a Rage pergető övtáskát (a wobblerek csak illusztrációk)

A minőségi megjelenés, a tudatos tervezés erre a kis övtáskára is jellemző. Garantáltan a híres „Fox” minőséget kapja, aki ezt választja. Kétségkívül leginkább a pergető horgászat olyan módszer, ami a létező legnagyobb mobilitást igényli. Fontos, hogy minden olyan dolog, ami az eredményességünket és komfortérzetünket szolgálja egy helyen, praktikusan egy táskában foglaljon helyet. A FOX Rage Pergető övtáskában található két twisterálló dobozban rendezetten szállíthatjuk villantóinkat, wobblereinket, de akár kis twistereinket is.

Válltáskaként és övtáskaként is magunkkal vihetjük

A táska tetején belül van egy 20 x 15 cm-es cipzározható zseb, amibe akár a fontosabb iratokat lehet tenni. Ezenkívül egy telefontartó tok is található rajta, ami nem hátrány, ha könnyen hozzáférhető helyen van, ha nem kell érte feltúrni az összes zsebünket, a táskát, mikor a készülék megcsörren. A táskában található dobozoknak egyenként 12 rekesze van, de a rekeszelválasztók kivételével ez 6-ra csökkenthető.

2 darab twisterálló masszív műanyag dobozt adnak a táskához

A táskát azoknak ajánljuk, akik kedvelik a cserkelős pergető horgászatokat, szeretik végigjárni a kisebb folyók, patakok partjait pisztrángra, sügérre, domolykóra dobálva. A 2 dobozban kiválóan lehet tárolni a kisebb wobblereket, körforgókat, de akkor sincs gond, ha egy hosszabbat szeretnénk beletenni, mert a térelválasztó kivehető.

Nem hátrány, ha könnyen hozzáférhető a mobil, tudjuk hol kell keresni

Ez a táska egy korábbi cikkben és videóban is bemutatásra került, ezt itt lehet megtekinteni.

Rapala pergető válltáska

Ez már egy méretben nagyobb táska. A Rapala Pergető válltáskába már jóval több kellék és csali elfér, mint az előző Fox övtáskába. Ideális választás akkor, ha 1-2 doboznyi műcsalival, valamint kiegészítőkkel (fogó, olló halkiemelő stb.) vágunk neki a vízpartnak. Ez a táska garantáltan jó sok mindent el tud nyelni magában.

A Rapala Sportman’s pergető táska azok számára ajánlott, akik közepes mennyiségű csalival szeretik nyakukba venni a vízpartot, de a fontos kiegészítőket azért kézközelben akarják tudni

A táska elején van egy hálós zseb, majd ebben további két kisebb is, amibe kisebb szerelékes dobozt vagy az iratainkat rakhatjuk. A táska belsejében 2 darab nagy zseb található, amibe aztán pakolhatunk rendesen. Ebből a nagyobbik egy vízálló béléssel van ellátva, így az abba pakolt esetleg vizes dolgok nem vizezik össze a többi zseb tartalmát.

3 darab nagy Horváth féle twisterdoboz is kényelmesen elfér a táskában, így aztán van miből választanunk, hogy melyiket is tegyünk a zsinórunk végére
Egy csalival mi is tovább növeljük a készletét, hiszen az akció időtartama alatt egy Rapala wobblert ajándékba adunk a táskához! Az akció érvényességéről tájékozódjon az áruházunkban!

Mantikor közepes pergető táska

Hogy egy olyan táskát is bemutassunk, ami már alapból igazán jól felszerelt, következzen a Mantikor pergető táskája. Ehhez a válltáskához a gyártó eleve 5 darab különböző méretű pergető dobozt kínál, amibe aztán pakolhatunk bőven csalikat, aprócikkeket. A dobozok természetesen twisterállóak.

A Mantikor közepes pergető táska 5 darab dobozzal kapható
A téglalap alakú dobozok tökéletesen illeszkednek a táska zsebeibe, ráadásul tépőzárral rögzíthetjük őket benne
Az oldalzsebekben 3 kisebb doboz található, amikbe kisebb wobblereket vagy akár kapcsokat, forgókat, jigfejeket tehetünk
A középső részben kapott helyet a 2 nagy doboz, amikben a térelválasztó lapkák mozgatásával a legnagyobb wobblereink is kényelmesen elférnek (a műcsalik csak illusztrációk)

HORVÁTH Twisterdoboz - nagyméretű

Ha már szóba kerültek a dobozok, essen szó egy hazai gyártó termékéről, melyet a pergető horgászok előszeretettel használnak, ez pedig a Horváth nagyméretű Twisterdoboz. Már a nevében is benne van a doboz egyik fontos tulajdonsága, mégpedig az, hogy kifejezetten a twisterek tárolására készült, tehát twisterálló. Tehát bármilyen plasztik csalit nyugodtan tárolhatunk benne, nem kell attól tartani, hogy 2 nap múlva összeolvadva találjuk majd benne őket.

Kedvelt twistertartó doboz a Horváth-féle nagyméretű kivitel

További előnye, hogy a doboz csak keresztirányban kialakított fix falakkal készül, hosszanti irányban mi állíthatjuk be, mekkora legyen egy-egy rekesz mérete. Ehhez a gyártó 12 darab térelválasztó lapot biztosít, melynek köszönhetően akár 16 tetszőleges méretű rekeszt alakíthatunk ki a dobozban. Hogy véletlenül se boruljanak ki rendszerezett plasztikcsalijaink, két darab jól záródó tolózárral lehet a dobozt becsukni. Nem elhanyagolható szempont a termék kifejezetten kedvező ára sem, pláne a külföldi gyártók időnként hajmeresztő dobozáraihoz képest, ráadásul ez HAZAI termék!

Nem kell félnünk, hogy pár nap alatt tönkremennek benne a twistereink
Tetszőlegesen alakíthatjuk ki a számunkra legmegfelelőbb rekeszméreteket
Jól működő tolózár biztosítja a dobozt a kiborulás ellen

A táskákon és dobozokon túlmenően is számos olyan hasznos kiegészítőt kínál áruházunk a pergető horgászoknak, amit - célhaltól függően - érdemes magunknál tartani.

Sok hasznos kiegészítő található kínálatunkban

ENERGOTEAM Lip Grip halkiemelő mérleggel

Kifejezetten a rablóhal-horgászok számára ajánlott speciális halkiemelő. Rendkívül kíméletes és hatékony. Működési elve nagyon egyszerű, hiszen a hengeres testen található - két ujjal könnyedén mozgatható - pöcök felhúzásával szétnyílik az erős rugóval rendelkező pofarész.

Praktikus halkiemelő az EnergoTeam Lip Gripje

A pöcköt elengedve megragadja a ragadozó hal (csuka, süllő, harcsa) kemény, csontos száját, és el nem engedi! Keményen fogja a termetes halakat is, ezzel biztonságos kiemelést tesz lehetővé anélkül, hogy a hal szájába kellene nyúlnunk. A pofarészt működtető erős rugó ellenére sem okoz semmilyen sérülést a halnak, hiszen a „fogak” lekerekítettek. A halkiemelő nyélrészében egy rugós mérleg is rejtőzik, amelynek segítségével azonnal megtudhatjuk a hal súlyát is. A mérleg 12 kilóig mér. Az EnergoTeam Lip Grip fejrésze rozsdamentes anyagból készül, és teljes hossza 25 cm.

A fárasztás végén a halat ki kell emelni, amire legcélszerűbb egy gripet használni

DLT Maxxum háromágú horog kiszabadító

Wobbleres horgászat során gyakorta előfordul, hogy célhalunk túl mélyre nyeli a csalit, melynek alsó hármashorga kifejezetten mélyen akad meg a hal szájüregében. Azt ilyen esetben is kíméletesen és (magunkra nézve is) biztonságosan kell onnan kiszabadítani, ami sokszor nem könnyű megfelelő segédeszköz nélkül. Ez a probléma csukánál, süllőnél, de harcsánál is előfordulhat. No és ki az, aki nyugodt szívvel kezd el nyúlkálni bármelyik imént felsorolt ragadozó szájában? Szerencsére e problémára többféle megoldás is létezik.

Még egy ilyen kis, kiló feletti kölyökharcsa is mélyre tudja nyelni a wobblert, hát akkor mire képesek a nagyok? Ilyenkor nem árt egy fogó vagy egy ilyen hármashorog-kiszedő

Egyik ezek közül a DLT különleges fogója. Ezzel először a hosszú szár végén található speciális kampót kell beakasztani a háromágú horog egyik ágába, vagy ha sikerül, akkor a hármashorog szárára, majd a kar meghúzásával ezt rögzítjük - gyakorlatilag úgy, mintha az ujjainkkal megfognánk. Ezután először befelé nyomva kiakasztjuk, majd úgy húzhatjuk ki a hal szájából a horgot, hogy az már nem roncsol tovább. Így nem kell a süllők vagy csukák hegyes fogai között matatnunk, nem kell benyúlni a harcsa gerebenfogai közé, és kis gyakorlattal már gyorsan, könnyedén, kíméletesen megszabadíthatjuk a horogtól a megfogott ragadozót.

Azért nem vízparton óvatosan vele, nehogy egy TEK osztag rontson ránk, mert fegyvernek gondolják
Egyszerűen bele kell akasztani a háromágú horog egy szárába vagy a tövébe, ahova sikerül…
… majd a kart meghúzva megfogjuk vele a horgot, befele tolva kiakasztjuk, utána pedig már ki tudjuk emelni
Ebben az esetben felesleges egy ilyen szerszám, itt elég egy ércsipesz, esetleg egy szájfeszítő, de kézzel semmiképp ne nyúljunk be a fogak közé!
A fenti esetben elegendő egy ilyen párosítás, tehát egy érfogó csipesz és egy szájfeszítő. Utóbbit mindenesetre - a halak fogainak, álkapcsának védelme érdekében - csak végső esetben használjuk!

NEVIS Rablóhalas fogó kulcskarika-nyitóval

Nem hátrány, ha van a táskánkban egy fogó, amit igazán sokoldalúan használhatunk. Hosszú szárának köszönhetően akár ez is alkalmas arra, hogy a mélyre nyelt horgot kiakasszuk a ragadozó szájából. Különleges hegykiképzése azonban egy másik praktikus dologra teszi alkalmassá, ez pedig a kulcskarika nyitása.

Wobblereink horogcseréjét könnyíti meg ez a fogó

Aki már horgászott harcsára, az tudja, hogy a harcsa az a halfaj, ami garantáltan be tudja bizonyítani, hogy van a felszerelésünknek gyenge pontja. Általában hagyományos wobblereknél az első a listán a horog. Gyakorta kapni kiváló wobblereket, amiket előszeretettel üt le a harcsa (a Tail Dancertől a favorit J13-on át sorolhatnánk hosszan…), ám ezek legnagyobb baja a horog. Tökéletes süllőre vagy csukára, de a harcsa ezt úgy össze tudja hajtogatni, mint egy szaloncukorpapírt. Ezért e horgokat érdemes lecserélni erősített változatokra. Ha már cseréljük, akkor ne feledkezzünk meg a kulcskarikáról sem, hiszen az eleve céltudatosan harcsára készülő wobblerek kivételével ezek szintén cserére szorulnak. Kulcskarikában a Predatek a favorit, horogban megoszlanak a vélemények, ki mire esküszik, de abban mindenki egyetért, hogy célzott harcsázáshoz mindenképpen cserélni kell.

A Nevis fogó hegye kifejezetten a kulcskarika nyitására készült, nem kell körömmel feszegetni
A fogót összenyomva a kúpos hegy már nyitja is a kulcskarikát
Így már könnyedén le lehet szedni
A Predatek elismerten az egyik legjobb kulcskarikákat gyártja. A képen 2 darab 5, 2 darab 6, valamint 2 darab 7 mm-es van, valamint a levett horog karikával együtt
Az az ideális, ha semmiképp nem tudnak a horgok összeakadni
A művelet kb. 3 percbe kerül, máris „harcsabiztosabbá” tettük wobblerünket, és a körmünk sem tört le a fogónak köszönhetően

FOX Stalker Rig Wallet - előketartó táska

A végére maradt egy kakukktojásnak tűnő termék, hiszen ez végképp nem pergető horgászok kelléktárából származik. Hogy idekerült, az mégsem a véletlen műve, hiszen ez egy előketartó, még ha a pergetők nem is hajszálelőkével ellátott bojlis horgokat tárolhatnak benne. A drop shot technika, illetve a fluorocarbon előkével történő horgászat elterjedésével e táska pergetésben való alkalmazási lehetősége magától értetődővé vált, és ezt az így horgászó pergetők gyakorlati tapasztalata is megerősíti.

Bojlis horgászoknak kínálja a FOX ezt a táskát, ám a modern pergető horgászatban igencsak kamatoztatható az alkalmazása

Hiszen miből áll egy ilyen táska? 10 darab különálló, egymástól függetlenül nyitható PVC tasakból, ráadásul ezekből 5 még dupla, osztott is. Ezek kiválóan alkalmasak arra, hogy otthon előre elkészítsük a különböző méretű horoggal szerelt fluorocarbon drop shot előkéket, végükön egy not-a-knot kapoccsal, így a vízparton már nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megfelelőt, és már lehet is felkötni!

A táska összesen 10 PVC tasakból áll, melyek külön-külön nyithatók

Ha módosítani akarunk, könnyen letekerjük vagy levágjuk a kapoccsal együtt, visszatesszük a tasakba, és már választhatjuk is ki a megfelelőt.

A tasakokban összesen minimálisan 15 darab komplett fluorocarbon előkét tárolhatunk áttekinthetően, gubancmentesen, de ha csak sima kapoccsal ellátott előkéket rakunk bele, akkor akár többet is. Így garantáltan nem kell többet a vízparton az időt erre pazarolni.

Tökéletesen tárolhatók benne a manapság egyre közkedveltebb drop shot technikához előre elkészített komplett előkék
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.