Napszemüvegek a horgászok igényeihez hangolva

Napszemüvegek a horgászok igényeihez hangolva

Közeleg, pontosabban már itt is van a nyakunkon a „napszemüveg szezon”! Talán ez az egyik olyan fontos kiegészítő, amit egy horgásznak - főleg a nyári időszakban - nem szabad figyelmen kívül hagynia. Nem lehet elégszer említeni a szem védelmének fontosságát - a jó napszemüveg kérdése jóval több, mint egy divatcikk viselése vagy mellőzése! Az sem véletlen, hogy a híradások is - minél közelebb kerülünk az igazi nyárhoz - egyre többet foglalkoznak az UV sugárzási adatokkal, a veszélyre való figyelmeztetéssel. Kínálatunkba most olyan napszemüvegek kerültek fel, amik igényes, modern, sportos megjelenésük mellett kimondottan vízpartra tervezettek, azaz a horgászok igényeihez lettek hangolva.

Két olyan kifejezés került be fogalomtárba, ami leginkább jellemez egy horgászati célra kialakított szemüveget. Az első, ami szemmel igazából nem látható, az „UV védelem”, vagy „UV 400 szűrő”, míg a másik a „polarizált réteg”. Mielőtt bemutatjuk a szemüvegeket, ezeket a fogalmakat járjuk körül kicsit.

 

Ultraibolya (UV) elleni védelem

Sokszor halljuk, hogy a napsugárzás miatt bekövetkező leégés a bőr korai elöregedéséhez, végül bőrrákhoz vezethet, ám orvosi bizonyíték van arra, hogy a szem ugyanúgy károsodhat. A nagymennyiségű UV sugárzás hosszabb távú hatásai lassan és fájdalommentesen jelennek meg, mégis ronthatják a látást. Az UV sugárzás fokozottan veszélyes a strandon, vízen, havas tájon, mivel ott erőteljesebb hatásúvá teszi a visszaverődés.

 

De mi is az ultraibolya (UV) sugárzás?

Az UV sugárzás a napfény része, egy számunkra láthatatlanul rövid hullámhosszú - az „ibolyán túli” -, nagy energiájú fénysugárzás. Az UV sugárzásnak 3 típusa van: UVA, UVB, UVC. Számunkra most az UVB sugárzás a fontos, ugyanis ez okozza a leégést és nagyrészt ez felelős a bőrrák kialakulásáért is. Igen, bizonyára sokakban felmerül a kérdés, a szoláriumokban használatos UV csövek is károsak lehetnek a szemünkre!

 

Az ultraibolya sugárzás lassan, fájdalommentesen - nem érezzük azonnal kártékony hatását -, de fokozatosan roncsolja szemünket

 

A Földet elérő UV sugárzás nagyját kiszűri az ózonréteg, de kiszámították, hogy az atmoszféra ózontartalmának egy százalékos csökkenése az UVB sugárzás két százalékos növekedéséhez vezethet. Napjainkban sokat hallani az ózonréteg elvékonyodásáról, az UV sugárzás erősödéséről, így nem kérdés, hogy szemünket megfelelőképpen kell óvnunk, ha nem szeretnénk súlyosabb szembetegségekkel együtt élni a jövőben. Nekünk, horgászoknak - mint a víz partján rendszeresen közvetlen, tükrözött és szórt sugárzásnak kitett embereknek - szemünk védelmére kiemelten figyelnünk kell!

 

Miért fontos, hogy egy napszemüveg valóban jó és hatékony UV szűrővel legyen ellátva?

Talán ez a legfontosabb kérdés a napszemüvegek témakörben! Ugyanis a napszemüveg mit is csinál a gyakorlatban? A természetes fényt lesötétíti, hogy kényelmesebben lássunk akkor, amikor nélküle csak hunyorognánk a túl nagy fényerő miatt. Ilyenkor azonban - hogy a szemünkbe megfelelő mennyiségű fény jusson - a pupillánk kitágul, mint egy fényképezőgép kinyíló rekesze, így a szemlencsén át több fény jut a retinára. Ha egy napszemüveg lencséje nem megfelelő UV védelemmel van ellátva, a lencséje viszont sötétített, a pupillánk ugyanúgy kitágul, teszi a dolgát a „képalkotás” miatt, viszont a nagyobb lyukon jóval több káros UV sugárzás éri az ideghártyát, mintha nem is viseltünk volna napszemüveget és összeszűkült pupillával, hunyorogva néztük volna a világot! Tehát a rossz minőségű szemüveg nemhogy nem segít, hanem rendkívül káros a szemünkre!

 

Polarizált réteg, avagy mit is jelent a „Polarized” felirat a gyakorlatban

A polarizált lencsés napszemüvegek abban különböznek a hagyományos napszemüvegektől, hogy lencséjükön egy polarizált réteget alakítottak ki. A polarizált anyaggal ellátott lencse csak a függőleges irányban rezgő fotonokat, ill. az ilyen fotonokból felépülő fényt, fénysugarakat engedi át, tehát a különböző felületekről visszaverődő - és a visszaverődés miatt vízszintes irányban rezgő hullámmá alakuló -, vakító fénysugarak nem jutnak át a lencsén. Ennek hatása a vízfelületről visszaverődő napfény kiszűrésén jól látható, tapasztalható. Ez utóbbival, vagyis a ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabbá válik, így nyugodtan élvezhetjük a vízparti napsütést, emellett ilyen szemüveggel - ha a víz tiszta, áttetsző - akár még a halakat is láthatjuk a víz alatt, hiszen a ragyogás mellett a vízfelszínre szóródó fény tükröződése is nagymértékben lecsökken, így szemünkbe zömében a vízfelszín alól érkező fény jut.

 

Az LCD kijelzőkön (legyen az tévé, monitor vagy telefon kijelzője) jól ellenőrizhető, hogy található-e a szemüvegen polarizációs réteg. A jobb oldalon a napszemüvegen keresztüli normál állású kép látható, míg a balon az anélküli kép (azonos paraméterek mellett elkészítve a képet)

 

Érdekes összefüggés van a mobiltelefonok (de akár monitorok és tévék) LCD kijelzője és a polarizált réteg között, ugyanis a sorokból álló folyadékkristályos kijelző kiváló eszköz a polarizáció tesztelésére. Nincs másra szükség, mint egy mobilra, illetve a tesztelni kívánt szemüvegre. Ha polarizált a lencse, akkor ha a mobilt elforgatjuk 45 fokkal, akkor a kijelzőn lévő feliratok eltűnnek, tovább fordítva ismét megjelennek. Ha nincs változás a kijelzőben, akkor a lencse nem polarizált, ami nem azt jelenti, hogy a szemüveg nem jó minőségű, hiszen ma is gyártanak felső kategóriás napszemüvegeket polarizáció nélkül (mert ha valakinek a munkája miatt sokat kell LCD monitort néznie, zavaró lehet a sötétedés), de vízpartra nem szerencsés.

 

A kép bal oldalát nem takartuk le semmivel, pontosabban a polarizációs réteggel ellátott, 45 fokban megdöntött napszemüveg „takarja” ki a képet

 

Az előbbi (UV szűrés) elengedhetetlen egy jó napszemüvegnél, mondhatjuk azt is, hogy kötelező, míg az utóbbi (polarizált réteg) egy nagyon hasznos kényelmi szempont a vízparton tartózkodáshoz, tehát kimondottan horgászoknak való jó extra.

 

Napszemüvegek a horgászok igényeihez hangolva

Szerencsére a gyártók nemcsak a horgászeszközök fejlesztésére fordítanak energiát, hanem olyan területen is piacra lépnek termékekkel, mint például a napszemüvegek. Így ha valaki kedvel egy adott márkát, gyakorta a felszerelésen és ruházaton túl már a napszemüvegben is hű lehet a márkához, bár ebben a szegmensben - a tapasztalatok szerint - leginkább a szemüvegek kinézete segít a horgásznak a döntés meghozatalában (tetszik-e neki az adott modell, vagy sem). Az mindenképp külön garanciát jelent, hogy az áruházunkba felkerülő napszemüvegek mögött neves márkák vannak, akik biztosítják, hogy a termékeik UV szűrővel, valamint polarizációs réteggel vannak ellátva. Kínálatunkban mindenki megtalálhatja az ízléséhez és stílusához illő sportos vagy épp elegáns változatot.

 

A kínálatunkban a szemüvegek többfajta lencseszínnel kerülnek forgalomba, melyek a következők: Smoke - füstszürke, Sandstone - homokkő (barna), Amber - borostyán.

 

A kínálatunkba 3 különböző lencseszínű napszemüveg került fel

 

Mustad napszemüvegek

A Mustad szemüvegekről messziről látszik, hogy minden modelljük tudatos tervezés eredménye. A sportos megjelenés mellett arra is kiemelt hangsúlyt fektettek, hogy a szemüvegnek kellően vastag szárai legyenek oldalt, amivel meggátolják a szórt fény bejutását a szembe. Ráadásul egy stilizált horog embléma is felkerült oldalra, mely hirdeti, hogy horgász a viselője.

 

Valamennyi Mustad szemüveg szárán egy igényes horog embléma található

 

Háromféle lencsével kerülnek forgalomba: Smoke - füstszürke, Amber - borostyán, míg a harmadik a napjainkban igen divatos sportszín, a Smoke-Blue Revo - füstszürke lencse kék tükröződő réteggel. A lencsék természetesen mindegyik modellnél polarizáltak, illetve UV400 védelemmel vannak ellátva, hogy valóban 100%-ig betöltsék a vízpartra szánt funkciójukat. Emellett olyan viselet, amit a hétköznapokon is nyugodtan viselhetünk az utcán.

 

Mustad HP100A napszemüveg

Sportos és egyben elegáns megjelenésű modell a 100A. A keret első része felül szinte egyenes, enyhe íve van csak, azonban a szárak már lefelé ívelnek, szemben a másik két modellel, ahol azok egyenesek maradnak. Az orrnyereg-rész műanyagból készült, nem kapott gumiborítást, azonban nincs is rá szükség, mert a kialakítása révén így is kényelmes viseletet biztosít még hosszú használat mellett is.

 

A szemüveg jelenleg egy különleges, borostyán színben kapható

 

További információ a Mustad HP100A-3 Amber szemüvegről: ugrás az áruházba

 

Mustad HP104A napszemüveg

A 104-es egy vékonyabb, de sportos kerettel ellátott szemüveg. Tökéletesen simul a fejre, precízen zárja le a szemüreget, meggátolva a fény oldalirányú bejutását. A szárak vége rugalmas műanyagból készült.

 

Ez a szemüveg szinte mindenkinek jól áll

 

További információ a Mustad HP104A-3 Amber szemüvegről: ugrás az áruházba

 

Mustad HP105A napszemüveg

A 105-ös egy kifejezetten sportos, alul keret nélküli szemüveg, mely két színben kerül forgalomba. Tökéletesen simul a fejre, hosszú használat után is kényelmes viseletet biztosít. A szárak vége rugalmas műanyagból készült.

 

Kifejezetten sportos ez a modell

 

További információ a Mustad HP105A-1 Smoke-Blue Revo szemüvegről: ugrás az áruházba

 

Mustad HP106A napszemüveg

A 106-os egy nem szokványos színnel rendelkező, de kedvelt kialakítású modell. Tökéletesen simul a fejre, hosszú használat után is kényelmes viseletet biztosít. A szárak vége rugalmas műanyagból készült.

 

Nem szokványos színnel rendelkező, de kedvelt kialakítású modell

 

További információ a Mustad HP106A-1 Smoke-Blue Revo szemüvegről: ugrás az áruházba

 

Mustad HP107A napszemüveg

A Mustad Pro HP 107A-3 egy kiváló minőségű, elegáns polarizált napszemüveg, mely garantáltan megfelelő védelmet biztosít. A szemüveg teknőcmintás kerettel, valamint borostyánszínű lencsével és zöld fényvisszaverő réteggel rendelkezik.

 

Kiváló minőségű, elegáns polarizált napszemüveg, teknőcmintás kerettel

 

További információ a Mustad HP107A napszemüveg szemüvegről: ugrás az áruházba

 

NEVIS napszemüvegek

Megérkeztek kínálatunkba a Nevis vadonatúj polaroid napszemüvegei! Ezek a kiváló ár/érték arányú horgász szemüvegek UV 400-as szűrőréteggel rendelkeznek, amely biztonságosan megvédi szemünket a káros ultraibolya sugárzástól! A vízparton ez különösen fontos, mivel a vízről való visszaverődés erősebb hatásúvá teszi ezeket, így a veszély is fokozottabb. Az új szemüvegek másik fontos jellemzője a Polaroid réteg. Ennek hatása a vízfelületről visszaverődő napfény kiszűrésén jól látható, tapasztalható. Ez utóbbival, vagyis a ragyogás megszüntetésével a látás kontrasztosabbá válik, így nyugodtan élvezhetjük a vízparti napsütést, emellett a szemüveggel - ha a víz kellően tiszta - akár még a halakat is láthatjuk a víz alatt! Kemény védőtokban kerülnek forgalomba, illetve jár hozzá egy lencsetisztító kendő is.

 

Tarpon Polaroid napszemüveg - A sportos, modern, vagány stílus kedvelőinek ajánljuk
A Zander Polaroid napszemüveg elegáns, fekete szárral és kerettel, valamint borostyán barna lencsével készül
A család 3. tagja, a Steel Head Polaroid napszemüveg , mely klasszikus fekete szárral és kerettel, illetve füstszürke lencsével válik tetszetős kiegészítővé

 

További információ a Nevis Tarpon Polaroid napszemüvegről: ugrás az áruházba

További információ a Nevis Zander Polaroid napszemüvegről: ugrás az áruházba

További információ a Nevis Steel Head Polaroid napszemüvegről: ugrás az áruházba

 

PRESTON Steel Napszemüveg Zöld lencsével

A Preston mindig is élen járt a finomszerelékes horgászeszközök terén. Azonban ez a neves angol cég nem csak ezekre fektet kiemelt hangsúlyt, hanem az olyan kiegészítők gyártására is, ami tovább növeli a márka presztízsét, elismertségét, népszerűségét vásárlói körében.
Szeretnénk most bemutatni a Preston Steel zöld lencsés klasszikus kivitelű napszemüvegét. Talán a legfontosabb adat a szemüvegről, hogy UV400-as besorolású szűrővel készül a lencse, ami komplett védelmet biztosít szemünknek a káros UVA és UVB sugarak ellen. De mivel vízpartra készülő szemüvegről van szó, a lencse polarizált réteggel is el van látva, ez kiszűri a vízfelszín csillogását, az oldalirányból szemünkbe verődő fényeket. Így még akár a „víz alá” is be lehet látni, ha megfelelően tiszta az. A zöld lencsével ellátott szemüveggel a tárgyak kontrasztosabbnak. A szemüveget egy igényes keménytokkal szállítjuk.

 

A gyártótól megszokott minőséget hozza a Preston Steel szemüveg
A biztonságos szállítás érdekében a szemüveg mellé jár egy kemény tok is

 

További információ a Preston Steel szemüvegről: ugrás az áruházba

 

TF GEAR napszemüvegek

 

Kivétel nélkül, minden TF Gear napszemüveget egy igényes, kemény tokkal szállítunk

 

TF Gear Blazer napszemüveg - Amber lencsével

Sportos, modern napszemüveg. A fej formáját tökéletesen követve teljesen lezárja a szemüreget, így az oldalról érkező fény sem zavaró. A lencsén keresztül „sárga derítésben” látni a külvilágot. Viselhető bármilyen szabadidős tevékenységhez, akár autóvezetéshez is. Az orrnyereg gumiborítást kapott, valamint a szár végébe is került egy-egy gumicsík a kényelmesebb viseletért. A szemüveget egy igényes keménytokkal szállítjuk.

 

A TF Gear Blazer egy sportos formatervezésű, modern napszemüveg
Könnyed, fekete szárral, illetve bortostyán színű lencsével látták el
Az orrnyereg gumiborítást kapott, a kényelmesebb viselet érdekében

 

További információ a TF Gear Blazer szemüvegről: ugrás az áruházba

 

TF Gear Curve napszemüveg - Smoke lencsével

Modern megjelenésű, alulról nyitott lencséjű szemüveg a TF Gear Curve típus, ami Smoke - azaz füstszürke lencsével kerül forgalomba. A szürke színű lencse tradicionális napszemüveg szín, természtesen polarizált, UV szűrős kivitelben. A szemüveget egy igényes keménytokkal szállítjuk.

 

Modern megjelenésű, alulról nyitott lencséjű szemüveg a TF Gear Curve típus...
...ami Smoke - azaz füstszürke lencsével kerül forgalomba
A gumis orrnyereg borítás itt sem maradhatott el

 

További információ a TF Gear Curve szemüvegről: ugrás az áruházba

 

TF Gear Magnito napszemüveg - Sandstone lencsével

Akik az elegáns stílust kedvelik, és nem egy hétköznapi szemüvegre vágynak, azoknak ajánljuk ezt a fémkeretes modellt. A lencse kellemes, barnás színe elegánssá teszi ezt a modellt. A vékony fémkeret tömege csekély, szinte észrevétlen. A lencsén keresztül pihentető, meleg barna árnyalatú a kép. A szemüveget egy igényes keménytokkal szállítjuk.

 

Akik az elegáns stílust kedvelik, és nem egy hétköznapi szemüvegre vágynak, azoknak ajánljuk a fémkeretes Magnito modellt
A lencse kellemes, barnás színe elegánssá teszi ezt a modellt, a vékony fémkeret tömege pedig igen csekély, szinte észrevétlen
Egész napos viselet során is kényelmes napszemüveg

 

További információ a TF Gear Magnito szemüvegről: ugrás az áruházba

 

TF Gear Top Gun napszemüveg - Smoke lencsével

Kifejezetten sportos szemüveg, melyet vékony kerettel láttak el. Azonban a lencse és a keret kialakításából fakadóan szinte légmentesen zárja le a szemüreget. Ez persze túlzás, de olyan jól illeszkedik a fej formájához, hogy a fény kizárólag a lencsén keresztül juthat a szemünkbe, a keret és a szemüreg között nem. A kényelmes viselet érdekében az orrnyereg rész puha gumiborítást kapott. A szemüveget egy igényes keménytokkal szállítjuk.
 

Kifejezetten sportos szemüveg, melyet vékony kerettel láttak el
A lencse és a keret kialakításából fakadóan szinte légmentesen zárja le a szemüreget
A komfortérzet ebben az esetben sem maradt figyelmen kívül, ezért az orrnyereg rész puha gumiborítást kapott

 

További információ a TF Gear Top Gun szemüvegről: ugrás az áruházba

 

Kommentek
Partnerek
Kiemelt partnerek:
Média partnerek: