Világújdonság víz alatti kamera, horgászoknak fejlesztve

Világújdonság víz alatti kamera, horgászoknak fejlesztve

A Water Wolf egy hobbiprojektként indult egy elhivatott horgász csoportban, akik szerették volna alaposabban felfedezni és megismerni, hogyan viselkednek és reagálnak a halak. Több mint egy évig próbálták a már piacon lévő kamerákat, míg rájöttek, ha a saját elvárásaiknak megfelelő kamerát szeretnének, akkor el kell azt készíteniük. Ezt a dán Prologic tervezőmérnökei által felügyelt projekt keretében valósították meg. És hogy miben más ez, mint a többi víz alatti kamera? Az írásból kiderül!

Biztos sokaknak eszébe jutott már, hogy szeretnének „bepillantást” nyerni a víz alatti világba, főként horgászat közben. Ilyenkor jönnek a „házi praktikák”… Már több gyártó kínálatában kapható vízálló okostelefon, csak betesszük a vízbe, és már látjuk is a lényeget… vagy mégsem? Kicsit talán jobb a helyzet, ha az embernek van „hagyományos kinézetű” vízálló kamerája, és nem a telefonnal „ügyeskedik”, de ez se hozza a várt eredményt, hiszen nem jut el a megfelelő helyre. Vannak más gyártók által kimondottan horgászathoz készített víz alatti kamerák is, de ezekkel is sok a kompromisszum. A kompromisszummentes megoldást és a változatos felhasználást a Water Wolf jelenti.

A Water Wolf segítségével remek víz alatti felvételeket készíthetsz

A Water Wolf kamera forradalmian új lehetőségeket kínál a víz alatti világ történéseinek rögzítésére, a halak viselkedésének megfigyelésére és cselekedeteik megértésére. A teljesen újszerű felvételek elkészítését a kamera kompakt mérete és a kapcsolódó adapterek teszik lehetővé. De hogy miért is jó, ha közelről vehetjük szemügyre kedvenceinket? Nemcsak azért, mert nagyobb élmény visszanézni a fárasztás pillanatait, hanem azért is, mert segítségével figyelemmel kísérhetjük a halakat, ezáltal tanulhatunk az elkészített videókból, s így akár még eredményesebbé is válhatunk.

A kamera mellett ezeket a kiegészítőket tartalmazza a csomag

A bevezetőben említettem, hogy a készítők sok más hasonló kamerát kipróbáltak, de mindegyikből hiányzott valami. Akkor feltehetjük a kérdést, hogy vajon milyen szempontokat vettek figyelembe a Water Wolf kamera elkészítésénél? A tervezés során a teljes vízállóság, hosszú élettartamú akkumulátor, könnyű kezelhetőség, jó fényérzékenység és a vízben való diszkrét megjelenés voltak a legfontosabb kritériumok. Természetesen a kamera nemcsak ezeknek a feltételeknek felel meg, de talán a leendő felhasználók is ezeket a szempontokat nézik igazán.

Nézzük, hogy valójában mit is tud a kamera:

Teljes vízállóság - Talán hihetetlenül hangzik, de a kamera 100 méteres vízmélységig használható. Persze mondhatnánk, hogy ebben a mélységben úgyse fog senki horgászni, legalábbis Magyarországon nem. Valóban, de ezzel az adattal szemléltetik azt, hogy mennyire strapabíró kivitelű. Ezt úgy érték el, hogy a lencse előtti ablak a kamera házával (strapabíró polikarbonát) egybe van öntve, ezért tud a Water Wolf kamera szinte minden más kameránál mélyebbre merülni probléma nélkül.

A dupla gumigyűrű garantáltan megakadályozza, hogy a víz bejusson a kamera belsejébe. Mivel elég szoros a záródugó, szabad kézzel nem biztos, hogy ki tudjuk venni. Ebben az esetben fűzzünk a végébe zsinórt, annak segítségével már biztosan kivehető

Hosszú élettartamú akkumulátor - Itt két tényező fontos. Az egyik, hogy egy feltöltéssel az akkumulátor kb. 4 órán át képes felvételt készíteni. A másik lényeges tulajdonság, hogy kb. 500-szor lehet az akkumulátort feltölteni. Ha hetente „csak” 2-3 napot tudunk a vízparton tölteni, az akkor is legalább 3-4 éves élettartamot jelent. Természetesen, ha az akkumulátor tönkrement, nem kell a kamerát kidobni, hiszen a gyártó tudja majd cserélni az akkumulátort. Az akkumulátort USB-n keresztül számítógéphez csatlakoztatva lehet feltölteni.

Könnyű kezelhetőség - Nem bonyolították túl a kamerát, csak 1 kapcsológombja van. Ha bekapcsoljuk, akkor 5 másodperc múlva indítja el a felvételt. Kikapcsolásnál pedig néhány másodpercig még az adatokat menti, majd ha kialszik a LED, akkor szabad kivenni a kártyát.

USB csatlakozás, ki/bekapcsoló gomb, valamint a maximum 32 GB-os Micro SD kártyát befogadó foglalat található a záródugó alatt (a memóriakártya nem tartozék)

Jó fényérzékenyég - Ha a víz nagyon tiszta és a Nap magasan áll az égen, akkor sok a fény a vízben is. Ilyen esetben akár 50-100 méter mélyen is lehet videózni. Persze itthon nincs lehetőség ilyen mélyen videózni, de a bányatavak mély részeihez sem árt a kellően erős napfény.

Ha kellően tiszta a víz és sok a napfény, akkor akár 50-100 méter mélyen is lehet videózni

Felbontás - A videó HD minőségű, tehát 1280 x 720 pixel felbontású 30 kép/másodperc képfrissítéssel és.mov kiterjesztéssel. Az Apple QuickTime Movie (.mov) formátum azért jó, mert a legtöbb telefon le tudja játszani, így a helyszínen ellenőrizhető az eredmény.

A Water Wolf kamera HD minőségben rögzíti a videókat

Lebegőképesség - A hidrodinamikus kialakítás és gondos súlyelhelyezés alacsony vízben kifejtett ellenállást és stabil úszást biztosít a kamera számára. A Water Wolf tökéletes súly-térfogat aránya megfelelő lebegőképességet biztosít a vízben. A megfelelő mélységbe pedig a hozzá adott különböző méretű súlyok csatlakoztatásával meríthető le.

A tökéletes súly-térfogat arány megfelelő lebegőképességet biztosít a vízben

Diszkrét megjelenés - Ízlés kérdése, hogy kinek mi a diszkrét, de véleményem szerint nem szükséges kompaktabbra készíteni a kamerát. Színe sötét, de nem fekete, és matt bevonatot kapott. Ettől nem fognak megriadni a halak.

Méretek - Fizikai méretét tekintve 118 x 34 x 31 mm, súlya 66 gramm. Áramvonalas testének köszönhetően jól dobható, de a gyártó javaslata szerint 40 méteres dobás felett károsodhat a kamera, ezt célszerű észben tartani.

Ettől a külsőtől nem fognak megriadni a halak

Ha a technikai részleteken túljutottunk, nem árt azt is áttekinteni, hogy hogyan lehet használatba venni a kamerát, mit és hova kell kötni és rögzíteni.

Kössük a kiválasztott előkét a zsinórrögzítő szár gumihüvely felőli karikájába…
… majd húzzuk bele azt a gumihüvelybe
Helyezzük bele a 3 különböző méretű rézsúly egyikét a hüvelybe, függően a műcsali méretétől
Ha felkötöttük a fémszár másik karikájába a főzsinórt, a zsinórrögzítő szárat helyezzük a kamerán található csatornába

Aggódsz a Water Wolf kamera horgászat közbeni elvesztése miatt?

Nyugalom, ez nagyon ritkán fordul elő, ha megfelelően összehangolt felszereléssel horgászol, ugyanúgy, ahogy kamera nélkül amúgy is tennéd!

A végszerelék, horogelőke vagy csukaelőke MINDIG legyen jóval kisebb szakítószilárdságú, mint a főzsinór, így amennyiben a horog vagy műcsali elakad, könnyedén beszakíthatod és a kamerát épségben visszakaphatod - ezt a józan ész is így diktálja és minden horgász szerelékkészítési gyakorlatának része kell, hogy legyen.

Az orsót töltsd fel erős zsinórral, lehetőleg fonottal, ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a növényzetből ki tudd szabadítani a kamerát és megelőzzed a dobás során bekövetkező zsinórszakadást. Ellenőrizz kétszer is minden kötést és csatlakozást, MIELŐTT horgászni kezdenél!

A Water Wolf kamera önsúlya a réz súlyok hozzáadása nélkül 66 g, úgyhogy győződj meg arról, hogy a horgászbotod elég erős egy ekkora súly PLUSZ a műcsali súlyának eldobásához, így biztosítva a megfelelő dobótávolságot és elkerülve az esetleges bottörést!

A felsorolt intézkedések végrehajtása drasztikusan csökkenti a kamera elvesztésének kockázatát, de ha még mindig aggódsz, mellőzd az ismert akadók, veszélyes helyek közelében történő horgászatot. Az életben minden jár némi kockázattal, de a legjobb videókat valószínűleg azok a horgászok készítik majd, akikben van némi kalandvágy!

Csak olyan bottal szabad használni a kamerát, mely annak önsúlyát, a rácsatlakoztatott rézsúlyt és a műcsalit is biztonságosan elbírja

A felhasználás lehetőségei:

Vontatás - A csónakkal vontatott műcsali elé kell felerősíteni a kamerát, melynek merülési mélységét a vontatás sebessége és a kamerára erősített réz nehezék mérete (3 db tartozék) határozza meg. Így láthatjuk a csalink mozgását, a ragadozó halak megjelenését, kapásuk kísérleteit és a wobbler vagy gumihal követését, megragadásának módját.

A merülési mélységet a vontatás sebessége és a kamerára erősített réz nehezék mérete határozza meg

Úszó alá szerelve - Nagyobb méretű úszóra szerelve és a kamerába a megfelelő méretű réz merülő súlyt helyezve lefilmezhetjük, pl.: a csalihalunk mozgására reagáló és megtámadó csukák vagy süllők kapás előtti és közbeni viselkedését.

Úszós készség használata esetén a kamera függőlegesen fel- vagy lefelé néz

„Bombarda” - E megoldásnál a kamerát egy fonott zsinórral ellátott horgász készséggel juttathatjuk el a kívánt vízrészre. Itt a csomagban mellékelt EVA úszótestet rögzíteni kell a fémszáron és a másik végére meg a kívánt méretű rézsúlyt kell tenni. A kamera a ráhelyezett réz súly miatt a fenék felé fordul el úgy, hogy közben úszik a felszínen. Így lefilmezhetjük az adott vízterületen a fenéken történteket.

Ezzel a módszerrel lefilmezhetjük az adott vízterületen a fenéken történteket

Végólommal - Ennél a megoldásnál egy végólommal úgy rögzítjük a kamerát, hogy ráirányítjuk pl. az általunk beszórt etetőanyag „kupacra”, megfigyelve, hogy a halak miként reagálnak a felkínált csalogató anyagra és visszanézhetjük a különféle halak csalifelvételi szokásait is. Ezzel a módszerrel a horgon felkínált csalijaink halak által történő „becserkészését” és felvételét is lefilmezhetjük. Visszanézve, a látottakra reagálva fogósabbá tehetjük készségeinket.

Ezzel a módszerrel megfigyelhetjük, hogy a beszórt etetőanyagra miként reagálnak a halak

Sapkára erősítve - Ezt a kamerát víz alatti videó készítéshez tervezték, de ez nem jelenti azt, hogy száraz helyen nem érdemes használni, sőt… Érdekes felvételeket készíthetünk a víz felett is, mégpedig oly módon, hogy a kamerához adott tokot a sapkánkra rögzítjük.

Horgászat közben a sapkánkra erősített kamerával felvehetjük az érdekesebb történéseket

A csomagban a következő eszközök kaptak helyet: 1. kamera, 2. vontató-rögzítő adapter, 3. töltő kábel, 4. réz nehezékek (1-1 db 6, 9, 12 g), 5. neoprén tok, 6. úszótest.

A kamera használati útmutatóját ide kattintva letöltheted.

Kiegészítő adapter csomag

Ha nem csak a sapkádra szeretnéd rögzíteni a kamerát, a gyártó kínál külön megvásárolható kiegészítő adaptereket is, melyek a legtöbb filmezési helyzethez kínálnak megoldást. Erősítsd a Water Wolf kamerádat a csónaktestre, kötélzetre, ablakra, állványra és számtalan más helyre! A készlet tartalma: tapadókorong, gömbcsukló, fotóállvány csatlakozó, kötélzethez való csatlakozó, öntapadó gömbcsuklós csatlakozó.

Ezekkel az adapterekkel különböző helyekre rögzíthetjük a kamerát
Rögzíthetjük ablakra…
… botra…
… vagy akár állványra is

Ha kedvet kaptál a kamera megvételéhez, akkor üdvözlünk a víz alatti videózás és felfedezés világában - reméljük, csatlakozol hozzánk, hogy felfedezzük és megosszuk, milyen hihetetlen dolgok történnek a vízfelszín alatt - legyen szó horgászatról, búvárkodásról vagy egyéb izgalmas vízi sportokról! Merülj le, videózz, fedezd fel a titkokat!

Íme, két oktató videó, melyek a használatot mutatják be (a videók angol nyelvűek, de magyar nyelvű felirattal vannak ellátva, ha nem jelenik meg a felirat, akkor kattints a beállításokra, és a feliratok megjelenítésére):

Ha pedig azt szeretnéd megnézni, hogy milyen izgalmas felvételek készíthetők a Water Wolf kamerával, akkor nézd meg az alábbi filmet (ehhez nem tartozik magyar nyelvű felirat)

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.