III. Haldorádó Folyóvízi Horgásztalálkozó, Dunaalmás - versenykiírás

III. Haldorádó Folyóvízi Horgásztalálkozó, Dunaalmás - versenykiírás

Megint eltelt egy év, kinek gyorsabban, kinek lassabban. Ezalatt volt idő elmélázni az elmúlt találkozók történésein, vagy éppen tervet szőni, szervezkedni ezek megismétlésére. Akik részt vettek már az előző rendezvényeken, tapasztalhatták, hogy egy verseny sem múlt el eseménytelenül, a folyóvízi peca mindig tartogat meglepetéseket. Mi azonban nemcsak meglepetésekkel, hanem ismét egy jó hangulatú rendezvénnyel szeretnénk megörvendeztetni a kedves közönséget. Lássunk hát neki harmadszor is a dunai halak becserkészésének, az „Öreg Hölgy” meghódításának egy baráti körben megtartott verseny keretében!

„2008-ban nem volt kegyes hozzánk a Duna. Többszöri próbálkozásunk ellenére is kénytelenek voltunk új helyszínt választani az utolsó pillanatban a hirtelen jött árvíz miatt. Így most már két helyszín is rendelkezésünkre áll, vízállástól függően bármelyik helyszínt választhatjuk. Természetesen az elsődleges pálya a dunaalmási kövezés.”

E pár mondattal indult a tavalyi kiírás, ami most is aktuális. Emiatt az információkban találhattok némi jellemzést a „tartalék” pályáról is, ami főképp az először idelátogatóknak nyújt majd segítséget.

Addig is kedvcsinálónak - emlékeztetőnek - íme, néhány fotó az eddigi találkozókról:

Baráti csevej és wellcome drink - így indul a Horgásztalálkozó…
… és az esélyek latolgatásával folytatódik
Mindig igazodni tudunk az aktuális vízálláshoz
Ha fa nincs, gondoskodni kell a megfelelő árnyékvetőről!
Kényelmesen várhatjuk a kapást…
A verseny előtti napon az esti eszmecsere…
… néha hajnalig tart…
… és a lényeg: a szép folyami halak - ezekért is jövünk ide

A verseny

Időpont: 2010. augusztus 7. szombat
Helyszín: Duna folyó, Komárom-Esztergom megye, Dunaalmás (Neszmély) község

Versenyszabályok

  • A verseny egy 6 órás fordulóból áll.
  • Horgászni 2 bottal lehet, botonként 1-1 horoggal, úszós vagy fenekező készséggel.
  • Pergetni tilos!
  • A verseny alatt fogott halakat a mérlegelésig minimum 2 m hosszú keretes versenyszákban kell tárolni. (Akinek esetleg ilyen nem állna rendelkezésre, megfelel nagyobb méretű keretes szák is, kivéve a fémhálósat. Ennek tényét viszont a sorsoláskor jelezni kell, hogy a halak kímélése érdekében kellő időben tudjuk köztes mérlegelést is végezni!) A mérlegelés a fordulók lefújása után azonnal megtörténik.
  • A méreten aluli, illetve a védett halfajok azonnali mérlegelésre kerülnek. Ezeket szákba helyezni tilos! A kifogásukat nyomban jelezni kell a versenybíró(k)nak, hogy a mérlegelést követően a lehető leghamarabb vissza lehessen engedni a vízbe a halakat!
  • Kívülről akadt vagy más horgász beszakított végszerelékébe akadt horoggal fogott hal, nem számít bele a versenybe, azt rögtön vissza kell engedni.
  • Szákolásnál, illetve kapáskor, bevágásnál segíthetnek a szomszédok vagy a kísérők, a lényeg, hogy a bevágást követően a bot tulajdonosa fárassza ki és húzza szákolható helyzetbe a halat.
  • Etetőanyag és élő anyag korlátozás nincs.
  • A pálya különböző jellegű, úszós és fenekező horgászatra alkalmasabb részekből áll, ezért e módszereknek is megfelelően három szektort jelölünk ki. Ez azonban nem zárja ki bármely módszer tetszőleges alkalmazását, tehát az „úszós jellegű szektorban” is lehet fenekezni, vagy fordítva.

A mérlegelésnél az eredménybe minden kifogott hal beleszámít, még az is, amit a lefújás előtt akasztottak meg, de már csak utána került hálóba.

Végeredmény megállapítása

A fogást a szektorokon belül értékeljük, ennek (azonos fogott haltömeg esetén a több darab hal) alapján minden szektorban kihirdető a szektorelső. A verseny dobogósait a három szektorelső adja, sorrendjük tekintetében a fogott haltömeg dönt (ha esetleg ez azonos, akkor a több darab hallal rendelkező végez előrébb).

Díjazás

I-III. helyezett - díjuk értékes, szép kupák.
Legnagyobb hal kifogója - díja egy kupa.
Legtöbb darab hal kifogója - díja egy kupa.

A verseny részletes programja

5:30 - 6:00 találkozó a helyszínen, sorsolás
Mivel egy kövezett (balesetveszélyes) részen fogunk versenyezni, ezért a párok (szülő-gyermek, férj-feleség) célszerű, hogy egymás mellé kerüljenek. Tehát sorsoláskor ők húznak először, és értelemszerűen, a kihúzott hely melletti következő hely is az övéké lesz.
6:00 - 7:50 helyek elfoglalása, felkészülés
7:50 - 8:00 alapozó etetés
8:00 - 14:00 verseny
14:00 - 13:00 mérlegelés
17:00 - díjátadás

További információk

A versenyre nevezni a Haldorádó Folyóvízi Horgásztalálkozó - Dunaalmás Kupa topikban lehet, de a végleges nevezést csak a nevezési díj postai csekken történő befizetése után tudjuk elfogadni. A postai címet a listára feliratkozóknak e-mailben fogom közölni. Akinek nem nyilvános az e-mail címe, az kérem, hogy biztosítsa az elérhetőségét. A nevezési díj beérkezési határideje 2010. július 30. (péntek).

Nevezési díj: 2500 Ft, mely tartalmaz egy vacsorát (a verseny után) és a mobil WC, zuhanyzó díját.

Napijegyet a helyszínen lehet váltani (1000 Ft).

A kísérők után 2000 Ft-ot kell fizetni, ha a vacsorát igényli, gyermekeknek 8 éves kor alatt díjtalan, 18 éves kor alatt 1000 forint.

Megközelítés

A helyszín 10-es úton közelíthető meg, Neszmély és Almásfüzitő között található. A Tata felől érkezőknek Esztergom felé az első település. Részletes térképet a jelentkezőknek kérésre e-mailben küldök, a GPS-szel érkezőknek Dunaalmás, Dunasor a célállomás, a neszmélyi helyszín esetén pedig Vízimolnár u.

Információ a versenypályáról

Dunaalmás:

Hosszú, egyenes és meglehetősen meredek kövezés

Ez egy klasszikusnak számító, terméskővel kirakott partszakasz. A víz folyási sebessége közepesen erősnek mondható. A ideális úszóméret 20-25 gramm. Feederbotnál a kosár vagy ólom ideális mérete 60 gramm. A víz átlagmélysége 4 méter. Ezt a parttól már 5 méter távolságban eléri, itt van a kőláb. A meder tovább nem, vagy csak nagyon kis mértékben mélyül. A mederfenék egyenletesnek mondható, kemény, kavicsos, apróbb-nagyobb kagylótelepekkel tarkítva. A pálya jellemző halai a verseny időpontjában: karikakeszeg, jászkeszeg, dévérkeszeg, paduc és 1-1 márna. (Nagyon nagy eséllyel lehet fogni 0,5-1 kg közötti leánykoncérokat is. E halfajunk védett, ezért különös figyelemmel, kíméletesen bánjunk az esetlegesen beugró példányokkal!) Normál körülmények között nem ritka a 10 kilót meghaladó keszegzsákmány. Ideális vízállás (komáromi vízmérce alapján) 150-200 cm között van. A pálya 280 cm-ig horgászható. A versenypálya autóval könnyedén megközelíthető, szinte a horgászhelyek mögött lehet megállni.

Neszmély:

Lassabb áramlású, sekélyebb, ám magasabb vízállás esetén is meghorgászható szakasz

Két sarkantyú között elhelyezkedő folyószakasz. A víz áramlása viszonylag lassú. Ideális úszóméret 5-15 gramm. Feederbotnál a kosár vagy ólom ideális mérete: 30-40 gramm. A pálya alkalmas pickerbotos horgászatra is. A víz átlagmélysége 2 méter, ezt a parttól 10 méter távolságban eléri. A meder tovább mélyül a sodorvonalnál, ami a vízállás függvényében 20-40 m-re található. A mederfenék egyenletesnek mondható homokpados, pár kő található a homokpadon elszórtan. A pálya jellemző halai a verseny időpontjában: karikakeszeg, jászkeszeg, dévérkeszeg, paduc és 1-1 márna. (Nagyon nagy eséllyel lehet fogni 0,5-1 kg közötti leánykoncérokat is. E halfajuk védett, ezért különös figyelemmel, kíméletesen bánjunk az esetlegesen beugró példányokkal!) Normál körülmények között nem ritka a 10 kilót meghaladó keszegzsákmány, a sodorvonalnál beeső halként számíthatunk még pontyokra, amurokra. Ideális vízállás (komáromi vízmérce alapján) 200-400 cm között van. A pálya 450 cm-ig horgászható. A versenypálya autóval könnyedén megközelíthető, szinte a horgászhelyek mögött lehet megállni.

A komáromi vízmérce szerinti 250 cm-ig Dunaalmáson, e felett a neszmélyi pályán tartjuk a versenyt. Az aktuális helyszínről szintén a Haldorádó Folyóvízi Horgásztalálkozó - Dunaalmás Kupa topikban kaptok tájékoztatást.

Sátorozási lehetőség ismét lesz, valamint a helyi sportházban a fürdő is igénybe vehető. A pályától 500 m-re bolt és kisvendéglő is található mindkét helyszínen.

Már csütörtökön nyitjuk a tábort és maradunk vasárnapig - igény szerint. A versenyt megelőző napokon jelöljük, alakítjuk ki a pontos pályát, ismerkedünk, szórakozunk, ellessük-átadjuk egymásnak a folyóvízi peca fogásait. Ezekre a napokra várjuk a jelentkezők felajánlását az étkezéseket illetően, valamint bármely más ötletet, javaslatot is szívesen fogadunk, ami megvalósítható, vagy elkerülte esetlegesen a figyelmünket.

A pergetést kedvelők is hódolhatnak kedvenc módszerüknek a verseny előtt vagy után…

Szeretettel várunk mindenkit egy baráti, jó hangulatú (nem vérre menő) versenyre, amit ismét főként az ismerkedés, pár együtt eltöltött kellemes nap szándékával rendezünk.

Írta: Szabó László
Fotók: innen-onnan