A szakértő válaszol! – 102. rész

A szakértő válaszol! – 102. rész

Tombol a nyár! A vizek melegek, a halak pedig úgy esznek, mint a sáskák! Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ebben az időszakban a legtöbben amurhorgászattal kapcsolatban teszik fel a kérdéseiket, hiszen ezek a torpedók ilyenkor foghatók meg a legkönnyebben. Az alábbiakban e hal horgászatára is találhattok néhány hasznos gondolatot.

Kelemen Tibor
„Szia, Sipi! Kérlek, segíts nekem olyan etetőanyagot összeállítani, amely nyáron jó lehet ponty és amur horgászatához.”
Sipos Gábor
Szia, Tibor! A válasz egyszerűbb, mint azt gondolnád! Ebben az időszakban ugyanis a tejsavas erjesztéssel készített etetőanyagok pont e két halfaj megfogására lettek specializálva. Kínálatunkban a FermentX széria tagjai azok, amelyek a nyári, kánikulai melegben is étvágygerjesztő hatással vannak a halakra. Amellett, hogy önmagukban is jó csalogatóanyagok, tökéletes alapot nyújtanak keverékekhez is. 
Ezeket, a nyári receptajánló írásomban találod:

https://www.haldorado.hu/topikok/finomszerelekes-technikak-c4/mesterkonyha-c95/nyari-fogos-receptek-felmelegedett-vizekre-2022-a6550

 

A FermentX etetőanyagok kiváló alapot nyújtanak akár amuros keverékekhez is
Természetesen a pontyok is imádják a tejsavas falatokat ebben a melegben
Nyáron elsősorban a bordás kosaras, nagy gombócos technika ajánlott a kapitális halak megfogásához
Imádják az erjesztett kaját!

Péterfy Attila
„Kedves Gábor! Nagy örömmel láttam, hogy a legutóbbi, májusi Method suli epizódban nem a távdobásé volt a főszerep, hanem a partközeli horgászat volt preferálva. Tudnál nekem olyan kosarakat javasolni, amelyekkel a „láb alatti” etetésekhez célszerű használni?
Sipos Gábor
Kedves, Attila! Amit én előszeretettel használok, az a Preston Wire Bait Up 28 grammos változata. E kosár ürítéséhez azonban mindenképp fonott főzsinór szükséges. Sajnos monofil használatánál a rugalmasság miatt előfordulhat, hogy nem ürül ki a kosár.
Termékinfó:

Preston Wire Bait Up 28 grammos

Amennyiben mégis monofil zsinórral etetnél, akkor inkább ajánlom a Haldorádó Round Feeder 3XL változatát az alapozáshoz, míg a 2XL méretet a ráetetéshez. Ezekkel könnyedén bejuttatható akár nagyobb mennyiségű szemes takarmány is a vízbe.
Termékinfó:

Haldorádó Round Feeder 3XL

Ezt a Preston kosarat kifejezetten etetésre alakították ki. Nagyon pontosan dobható, főleg fonott zsinórral könnyen ürítető!
Egy mozdulattal betölthető
A Haldorádó Round Feeder kosarak akár alapozó, akár helyben tartó etetéshez kiváló lehetőséget biztosítanak

Győri Levente
„Szia, Gábor! Milyen csalit javasolsz amurozáshoz? Tudom, hogy elsősorban a hajszálelőkére fűzött savanyú kukorica és búza az, amely jól működik ilyenkor, de van esetleg olyan csali, amelyik csalitüskén is felkínálható?”
Sipos Gábor
Szia, Levente! Az bizonyos, hogy etetésen horgászatva a fűzött kukorica vagy búza nagyon jól működik amurra, de szóba jöhet akár a Quick Stopos hajszálelőkén felkínált kukorica is. Azonban, ha mindenképp csalitüskén szeretnéd felkínálni az amuros csalit, akkor a Haldorádó N-Butyric Pop Up Method csalicsaládot javaslom, amely vajsavas jellegével a meleg vizes horgászatok sláger csalija. Négyféle ízváltozatban érhető el a kínálatban. Vajsav Natural, Vajsav + Méz, Vajsav + Szilva és Vajsav + Sajt. Ezek közül bármelyik változat fogós lehet, azonban arra figyelni kell, hogy ezek nagy felhajtó erejű csalik, így mindenképp vastaghúsú horgot kell hozzájuk használni.

A Quick Stopon felkínált Fehér Amur Kukorica Tuning fogós csali lehet nyáron
A Haldorádó N-Butyric Pop Up Method csalicsalád igazi nyári „tüskérevaló”
Mindenképp vastaghúsú horgon érdemes felkínálni
Nemcsak az amurok, de a pontyok is imádják ezt a csalit!

Kálmán Imre
„Kedves Gábor! Egy egész hétvégét szeretnénk az amurozásnak szentelni, így szükségünk lenne olyan etetésre szánt magvakra, amelyekkel helyben tudjuk tartani a torpedókat. Te mit javasolsz erre a célra? Van esetleg bevált recepted?”
Sipos Gábor
Kedves, Imre! Konkrét receptem nincs, mert ahány víz, annyi szokás. Van, ahol a full tejsavas működik jól, de van olyan, ahol a natúr magvakat szeretik a halak fogyasztani. Ez elsősorban a víz pH-értékétől függ. Amennyiben ismeretlen helyre mentek, akkor talán érdemes egy enyhén tejsavas mixet készíteni, aztán, ha már lesz rajtatok hal, akkor ki lehet próbálni kicsit jobban tolni a savas dolgokat, de csak kis mennyiségben. Két reakciót válthattok ki a halakból. Az egyik, hogy a nagyobb egyedek még éhesebbek lesznek, és jó eséllyel megfogjátok őket rövid időn belül, a másik, hogy egy időre kapástalanságra kárhoztatjátok magatokat. Ha utóbbi történik, akkor egy kis natúrabb ráetetést követően újra megérkeznek elétek a halak!

Kedvenc összeállításom amurhorgászathoz
A Tejsavas Micro Mag Mix éppen elegendő „illatot” biztosít a keveréknek
Kifejezetten olyan vizekre ajánlott mix, ahol szeretik a halak a tejsavas eledeleket!

Jónás György
„Szia, Gábor! Ebben a jó kis melegben szerinted hol érdemes keresni a busákat?”
Sipos Gábor
Kedves, György! Kérdésed egyszerű, ám a válasz korántsem az. Bizonyos, hogy a legnagyobb számban ilyenkor már a víz felső rétegeiben található meg ez a hal, hiszen itt termelődik a táplálékának tetemes része. Ettől függetlenül én mindenkit arra biztatok, hogy ne ragadjon le csak egy vízrétegnél, hanem keresse a busákat. Nyilván nem összevissza dobálva, hanem az etetési zónában fent, középen és lent is. Mivel a legtöbb helyre kétbotos engedély váltható, egyiket fenekező módszerrel érdemes megszerelni, míg a másikat úszósra. A vízfelszíni vagy a vízközti busázó úszók felszerelését már korábbiakban bemutattam, így nincs új a nap alatt. Amennyiben a busacsapat rátalál az etetésünkre, annak lesznek jelei. Beleúszás, fordulás vagy csak a víz felszínén látható halmozgás. Ekkor, ha nincs kapás, érdemes a vízoszlopban addig keresgélni, míg megtaláljuk a halakat. Ne feledd, ahol egy van, ott van a többi is!

A fenekező módszer kétségkívül a legegyszerűbb és az egyik legeredményesebb busázó technika
A vízfelszíni úszóval a „látott halakat” is jó eséllyel meg tudjuk fogni
Amennyiben fent és lent sincs kapás, érdemes félvízen próbálkozni a vízközti szerelékkel

Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.