A szakértő válaszol! – 103.rész

A szakértő válaszol! – 103.rész

Itt az ősz, a legjobb nagyhalas időszak. Sokan kíváncsiak, milyen módszer és csali lehet ilyenkor a legjobb és leghatékonyabb. Pár érdekes kérdést az utóbbi időben is kaptam, ezekre adok most választ A szakértő válaszol legújabb részében.

Károlyi Árpád
Szia, Péter!
Mi a véleményed a PVA tasakos módszerről?

Rokolya Péter:
Szia, Árpád!
Szerény véleményem szerint a leghatékonyabb módszer az intenzíven horgászott vizeken a „bojlis method”. Főleg hideg vízi körülmények közt verhetetlen különféle mikropelletek alkalmazásával, a sokat látott halak sem hagyják figyelmen kívül. Már említettem többször, én is nagyon kedvelem ezt a módszert, és ehhez a Tüzes Ponty Pellet Pack az egyik – ha nem a legjobb –, ami bevált számomra.

Az apró pelleteket minden ponty imádja
A fűszeres, 'tüzes' ízek rendszerint verhetetlenek
Bevetésre kész csomagocska
Az eredmény kézzel fogható

Árpa Attila
Szia, Peti!
Melyik időszakban a legjobb a Kókusz & Tigrismogyoró bojli?

Rokolya Péter:
Szia, Attila!
Ez a csali egy naturális, szénhidrátos, hallisztmentes bojli. A leghatékonyabb egyértelműen a nyári és őszi időszakban, amikor a nagy pontyok szénhidrát iránti igénye a legmagasabb. Komoly meglepetéseket okozhat egyesületi és vadvizeken is. Talán a legnépszerűbb csalink.

Egy csali, mely meghozza a BIG-et
Próbáld ki Te is!
Nekem idén is adott pár parádés fogást

Kéri István
Szia, Peti!
Milyenek az új 30+ csalik? Melyik vízre ajánlod őket elsősorban?

Rokolya Péter:
Szia, István!
Szerintem nagyon minőségi ez a széria, és elsősorban nagy tavakra, tározókra való. Elsősorban a Balatonra fejlesztettük. Ezek a prémium minőségű, etetésre és csalizásra egyaránt alkalmas bojlik „Long Life”, azaz a hosszú életű FŐZÖTT változatban készülnek. Összetevőik és állaguk ugyanaz, mint a már jól ismert 24 mm-es változatnak, így garantáltan alkalmasak a 48, sőt akár 72 órás bevetésre is. Ennek köszönhetően nem kell attól tartanunk, hogy idő előtt leázna a csalink a hajszálelőkénkről, illetve a fehérhalak „rohamainak” is lényegesen jobban ellenáll. Ezeket egyértelműen akkor kell használni, amikor több időt, akár napokat kell várni a halakra és egy-egy kapásra, illetve sok apró, zavaró hal él a vízben, amelyek idő előtt felfalnák a nagy halak elől a csalit. 400 grammos, műanyag dobozos kiszerelésben, illetve 6 különböző ízváltozatban kerül forgalomba.

E szériát kifejezetten a Balatonra fejlesztettük
Egy szem kivitelben is „bomba”…
… a dupla verzió viszont még inkább szelektív
Sok szép halat kívánok vele!

Kárász Dávid
Szia, Péter!
Melyik gumikukoricákat ajánlod amurozni?

Rokolya Péter:
Szia, Dávid!
Mindenképp az édes ízű csalikat ajánlom. A gumikukoricáink közül a top 3 számomra bevált:
Mangó, Egzotikus Ananász, Tutti Frutti. Hogy lehet-e egy plasztik csali ízes, a válasz egy határozott igen! A Haldorádó SpéciCorn termékcsalád már jó ideje meghatározó a magyar piacon. A legtöbb hazai pontyhorgásznak szinte biztos, hogy ott lapul ezek közül 1-2, vagy akár több tégely is a táskájában. Az évek alatt bebizonyították ezek a csalik, hogy sokkal többek, mint egy darabka műanyag. Főként vadvizeken, törpeharcsáktól és egyéb zavaró, apró halaktól hemzsegő vizekben mutatják meg igazi fogósságukat, kiválogatva az értékes halakat!

A színes gumikukoricák rendre jól teljesítenek
A TOP 3
Amurmágnes

Vona Gábor
Szia, Peti!
Nagyon törpés vízen horgászom, a bojli 3-4 óránál többet nem bír a vízben sajnos. Van szerinted megoldás, vagy engedjem el…?!

Rokolya Péter:
Szia, Gábor!
Egy hatékony megoldást osztanék meg veled. A Korda Super Wrap egy csalivédő burkolat, amely praktikus kiegészítő a törpeharcsával, rákokkal, apróhalakkal telített vizeken. Ez a perforált csaliháló hőre zsugorodik, bojlira, pelletre lehet helyezni, hogy megvédje azt.

A fekete sereg sok bosszús pillanatot okozhat
A tökéletes megoldás ez a csalivédő burkolat
Egy apró, de ellenálló megoldás
Hosszabb idő elteltével is „szalonképes” a felkínálás

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.