A szakértő válaszol! – 107. rész

A szakértő válaszol! – 107. rész

Az őszi időszak sokak számára egyet jelent a munkába való visszaállással és a nyári szezon szomorkás lezárásával. Horgászati szempontból viszont közel sem ennyire tragikus a helyzet, ugyanis mind az állóvizeken, mind pedig a folyókon ilyenkor is jókat lehet pecázni. Az eredményesség – mint mindig – csak attól függ, hogy mennyire tudunk a megváltozott körülményekhez alkalmazkodni. Ebben az írásban az ilyen jellegű kérdéseket válogattam össze.

Kovács Sándor
„Szia, Gábor! Előszeretettel használom a neveddel fémjelzett TORNADO Method csalikat, sok pörgős pecát köszönhetek nekik ebben az évben. Érdeklődnék, hogy tervezitek-e bővíteni ezt a családot, lesz-e további „Sipi” termék a kínálatotokban?”
Sipos Gábor
Kedves, Sándor! Nagyon köszönöm a kedves szavakat és örülök annak, hogy eredményes voltál a csalikkal. További öröm számomra, hogy jó hírrel szolgálhatok, hiszen, mint azt már a Method Suli szeptember-október részében láthattátok, 2023-tól a Sipi 1 és Sipi 2 elérhető lesz TORNADO Activator Spray és Gel formában is. Ezek használata semmiben sem tér el a már megszokott TORNADO aromákétól, viszont ízben harmonizálnak a megegyező nevű csalikkal. Együttes használatuk megsokszorozza a csalogatóhatást, még a legkapástalanabb időszakokban és helyeken is. A TORNADO aromák egész évben fogósak, de a hűlő és hideg vízben mutatják meg legjobban, mit tudnak, ekkor ugyanis a lelassult emésztésű halak étvágyát felkelteni nem könnyű feladat.

A TORNADO Activator Spray a megtöltött method kosár felületkezelésére szolgál
A TORNADO Activator Gel nagyobb sűrűségű aroma, mely sokáig a kosár közelében marad
2023-tól bővül a „Sipi” fantázianevű termékek sora


Koncz József
„Kedves, Gábor! Gyakran látogatok el természetes vizekre, ahol elsősorban keszegfélékre horgászom. Ebben az időszakban azonban a partközelben már nem tudok eredményes lenni. Valahogy meg kellene dobnom az 50-60 méteres távot, ahol már mély a víz. Te milyen kosárral állnál neki?”
Sipos Gábor
Kedves, József! Ahogy csökken a levegő hőmérséklete, úgy húzódnak a fehérhalak az egyre mélyebb vizekbe. Ekkor csalogatni is nehéz már őket, inkább érdemes oda dobni, ahol tartózkodnak. Ez már nem a nagy etetések ideje.
Távoli, hosszú előkés horgászatokon elsősorban a Guru alsó ólmos kosarait használom, de ebben az időszakban ezek már nagyon hangosak, és méretük is túl nagy. Ekkor szoktam elővenni a „bullet” vagy más néven rakéta kosaraimat, melyekkel nemcsak, hogy nagy távot lehet megdobni, de mindezt rettenetesen pontosan is lehet végrehajtani.
A másik jó alternatíva az a „window” kosár, mely tulajdonképpen egy zárt, kapszula formájú kosár egy nyílással az oldalán, ahol bele lehet tömködni a tartalmát. E kosárfajtával még kevés etető- és élő anyaggal is a fenékre tudjuk koncentrálni a halakat, és áramvonalas formája miatt ezzel a parttól távoli helyek is elérhetők.

A bullet kosár távolra és nagyon pontosan dobható
A „window” egy zárt, kapszula formájú kosár egy nyílással az oldalán, ahol bele lehet tömködni a tartalmát
Ha ilyen jó dévérek laknak bent, akkor bizony érdemes nagyot dobni!

Simon Zoltán
„Szia, Sipi! Már sokadszorra fordul velem elő, hogy horgászat közben, egy óvatlanabb pillanatban belelépek a vízbe, és beázik a bakancsom. Nyáron ez nem zavart, de ilyenkor már azért elég kellemetlen vizes zokniban tocsogni egész nap. Te milyen cipőt javasolsz vízparti használatra?”
Sipos Gábor
Szia, Zoltán! Igen, átérzem a dolgot, hisz velem is sokszor előfordul ez! Találtam egy jó megoldást erre, ami a gumicsizma. Sokáig ódzkodtam tőle, mert amit használtam, az kényelmetlen volt, beleizzadt a lábam, kínszenvedés volt le- és felvenni. Utáltam!
Nemrég azonban vásároltam egy Preston Drifish neoprén csizmát, amelyet nagyon megkedveltem. Könnyen és gyorsan felvehető, kényelmes, nem ázik be, és nem fázik benne a lábam! Komfortos viseletet nyújt, és a legjobb, hogy a hal visszaengedésekor vagy ládaállításkor egyszerűen beleállok bokáig a vízbe, és mindent könnyebben, biztonságosabban tudok benne végrehajtani. Csak ajánlani tudom, ha hosszú távra keresel megoldást!

A Preston Drifish neoprén csizma kitűnő választás az őszi/tavaszi horgászatokhoz
Különösen komfortos ez a csizma akkor, ha nem mozgunk benne, hanem ülünk
Ahol sekély a part menti víz, ott a hal visszaengedése és a ládaállítás is könnyebben megy a csizmában


Csizmadia Endre
„Kedves, Gábor! Nemrég kezdtem bele a horgászatba, és nagyon nagy segítségemre volt a Method Suli sorozat abban, hogy gördülékenyen menjen az alapok elsajátítása. A másik nagy segítséget az évszakonként megjelenő receptajánló adta, mert így mindig olyat dobok be a vízbe, ami éppen akkor jó eséllyel ad halat. A mostani ajánlóból szerinted melyiket érdemes választanom, ha egy intenzív vízterületre megyek?”
Sipos Gábor
Kedves, Endre! Mindig jó arról olvasni, hogy segíthettem a horgászat elsajátításában, mert ez is egy visszajelzése annak, hogy munkám elérte a célját. A Method suli ebben a tekintetben is különleges, mert ilyen sok pozitív megerősítést még sosem kaptam!
Amennyiben még csak tanulod a methodozást, mindenképp olyan keverékeket javaslok, amelyek elkészítése egyszerű, szinte nincs benne hibalehetőség. Az őszi receptajánlóban a „Komplett őszi pontyos method szett” éppen ilyen. Ebben ugyanis nemcsak a csalogatóanyagok és a csali található meg, hanem egy szuper kisvödör is, valamint egy teljes végszerelék elemei is. Ezek használatával könnyedén és gyorsan összeállítható végszereléket lehet készíteni, melyet a fogós összeállítással azonnal be is lehet vetni!

A Komplett őszi pontyos method szett nem csak kezdő horgászoknak lehet jó választás!
Ebben a csomagban minden benne van, a csalogatóanyagtól a csalin át a horogelőkén keresztül egészen a végszerelékig!

Perecsényi Tibor
„Szia, Sipi! Először is fogadd hatalmas gratulációmat az idei Feeder világbajnokságon szerzett bronzéremhez. Folyamatosan követtem a verseny alakulását és az élő bejelentkezéseket. Láttam, hogy szinte kizárólag Gold Serie botok voltak nálad kirakva. Szabad tudni, hogy ezen a nem szokványos pályán pontosan mely botokat használtad, és mire?”
Sipos Gábor
Szia, Tibi! Köszönöm szépen a csapat nevében, nagyon kicsin múlt az arany, de a horgászat már csak ilyen. Igen, jó megfigyelő vagy! Kizárólag Gold Serie botokkal pecáztam, holott szinte minden nap több távot kellett próbálgatni. Ami biztos volt minden nap, hogy nagyjából 40 méteres távon kellett a legtöbbet horgászni bodorkákra és nagyobb testű dévérkeszegekre. Ehhez a 360L botokat használtam, melyekkel a 40 grammos alagút kosarakkal könnyedén tudtam pontosan meghorgászni a helyem, valamint a bodorka gyors kapását is hatékonyan le tudtam reagálni. A 360CL pálcák akkor kerültek elő, ha közelebbi távot kellett pecázni ujjnyi halacskákat kergetve. A benti távokra pedig a 390MH botokat használtam, melyekkel a nehéz, 40-50 grammos distance kosarakat dobáltam a 60-70 méteres etetésre.
Azért is jó, hogy ilyen sokféle bot van a Gold Serie kínálatban, mert mindenre lehet megfelelő botot találni, legyen szó hagyományos methodozásról vagy akár különleges technikákról.

Nem hétköznapi megterhelést kaptak Gold Serie botjaim ezen a világbajnokságon
Szó szerinte minden halért meg kellett küzdeni ezen a nehéz vízterületen
A Magyar Nemzeti Feeder válogatott 2022-ben, Belgiumban a 3. helyen végzett!

Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.