A classic feeder 4. rész – Open end kosarak

A classic feeder 4. rész – Open end kosarak

A hosszúelőkés feederezéshez használható etetőkosarak nagyban eltérnek a methodozásnál megszokottaktól. Közös tulajdonságuk, hogy open end kivitelezésűek, azaz két végükön nyitottak, általában hengerhez hasonló formájúak, valamint egy karabiner segítségével csatlakoztathatók a főzsinórhoz. A végszereléket az előző részben elkészítettük, lássuk hát, hogy milyen classic feederezéshez használatos kosarak léteznek!

Ebben a részben azokat a kosártípusokat mutatom be, amelyeket én szoktam a különböző szituációkban használni. Ezeken kívül azonban még jó néhány változat létezik, de maradéktalanul az összes típust bemutatni lehetetlen vállalkozás. Kezdjük az elején, forma szerinti csoportosítással!

Sokféle open end kosár van, ám a legtöbbjük már a specifikus horgászatokra való

Hengeres, oldalsúlyos kosarak
Ezek talán a legrégebbi típusok. Különböző méretű fém vagy műanyaghálós, esetleg lukacsos műanyag palásttal rendelkező kosarak. Két végük nyitott, a súly pedig az oldalukon található. Állóvízi horgászathoz készültek, csak minimális áramlás esetén maradnak stabilak. A nagyobb változatok alapozó etetéshez is használatosak. A Haldorádó Round Feeder kosarak e típus legnépszerűbb változatai. Elsősorban partközeli horgászatnál jutnak szerephez.

A legelterjedtebb a hengeres, oldalsúlyos kosár
A hengeres kosarak eltérhetnek a méretükön kívül a háló sűrűségében is
Vannak fém és műanyag hálós modellek, de akad olyan is, amelynek palástja majdnem teljesen zárt, ami mély vizekben lehet hasznos

Alagút formájú, oldalsúlyos kosarak
Ezek valamivel stabilabb formavilágot képviselnek, mint a hengeres kosarak, ugyanis lapított formájúak, így jobban megmaradnak a mederfenéken. Mivel jobban fixálhatók, akár távolabbi horgászatokhoz is ideálisak lehetnek. A nagyobb, nehezebb változatok folyóvízi horgászathoz is használhatók.

Az alagút kosár az enyhe áramlásban és hullámzásban is stabilan megáll
A nagyobb, nehezebb változatok folyóvízi horgászathoz is használhatók

Hengeres, alsó súlyos kosarak
Ezeknek a kosaraknak a közös tulajdonsága, hogy a henger egyik végén, a paláston körben található a súlyozásuk, míg a másik oldalon központos kialakítással a rögzítő fül, amelyet a karabinerre kell akasztani. Létezik e típus fémből, műanyagból, esetleg zárt palásttal ellátva. Jól dobható modellek, így a távoli horgászatok nélkülözhetetlen eszközei!
Különleges változata a nagyméretű Wire Bait Up kosár, amelynek a teteje dróthálóval borított, így könnyebben tudjuk alapozó etetésnél beletölteni a szemes takarmányt.

A Guru Distance feeder kosarak egyre elterjedtebbek idehaza is
Különböző méretekben, emellett hálós és majdnem teljesen zárt kivitelben is kapható
Természetesen fémből is készül alsó súlyos kosár
Könnyen kezelhető, praktikus modellek ezek!
Távoli dévérkeszeg-horgászatnál ennél jelenleg nem tudok jobb kosarat mondani!
A Wire Bait Up kosár alapozó etetések kivitelezésénél nagyon hasznos

Rakétakosarak
Ezek kifejezetten a távoli, pontos horgászat kellékei. Hengeres testtel rendelkeznek, de a végükön nem körkörösen van az ólom, hanem ott központosan egy rakétához hasonló, aerodinamikus ólomfej található, amely kellő húzást ad e kosárfajtának. Nagyon komoly távolságok érhetők el a segítségével, és nagy előnye, hogy kis hanggal ér vizet.

Távoli, pontos dobások záloga a rakéta-, más néven bullet kosár
A műanyag hálós modellek kifejezetten ragasztott csontihoz valók
Ez a modell az extrém távolságok elérését szolgálja
Megtöltve is nagyon stabilan repül ez a fajta kosár
A nagytestű halak horgászatánál a halkan vizet érő rakétakosár is fontos fegyver lehet

Window kosarak
Ha már open end kosarakról van szó, íme, egy kakukktojás, amely window kosár névre hallgat. Ez tulajdonképpen egy zárt cső, amelynek az oldalán van egy nyílás, egy ablak, amelyen keresztül a testbe lehet gyömöszölni a kaját. Előnye e kosárkáknak, hogy minimális kajával lehet bejuttatni sok élő anyagot, amely így garantáltan a fenékre jut. Nagyon jól dobható kosár, még nagy távolságokban is elképesztő pontosan lehet vele horgászni. Idehaza még nem elterjedt modell, de a versenyzők már ismerkednek vele egy ideje.

Nagyon pontos és precíz horgászatot tesz lehetővé a window kosár, de használatát meg kell tanulni, ugyanis repülési tulajdonságai miatt kicsit máshogy kell dobni és felszerelni

Csontikosarak
Régen nagyon népszerűek voltak a csontikosarak, azonban itthon egyre ritkábban használjuk őket. Elsősorban Spanyolországban és Portugáliában találkoztam vele célzott ponty- és márnahorgászatnál. Lényege ezeknek, hogy nem kell hozzá etetőanyag, csak telimerjük a kosarat csontival, lezárjuk, majd gyorsan be kell dobni, mielőtt kimásznak belőle a lárvák.

A csontikosarak manapság nagyon háttérbe szorultak, tulajdonképpen idejét sem tudom, mikor tettem fel utoljára

Speciális folyóvízi kosarak
Ezek a nehézbombázók a sebes folyású vizekre valók, ahol jól jön a kosarak alján található kapaszkodó. Ezek a karmok megakadnak a fenéken és fixálják a végszereléket. Áramvonalas formájú változatok, főleg alagút és lapított téglatest alakúak.

A téglatest alakú kosarak főleg csatornákon kerülnek képbe, mert stabilabbak, mint a hengeres társaik
A lapított alagút kosár nagy súllyal már a húzós vizekben is megáll
A karmos, speciális folyóvízi kosarak a nehezen meghorgászható vizekre javasoltak
Horgásszatok sokat classic feeder technikával is, mert a természetes vizek bővelkednek keszegfélékben, és megfogásuk igen jó szórakozás!

Írta: Sipos Gábor
Fotók: Bank Bálint
Videó: Bank Bálint

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.