A szakértő válaszol – 113. rész

A szakértő válaszol – 113. rész

Itt a tél, a nyugalom időszaka. A legtöbb horgász számára ez a tervezés ideje. A kérdések is szép számmal „futnak be” hozzám is napi szinten, így itt az ideje a legérdekesebbeket egy újabb szakértő válaszol írás keretein belül megválaszolni!

Kocsis Imre
Szia, Péter!
Melyik előketípust ajánlod a Balatonra?

Rokolya Péter:
Szia, Imre!
Egyértelműen a Blowback rig a legjobb választás a Balatonra. Nem kell túlgondolni az előketípusokat a magyar tengeren. Minél egyszerűbb, sokszor annál jobb! Egy megbízható 2-4-es méretű horog kell, egy szilikon esetleg fémkarika, zsugorcső vagy horogbefordító, egy 20-30 librás bevonatos előkezsinór, és kész!

Egyszerű és hatékony Blowback rig
Számos gyönyörű halat fogtam ezzel az előketípussal a Balatonon

Dankó Pál
Szia, Peti!
Melyik fonott zsinórt ajánlod spombozni?

Rokolya Péter:
Szia, Pali!
Nekem a Spomb zsinórja vált be a legjobban, melyet a Fox forgalmaz.
Íme, néhány fontosabb tulajdonsága:

  • Nagy dobásokhoz tervezett spod fonott zsinór.
  • Lebegő kialakítás.
  • Gyakorlatilag nyúlásmentes.
  • Jól látható.
  • Kis átmérő.
  • Kiemelkedő csomótűrő képesség.
  • A Spomb fonott előtétzsinórral együtt ajánlott a használata.
  • Átmérő: 0,18 mm.
  • Kiszerelés: 300 méter.
  • Szakítószilárdság: 9,0 kg.
 

Az egyik legjobb spod zsinór
Jól látható élénkvörös színben kerül forgalomba
Érdemes a spod orsót teletölteni vele

Béres István
Szia, Peti!
Milyen 2023-as Haldorádó újdonságok lesznek, ejtenél erről pár szót?

Rokolya Péter:
Szia, István!
Mint minden évben, így most is számos ígéretes újdonsággal rukkolunk elő. A legfontosabbak a Monster csalik lesznek számomra, mely sokak kedvence lesz, ez egészen biztos! Ez egy legfőképp gyors horgászatokra kifejlesztett 20 milliméteres csalizó bojli, mely lassan oldódik, de a közepe egy keményített wafter csali. Egyelőre négyféle ízben kerül forgalomba, de bővebben hamarosan…

E csalikat elsősorban a nagy nyomású vizekre fejlesztettük
Az egyik favorit
Aromák és lebegő csalik is lesznek a családon belül
Sok szép halat adott a tesztelések során

Eőry Péter
Szia, Péter!
Mit ajánlsz meder feltérképezéséhez? Radart nem tervezek venni egyelőre.

Rokolya Péter:
Szia, Péter!
Az IHP Carp Company termékeit ajánlom elsősorban!
Medertapogató rúd immár elérhető fekete változatban is! Mit kell tudni róla? Ez Multifunkciós tapogató rúd egy profi, időt álló eszköz, ami a meghorgászandó terület pontos mederviszonyainak feltérképezését teszi lehetővé. Ez a tevékenység a horgászatunk eredményességét tekintve meghatározó fontosságú! A tapogató szett 100%-ban alumíniumból készül, ezáltal viszonylag könnyű és ellenáll a korróziónak. A szett tartalmaz 3 db ALU rudat és egy ALU tapogató korongot, amelyet a rúd végére erősítve és azzal a meder felszínét tapogatva pontos információkat kaphatunk az alattunk elhelyezkedő mederről maximum 4500 mm-es vízoszlop-magasságig. A rudazat belső kialakításának köszönhetően a víz nem tud beszivárogni, tehát ha elengedjük, akkor a csövekben található légkamráknak köszönhetően szépen lassan felemelkedik, nem kell félnünk attól, hogy magára hagyva lesüllyed a fenékre! Ezt a szettet továbbfejleszthetjük hasznos (opcionális) kiegészítőkkel. (Ezek közül az első az Átalakító ALU adapter, amelyet a tapogató szett rudazatával pillanatok alatt összeszerelve kapunk egy extra erős, rendkívül stabil háromlábú mérlegelő állványt, amelyet nyugodt szívvel használhatunk akár bográcsállványként is! A második nagyon hasznos kiegészítő a Zsinórkiszabadító Szett, amely 1 db kisméretű és 1 db nagyméretű rozsdamentes (inox) kampóból, valamint 1 db alumínium toldó hüvelyből áll. E kiegészítőket könnyedén felszerelhetjük a tapogatórúdra és már használhatjuk is, például akadós horgászhelyeken zsinórunk kiszabadítására vagy akár víz alatti akadályok eltávolítására is. Mindent összevetve egy nagyon hasznos és felhasználási területeit tekintve igen sokrétű termék.
A másik a aljzatminta-vevő, mellyel még alaposan feltérképezhetjük a medret, hiszen ez azt is megmutatja, hogy konkrétan milyen csemegék találhatók az iszapban, melyeket a pontyok fogyasztanak, illetve az iszap állagát, szerkezetét, szagát is gyorsan meg tudjuk állapítani segítségével. Ezeket ajánlom!

A helykeresés mindenhol fontos, kiváltképp a legnagyobb kiterjedésű vizeken
Az IHP tapogatórúd és aljzatminta-vevő tökéletes választás
A tapogatórúddal lehet a legkönnyebben felmérni a meder struktúráját, szerkezetét

Csapó Gábor
Szia, Peti!
Mi a véleményed az új Carp Team sapikról?

Rokolya Péter:
Szia, Gábor!
A hideg napokon nélkülözhetetlen egy kellően meleg fejfedő. A Haldorádó Carp Team Kötött Téli sapka praktikus és nagyon kellemes, meleg viselet, anyaga kiválóan tartja a belső hőt, amit az is segíti, hogy a sapka belső felébe még egy réteg került. 30% gyapjú, valamint 70% akril felhasználásával készült. A sapka egy abszolút univerzális, rugalmas méretben, valamint kettő színben kerül forgalomba. Az egyik a fekete-kék, a másik pedig a pontyhorgászok által legjobban kedvelt fekete-zöld szín. Méltó helye van minden fanatikus kelléktárában! :-)

Nagy kedvencünk ez a sapi
Nemcsak jó meleg, de szépen is mutat a képeken
Fogd meg és engedd vissza ebben a sapkában életed halát!

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.