A szakértő válaszol! – 117. rész

A szakértő válaszol! – 117. rész

A tavaszi időszak sokak számára jelenti a téli szünet utáni visszatérést a vízpartra. Izgalmakkal, változásokkal teli időszak ez, hiszen újraéled a természet, és a halak is egyre aktívabbak lesznek a melegedő vízben. Egyre jobban meg tudjuk választani, hogy milyen halra horgásszunk, így már csak a felszerelésünket és csalogatóanyaginkat kell a célhalhoz igazítani. Ebben próbálok meg most segítséget nyújtani olvasóink kérdéseire adható válaszokkal!

Mester Attila
„Kedves Gábor!
Nagyon szeretek keszegfélékre horgászni, főleg tavasszal, mikor még a nagy vizeken nem annyira aktív a ponty. Tudnál nekem ajánlani olyan csalogatóanyagot és csalit, amellyel a keszegek aktívan foghatók már az év ezen időszakában is?”

Sipos Gábor:
Kedves Attila!
Való igaz, hogy a keszegfélék gyorsabban „ébrednek”, mint a pontyok, így horgászatuk is sokkal aktívabb ilyenkor, mint a bajszosoknak. Etetőanyag szempontjából a választás nagyon egyszerű, hiszen kifejezetten keszeges kajánk nem sok van, de, ami van, az szinte minden időszakban megfelelő. Tavasszal jómagam a Nagy Dévér + Gold feeder Top1 Bream 1:1 arányú keverékét használom. Egyszerű, édeskés, kicsit fűszeres egyveleg. Ehhez lehet tenni némi Édesítőszert vagy esetleg kevés SpéciAdditive - Szúnyoglárva kivonatot.

A Nagy Dévér + Gold feeder Top1 Bream 1:1 arányú keveréke remek választás keszegfélék horgászatához
Remek kaja ez, amelyet fel lehet dobni kevés szúnyoglárva kivonattal

A csalit sem kell túlvariálni. A légylárvák közül a pinki az, amely ilyenkor jobb lehet. Ezek a kisméretű, piros kukacok könnyen bekebelezhető falatot jelentenek. Természetesen a csontit vagy a gilisztát sem szabad elfelejteni, nem árt, ha az is van nálad a horgászaton. Amennyiben szeretnéd a csalit kikönnyíteni, érdemes használni a Haldorádó Bloodworm szúnyoglárva imitációt.

A műszúnyog jó csali, ha ki szeretnénk könnyíteni a pinkicsokrot
Tuti csali: 2-3 pinki + 1 kis darab műszúnyog

Szekszárdi Sándor
„Szia, Gábor!
Kérlek, ajánlj nekem olyan keveréket, amellyel ilyenkor már tudok pontyozni! Elsősorban intenzíven telepített tavakra járok, ahol termetes pontyok laknak.”

Sipos Gábor:
Szia, Sándor!
Gondolom, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy a legtöbb intenzív vízen már micro pelletekről szól a horgászat. A 4 Season Method Pellet Mix termékcsaládból elsősorban a Tavasz verziót érdemes ilyenkor bevetni, ám remekül ki lehet egészíteni a MONSTER család bármelyik pelletkeverékével. Személyes kedvencem ezek közül a Tintahal & Áfonya.

Célzottan pontyra egyértelmű, hogy pellet kerüljön a kosárba
4 Season Method Pellet Mix – Tavasz + MONSTER Pellet Box - Tintahal & Áfonya

Ezeket a mixeket csak vízzel, illetve a MONSTER Pellet Boksz-ban megtalálható folyadékkal kell bekeverni, és 10-15 perc múlva már be is vethető az egyveleg. Természetesen az ízvilágnak megfelelő csali is megtalálható a kínálatban, amely ráadásul nagy felhajtóerejű, így a nagyobb horgokat is kikönnyíti!

Remek tavaszi pontycsalogató!
Csaliért sem kell a „szomszédba menni”

Császár János
„Szia, Sipi!
Mostanában egyre többször tapasztalom, hogy az olyan nagy kiterjedésű tavakon, ahol a hal be tud húzódni olyan messzire, ahol nyugta van, ott egyszerűen képtelenség rövidebb távon halat fogni. Nálunk most a cél a 130 méter. Nagyon nehezen tudom megdobni, kérlek, segíts, mivel tudnám könnyebbé tenni a távdobálást?”

Sipos Gábor:
Szia, János!
A távdobás mindenkinek mást jelent, így köszönöm, hogy konkrét adatot adtál meg azzal kapcsolatban, milyen messzire is szeretnél bedobni! Ilyen távhoz már a legerősebb távdobó alkalmatosságunk, a TEAM FEEDER Master 430LC szükséges. Ehhez a bothoz mindenképp speciális távdobó orsó dukál, ez akár métereket is jelenthet a végén csakúgy, mint a jól megválasztott végszerelék.

130 métert meghaladó távhoz már a legerősebb távdobó alkalmatosságunk, a TEAM FEEDER Master 430LC szükséges
Orsó tekintetében a megújult TEAM FEEDER Long Cast Pro 6600 modellt javaslom

Orsó tekintetében a megújult TEAM FEEDER Long Cast Pro 6600 modellt javaslom, lehetőleg 0,20 mm-es főzsinórral feltöltve. Amennyiben igazán nagy erejű dobásokra van szükség, semmiképp se felejts el dobókesztyűt húzni, amely megvéd az esetleges sérülésektől. Amennyiben megvan a tuti felszerelés, akkor már csak a gyakorláson múlik, hogy milyen messzire tudod bevetni a végszereléket!

A dobókesztyű vagy dobóujj is kötelező felszerelés extrém távolságok megdobásához
Nagy kiterjedésű tavakon bizony készülni kell a távoli pecára is, főleg még ilyenkor, tavasszal

Simon Zoltán
„Kedves Gábor!
Lehet-e célzottan ezüstkárászra horgászni? Egyesületi tavunkon nagyon elszaporodott ez a hal, és mivel korlátlan mennyiségben elvihető, szeretnék belőle fogni. Mit javasolsz, hogy álljak neki?”

Sipos Gábor:
Kedves Zoltán!
Először is szükséged van egy olyan felszerelésre, amely nem túl durva, így alkalmas kisebb halak horgászatához is. Erre érdemes hosszúelőkés végszereléket kötni olyan etetőkosárral kiegészítve, amellyel kényelmesen és persze pontosan meg tudod dobni a kívánt horgászhelyet.

Tavasszal különösen aktívak a kárászok
Mivel inváziós hal, nem is szabad visszaengedni!


A Gold Feeder Master Fish + TTX őrölt fekete 1:1 arányú keveréke ideális az ezüstkárász horgászatához
Néhány szem csonti sokat hozzátesz az amúgy finomszemcsés etetőanyaghoz!

Őri Sándor
„Szia, Sipi!
Egyik kedvenc műsorom a Method suli sorozatod, melyben a kezdő pecásoknak segítesz. Én már jó ideje pecázom, így inkább olyan felszerelést keresek, amely alkalmas általános pontyos feederezéshez. Te mit javasolsz?”

Sipos Gábor:
Szia, Sándor!
Természetesen tudok segíteni, hisz pont azért ilyen széles a TEAM FEEDER termékpaletta, hogy mindenki megtalálja a saját maga számára leginkább megfelelőt. Általános horgászatokhoz egyértelműen a Carp és a Power Fighter széria tagjait javaslom. A By Döme TF Power Fighter 360 cm-es változatai ideálisak az ilyen jellegű horgászatokhoz csakúgy, mint a nyeletőfékes Carp Fighter Pro vagy az első fékes Power Fighter Pro orsók. E felszerelésekkel hatékonyan tudunk pontyra horgászni, legyen szó method vagy akár Pellet Feeder kosaras technikáról.

Általános pontyhorgászathoz is van minőségi, de elérhető árfekvésű TEAM FEEDER felszerelés
A Power Fighter botok remek lehetőséget nyújtanak pontyhorgászathoz

Ezek a kedvező árfekvésű botok, orsók pont arra valók, hogy ne kelljen sokat költeni azoknak sem a horgászatra, akik évente csak néhány alkalommal tudnak pecázni, de nem akarnak lemondani arról, hogy minőségi termékekkel tegyék ezt. E felszerelések funkcionalitásukat tekintve magasan túlszárnyalják a hasonló árkategóriában elérhető botokat, orsókat, így nem csak a kezdő horgászok számára jelentenek jó alternatívát.

A Carp Fighter Pro megbízható, nyeletőfékes modell
A Power fighter Pro hagyományos első fékes orsó

[s]Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.