A szakértő válaszol – 118.rész

A szakértő válaszol – 118.rész

Itt a tavasz, szép számmal „futnak” be hozzám is napi szinten a friss kérdések, így itt az ideje a legérdekesebbeket egy újabb „A szakértő válaszol” írás keretein belül megválaszolni!

Varga Zoltán
„Szia, Péter!
Melyik horog vált be Neked a legjobban?”

Rokolya Péter:
Szia, Zoltán!
Nagyon szeretem a Korda horgokat, de az utóbbi időben a kedvenceim a Gamakatsu Snagger, illetve a Gamakatsu Hump Back.
Jellemzői: A Hump Back napjaink egyik legnépszerűbb formájú bojlis, pontyos horga. A PTFE bevonatos egyedülálló, hajlított formájának köszönhetően a zsugorcsövezést sem kell alkalmazni, hisz ez a horog mindig optimális helyzetben várja a halak érkezését. Kialakítása révén szinte minden esetben az alsó ajkakba akad. Sokan használják ezt a típust például a „,KD-rigekhez” pop-up csalival, de bármilyen klasszikus végszerelékhez ajánlott, ahol lebegő csalit kell felkínálni.
Jellemzői: A Snagger szára erősen ívelt, 28 fokban befelé fordul a horogszem, aminek köszönhetően nem szükséges zsugorcső vagy horogbefordító használata. Ez a típus PTFE bevonatot kapott, mely mattá és simábbá teszi a felületet, ezáltal még könnyebb akadást biztosít. Kisebb méretű fűzött csalikhoz ajánlott használni. A különleges formának és a rendkívül éles hegynek köszönhetően kitűnő választás minden pontyhorgásznak.
Ez a két horog tökéletes választás nagyponty-horgászathoz.

Favorit horgok
Egyik kedvenc felkínálásom, mely mindig hozza a papírformát

Dóra Dániel
„Szia, Peti!
Melyik Monster csalit ajánlod egy tavaszi pecához?”

Rokolya Péter:
Szia, Dani!
A tesztek alapján a Vörös Lazac, illetve a Tintahal & Áfonya is tökéletes választás. Ez a két csali volt az, amely minden helyzetben szépen és egyenletesen adta a halat. A MONSTER termékcsalád tagjai nem a kellemes, emberi orr számára élvezhető illatokról híresek, viszont fogósságuk megkérdőjelezhetetlen! A csalik és etető pelletek mellett aroma formában is megtalálható ez a termékcsalád a kínálatunkban.
A MONSTER Magnum az oldódó és a főzött csalik összes előnyével rendelkezik, ugyanis olyan csaliról van szó, amelynek közepe főzött, külső rétege viszont oldódó! Belső magja 14 mm átmérőjű, parafaőrleménnyel balanszírozott, főtt, nem oldódó csali. A külső réteg 6 mm vastag és folyamatosan oldódva ontja magából a csábító ízanyagokat. Használatával elkerülhetjük csalink leázását, ugyanis a belső, főzött rész akár 72 órát is kibír, miközben a külső rész oldódási ideje 2-3 óra (vízhőfoktól függően).
Nagyon attraktív, nagyon ütős csali, amely a rövid idejű, nagyhalas method feeder horgászat és a céltudatos bojlis nagyhalas horgászatok során is bevethető. Különösen ajánlott nagy nyomásnak kitett vizeken, sokszor megfogott, óvatos, kapitális halak horgászata során, de vadvízi, dunai horgászatok során is meglepően eredményesnek bizonyult, kiválogatta és megfogta a környék pontyait!
Négyféle fogós változatban érhető el: a Máj & Vér magja vörös, az oldódó réteg színe barna, a Tintahal & Áfonya magja fekete, az oldódó réteg színe rózsaszínű, a Vörös Lazac magja sötétbarna, az oldódó réteg színe mély bordó, a Hot Mangó magja pedig narancssárga, az oldódó réteg színe fehér.

A Vörös Lazac ritkán téved
A Tintahal & Áfonya is egész évben hozza a kötelezőt
Próbáljátok ki Ti is ezeket a nagyszerű termékeket!

Nagy Lóránt
„Szia, Peti!
Melyik horogelőkét, módszert használnád egy tavaszi pecához?”

Rokolya Péter:
Szia, Lóránt!
Egyértelműen a bages módszert ajánlom Neked! Az utóbbi évek szerintem legsikeresebb módszere a PVA bages, vagyis PVA tasakos horgászat, melyet sokféleképpen lehet készíteni. Most megmutatom Nektek, én hogyan alkalmazom sikerrel.
Mikor használjuk?
Gyakorlatilag egész évben eredményesek lehetünk vele, de főleg hideg vízi horgászatok során verhetetlen.
Tipp: A legbeváltabb ólomsúly számomra az 53 gramm, illetve fontos, hogy az előkéhez lágy előkezsinórt használjunk, horogméretben pedig a 6-8-as az univerzális!
Hol használjuk?

Elsősorban dobós módszerhez, minden víztípusra ajánlom. Leghatékonyabb nagy nyomásnak kitett magántavakon és különféle versenyeken is sokszor verhetetlen!
Tipp: Ha a PVA bag sarkait picit benyálazzuk, könnyebben formálható a tasak, ezáltal áramvonalasabb lesz, vagyis könnyebben dobható!
Milyen csalival eredményes?

Tökéletes funkcionál kikönnyített csalikkal, legyen szó wafter vagy pop-up csalikról. Ezeket ajánlom és használom a bages módszerhez.
Tipp: Mindenképp pop-up vagy wafter csalikat használjunk és bátran nyúljunk az élénk színekhez! Nekem a narancssárga szín a favorit!

A bages módszer egyszerű, de nagyszerű
A Monster termékek tökéletesen passzolnak hozzá
A bages módszer azért is jó, mert nem igényel extra felkínálásokat és sok kiegészítőt!
Gyorsan visszajelzést kapunk, jó-e, amit csinálunk

Kovács Mihály
„Szia, Péter!
Dobós horgászathoz milyen horogelőkét javasolsz?”

Rokolya Péter:
Szia, Mihály!
Egy olyan előkét szeretnék bemutatni, mely tökéletesen alkalmazható dobós horgászatok során nagy mélységű tavakon is. Különlegessége, hogy rendkívül merev, ezáltal nem gubancolódik, viszont a hajszál része lágy, így tökéletes felkínálást biztosít a horogcsalinknak. Ezzel az előkével először hazánkban találkoztam, és olyan horgászok kedvencei közé tartozik, mint Bujáki Géza. Jómagam először 2020-ban kezdtem el használni és több 15 kiló feletti pontyot is becsaptam vele.
Mikor használjuk?
Gyakorlatilag egész évben eredményesek lehetünk vele.
Hol használjuk?
Elsősorban dobós módszerhez, nagy mélységű vizekre, bányatavakra ajánlom.
Milyen csalival eredményes?
Tökéletes funkcionál kikönnyített csalikkal, legyen szó egy szem vagy hóember felkínálásról, de sokan egy szem fekvő csalival vagy tigrismogyoróval kombinálva is sikeresek vele.

A dobós pecákhoz a megbízható horogelőke elengedhetetlen
A Stiff-rig tökéletes választás
Sok szép halat fogtam már vele

Csontos Lajos
„Szia, Peti!
Mi a véleményed a D-rigről?”

Rokolya Péter:
Szia, Lajos!
Erdélyi Tamás csapattársam már egy részletes és hasznos videóban tökéletesen bemutatta a D-rig elkészítését. Ez az előketípus nem tartozik a könnyen elkészíthető rigek közé, viszont van egy egyszerűsített és hasonlóan eredményes típusa. Ezt fogom most bemutatni részletesen Nektek! Ez az előke is, mint oly sok, Angliából ered és nem egy túl régi típus. Olyan horgászok kedvencei közé tartozik, mint Alan Blair. Jómagam először 2020-ban használtam és többek közt egy 25 kiló feletti pontyot is becsaptam vele.
Mikor használjuk?
Gyakorlatilag egész évben eredményesek lehetünk vele.
Hol használjuk?
Elsősorban nagy nyomásnak kitett vizeken hatékony, ahol a halak már kitanultak, rafináltak, illetve gyors horgászatokra ajánlom.
Milyen csalival eredményes?
Tökéletesen funkcionál kikönnyített csalikkal, legyen szó egy szem vagy hóember felkínálásról.

Az egyik legegyszerűbb és legjobb előke a Slip-D
Kevés minőségi kiegészítő kell hozzá
Eddigi legnagyobb pontyomat is e felkínálásnak köszönhetem

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.