A szakértő válaszol! – 121. rész

A szakértő válaszol! – 121. rész

Tél után nyár – nagyjából így tudnám jellemezni az idei tavaszunkat, amelyből az átmenet igencsak kimaradt, de végre tartósan melegedőre fordult az időjárás, a pontyok is végeztek a nászukkal a legtöbb vízen, így minden adott, hogy egy igazán jót horgászhassunk. Jönnek is a kérdések szép számmal, nézzünk ezekből néhány aktuálisat!

Tárnok Krisztián
„Kedves Tamás!
Legutóbbi horgászatom alkalmával nagyon jó halakat véltem felfedezni szinte a botjaim alatt, miközben a tó közepén kapásom sem volt. Érdemes ezeket meghorgászni, vagy itt úgysem fognak enni a pontyok?

Haskó Tamás:
Kedves Krisztián!
Röviden: mindenképpen!
Én nagyon kedvelem ezeket a láb alatti horgászatokat, amikor a partot szegélyző növényzet mellett horgászom pontyokra. Ebben az esetben elegendő egy-egy marék bojli csalogatásként, nem szükséges nagyobb etetést létrehozni. A legjobb órák a fényváltás időszakára esnek reggel és este egyaránt. Érdemes egy kicsit lazább fékkel készülni, mert a nagyon kicsi távolság miatt sokkal nagyobb lesz a botot-orsót érő erőhatás fárasztás közben. Igazi rapid peca, sok sikert kívánok hozzá!

A part menti horgászatok alkalmával legtöbbször csak egy-két marék bojlira van szükség
A legtöbbet ezeken a horgászatokon a Fűszeres Vörös Máj bojlit használom
Pompás egyed, amelyet szinte a lábam alól sikerült megfogni

Kékesi Nándor
„Tisztelt Haskó Tamás!
Legtöbbször dobva horgászom, de nem vagyok megelégedve a távolsággal, amit sikerül elérnem, egyszerűen nem jutok 100 m fölé. Milyen botot ajánlanál, amellyel ezt a távot növelni tudom?

Haskó Tamás:
Tisztelt Nándor!
A piacon nagyon sok jó távdobó bot van, amelyekkel fantasztikus távolságok érhetőek el, itt csupán a pénztárcánk szab határt, de ha egyet kellene kiválasztanom, én a Carp Academy Serenity mellett voksolnék. Évek óta nyúzom, brutálisan nagyokat lehet vele dobni, viszont nem rontja drasztikusan a fárasztási élményt sem. Nem utolsósorban szerintem az ára is elfogadható a hasonló kategóriás botokéval összehasonlítva.
Itt találsz róla további hasznos infókat:

https://www.haldorado.hu/termekek/bot-c1/bojlis-c37/carp-academy-serenity-390-35-lbs-2-reszes-ajandek-i34080

 

Kedvenc távdobó botjaim harci készültségben
A Carp Academy Serenity bottal nincs elérhetetlen távolság!
Érdemes nagy dobátmérővel rendelkező orsót választani hozzá a maximális dobótávolság elérése érdekében

Faragó Tamás
„Kedves Tamás!
Horgászataim alatt sokszor előfordul, amikor tekerem ki a szerelékeimet, egyszerűen fel van tekeredve az előkém. Próbálom dobás közben figyelni, de nagyon bosszantó jelenség, mert amikor nincs kapás, folyamatosan erre tudok csak gondolni, hogy vajon van gubanc, vagy minden rendben van a csalimmal.”

Haskó Tamás:
Szia, Tamás!
Én ezért váltottam már nagyon régen bevonattal ellátott előkezsinórokra, ma már csak akkor használok lágy, gubancolódásra hajlamos előkeanyagot, ha PVA termékekkel horgászom, mert ha becsomagolom, nincs esély a gubancra. Minden más eshetőségben én a PB Products Jelly Wire zsinórt alkalmazom, amely egy félkemény bevonattal ellátott, jól süllyedő horogelőke – ezzel a gubancokat nyugodtan el is felejtheted, mert nem lesz többé gondod vele. Próbáld ki bátran, nem fogsz csalódni!

A PB Products Jelly Wire előkezsinórt nagyon kedvelem a dobós horgászatok alkalmával

 

Ennél a zsinórnál nem probléma, ha a megszokottnál hosszabb az előke, a bevonat miatt nem fog gubancolódni dobás közben
Éppen csak akkora hosszban távolítom el a bevonatot, hogy a horogbefordító még szabadon mozoghasson

Dusnoki Krisztián
„Kedves Tamás!
Én folyóvízen szoktam pontyra horgászni és azt tapasztalom, hogy hiába etetek egy helyet sokszor, olyan mintha elfogyna róla a hal. Mit csinálhatok rosszul?”

Kedves Krisztián!
Nem kell hibát elkövetned ahhoz, hogy ez a jelenség felüsse a fejét egy-egy túra alkalmával. Számtalanszor tapasztaltam hasonlót folyóvízen én magam is. Legtöbbször a horgászat eleje a legerősebb, ez adja a legnagyobb halat is, aztán szép lassan csökken a lendület. Én ilyenkor helyet szoktam változtatni, legtöbbször elegendő lehet pár száz méter is, és ha jó a választás, akkor előfordul, hogy szinte azonnal visszaigazolnak a pontyok. Érdekes jelenség, de az ilyenektől is oly szép sport a horgászat.

Amennyiben nincs kapásom, folyóvízen maximum 72 órát várok, aztán jöhet a helyváltoztatás

 

A jól végiggondolt helyváltoztatás legtöbbször gyorsan meghálálja a döntést

Németh Attila
„Kedves Tamás!
Imádok horgászni, de a nyárfa magszórása alatt egyszerűen megőrülök a folyón. Annyira sok gondot okoz az utóbbi években, hogy már nem szívesen ülök ki, ha látom, hogy fehéredik a víz teteje. Lehet ezzel bármit is kezdeni?”

Haskó Tamás:
Kedves Attila!
Tavon is bosszantó ez, de folyóvízen bizony hatványozódik a probléma. Nálam is volt olyan, hogy egy éjszaka után ki sem tudtam tekerni a szerelékemet, mert már a gyűrűkön sem tudott átjutni a csomóba felgyülemlett szösz. Varázsszer sajnos nincs erre, de csökkenteni lehet bőven a hatását. Én olyan zsinórsüllyesztőket alkalmazok, amelyek bevágást követően leesnek a zsinórról, így fárasztás közben nem akadályoznak. Szerintem ezzel elviselhetőbbé lehet tenni ezt az átmeneti időszakot.

Amikor ennyire „szöszöl” a víz, az nagyon megnehezíti a horgász életét
A megfelelő zsinórsüllyesztő sokat tud segíteni, én azokat a típusokat kedvelem, amelyek bevágást követően leesnek a főzsinórról

Írta: Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.