A szakértő válaszol! – 122. rész

A szakértő válaszol! – 122. rész

Végre, itt a nyár! Sok horgászpalántának elkezdődött a nyári szünidő, így még többen indulnak a vízpartokra a jó időben. Éppen ezért zömében az ő leveleik közül válogattam, viszont olyan témákat választottam, amelyek bárki számára adhatnak hasznos infókat az előttünk álló időszakra.

Nagy Endre
„Szia, Tamás! Szeretném megfogni első amuromat és csaliválasztásban kérem segítségedet. Még általános iskolába járok, ezért nem tudok drágább csalikat venni, olyanra lenne szükségem, ami fogós, de nem túl drága. Van ilyen?”
Putz Tamás:
Kedves Endre!
Természetesen igen! Egy csalinak nem kell feltétlenül (bár a minőségnek mindig ára van) drágának lennie ahhoz, hogy fogós legyen. Ami szerintem ennek maximálisan megfelel, egyben kiváló amur csali, az a SpéciCorn Mega - Nagy Amur. Ebben a tégelyben 4 db sárga és 4 db zöld színű, extra méretű gumikukoricát találsz, amelyek fokhagymás-zöldfűszeres aromában áznak. A legjobb benne – és ez teszi igazán gazdaságossá –, hogy a horgászat végeztével ezeket a gumi csalikat nyugodtan visszadobhatod a dobozba, így újfent magukba fogják szívni a csábító íz- és illatanyagokat és ugyanolyan csábítóak lesznek, mint amikor először felbontottad a tégelyt. Sok sikert hozzá! :-)

A SpéciCorn Mega - Nagy Amur nemcsak fogós csali, hanem igazán gazdaságos is

Móricz Károly
„Szia, Tomi! Segítségre lenne szükségem! A TORNADO Pop Up XL csalihoz mekkora horgot használjak, hogy pont szépen balanszírozva álljon a mederfenéken?”
Putz Tamás:
Simán, egyszerűen horoggal nem tudod sehogy sem kiegyensúlyozni a TORNADO Pop Upot. Ez a termék más csalik balanszírozásához, lebegtetéséhez ajánlott igazán. Ekkor az alap csali lehet tigrismogyoró, kisebb méretű vagy felezett bojli, nagyobb csalizó pelletek és kukoricaszem(ek). Hozzá társított süllyedő csali nélkül ez a pop-up még akár egy 2-es méretű, öblös, vastagabb húsú pontyos horgot is simán, teljes előkehosszban felemel. Ha magában akarod használni, mindenképpen le kell súlyozni az előkét! Pár megoldás ehhez:

A TORNADO Pop Up XL egy igazán nagy felhajtóerővel rendelkező lebegő csali
Ha önállóan, magában használom, én csalitüskére szoktam tűzni…
… viszont így egyértelműen megemelné az egész előkét, ezért egy Fox lebegő csali nehezéket helyezek az előkére
Ezt kb. 3 cm-re húzom a horogtól, beállítva az ideális lebegési magasságot, ami egyébként helyenként, esetenként változó lehet!
Így már tökéletes a „single bait” felkínálás, nem fogják egykönnyen figyelmen kívül hagyni az amurok és a pontyok!

Bencze Zoli
„Szia, Tomi! Az amuros alapozó etetéshez használt magvakat te szoktad még ízesíteni valamivel, vagy natúrban dobod be a halaknak? Köszi a választ!”
Putz Tamás:
Kedves Zoli!
Nagyon jó a kérdés, és érdemes is foglalkozni a témával! Alapvetően már egy natúr spod mixnek is nagy jelentősége és hatékonysága lehet, de a jó is mindig jobbá tehető. Én ezt nem szoktam túlbonyolítani, így konkrét aromát nem is adok a keverékhez, hanem mindössze 1 csomag FermentX - Tejsavas Nagy Amur etetőanyagot szoktam a magvakhoz „morzsolni”, majd az egész mixben jó alaposan elkeverni. Számomra ez a tökéletes amurcsemege! A kukorica, illetve tigrismogyoró felületén megtapadó FermentX etetőanyag a vízbe érve leválik a szemekről és zöldesfehér ködöt képez az egész vízoszlopban. Ezzel nemcsak gyorsabbá tehető a csalogatóhatás, de nagyobb területen is érvényesül!
Amuros alapozó spod keverék:

  • 1 csg Főtt Tigrismogyoró Mix - N-Butyric Acid
  • 1 csg Tejsavas 4X Mag Mix
  • 1 kg Natúr főtt kendermag
  • 1 csg FermentX - Tejsavas Nagy Amur
 

A fogós amuros alapozó etetés nem bonyolult, sem az összeállítása, sem az elkészítése
Tökéletes amurcsemege! A magvakon megtapadó FermentX etetőanyag a vízbe érve leválik a felületükről és zöldesfehér ködöt képez az egész vízoszlopban. Ezzel nemcsak gyorsabbá tehető a csalogatóhatás, de nagyobb területen is érvényesül!

Mészáros Attila
„Szia, Tamás! A nyáron szeretnék belemerülni az amuros feederezésbe. Nagyon sok anyagot láttam már tőled erről, amelyek rendkívül hasznosak, értékesek számomra, ezúton is nagy köszönet értük! Lenne azonban egy kérdésem. Szerinted a method technika vagy a bordás kosaras szerelék jobb amurozni, és miért? ”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Természetesen method kosaras összeállítással is eredményesen lehet amurra horgászni, de kifejezetten és céltudatosan amurhorgászathoz egyértelműen a hagyományos Pellet Feeder kosarat tartom jobbnak. Miért? A Pellet Feeder lényegesen nagyobb, a bordák között több a hely, ezáltal a befogadó kapacitása is jelentősebb. Szerintem egy igazán fogós amuros kosaras keveréknek jó sok magot kell tartalmaznia, ennélfogva jóval előnyösebb, ha a bordák közé minél több fér belőle, illetve minél könnyebben tud a kaja kioldódni. Immár 11 éve használom ezt a kosarat szisztematikusan amuros horgászatokhoz (is), ezért bátran és meggyőződéssel merem ajánlani, hogy ezt válaszd!

Természetesen method kosaras összeállítással is eredményesen lehet amurra horgászni, de…
… a tartalmas, magvakkal bőségesen dúsított (és ezáltal igazán fogós) amuros etetőanyagokhoz célszerű a nagyobb méretű, illetve befogadó kapacitással rendelkező Pellet Feedert választani!
Hogy egy adott módszerhez mi működik jobban, azt az eredmények egyértelműen igazolják
Immár 11 éve használom ezt a kosarat, kifejezetten amuros horgászatokhoz…
… ezért bátran és meggyőződéssel merem ajánlani, hogy ezt válaszd! Legalább ilyen szép amurokat kívánok hozzá!

Szabó Attila
„Kedves Tamás! Nagyon megtetszettek az új Hi-Vis Tiger csalik, ezeket biztosan ki fogom próbálni az újdonságaitok közül. Arról kérdeznélek, hogy szerinted mi e csalik legfogósabb felkínálási módja, mit javasolsz nekem hozzájuk?”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Szerintem a leghatékonyabb módszer, ha valamilyen nagyobb felhajtóerejű és méretben optimális lebegő csalival kombinálod. Ehhez az egyik legjobb választás a TORNADO Pop Up XL, amely jellemzően minden standard méretű tigrismogyorót tökéletesen balanszíroz anélkül, hogy faragni kellene belőle. Persze ezt mindig célszerű ellenőrizni csalizás után! Ha egy konkrét ízesítésre is kíváncsi vagy, akkor én a mangósat ajánlom, nekem ez vált be a legjobban, illetve mindegyik új tigrishez jól passzol. Sok sikert hozzájuk!

Íme, a Haldorádó Hi-Vis Tiger termékcsalád!
Kiváló amuros, nagy pontyos csali, ha megfelelő módon használjuk, a siker nem marad el!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.