A szakértő válaszol! – 127. rész

A szakértő válaszol! – 127. rész

Augusztus végéhez közeledve – sajnos sokak bánatára – itt a nyári szünidő vége, viszont ezzel párhuzamosan közelít az igazi őszi nagyhalas szezon, amelyet komoly vétek kihagyni! Érdemes kihasználni minden lehetőséget és minél többet a vízparton tartózkodni, mert reális esély nyílik egy-egy olyan trófea fotó megszerzésére, amelyet a szezon folyamán még nem sikerült begyűjteni. A beérkező kérdésekből válogattam néhányat, vannak, amelyek az egész rövid, rapid típusú horgászatokhoz köthetőek, de szerepelnek olyanok is, amelyek hosszabb, több napos túrák tervezéséhez nyújthatnak segítséget.

Tóth Gábor
„Kedves Tamás!
Legtöbbet holtágakon horgászom, ahol törpeharcsa is előfordul, hétvégén kint tudok lenni egy-két éjszakát is. Mivel kellene horgásznom, hogy megfoghassam a nagyobb pontyokat és amurokat?”

Haskó Tamás:
Kedves Gábor!
Az ilyen és ehhez hasonló helyzetekben nálam a tigrismogyoró a favorit csali, de sosem önmagában, legtöbbször egy szemet egészítek ki egy színes pop-up csalival, amely kellően figyelemfelkeltő. Utóbbinál érdemes kísérletezni a színekkel, van, amikor csak ezen múlik az eredményesség. Legutóbbi horgásztúrámon egy ilyen csalikombinációval egészen különleges fogást is sikerült elkönyvelnem, amire egyáltalán nem számítottam! :)

Tigrismogyoró + Hot Mangó Pop Up = egyik kedvenc csalikombinációm
Ez a vegetáriánus bajszi is megkívánta!:)
Szeretem az ilyen különleges meglepetéseket

Németh Patrik
„Tisztelt Haskó Tamás!
Érdeklődni szeretnék az Ontario-tóval kapcsolatban. Azt tudom, hogy nincs helyfoglalás, de érdekelne, hogy a gyakorlatban hogyan működik ott a horgászat megkezdése. Nyár végén, ősz elején szeretnénk menni kipróbálni a tavat, magunkat. Köszönöm előre is.”

Haskó Tamás:
Kedves Patrik!
Természetesen szívesen segítek. Ahogyan korábban is írtam, helyfoglalás nincs a tavon, érkezési sorrendben lehet elfoglalni a helyeket az alábbi módon.
Az autópálya felől fogsz a tó partjára lejutni, ahol jobb kéz felől lesz a halőrház, itt tudsz bejelentkezni. A halőr német és angol nyelven beszél, először egy térképen megmutatja neked a szabad állásokat, amelyből szabadon választhatsz. Amennyiben sikerült találnod szimpatikus helyet, a halőr megírja a szükséges dokumentumokat, amelyhez egy fényképes igazolványra és egy e-mail címre lesz szükség. A szabályok ismertetése után kezdődhet a horgászat. Azt viszont jó, ha tudod, hogy a közelmúltban a sok esőzés miatt a Száva folyón levonult egy árhullám, ami a tavat is érintette, de szerintem őszre ebből már nem fogsz érezni semmit.

Ezekért a halakért érdemes ide ellátogatni
Nehéz betelni az élményekkel

Andó Krisztián
„Kedves Tamás!
Nem régen kezdtem a többnapos horgászatokat, eddig csak olyan helyen voltam, ahol megoldott volt az áramellátás. Most viszont egy vadvíz a cél, ahol semmi nincs, és arra lennék kíváncsi, hogy ti miként szoktátok ezt megoldani?”

Haskó Tamás:
Szia, Krisztián!
Valóban fontos kérdés, mivel horgászat folyamán is szükségünk lehet elektromos áramra, elég, ha csupán a mobiltelefonokra vagy az elem méretű akkumulátorokra gondolok, amelyeket én is használok horgászat közben. Régebben egy nagyméretű, súlyos akkumulátort cipeltem magammal mindenhová, amelyet egy inverter segítségével tudtam használni. Viszont ez nagyon kis fogyasztót tud csupán kiszolgálni, azt is korlátozott ideig. A modern kor legjobb megoldása szerintem a hordozható mini töltőállomások, amelyek felhasználása nagyon széles körű és könnyedén választhatunk az igényeinknek szükséges méretűt, melyből még a legnagyobb teljesítménnyel rendelkező típus súlya is töredéke a hagyományos akkumulátorhoz képest. Nem szükséges hozzá külső átalakító, minden szükséges csatlakozási aljzat megtalálható rajta. Ez az eszköz önmagában is tökéletes, de szerintem érdemes befektetni egy méretben hozzá passzoló napelemre, amelynek segítségével napközben a felhasznált energia egy részét könnyedén pótolni tudjuk, így akár huzamosabb időt is gond nélkül eltölthetsz a vízparton anélkül, hogy áram nélkül maradnál.

Ez az eszköz tökéletes megoldás horgászathoz vagy kempingezéshez egyaránt
A teljesítményével kapcsolatos összes fontos információ megtalálható a hátoldalán
Segítségével egy időben több eszközt is tölthetünk
Így teljes a szett, a napelem segít pótolni a felhasznált energiát

Tasi Olivér
„Kedves Tamás!
Szeretek kijárni néha éjszakára horgászni, de a parton nem igazán találom a helyem, a székben reggelre mindig megfájdul a hátam, de nem akarok ezért egy autónyi felszerelést magammal cipelni. Te mit viszel magaddal ilyenkor?”

Haskó Tamás:
Kedves Olivér!
A hátfájás a kisebb gond, de mi van, ha még elcsípsz egy felhőszakadást is, olyankor még ha van is nálad ernyő, a fürdés garantált! :) Viccet félretéve szerintem az ideális megoldás egy oval dome típusú sátor (ernyő alapú egyszemélyes sátor), amely sokkal masszívabban megvéd, mind egy hagyományos ernyő még egy váratlan viharban is, viszont pillanatok alatt felállítható, kis helyet foglal és egy bojlis ágy pont elfér alatta némi felszereléssel együtt. Ha rövidebb, egy-két éjszakás rapid pecára készülök, én csak ezt viszem magammal.

Ha egy-két éjszakára érkezem egy vízre, ennyi felszerelés pont elég is
Az ernyő alapú sátrak tökéletes védelmet biztosítanak az időjárással szemben és nagyon kicsi helyet foglalnak
Nincs is jobb érzés erre a látványra ébredni

Bánkúti István
„Kedves Tamás!
A vízparton egyre több horgásznál látok mérlegelő szákot, amelyet akkor is használnak, ha nem mérik le a hal súlyát. Ez egy újabb divat a horgászatban, vagy van valami jelentősége is?”

Haskó Tamás:
Kedves István!
A mérlegelő hálók nagy segítséget nyújthatnak a horgásznak, én a merítés után – főleg, ha sekély a víz – ebben szoktam elvinni a halat a bölcsőig. Egy nagyobb példány esetében fokozottan előnyös, ha megfelelő fogás van az eszközön, és a két végén található cipzár miatt nem tud kicsúszni belőle a hal sem. Úgy gondolom, hogy ilyen eszköz használatával mindkét fél nyer. Az én kedvencem egy úszó változat, amelyben vissza tudom vinni a halat a vízbe a megfelelő mélységig, ott kinyitva könnyedén készíthetek pár fotót és közben csak a halra kell koncentrálnom. A szabadon engedést követően az eszközt mindig visszateszem a bölcsőbe, így fárasztás közben nem kell keresgélnem, megvan a fix helye.

A merítőben lévő halat is sokkal biztonságosabb a mérlegelőben kivinni a vízből a bölcsőig
Én ebben szoktam a vízbe visszavinni is, cipzáras oldalai miatt nem tud kicsúszni belőle a hal
Az úszó kiviteleket ajánlom, így nem kell fotózás közben azon aggódni, hogy vajon hová tűnt el a mérlegelőnk

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.