A szakértő válaszol! - 125. rész

A szakértő válaszol! - 125. rész

Javában tart a nyári szezon, ilyenkor látogatják a legtöbben a vízpartokat. A kánikula ellenére sok szép fogásról kaptunk képeket és hírt az elmúlt időszakban, valamint rengeteg érdekes, jó kérdéssel fordultatok hozzánk. Ebben az írásomban néhány olyat válaszolok meg, amelyek most aktuálisak és remélem, hogy ez néhány olvasónak segítségére lesz. Bízom benne, hogy ilyen formában egy kicsit hozzá tudok járulni a sikerhez. Itt a nyár, irány a vízpart, sok sikert kívánok mindenkinek!

Horváth István

Szia, Benedek!

Láttam a tavalyi videódat, amikor a Balatonon horgásztál és béreltél valahol csónakot. Azt szeretném kérdezni, hogy hol és kitől béreltél?"

Szoják Benedek:

Szia, István!

Nekem nincs egyelőre saját csónakom, mivel nem tudom hol tárolni, és a szállítása is elég körülményes, ezért én mindig kölcsönzök. Jó szívvel ajánlom Gosztonyi Feri barátomat, a Boat Pekko cég tulajdonosát. Feri nagyon rendes, segítőkész, rugalmas és mindene van, amire csak szükség lehet. Helyileg Keszthelyen van a bázisa, de a szállításban is tud segíteni. Keresd őt bizalommal és hivatkozz nyugodtan rám!

3, illetve 3,3 méteres kolibri csónakok minden szituációra
A felfújva szállítás is megoldható
Bőséges választék mindenből

Fekete Mihály

Szia, Benő!

Kókusz & Tigrismogyoró bojliból kiszárítottam pár kilót, viszont az a peca, ahova erre szükségem lett volna, elmaradt. Jövőre ismét tervben van egy ilyen horgászat, és nem akarom, hogy addig tönkremenjen. Neked milyen tapasztalataid vannak, mennyi ideig állnak el ezek a csalik, illetve szárítás után hogy viselkednek?"

Szoják Benedek:

Szia, Misi!

Nekem az a tapasztalatom, hogy megfelelő körülmények között sok évig elállnak ezek a csalik. Megfelelő körülmények alatt arra gondolok, hogy nem párás a levegő, és a hőmérséklet sem ingadozik. Nekem itthon bojliszárító zsákban vannak másfél éves Kókusz & Tigrismogyi csalijaim. Az állaguk kőkemény, de illatra és ízre olyanok, mintha most vettem volna ki a zacskóból őket. Nem repedeznek, jól száríthatóak. Mi szoktuk sózni is a csalikat, ha nincs lehetőség szárítózsákban tartani. A só is kiválóan tartósít, illetve segít távol tartani a törpéket is. Véleményem szerint a vadvizek és nagy kiterjedésű tározók esetében, ha száradnak a csalik, az csak jótékony hatással lehet a nagyhalas, kivárós pecára. Érdemes foglalatoskodni vele!

Én így tárolom a szárított csalikat
A sózás is egy jó megoldás

Lemel Béla

Szia!

Egy kérdésem lenne hozzád, hogy a Big Fish bojlit nyáron, felmelegedett vízben is érdemes megpróbálni, vagy inkább csak tavasszal és ősszel, hidegebb vízben hatékony?"

Szoják Benedek:

Szia, Béla!

A Big Fish többnyire nekünk tavasszal és ősszel hozott kiemelkedő sikereket, főleg a Balatonon, de kivételt képez ez alól, például a Kis-Balaton, ahol a Big Fish nyáron is tarolt. Édes, szénhidrátos jellege miatt szinte bármilyen szituációban megállja a helyét és tud meglepetéseket okozni, ezért merem ajánlani minden évszakban. Főleg akkor lehet nyáron jó választás, ha viszel magaddal egy másik ízt is és így tudsz kísérletezni különböző variációkkal. Nyári időszakban én a Kókusz & Tigrismogyorót vagy az Édes Ananászt ajánlom, nekem ezekkel nagyon jól működött, jól kiegészítik egymást az ízek.

Az egyik kedvenc csalim
Kiválóan harmonizál az Édes Ananásszal

Kiss Rafael

Szia, Benedek!

Megyünk apukámmal a Kis-Balatonra és szeretnék néhány szép halat fogni. Láttam, hogy neked sikerült már igazán szép példányokat szákba terelni ott. Voltunk már többször is ott, de nem túl sok sikerrel. Ha a taktikával és az általad használt csalikkal kapcsolatban tudnál segíteni, azt nagyon megköszönném!"

Szoják Benedek:

Szia, Rafael!

Nekem a Kis-Balaton az egyik kedvenc vízterületem a Balaton után. Nagyon különleges halak lakják, és jó szívvel térek vissza minden évben a partjára. Az érintetlen, vad környezet és az ottani horgászat sajátosságai engem teljesen elvarázsoltak. Korábban két izgalmas filmet is készítettünk már a Kis-Balatonról, ezek szerintem jó kiindulási alapot adnak. Ezeket a filmeket megtalálod a Haldorádó Fishing TV YouTube-csatornáján, a „Kis-Balaton vad pontyai", illetve „A szeszélyes Kis-Balaton" címmel. Dióhéjban: a pontos dobócsöves etetés a siker titka. Csaliból nekem egyértelműen a Big Fish a favorit, ezt ajánlom neked is. Ebből szoktam 30 szemet reggel és este etetni 110-120 méter távolságra, de vannak időszakok, mikor a parthoz közelebb is megfoghatóak a nagytestű pontyok. Ha beletalálsz egy jó időszakba, netán egy hidegfrontba, akkor nagyon szép halakhoz lehet szerencséd. Sok sikert kívánok neked és apukádnak! Természetesen, ha ezenfelül bármilyen kérdésed merülne fel, keress bizalommal!

Íme, Foltos, a Kis-Balaton királya, itt közel 22 kilót nyomott
Imádom ezt a környezetet
2022 legnagyobb pontya számomra a Kis-Balatonból
A Big Fish nem tud hibázni

Vajda János

Szia!

Tudsz nekem segíteni, hogy hol és hogyan kezdjem el egy balatoni behúzós túra tervezését? Sose horgásztam még a Balatonon, de szeretném próbára tenni a tudásomat. Köszönöm előre is!"

Szoják Benedek:

Szia, János!

Örömmel segítek, hogy próbára tehesd magad hazánk legnagyobb vizén, a magyar tengeren. Első körben azt javaslom, nézz körbe a www.boiliebalaton.hu oldalon, itt a horgászrenddel és a behúzással kapcsolatban minden infót megtalálsz. A következő dolog, hogy nézz ki egy számodra szimpatikus helyszínt és időpontot, majd mielőbb foglald is le, mert rohamosan fogynak az időpontok. Itt rögtön meg is ragadom az alkalmat, hogy ajánljam két kedvenc helyemet: az első a CFB Natura Camping Ábrahámhegyen, a második pedig a Györöki Stégek Becehegyen. A foglalással kapcsolatban a Facebookon vagy a helyek weboldalain tudsz tájékozódni. Ha ezekkel megvagy, utána jöhet minden más. Felszerelésben érdemes mindennel egy kicsit túlbiztosítanod magad, főleg zsinórral és súlyokkal, a Balaton könnyedén tud váratlan meglepetéseket okozni. Ezenfelül minden infót megtalálsz a legújabb 3 évszakos balatoni filmünkben, amelyben több gyönyörű, 20 és 25 kiló feletti ponty mellett számos információt is elmondunk. Bármilyen további kérdésed merülne fel, nyugodtan írj, segítünk mindenben!

Egyik kedvenc helyem a Balatonon
3 évszakos balatoni filmünk legnagyobb hala Ábrahámhegyről
Egy másik favorit helyszín Balatongyörökön
Itt fogtam meg az első 20 kiló feletti balatoni pontyomat
Az egyik legszebb panoráma
Itt is egy jól kiépített hely várja az ide érkezőket

Írta: Szoják Benedek
Képek: Rokolya Péter, Facebook, Szoják Benedek

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.