A szakértő válaszol – 142. rész

A szakértő válaszol – 142. rész

Itt a tél, a nyugalom időszaka. A horgászat bár ilyenkor háttérbe szorul, azért sok kérdést kaptam az elmúlt időszakban is, közülük néhány érdekesebbre adok most választ.

Tóbi Kristóf
„Szia, Peti!
Láttam, szép pontyokat sikerült fognod Ráckevén. Elárulnád, kérlek, miként voltál sikeres?”

Rokolya Péter:
Szia, Kristóf!
Természetesen leírom, mi volt, ami működött nekem.
Egyszerű, de sokszor bevált felkínálásokkal készültünk, inline szereléket alkalmaztunk 20 cm hosszúságú Blowback riget akasztva a gyorskapocsba. Egyik bottal 100 méterre, a másikkal 60-ra horgásztam, iszapra. Elég nagy iszap volt előttem, próbáltam keresni azt a részt ahol az iszap mélysége nem több mint 20-30 cm. Ez a taktika általában gyorsan megmutatja, melyik távon vonulnak el a pontyok. Kétféle bojlit hoztam a horgászatra, az egyik egy kagylós, a másik pedig egy fűszeres-krilles bojli volt, mindkettő tesztfázisban van. Mivel e vízen köztudottan inkább a büdös-halas bojlik működnek, gondoltam, mindenképp próbára teszem itt ezeket az ígéretes golyókat. A halak gyorsan megmutatták, melyikre van nagyobb érdeklődés: a fűszeres jellegű csali volt az, amellyel összes halamat fogtam.

Sok természetes táplálék van az RSD-ben, így büdös-halas jellegű csalit ajánlok
A halak szája is elárulja, fő táplálékuk a kagyló
Egy darabosabb pikkelyes
Nagyon örültem ennek a vadvízi fogásnak

Mándoki Gellért
„Szia, Peti!
Melyik sátorlámpát ajánlod?”

Rokolya Péter:
Szia, Gellért!
A Delphin LightBAR egy nagyon praktikus sátorlámpa, amellyel a sötétség nem lep meg. Két világító színnel rendelkezik, valamint választható a fényerő is. Az első kapcsolás után 5% fényerővel a fehér fény gyullad ki. A második megnyomás után 30%, a harmadik után 100% a fényerő. A negyedik gombnyomás után villogni kezd, ami behúzásnál előnyös, hiszen visszafele jól jelzi a tábor pontos irányát. Az ötödik gombnyomás után a narancssárga LED világít 50%-os fényerővel. A hatodik gombnyomás után a narancssárga dióda világít 100% fényerővel. E színnek több előnye is van: azonkívül, hogy nem mindennapi, szúnyogriasztó hatása is van, ami nem mellékes a vízparton töltött estéken. A manuális gombnyomások a lámpán magán történnek. Természetesen a csomagolás részét képezi a távirányító, mely külön kapcsolja a fehér és narancssárga fényt, így e funkciók még gyorsabban elérhetők.
A lámpán és a távirányítón kívül a csomagolás részét képezi egy tápkábel és rögzítő, egyik a lámpára, másik a távirányítóra. A sátorlámpa rögzítése a benne lévő mágnessel és egy fémlemezzel történik. Ezeknek köszönhetően a LightBAR bárhol biztonságosan elhelyezhető.
Műszaki paraméterek:

  • Méret: 203 x 39 x 38 mm
  • Üzemmód: 4 fehér mód (5% - 180 h, 30% - 26 h, 100% - 8 h, villogás - 16 h), 2 mód narancssárga világítás (50% - 16 h, 100% - 8 h)
  • Tápegység: Li-ion akkumulátor, 3,7V, 2000 mAh
  • Fényerő: 100 lm
  • Töltés: USB (kábel a csomagolásban)
  • Töltés időtartama: 4 óra
 

Nagyon praktikus ez a sátorlámpa, nekem bevált
Rod-pod világításhoz is kiváló

Adorján Zalán
„Szia, Péter!
Melyik előketartót használod és ajánlod nekem?”

Rokolya Péter:
Szia, Zalán!
Nekem a Korda előketartói beváltak, jó szívvel ajánlom őket m indenkinek! A Rig-Safe Combi ütésálló műanyagból és hihetetlenül erős, valamint puha tapintású gumiból készült. Egyik oldalán 12 zárható rekesz található horgoknak, forgónak, aprócikkeknek. Tartós, kompakt kialakítású az előketartó, melyben 20 tüske és 15 dupla tüske is található. Ebben az előketartóban akár 20 előke is elfér. Mágneses zár biztosítja a tökéletes záródást.

A Korda előketartóiban nem fogsz csalódni!
Precízen tárolhatók benne az előkék
Megkönnyíti az életet, ha rendezetten, felkészülve, kész előkékkel érkezünk a horgászatra

Pásztor Szabolcs
„Szia, Peti!
Melyik dobókesztyűt ajánlod?”

Rokolya Péter:
Szia, Szabolcs!
A Haldorádó Carp Team dobókesztyű ujjat ajánlom. Vannak olyan szituációk, amikor a parttól egészen távol kell keresni a halakat, és nincs lehetőség a végszerelékünk behúzására. Ekkor dobni kell! Az ilyen esetekhez készült ez a dobókesztyű ujj, amelynek sajátossága, hogy a tapintó felület remek minőségű bőrből készült, a többi része pedig légáteresztő anyag. A viselője szinte semmit nem érez használata közben, olyan, mintha nem is lenne a kezén, így hihetetlenül jó kontaktust érhetünk el, és garantáltan nagyobbakat tudunk dobni minden alkalommal. Jobbkezes kivitelben kapható.

Ez a dobókesztyű sokunk kedvence
Jól bírja a nagy igénybevételt is
Spombozáshoz is kiváló
A munka édes gyümölcse

Kovács Kornél
„Szia, Peti!
Mikor várható újabb pontyos film tőled?”

Rokolya Péter:
Szia, Kornél!
A következő pontyos filmem várhatóan január végén érkezik, melyet Gáborral forgattunk a híres-neves Bledi-tavon. Készülj, komoly film lesz!

Az ikonikus Bledi-tó
Téli körülmények közt eredtünk a pontyok nyomába
Nehéz horgászat volt, de fogtunk szép halakat

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.