A szakértő válaszol – 149. rész

A szakértő válaszol – 149. rész

A vártnál hamarabb, de szerintem kijelenthető, hogy a tavasz berúgta az ajtót. Pezsdül a természet, és halaink, vizeink is éledezni kezdenek. Számomra a tavasz az év legszebb része, mindig imádok a természetben lenni, de ilyenkor különösen varázslatos. A tél folyamán sok izgalmas dolog történt velem és már a szezon első horgászatain is túl vagyok, így van most bőségesen miről írnom, van mit megválaszolnom.

Magasházi Gábor
Szia!
Ne haragudj a zavarásért! Első körben gratulálok, nagyon szép halakat fogtál! Az lenne a kérdésem, hogy hol van ez a stég? A györöki meg a szigligeti stégekkel szemeztem, lehet hogy idén kipróbálom!

Szoják Benedek:
Szia, Gábor!
Az első kérdésedre a válasz, itt Karvas Gábor barátomnál horgásztunk, Ábrahámhegyen. Számomra ez a magyar tenger egy nagyon kedves része, mivel félig Ábrahámhegyen nőttem fel. Györök és Szigliget is nagyon jó pálya! Olyannyira jó, hogy idéntől boldog és büszke stégtulajdonos lettem Balatongyörökön! Szeretettel várlak saját, kiadó horgászhelyemre, egészen pontosan Becehegyen! Vedd fel velem, kérlek, a kapcsolatot privát üzenetben, és pontosítjuk a részleteket!

Akár két sátor is elfér a stégen
A panoráma szerintem itt az egyik legszebb az egész Balatonon
Az idei szezont is itt kezdtem már

Mutter Attila
Szia!
Bocsi a zavarásért, segítséget kérnék Tőled. A Zalaszentmihályi Horgásztó melyik részén horgásztatok két éve? Illetve kitől béreltétek a házat? Köszi a segítséget előre is!

Szoják Benedek:
Szia!
A zalaszentmihályi egyesületi horgásztó egy számomra nagyon kedves víz. Két egymást követő évben is voltunk, és remélem, hogy idén is sikerül újra lejutnom. Két éve, mikor a filmet is készítettük, a csónakkikötővel szembe hajóztunk át és talán az utolsó előtti ház volt a miénk. Ezt az egyesület elnöke, Adorján Jenő biztosította számunkra, aki mindig nagyon segítőkész és remek vendéglátó volt! Nyugodtan vedd fel velük a kapcsolatot! Mindenki nagyon készséges! Rengeteg hely van a tó körül, biztosan megtalálod a számításodat! Sok sikert kívánok!

Nagyon szép, igényes környezet várja az ide érkezőket
Igazán vadregényes a pálya…
… amelyet gyönyörű pontyok laknak
Amikor a filmet készítettük, csónakkal költöztünk be

Boromissza Balázs
Szia, Benő!
Segítségedet szeretném kérni, május közepén a Tatai Derítő-tavon töltök 2 napot, s bár eddig mindig feedereztem, kedvet kaptam a videóid, valamint az idei Haldorádós termékbemutató után, hogy kipróbáljam a bojlizást. Kifejezetten a Champion Corn „Long Life"-ra gondoltam, mivel ez – ahogy mondtátok – relatíve hamar oldódik. A kérdésem, mennyit és milyen gyakran kellene vele etetnem, hogy igazán eredményes legyen? Milyen végszereléket ajánlanál hozzá?
Segítségedet előre is köszönöm! Üdvözlettel: Balázs

Szoják Benedek:
Szia, Balázs!
Először is igazán megtisztelő, amit írsz! Köszönöm, hogy nézed a videóimat és örülök, hogy sikerült meghozni a kedved a bojlis, nagyhalas módszerhez.
A Champion Corn Long Life tökéletes választás szerintem arra a vízre, mivel az nem egy tipikus, agyonhorgászott bojlis pálya, egy ilyen természetes jellegű, gyors, mégis Long Life csalival igazán eredményes lehetsz. Szerintem kezdj egy kicsit nagyobb alapozó etetéssel, 2 zacsi golyóval és minden hal után pótold, ápolgasd az etetésed egy két marék csalival. Nem horgásztam még a Derítő-tavon, de szerintem egy főtt magmix is jó választás lehet kiegészíteni a bojlit. Májusban már meleg lesz a víz, nem kell finomkodni!
Szerelékek közül én az egyik kedvencemet ajánlom, ez a Combi rig. Erről találsz is egy videót a YouTube-csatornánkon, ahol részletesen bemutatom. Inline vagy ólomklipszes megoldással is jól szuperál, de nekem dobni az utóbbival különösen hatékony. Bármiben tudok még segíteni, keress bizalommal! Sok sikert kívánok!

A szénhidrátos csalik nagyon jól működnek az ilyen vizeken
Egyik kedvenc előkém, a Combi rig
Nekem egy szem csalival vált be a legjobban, jó szívvel ajánlom

Kovács Péter
Szia, Benedek!
Érdeklődnék, hogy a kis-balatoni több napos pecák esetén hogyan oldjátok meg a wc és a tusolás dolgát? Mert az út mellett nemigen van kihelyezett hely erre. Köszönöm a válaszodat! Üdv, Péter

Szoják Benedek:
Kedves Péter!
Kérdésed egy valóban érzékeny témát érint, azonban a mai modern eszközöknek köszönhetően ezek könnyedén megoldhatóak. A tusolást és a mosdást én egy vödör vízzel szoktam megoldani, fontos, hogy tusfürdő nélkül. Hidegebb időben nedves törlőkendőt szoktam használni. Ugyanúgy tisztít, de egy szemeteszsákban ez egyszerűen hazavihető, nem károsítjuk vele a természetet.
A WC kérdést pedig egy Ridgemonkey mobil toalettel oldom meg. Ez szintén higiénikusan összegyűjthető és nagyon kényelmes. A nomád pecák ezek nélkül elképzelhetetlenek. Nagyon fontosnak tartom, hogy ne hagyjunk magunk után szemetet sehol!!! Őrizzük meg a vad, érintetlen vizeinket olyan különlegesnek, amilyenek! Mi vagyunk a vendégek a természetben, ezt sose felejtsük el…

Érintetlen, vad környezet, ami így csodálatos, ahogy van
Őrizzük meg ilyennek!

Tóth Félix
Szia, Beni!
Pár kérdéssel fordulnék hozzád a munkáddal kapcsolatban! Engem is nagyon érdekel a Balaton és hozzá kapcsolódó, horgászatból adódó témák, mint pl. az NBBH is és a horgászatok szervezése. A kérdésem, hogy milyen egyetemi vagy egyéb végzettség szükséges ezekhez?

Szoják Benedek:
Szia, Félix!
Kérdésed ugyan nem közvetlenül a horgászatra vonatkozik, azonban egy szerintem fontos témát érint, így örömömre szolgál megválaszolni. Sok fejtörést okozott számomra, hogy hogyan és miként tud az ember a hobbijában elhelyezkedni vagy a gyakorlati tapasztalatokon túl is fejlődni. Én jelenleg egyetemi éveimet taposom, Kommunikáció és média szakon tanulok. Számomra ez tűnt ideális választásnak. Ezt levelező szakon végzem, így mellette van időm főállásban dolgozni, illetve építeni saját, horgászattal foglalkozó vállalkozásomat. Ez még kezdetleges és egy nagyon időigényes folyamat, de azt hiszem, jó úton járok. Az NBBH minden évben egy nagy ünnep az indulóknak, de nekünk, szervezőknek is. Ehhez fontos, hogy jól tudj emberekkel kommunikálni, szakszerűen kérdezni és tisztában legyél a kommunikációs ismeretekkel. Nekem is bele kellett rázódnom, de már nagyon élvezem és remélem, még sokáig dolgozhatok azon, hogy évről évre színvonalasabb legyen a verseny!

Jó érzés munkaként foglalkozni a hobbimmal

Sipos Kevin
Szia!
Nem találok infót róla sehol, de te biztos tudod. Most az NBBH alatt lehet behúzós horgászatot folytatni?

Szoják Benedek:
Szia!
Az utóbbi évben már az NBBH és az IBCC ideje alatt is lehetett behúzva horgászni a Balatonon. Az egy másik kérdés, hogy érdemes-e. Biztosan lehet ilyenkor is halat fogni, de én nem akkor mennék, amikor rajtam kívül 150-280 csapat „üti" a vizet 4-6 bottal. Minden évben ad ki a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és az adott versenyek szervezői is részletes tájékoztatást erről, érdemes erre figyelni és elolvasni. Teljesen biztosra csak a hivatalos állásfoglalás megismerése után lehet menni.

A balatonihal.hu weboldalon minden információ naprakészen megtalálható

Újvárosi Máté
Szia, Benedek!
Ilyen nagy tavon, mint a Balaton, hogyan végzed az etetést, mennyire koncentráltan és milyen mennyiségben? Válaszodat előre is köszönöm!

Szoják Benedek:
Szia, Máté!
Nagyon összetett a kérdés, nehéz jó választ adni rá, mivel minden szituációban az adott viszonyokhoz mérten alakítom az etetésem. Nehéz egy állandóan jól működő verziót mondani. Próbáld mindig a mederben lévő táplálékhoz és az időjárási körülményekhez mérni az etetésed mennyiségét és kialakítását. Nem vagyok a nagy etetés híve, sokkal inkább a kevesebb, de minőségi csalinak. Igyekszem megtalálni, hogy a halak, amelyekre horgászni szeretnék, hol járnak és hol táplálkozhatnak. Utána csak a megfelelő csalit kell odatenni és sokszor néhány szem is elég köré dobva. De vannak speciális esetek is, amikor szükséges a nagyobb mennyiség.

Szeretettel ajánlom Neked a Balatoni csaliajánló című írásomat, amiben részletesen leírok mindent.

Ezek a 2022 őszéig megszerzett tapasztalataimat foglalják össze, hamarosan pedig elkészül a 2023-24. évi csaliajánló írásom az újdonságokkal és a frissen megszerzett tapasztalatokkal kiegészítve.

Érdemes minden szituációra felkészülni
A szénhidrátos csalik is gyakran okoznak kellemes meglepetéseket
Ha mindent jól csinálunk, ilyen fantasztikus halakat foghatunk

Remélem, hogy minden kérdést sikerült részletesen megválaszolni, és mindenki talál benne valami hasznosat. Itt a tavasz, mindenkit arra buzdítok, hogy irány a vízpart!
Vessétek be a 2024-es Haldorádó újdonságokat és fogjátok meg álmaitok halát! Sok sikert kívánok minden kedves olvasónak!

Írta: Szoják Benedek
Fotók: Rokolya Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.