A szakértő válaszol! – 15. rész

A szakértő válaszol! – 15. rész

Újabb részéhez érkezett a sorozat, a legutóbbi gyűjtemény óta pedig rengeteg kérdéssel fordultatok hozzám. Ezúttal is igyekeztem ezek közül egy változatos, aktuális egyveleget összeállítani, ami bárki számára hasznos infókat adhat. Tartsatok velem a mai írásban és tekintsétek meg őket!

Mezei János
„Szia, Gábor! Azt szeretném megtudni, hogy neked melyik ízesítések váltak be leginkább a BlendeX Pop Up csalik közül? Illetve érdekelne a véleményed arról is, hogy érdemes-e, mondjuk egy gyümölcsös változatot valamilyen büdös jellegű etetőanyaggal kipróbálni?
Döme Gábor:
Kedves János!
Kettő csalit emelnék ki a BlendeX Pop Upok közül, amik számomra abszolút favorit ízek. Ezek az Ananász + Banán, illetve a Tintahal + Polip, amik rendszeresen, szinte minden vízterületen jól adják a halat. Az előbbi egy univerzális, nagyon kellemes, élénk gyümölcsös ízű, aromájú csali, ami minden időszakban megállja a helyét, míg az utóbbit alapvetően nyári horgászathoz terveztük, de meglepően jól teljesít a hideg vízben is! A második kérdésedre a válaszom egyértelműen igen, mindig érdemes kísérletezni a különböző, eltérő ízekkel!

Két személyes kedvencem a BlendeX Pop Up csalik közül
Teljesen eltérő ízvilágú, illetve színű csalik, azonban közös bennük, hogy nagyon szeretik őket a pontyok!
Mindig érdemes kísérletezni a különböző aromájú etetőanyagokkal és csalikkal!
A BlendeX Pop Up gyakran „köszön vissza” a halak szája széléről!

Márton István
„Szia, Gábor! Hamarosan eltöltünk pár napot a családommal a Balaton déli partján, és egy napot csak a horgászatra szeretnék szánni. Engem kifejezetten a dévérkeszegek érdekelnének, tudnál ajánlani egy jó receptet feederes dévérpecához?”
Döme Gábor:
Kedves István!
Íme, az egyik legfogósabb dévérkeszeges keverékem pontos receptje:

  • 1 kg Haldorádó Nagy Dévér
  • 1 kg Haldorádó TOP1 Bream
  • 1,5 kg Haldorádó Löszös Agyag
  • 400 g Haldorádó Fluo Morzsa Tricolor
  • 250 ml Haldorádó Aroma Tuning Nagy Dévér
  • 10-15 g Haldorádó Édesítőszer
 

Sok sikert és kellemes horgászatot kívánok! :)

Sokszor bizonyított, fogós keverék állóvízi dévérkeszeg horgászathoz
Érdemes kipróbálni, a hatás nem marad el!

Hoffman Péter
„Szia, Gábor! Az édesítőszert nyáron, felmelegedett vízben is érdemes az etetőanyagba keverni, vagy inkább hagyjam meg őszre?”
Döme Gábor:
Kedves Péter!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy az édesítőszer felmelegedő és lehűlő: 16 Celsius-fok alatti hőmérsékletű vizekben igazán hatásos, de a kivétel mindig erősíti a szabályt! Például többször előfordult már velem nyáron is, hogy gyengén táplálkozó halakat a különféle aromákkal ízesített etetőanyagok épp nem érdekelték, viszont egy naturális, édesítőszerrel kiegészített kaja mégis megmentette a napot. Ez a rendkívül finom fehér por semmiféle plusz illatot vagy aromát nem ad az etetőanyagunknak, viszont olyan édes ízt kölcsönöz neki, amelyet semmilyen más adalékanyag nem tud! Érdemes tehát próbálkozni vele meleg vízben is!

A Haldorádó Édesítőszer semmiféle plusz illatot vagy aromát nem ad az etetőanyagunknak, viszont olyan édes ízt kölcsönöz neki, amelyet semmilyen más adalékanyag nem tud!

Kármán Zoltán
„Szia, Gábor! Sok filmedben és írásodban láttam már nálad egy nagyméretű merítő fejet, amit a nagy pontyok és amurok szákolásához is használtál… Elég jónak tűnt, én is kipróbálnám. Segítenél, hogy melyik konkrétan ez a típus?”
Döme Gábor:
Kedves Zoltán!
Ez a típus a FOX Specialist MK2, amely bátran mondhatom, hogy a jelenleg kapható egyik legnagyobb, legkönnyebb és legjobb kivitelű merev keretes „nagypontyos” merítő fej! A keret vázát, a középső adapterét és a hálóját is úgy tervezték, hogy bírja a strapát, illetve az utóbbiról tudni érdemes, hogy kellően sűrű szövésű, lágy anyag, ezért halbarát merítőről beszélhetünk. Nekem évek óta a felszerelésem alap darabja, nyugodt szívvel ajánlom Neked is!

  • Az MK2-es merítő fej mérete: 75 x 65 cm, a háló mélysége 65 cm.
 

Tökéletes merítő fej nagyhalas feederhorgászathoz (is)

Hetényi Máté
„Szia, Gábor! Általában biciklivel járok horgászni egy közeli tóra, ezért fontos szempont nálam a helytakarékosság. Eddig úgy csináltam, hogy a bottáska aljába raktam bele pár csalit, de ez nem túl jó megoldás, mert összevissza vannak. Sőt, egyszer a csontik is szétmásztak… Tudnál adni valami tippet, hogy miben szállíthatnám a dolgokat rendezettebben, úgy hogy ne kelljen plusz táskát magammal cipelnem?”
Döme Gábor:
Kedves Máté!
A bottartó táska mellett feltételezem, hogy vödröt még szoktál magaddal vinni, a bekevert etetőanyag tárolásához. Erre alapozva mutatok egy praktikus újdonságot, ami tökéletes alternatíva lehet számodra! Íme, a By Döme TEAM FEEDER Szögletes vödör csalizó tálcával!

Ez a fedéllel és tálkával ellátott szögletes vödör sokkal jobb helykihasználtsággal és stabilitással rendelkezik, mint a már megszokott formájú társai
Az alsó részben etetőanyag…
… míg a felső részben csalik, aromák rendezett tárolása biztosított
Akár élő csalit is tehetünk bele
A tálka és a fedél is garantáltan jól záródik, illetve ezek peremére két oldalról is vastag fül került, így rendkívül könnyű a teljesen összepattintott részeket szétszedni

Fotók: Haldorádó archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.