A szakértő válaszol! – 152. rész

A szakértő válaszol! – 152. rész

Újra körbeért a sorozat, ismét rajtam a sor, hogy válaszokat és néhány hasznos tippet adjak az érdeklődő horgászoknak. Igyekeztem ezúttal is érdekes témákat kigyűjteni a postaládából, amelyek egyben aktuálisak is az előttünk álló időszakra, illetve remélhetőleg minél többetek számára kapóra jönnek majd! Nézzük, melyek ezek!

Vass Szabolcs
„Kedves Tamás! Érdekelne, hogy te víztípustól függetlenül milyen aromákat használsz a mostani időszakban? Melyiket ajánlanád univerzálisan pontyozni?”
Putz Tamás:
Kedves Szabolcs!
Számos jó megoldás található a kínálatunkban, ezért az aktuális kedvenceimet mutatom meg ezek közül. :-) 2024-től került forgalomba a SpéciAdditive Csípős Barack és a Melasz Tüzes Szilva, amelyek bár elsősorban nyári adalékok, számomra áprilistól és 16-18 Celsius-fok körüli vízhőmérséklettől már ugyanolyan eredményesnek bizonyultak. Közös tulajdonságuk, hogy rettentően csípnek a chili paprika kivonatnak köszönhetően. Az alap ízük kellemesen édes, nagyon vonzó a pontyok és amurok számára.
Mindkettőt széleskörűen használhatod, akár kosaras etetőanyagok, micro pelletek, valamint stick mixek ízesítésére, pl. a bekeverés során vagy felületi aromásításhoz, akár spod mixek tuningolására (magvakra, pelletekre, bojlikra öntve), vagy csalik fogósabbá tételéhez. Természetesen mindegyik PVA-barát. Sok sikert hozzájuk!

2024-től került forgalomba a SpéciAdditive Csípős Barack és a Melasz Tüzes Szilva, melyek rendkívül fogós adalékok felmelegedő és meleg vízben

Szabó Norbert
„Kedves Tamás! Szeretnék egy komplett recept (etetőanyag, aroma és csali) tippet kérni tőled! A Palotási-víztározóra készülök feederezni, bordás kosaras módszerrel. Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Norbert!
Az alábbi összeállítást javaslom, szerintem ezzel nem nyúlhatsz mellé! Még egy tanács: mindenképp próbálj meg a tó hátsó részénél helyet foglalni, a sekély vízi zónában! Valahányszor ott horgásztam tavasszal, nekem mindig jobban bevált.

  • HALDORÁDÓ Carp Micro Pellet - Spanyol Mogyoró
  • HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Melasz Tüzes Szilva / Molasses Hot Plum
  • HALDORÁDÓ SpéciCorn Limited Edition - Csípős Barack
 

A Carp Micro Pellet - Spanyol Mogyoró és a SpéciAdditive - Melasz Tüzes Szilva egy különleges, ám annál fogósabb páros!
Ez a 2024-ben forgalomba hozott barna színű micro pellet intenzív, kellemes mogyoró aromája és íze mellett csíp, mint a veszedelem
Egy zacskó pellethez 100 ml Tüzes Szilvát és 200 ml vizet adagolok
A pelletszemek kb. 10-15 perc alatt gyönyörűen beszívják a folyadékot…
… és elérik a kosárba töltéshez szükséges tökéletes állagot
A keverék mellé a SpéciCorn Limited Edition - Csípős Barack változatot ajánlom csaliként, ebből is a nagyobbik, 15 mm-es méretet!
Egy tégelyben nem 10, hanem 16 kukoricaszem található. Ezek közül 8 db normál méretű SpéciCorn, 8 db pedig a megnövelt méretű SpéciCorn Mega
Ezt a csalit 10 mm-es normál csalitüskére érdemes feltűzni
Rendkívül fogós, újra és újra felhasználható pontyfalat

Kocsány Zsolt
„Kedves Tamás! A Gyermelyi Horgásztavon szeretnék nagy pontyot fogni. Korábban már eredményesen alkalmaztam az általad bemutatott módszereket, szerelékeket az amurozások során, de idén tavaszra a nagy pontyot tűztem ki célomul. Van esetleg valami tipped, hogy mi működhetne most jól? Konkrétan arra gondolok, hogy az ébredező amurokat ki is kerülném… Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Zsolt!
Én úgy tapasztaltam, hogy az ottani pontyok kifejezetten kedvelik a csípős, fűszeres ízeket, ami egyaránt igaz hideg és meleg vízi horgászatok során. Az alábbi összeállítást javaslom, szerintem ezzel jó eséllyel pályázhatsz a tó öreg pontyaira!

  • HALDORÁDÓ LEGEND Groundbait - Chili Lime
  • HALDORÁDÓ SpéciAdditive - Csípős Barack
  • HALDORÁDÓ LEGEND PELLET Wafter - Chili Lime
 

Nagy pontyos összeállítás, amely kiválóan teljesít a felmelegedő vízek horgászata során
A Chili - Lime egy nagyon kellemes, friss citrus illatú, de pokolian erős, csípős ízű etetőanyag. Rendkívül intenzív piros színével és felhőző képességével tovább fokozza a csalogatóhatást
Egy közepes lyukbőségű rostán mindenképp érdemes áttörni
Így fest a tökéletes állagú, bevetésre kész végeredmény
A LEGEND PELLET Wafter - Chili Lime egy igazán sokoldalú csali
A dobozban 12 és 16 mm-es szemek találhatók, melyekben a fanyar, illetve a csípős ízvilág kombinációja, valamint a fluo sárga + piros szín egyesül
2 db 16 mm-es szemet fűzz hajszálelőkére…
…majd alul-felül fixáld őket egy-egy stopperrel!
A megtöltött kosarat végül alaposan aromázd meg a SpéciAdditive Csípős Barack koncentrátummal, és mehet a vízbe!

Írta: Putz Tamás
Fotók: Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.