A szakértő válaszol! – 153. rész

A szakértő válaszol! – 153. rész

Sokszor hangzik el az a mondat, hogy „felgyorsult világban élünk”. Minden percről percre változik, és nagyon nehéz naprakésznek lenni, bármilyen témáról legyen is szó. A horgászatban is tapasztalható ez a tempó, és gyakran érezhetjük azt, hogy ömlik ránk az új információ, de kezelni ezeket nehéz, mindet befogadni szinte lehetetlen. Ebben az összeállításba olyan újdonságok kerültek, melyek nem csak megkönnyítik, de eredményesebbé is tehetik a horgászatunkat, ha nyitottak vagyunk az újdonságok iránt.

Pintér Sándor
„Szia, Gábor! A horgászboltban láttam olyan method kosarakat, melyekben rakós bot gumizásához használt gumi volt a vezetőszárban. Ennek mi a jelentősége? Mit számít az a 10 centis gumidarab?”
Sipos Gábor:
Kedves Sándor!
Meglepő módon van jelentősége a guminak, sőt, nagyon komoly pozitív hatása van a fárasztási biztonságot illetően. A gumi ugyanis teljesen felőrli a hal erejét, mivel folyamatosan feszít, visszalazít, de csak annyira, hogy állandó marad a kontaktus a hallal. Emellett a hal fejrázásait is kidolgozza.

A gumis kosarakban lévő, rakós botok gumizásához is használatos gumi segít a halfárasztás során
A Haldorádó QC Method Feeder kosarakhoz külön lehet beszerezni a gumizott szárat, mellyel átalakítható az amúgy in-line kosár

Nem elhanyagolható az sem, hogy az akadás is biztosabb, mert önakasztás esetén (method horgászatnál szinte csak erről beszélhetünk) a hal megrántja a fix kosarat is, így azonnal mélyre akad a horog.

A gumis kosarak legtöbbje fix kialakítású

Fontos, hogy a fix kosarakat sok helyen nem engedélyezik, de mindenképp érdemes kipróbálni ott, ahol lehet, mert teljesen más élményt nyújt. Elsősorban olyan tavakon javaslom, ahol átlagméretű halakra horgászunk. A nagyobb testű példányok ugyanis testtömegükből adódóan azonnal koppra húzzák a gumit, így az már nem tud érdemi munkát végezni fárasztás során.

A gumi kinyúlik és kidolgozza a hal fordulásait
A fix kosár segíti az önakasztást is
Átlagméretű pontyok horgászatához zseniális megoldást nyújt a gumizott method kosár

Dukai László
„Kedves Gábor! Láttam, hogy érkeztek olyan spiccbotok, amelyekkel meg lehet fogni nagyobb halakat is. Én busázni szeretnék vele, de nem tudom, hogy azt bírná-e a bot. Ilyen árfekvésű botot már nem szívesen tör el az ember.”
Sipos Gábor
Kedves László!
Megértem az aggodalmát, de ebben az esetben teljesen kizárható, hogy a horgászat során eltörne a bot. Rendeltetésszerű használat mellett ezeket a botokat halfárasztás során nagyon nehéz eltörni. Volt már szerencsém fogni így 8 kilós fehér busát, és bizton állíthatom, hogy meg sem kottyant a 9 méteres Kaiwo botnak a kaland.

A Kaiwo spiccbotok elképesztő erőtartalékkal rendelkeznek
A busák horgászatához is remek alternatíva a spiccbot, nyilván megfelelő végszerelék alkalmazásával
Az úszós horgászat mindig nagyon jó móka

Természetesen e horgászat ízére és a bot megfelelő kezelésére is rá kell érezni. Eleinte szokatlan lehet, talán nehéznek is tűnhet, de hamar rááll az ember keze, és ha végre megakasztjuk kerül az első halat, onnantól kezdve minden más módszer csak ez után jöhet szóba!

Bámulatos görbe!
8 kilós busa meg sem kottyant a 9 méteres Kaiwo spiccbotnak

Perecsényi Tibor
„Szia, Sipi! Gyakran használom a hosszú előkés módszert, és egy ideje már szemezgetek a window kosarakkal. Szerinted jobb, mint a megszokott open end változatok? És ha jobb, akkor mitől jobb? Érdemes használni?”
Sipos Gábor:
Szia, Tibor!
Jobbnak semmiképp sem mondanám a window kosarakat, mint a hengeres vagy alagút kosarakat, de e típusnak is megvan a maga helye és ideje. Mindenképp érdemes kipróbálni, hiszen nagyon pontos távoli dobásokat tesz lehetővé, viszont én azt tapasztaltam, hogy valamennyire nehezebb vele a gubancmentes horgászat, mint más kosarakkal. Talán a repülése, talán a süllyedése miatt, de nekem sok gubancom volt vele. Éppen emiatt ezt egy kis gubancgátló csövecskével kombinált végszerelékkel használom, kivédve a gubancolódást.

Nincs jó vagy rossz feederkosár! Mindnek meg van a maga helye és ideje
A window kosárhoz használok gubancgátló csövecskét is

Ezzel a kosárral amúgy szépen, egy helyre dobálva, viszonylag kevés kajával is össze lehet gyűjteni a halakat, így használata mindenképp javasolt, főleg távoli horgászatok esetén.

Akár micro pellettel is tölthető ez a remek kosárka

Oláh Norbert
„Kedves Gábor! Láttam a 2024-es újdonságok közt a tablettás busázó fenekező végszereléket. Ez tényleg működik? Eddig a nagy mennyiségű etetőanyagban hittem, ha busázásról van szó, de ez teljesen ellentmond ennek.”
Sipos Gábor:
Kedves Norbert!
A sportszerű busahorgászat a peca egy olyan ága, amely nagyon gyorsan fejlődik. Egyre többen művelik a planktonevők horgászatát, így egyre több és több tapasztalata lesz a pecásoknak erről a halról is.

Forradalmi és rendkívül eredményes busázó végszerelék!
Egy gumigyűrű segítségével lehet a tablettát felfogatni a kosárra
A tabletta gyorsan befelhősíti a vizet maga körül

A tablettás módszer, ha nem is minden helyzetben, de bizonyos körülmények közt képes kiváltani a busázó etetőanyagokat. Ennek oka, hogy használatával könnyedén lemodellezhetjük az etetőanyag gombóc oldódását, mégpedig úgy, hogy a felhőt kibocsátó tabletta közvetlen közelében tudjuk a horgunkat is felkínálni. Ráadásul úgy, hogy a fix végszereléknek köszönhetően az önakasztásban is jeleskedik ez a technika.
Mindenképp érdemes kipróbálni, mert brutálisan hatékony tud lenni, főleg sekélyebb helyeken, ahol a busák akár fenék közelben is megfoghatók.

Nincs busa, mely ennek ellenállna!
Egy közepesen eredményes nap terítéke

Pénzes Gergő
„Szia, Sipi! Láttam már több olyan method kosarat, amely úgy van elkészítve, hogy gyorsan és egyszerűen cserélhető a kosár teste. Értem a dolog metodikáját, de tényleg van értelme ennek a variálhatóságnak, nem lesz instabil a kosár attól, hogy szétszedhető?”
Sipos Gábor:
Kedves, Gergő!
Elsőre teljesen érthető, hogy idegenkedik a variálható kosártól. Általában elkezdjük a horgászatot egy adott bottal, valamint végszerelékkel, és az esetek nagy részében azzal is fejezzük be. Azonban sokszor előfordul az is, hogy horgászat közben feltámad a szél, és az addig elérhető horgászhelyünk megdobása már gondot jelent a fent lévő kosarunkkal. Ekkor egy variálható kosárral gyorsan tudunk alkalmazkodni a szituációhoz, méghozzá a végszerelék megbontása nélkül!

A QC Method kosarak variálhatósága nagyon hasznos tulajdonság
Számos lehetőség közül választhatunk
Minden kosár ugyanakkora, de tömegük más és más

E cserélhető, más néven Quick Change kosarakat úgy alakítottuk ki, hogy ne essenek szét. A szár feszesen csatlakozik a kosár testébe, így ezek együttese rendeltetésszerű használat mellett nem tud szétesni. Ahogy mindennek, ennek a technikának is megvan a maga helye a method horgászat „nagykönyvében”, és vannak olyan helyzetek, amikor bizony ennél az oldalnál kell kinyitnunk azt a bizonyos könyvet.

Gyors és egyszerű cserélhetőség jellemzi ezeket a kosarakat
Ha feederes pontyhorgászat, akkor csak a method!

Írta: Sipos Gábor
Képek: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.