A szakértő válaszol! – 16. rész

A szakértő válaszol! – 16. rész

A nyár gyors beköszöntével sok újabb kérdéssel találkozunk, melyekből kiragadtam néhány érdekesebbet, melyek válaszai nemcsak a kérdezőnek, de a kedves olvasóknak is hasznos lehet az előttünk álló időszakban. Ezúton is szeretnék biztatni mindenkit, hogy ha bármiben segíthetünk, írjon bátran.

Mészáros Tivadar
„A nyári meleg napokon szeretnék eredményesen horgászni pontyra és amurra, viszont nagyon kevés időt – alkalmanként néhány órát – tudok horgászni, ehhez szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen csalogató anyagot és csalit érdemes használnom?”
Haskó Tamás:
Kedves Tivadar!
Rendszeresen kapunk hasonló jellegű megkereséseket, ezt a nyári hónapokban valamelyest össze is lehet hangolni, hogy a két hal horgászata ne ütközzön ellentétekbe. Mi erre a FermentX termékcsaládot szoktuk javasolni, ezt az ízvilágot szívesen fogyasztja mindkét említett halfaj. A gyors horgászatokhoz kiemelem a Stick Mix-et, mely szintén elérhető a FermentX családban, az ebből készült kis „hurkácskák” hatékonyan elősegítik a pontyok és amurok horogra csábítását.

A Record Carp Stick Mix FermentX a gyors horgászatok „fegyvere” a ponty- és amurhorgászatban
A hóember kombináció mindkét halnál nyerő csalikombináció szokott lenni

Nagy Balázs
„Kedvenceim a nagyobb tavak és a tanácsodat szeretném kérni, milyen etetési stratégiát javasolnál a balatoni pontyozáshoz?”
Haskó Tamás:
Szia, Balázs!
A nagy vizeken mindig megpróbálok több, különböző távolságban kialakítani etetést, főképpen akkor, ha nincs előttem semmi különösebb haltartó hely a víz alatt. Tapasztalataink alapján a pontyok a parttal párhuzamosan mozognak, így azt a távolságot kell megtalálni, ahol az útjukat tudjuk keresztezni. A horgászat elején minden bójára csupán néhány marék bojlit szórok, és amelyik távolságból sikerül elérnem legalább két-három kapást, akkor azt a bóját etetem kicsit „vastagabban”. Ilyenkor főleg bojlit használok kevés főtt magmixszel, melyet szétszórok legalább tíz-tizenöt négyzetméteren és ezek széleire helyezem a szerelékem. Ha nincs kapás, én akkor is szoktam frissíteni az etetést, mert az apróhalak, illetve az áramlatok könnyen megviccelhetnek bennünket.

A kész keverék etetés előtt
A balatoni hangulat egyszerűen semmihez sem hasonlítható!

 

Török András
„Nagyon tetszett a Nagypontyok nyomában sorozat azon része, mikor Ernővel egy csatornán horgásztatok, érdekelne, hogy mire érdemes odafigyelni az itteni horgászatok folyamán?”
Haskó Tamás:
Kedves András!
Igen, mi is nagyon élveztük az ott töltött napokat, különösen örültünk, hogy sikerült kicsit átadni a képkockákon keresztül ennek a fajta horgászatnak a varázsát. Azonban a csatornai halfogás nem könnyű feladat, több olyan apróságnak tűnő dolog is van, amely alapjaiban határozza meg a horgászat végkimenetelét. Az első fontos feladat, hogy próbáljunk nyugodt helyet választani, minél messzebb legyen az első szomszéd, illetve a táborhelyet is úgy alakítsuk ki, hogy lehetőség szerint legalább tíz méterrel távolodjunk el a vízparttól és a botoktól. Etetni én legtöbbször nem a közvetlen szélébe, hanem kicsit távolabb és folyásiránynak lefele, a víz szélességének egyharmadába szoktam és ennek két oldalát horgászom. A zsinórsüllyesztésre mindenképpen oda kell figyelni, a rengeteg uszadék miatt sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, illetve felesleges zörgéstől és lámpázástól a halakat.

Bedobás előtt a végszerelék: az ólmon egy kis FermentX gombóc, a horgon pedig néhány szem bojliból készített PVA csomag – nekünk ez így vált be
A parton a jelzőket mindig némítsuk le! Elég, ha a vevőegység jelzi a kapást

 

Szmutka Kálmán
„Szia! Harsányban sikerült helyet foglalnunk, kérdésem, hogyan érdemes etetni és csalizni egy nyári horgászat folyamán?
Haskó Tamás:
Szia, Kálmán!
Először is mindenképpen vedd figyelembe a tó szabályzatában meghatározott etetési limitet, mely hónapokra lebontva más és más. Én ezen a vízen oldódó bojlikat szoktam használni, legtöbbször a Fűszeres Vörös Máj vagy a Fekete Tintahalas típusokat, ezeket előre összekeverem egy kevés halibut pellettel és Carp Syruppal vagy – ami még hatásosabb – Spéci Additivvel meglocsolom. Az így elkészített keverékből szórok, de csak keveset reggel és este, a köztes időben pedig dobócsővel tartom frissen a „forró pontot”. Csalizni is az oldódó típusokat részesítem előnyben, ezekkel mindig lényegesen több kapásom van, melyek mellé teszek egy fél pop-up csalit a kiegyensúlyozottság érdekében.

A dobócsövezés fontos feladat, melyet sokszor követ kapás is
A kikönnyített csalik az óvatosan táplálkozó, rutinos egyedeket is megviccelhetik

Rózinger István
„Gyakran etetek főtt magokkal, főleg kukoricával és tigrismogyoróval, ezt szeretném ízesíteni a Haldorádó Carp Syrup aromákkal, alkalmasak erre a célra?”
Haskó Tamás:
Kedves István!
Én úgy használom a Carp Syrupot, hogy a magokat miután megfőztem (a különböző főzési idők miatt ezt mindig külön-külön teszem) összekeverem, és ekkor teszem hozzá a Carp Syrupot a kiválasztott ízesítésben, majd elkeverés után lezárom a vödröt és így állni hagynom legalább néhány órát. Ez a keverék egyaránt alkalmas pontyos és amuros etetésekre.

A főtt magvak remekül felszívják a Carp Syrupot, így nem csak a vízbe érés pillanatáig ontják magukból a csábító illatokat
Az ízválaszték roppant széles, így szinte minden helyzetre kínál megoldást

Fotó: Takács Péter, Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.