A szakértő válaszol! – 19. rész

A szakértő válaszol! – 19. rész

Dübörög a nyár, a vizek melegek, a partokon pedig szinte állandó a horgászok jelenléte. A rendszeres horgászat együtt jár a folyamatos ötleteléssel, illetve kísérletezéssel is, amik újabb és újabb kérdésekhez vezethetnek. Egy újabb adag ilyet gyűjtöttem ki az alábbi írásban, tarts velem ezúttal is, hátha számodra is tartogat néhány hasznos tippet, praktikát!

Marton László
„Szia, Tomi! Egy amuros-pontyos pecát tervezek a hétvégén. Szerinted érdemes alapozó etetést csinálnom reggel, vagy célszerűbb a kereső technikát próbálni? Ha az előbbit javaslod, kérlek, ajánlj hozzá valami egyszerű alapozó anyagot, ami mindkét halhoz jó!”
Putz Tamás:
Kedves László!
Én mindenképpen egy jó alapozó etetéssel indítanék a horgászat reggelén, majd az egyik botommal precízen (pl. kiakasztott zsinórklipsszel és/vagy zsinórjelölő filccel megjelölve) arra a területre horgásznék, míg a másik (hosszabb) botommal nagyobb távolságban, illetve oldalirányba eltérve próbálkoznék a különböző szakaszokon. Jellemzően a kereső technika szokta meghozni hamarabb az első halakat, viszont ha ez stagnálni kezd, előbb-utóbb beérik az etetés, és jó eséllyel szép fogásokban lehet részed! Egy egészen egyszerű, de komplex megoldást javaslok az alaphoz, ez pedig a Tejsavas 4X Magmix. Ez gazdagon tartalmaz fermentált kukoricát, búzát, repcét és tigrismogyorót is, amik mind-mind olyan csemegék, amik az amurok és pontyok számára egyaránt kedvesek a nyári időszakban. Ha partról szeretnéd bejuttatni a szemes csalogatóanyagokat, a legjobb módszer a Spomb etetőrakéta használata. Sok sikert kívánok!

Fogós, komplex magkeverék, mely fermentált, tejsavas jellegéből adódóan tökéletes a nyári amur-, illetve pontyhorgászathoz
Egy mini Spomb rakéta ideális megoldást kínál a szemes anyagokkal való parti, feederes etetéshez, akár nagy távolságra is!

Még egy tipp: A Tejsavas 4X Magmixben lévő nagyobb szemek (kukorica, tigrismogyoró) kiválóan alkalmasak csalizáshoz is. Nekem például mostanában 2 szem tejsavas kukorica plusz 1 szem 12 mm-es Ananász + Banán BlendeX Pop Up Big Carps csali vált be ezek közül, hajszálelőkére fűzve.

Horváth Attila
„Hello! Orsóvásárlás előtt állok, szeretnék egy új távdobó párost beújítani a nyárra és ebben kérném a segítségedet. Igazából már kinéztem az orsót, de nem tudok dönteni, Long Cast 5500 vagy Long Cast LCS 5500 legyen?”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Én mindkettőt használom, gyakorlatilag ezek a legtöbbet nyúzott orsóim, és abszolút nyugodt szívvel merem ajánlani mindkét típust! Alap műszaki paramétereiket tekintve megegyeznek, egyaránt precíz, megbízható szerkezet lapul a piros orsóházak alatt, mindössze azt kell eldöntened, hogy az első gyorsfék vagy az LCS, azaz nyeletőfék rendszer a szimpatikusabb számodra. Ez egyéni ízlés kérdése. Azt még hozzátenném, hogy az utóbbi verzió esetében egy kvázi „fél-gyors” fékről beszélhetünk a főféket illetően, ami a hagyományos hosszú utas és gyorsfék között van. Azaz nem 1 (mint a Long Cast 5500 esetében), hanem 2,5-3 fordulattal nyitható és zárható teljesre. Szerintem ezáltal finomabban hangolható és több beállítási lehetőséget ad. Én egyébként az LCS változatot kedvelem jobban. :-)

A By Döme TEAM FEEDER Long Cast, illetve Long Cast LCS 5500-as modellek bármelyike remek választás nagyhalas feederhorgászathoz
Alap műszaki paramétereiket tekintve megegyeznek, egyaránt precíz, megbízható szerkezet lapul a piros orsóházak alatt

Miklósi Attila
„Kedves Tamás! Ifi horgász vagyok, még sok mindennel csak ismerkedem, de már vettem egy Doctor Blue folyadékot. Segítenél, hogy pontosan hogyan használjam ezt?”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Nagyon szívesen, és mindjárt az elején hadd emeljem ki, hogy példaértékű a hozzáállásod, csak így tovább a jövőben! :-) A Doctor Blue egy regeneráló és gyulladáscsökkentő bázisú elsősegély szer, amivel a megfogott halak külső sérüléseit kell lekezelni. Tökéletes biztonsággal használható horog ütötte sebek, elveszített pikkelyek és bőrsérülések kezelésére is, mivel nagymértékben elősegíti azok gyógyulását. Legyen szó bármilyen fajról, az összes édesvízi halnál nyugodtan alkalmazható. Ennek a kék fertőtlenítőnek a víznél némileg sűrűbb az állaga, ennek köszönhetően remekül tapad, viszont ezzel együtt kellően híg ahhoz, hogy a hal bőrének apró pórusaiba is beszivárogjon és kifejtse hatását. Meglehetősen tömény, nagy hatású anyag, így nem kell belőle sok a sebek kezelése során. A cseppfolyós adagolású kis fiolát egyszerűen érintsd oda a hal sérült részéhez, picit nyomd meg, majd amikor elkezd folyni belőle a kék fertőtlenítő anyag, mozgasd egy kissé oldalra fiolát, oszlasd el az anyagot a seben. Ennyi az egész! Egy dologra figyelj, a hal kopoltyújába ne kerüljön!

A Doctor Blue antibakteriális sebfertőtlenítő folyadék elsősorban a horog ütötte sebek kezelésére szolgál…
… de tökéletes biztonsággal használható elveszített pikkelyek és bőrsérülések kezelésére is bármely édesvízi halfajon!

Tarnóczky Levente
„Szia, Tomi! Amurhorgászat kapcsán szeretnék hozzád fordulni! Van a közelünkben egy egyesületi tó, amiben szép számmal élnek ezek a torpedók, de nekem nem igazán sikerül becserkészni őket. Ezen szeretnék változtatni, ezért kérlek, adj egy jó etetőanyag tippet. Ja, még valami, a part mentén elég sok a nád és egyéb hajtás, ezért van természetes kajájuk bőven.”
Putz Tamás:
Kedves Levente!
Az utóbbi nem mellékes szempont, jó, hogy hozzátetted! Úgy gondolom, hogy a következő etetőanyag-keverék eredményes lesz számodra: ez egy klasszikus alapokra épülő kombináció, amiben a Tejsavas Betainos savanyú, fermentált íze és illata tökéletes egyveleget alkotott az Amur L’amour édeskés lucernaillatával. Ezt a gyorsan bontó, kiválóan felhősítő keveréket megszagolva egyszerre érezhető a frissen kaszált lucerna és a természetes erjedés folyamatának illata, miközben az etetőanyag beltartalmi értéke is igen jelentős. Ennek fokozása érdekében a két etetőanyag vegyítése után további tejsavas magmixszel, valamint zsenge csemege zöldborsóval dúsítom a keveréket, ami tökéletesen harmonizál a növényi jellegű etetőanyaggal, és nem utolsósorban imádják az amurok!
Fermentált-lucernás alapú etetőanyagom alkotóelemei:

  • 1 csg Haldorádó FermentX Tejsavas Betainos
  • 800 g Haldorádó Amur L’amour
  • 300 g Haldorádó Tejsavas 4X Mag Mix
  • 300 g csemege zöldborsó (leve nélkül)
  • 1 dl víz
 

Fermentált alapra épülő lucernás keverék, amit imádnak az amurok!
Két teljesen eltérő etetőanyag, mégis rendkívül jól működnek együtt
A Tejsavas Betainos savanyú, fermentált íze és illata rendkívül jó egyveleget alkot az Amur L’amour édeskés lucerna illatával
Ezt megszagolva egyszerre érezhető a frissen kaszált lucerna és a természetes erjedés folyamatának illata, a hozzáadott magvakkal pedig bőséges beltartalommal is rendelkezik
Én leginkább Pellet Feeder kosárral szoktam használni, de mivel gyorsan bontó, jól felhősítő etetőanyagról van szó, gond nélkül használható, pl. a Long Cast Method Feederes technikával is
Ez az amuros finomságokkal megtöltött kosár könnyedén repíthető nagy távolságra is…
… ráadásul tökéletesen koncentrált etetést tesz lehetővé
Legalább ilyen szép amurokat kívánok hozzá!

Kármán Noémi
„Szia! A Szászpa horgásztóra készülök horgászni és az lenne a kérdésem, hogy ebben az időszakban melyik Micro Method Feed Pelletet ajánlanád oda?”
Putz Tamás:
Kedves Noémi!
Rövid leszek és egyértelmű, a Brutális Máj ízváltozatot ajánlom! Ezt a markáns aromájú, magas kalória- és fehérjetartalmú micro pellet mixet a termetes pontyok, illetve tokhalak egyaránt szívesen fogyasztják, amikből szerencsére bőven akad a Szászpán! :-)

A Brutális Máj Fluo Micro Method Feed Pellet a nyári, meleg vízi horgászatok során mutatja meg leginkább, hogy mire képes!

Fotók: Haldorádó archívum

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.