A szakértő válaszol! – 22. rész

A szakértő válaszol! – 22. rész

Nyár derekán járunk, a vízpartokon – kihasználva a nyári szünetet – egyre többször találkozhatunk a fiatalabb generációkkal is, akik bizony bátran kérdeznek is a Facebook-oldalunkon keresztül. E kérdésekből emeltem ki ebben az írásban néhány olyat, amelynek megválaszolása nem csak a kérdező számára lehet hasznos.

Müller Ferenc
„Olvastam a legutóbbi cikkedet, melynek címe: „Azok a (nem is olyan) szürke hétköznapok!” Azt szeretném kérdezni, hogy milyen botokat használsz ezekhez a rövid, cserkelős horgászatokhoz?
Haskó Tamás:
Kedves Ferenc!
Alapjában véve, ha cserkelős, kereső horgászatra készülök, és a meghorgászni kívánt távolság nem indokol hosszabb botot, legtöbbször a Nevis Mytho 3 méteres modelljét használom. Nagyon kedvelem ezt a típust, számtalanszor bizonyította már, hogy milyen komoly tartalékokkal rendelkezik. Akadók mellett is használhatjuk, és nem utolsósorban az ára is nagyon kedvező: ez egy szinte bárki számára elérhető ez a bot.

„Kezes” kis botjaim éppen kapásra várnak
Mindig annyit dolgozik, amennyire éppen szükséges

Horváth Kevin
„Akadós terepre készülök horgászni, milyen zsinórt javasolsz?”
Haskó Tamás:
Szia, Kevin!
Nem könnyű feladat így, látatlanban zsinórt ajánlani akadós terepre… én ilyenkor mindig megvizsgálom részletesebben is, hogy miből állnak össze a nehezítő tényezők, és annak megfelelően választom ki a hozzá illő zsinórt. A legtöbbször használt összeállításom, amikor Record Carp Fluo Greent tekerek 0,35 mm-es méretben főzsinórnak (ez kimondottan az ilyen jellegű horgászatokhoz készült és jól viseli a zsinór felületét koptató behatásokat is, viszont nyúlása elég csekély) és ezt egészítem ki a közeli „harcokhoz” egy Strong Leader előtétzsinórral 0,55mm-es méretben. Ennek hossza mindig vízfüggő, sekélyebb tavakon elég lehet a 10-15 méter hosszúság, de például egy bányatavon elmehetünk nyugodtan harminc méterig is.

Kedvenc zsinórkombinációm akadós terepre
Ilyen helyen bizony szükség lesz a kemény előtét zsinórra

Bakos Máté
„A nyári gyors horgászatokhoz melyik SpéciAdditive-et ajánlanád egyesületi tavakra?”
Haskó Tamás:
Kedves Máté!
Két nagy kedvencem van ebből a termékcsaládból, melyeket soha nem hagynék otthon, az egyik a SpéciAdditive folyékony máj, mely eredendően a felmelegedő és lehűlő vizekben a legeredményesebb, de többször is mutatott már kiemelkedő eredményeket az év középső hónapjaiban is. A másik a Japán Krill, én május végétől az ősz beköszöntéig ezt használom a legtöbbet, első számú feladata a stick-mixek ízesítése, de egyre többször használom bojlikhoz is. Utóbbi estben az etetésre és csalizásra is szánt golyókat áztatom ebben a kivonatban akár huszonnégy órán keresztül is. Ez idő alatt a bojli fel tudja szívni magába ezt az anyagot, a felületén is egy kocsonyás réteget képez, így a pontyok számára kihagyhatatlan falat lesz.

Nyári favoritom, mely alkalmas bojlik utólagos ízesítésére, felturbózására is
A SpéciAdditive termékcsalád számtalan lehetőséget és felhasználási módot rejt magában

Tóth Dávid
„Sokat csalódtam különböző márkák horgaiban, melyek szeretnek kinyúlni vagy eltörni, te milyet használsz?
Haskó Tamás:
Szia, Dávid!
Igen, sajnos tudok azonosulni a problémáddal, régebben én is belefutottam hasonló helyzetekbe, mikor „nagy márkák” gyönyörű csomagolású horgait megvásároltam, majd a vízparton egymás után jöttek a halvesztések a nem megfelelő minőségű horgok miatt.
Én az utóbbi években legtöbbször már csak a Gamakatsu horgait használom, talán ők a világ egyik legnagyobb horoggyártó cége, a formaválaszték is több mint kielégítő, a minőség pedig megkérdőjelezhetetlen. Köztük is kiemelem a Specialist RX és a Hump Back modelleket, melyek már számtalanszor bizonyítottak nekem is. Amióta ezeket a horgokat használom, nem kell aggódnom a fárasztás közben, hogy a horog miatt veszítem majd el a halamat. A Specialist család minden tagja mikro szakállas, ezáltal lényegesen kisebb sérülést okoznak a halnak is, illetve készül belőle egy szakáll nélküli kivitel is, a Specialist RX BL.

A Gamakatsu horgok kedvenc típusai
A Snagger kiváló megoldást nyújt a German Riges csalizási módszerhez

Kocsis István
„Mit gondolsz, a BlendeX Pop Up alkalmas lehet víz közti horgászatra?”
Haskó Tamás:
Kedves István!
Ha röviden akarnék válaszolni, csak annyit írnék, hogy igen! Kicsit bővebben, ha vízközt tartózkodnak a pontyok, a BlendeX Pop Up nagyobb méretű összeállítása jó választás lehet a vízoszlop középső és felső rétegének meghorgászásához. Én ilyenkor két dogot szoktam kiemelni, amire érdemes odafigyelni: az egyik a megfelelő horogválasztás (nyugodtan használhatunk kisebb, könnyebb horgokat, én legtöbbször hatos vagy nyolcas méretet választok ehhez a technikához), a másik pedig az előkezsinór: érdemes kimondottan ZIG technikához készített típusokból választani, ezek szintén elő fogják segíteni, hogy könnyedén emelhessük a csalit akár több méterrel az aljzat fölé.

Kis méretű, könnyű horog és egy jó előkezsinór, csupán ennyire van szükség, hogy a BlendeX Pop Up akár a víz felszínéig emelkedjen
A vízközti horgászat extra hosszú előkét kíván

Fotók: Takács Péter, Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.