A szakértő válaszol! – 25. rész

A szakértő válaszol! – 25. rész

A sorozat újabb részében az egyszerűségé és a hatékonyságé a főszerep, mivel a hozzám forduló horgászok többsége ilyen megoldásokra volt kíváncsi. A vizek még nem hűltek le nagyon, remélhetőleg izgalmas napok áll(hat)nak még előttünk, így bátran ajánlom, nézz bele a soron következő írásba, mert neked is segíthet, hogy eredményesebb legyél a vízparton!

Ábel Attila
„Kedves Tamás! A Bodrog-holtágon tervezek pontyra horgászni augusztusban, Sárospatak közelében. Te voltál már itt? Mi vált be számodra leginkább?”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Ráhibáztál! Korábban még nem jártam ezen a vízen, de idén nyár elején épp ezen a környéken voltam nyaralni. Ekkor nem a horgászaté volt a főszerep (azért egy bot és a csalistáskám csak bekerült rejtélyes módon a csomagtartóba… :)), de két éjszaka 5-6 órát rászántam a pecára. Annyira csodálatos és magával ragadó az ottani vadregényes, csendes, nyugodt környezet, hogy nem tudtam megállni. Nem bonyolítottam túl a dolgot, egy édes és egy fanyar ízvilágú etetőanyagot kevertem, melyek közül az utóbbi, konkrétan a Vad Ponty adott halakat. Ezt az etetőanyagot éppen erre, a vad vizek óvatos pontyainak becserkészésére terveztük! Összesen 1 zacskót használtam el a két éjszaka alatt, és mindig csak fél adagot kevertem be, mert ez a kaja akkor a legjobb, ha frissen van elkészítve! (Arra is érdemes figyelni, hogy a zacskó alaposan le legyen zárva, ha felbontás után még marad benne anyag későbbi használatra!) Fél kilóhoz tettem még 50 ml Vad Ponty Aroma Tuningot, a csalim pedig szintén Vad Ponty kukorica volt. Ebből 3 szép szemet fűztem hajszálelőkére, majd végül egy sárga lebegő szivacs darabot tettem a füzér végére. Ezt éppen akkora méretűre faragtam, hogy a csali-horog együttes kritikusan balanszírozott legyen. A horog még éppen csak lehúzta a csalit a mederfenékre, de annyira súlytalanul lebegett, hogy a legkisebb vízmozgásra is fellibbent, felkeltve ezzel a pontyok figyelmét. Sok sikert kívánok, írd majd meg, hogy sikerült a bodrogi peca!

A Vad Ponty etetőanyag frissen, a parton elkészítve a legjobb! A száraz anyaghoz a saját folyékony aromájából és kevéske vízből adagoltam
Durva őrlésű kaja, aminek a szemcséi hamar beisszák az aranyszínű folyékony adalékot. Ez a plusz gyakran valóban „aranyat” ér!
E naturális csali lelke a precíz felkínálás! Ha jól csináljuk, nagyon ritkán hagy kapás nélkül, nem csak természetes vizeken!

Veres Jenő
„Szia, Tomi! Egy korábbi írásodban láttam egy amuros alapozó és helyben tartó etetőkeverékedet, amit Spomb rakétával szoktál bejuttatni. Amurfogás reményében kipróbáltam, és sikerült fognom, úgyhogy elsősorban köszönöm a tippet! Azon gondolkodtam, hogy érdemes-e ehhez valami folyékony aromát önteni? Mivel lehetne meggyorsítani a hatását, hogy a halak hamarabb érkezzenek az etetésre?”
Putz Tamás:
Kedves Jenő!
Jó az elképzelésed, bizony érdemes kísérletezni az ízesítéssel! Van, ahol a legjobb a naturális változat, de elsősorban olyan vízterületeken, ahol nagyobb számban élnek amurok a tó állományában, működik a kapásgyorsítás némi attraktív adalékkal. Ehhez az egyik legjobb a SpéciAdditive Fokhagyma Kivonat. Egyrészt messze ennek a legtöményebb, legintenzívebb az íz- és illathatása, így a vízben kifejtett hatása is ennek a legerősebb, másrészt pedig, mivel nem vízbázisú, nem oldja szét a hidegen sajtolt növényi pelleteket. 1 kg szemes anyaghoz elegendő belőle 20-30 ml.

Az alapozó keverék felturbózásához az egyik legjobb amuros adalék a SpéciAdditive Fokhagyma kivonat!

Hermann József
„Szia, Tamás! A Gyermelyi Horgásztavon szeretnék megpróbálni amurt fogni, kérlek, írd meg nekem azt az etetőanyagot és csalit, ami szerinted a legjobb és legegyszerűbben használható ott!”
Putz Tamás:
Kedves József!
Tapasztalataim szerint, a célzott amurhorgászathoz a lehető legjobb etetőanyag a FermentX Tejsavas Nagy Amur. Ezt kibontás után csupán át kell törni egy közepes (3-4 mm) lyukbőségű rostán vagy ennek hiányában legalább szépen, kézzel el kell oszlatni az anyagot. Ehhez tegyél fél zacskó Tejsavas 4X Mag Mixet, alaposan keverd el, és máris kész! Ezzel egy rendkívül gazdag beltartalmú, az amurok számára nagyon vonzó fermentált keveréket kapsz kézhez, amiből egy-egy kosárnyi mennyiség is jelentős táplálékadagot biztosít a horog körül.

Az egyik legfogósabb és legegyszerűbben elkészíthető amuros etetőanyag!
A gazdag beltartalom, valamint nagyobb méretű összetevők miatt ezt kizárólag Pellet Feeder kosárral javaslom használni, ennek ritka bordázata szépen felveszi és befogadja a darabos keveréket

A csalit illetően egy egyszerű, de nagyszerű kombináció, ha a tejsavas kukorica közül 2-3 szemet (vagy egy tigrismogyorót) felfűzöl hajszálelőkére, majd egy azonos ízű SpéciCorn Mega csalival finoman kikönnyíted. Nagyon fontos apróság, hogy az ilyen csalikombinációknál kell egy stopper a csalik fölé is, ami összefogja őket. Én egy M-es méretű hajszálelőke gumiütközőt szoktam erre a célra használni.

Egyszerű és fogós amurcsali!

Pásztor Endre
„Szia, Tamás! Láttam egy Facebook-posztnál, hogy egy nagyobb csalikombinációt használtál LC Method Feeder kosárral, aminek kivágtad a középső bordáit. Mondanál erről több infót, miért jó ez, és mi volt pontosan az a csali?”
Putz Tamás:
Kedves Endre!
Természetesen! A nagy csali mérete már önmagában utal arra, hogy el is kell férnie valahol, így a hely felszabadítása céljából volt indokolt a középső bordák kivágása. Ezek eltávolítása után az XL-es kosarakban elegendő hely keletkezik középen akár egy ilyen tekintélyes falat felkínálásához is, ráadásul a megszokott módon, töltőszerszám használatával. A csali egy szem 14 mm-es natúr halibut pellet volt, amit egy 14 mm-es Tintahal + Polip BlendeX Pop Up csalival könnyítettem ki. A BlendeX végéből levágtam egy kis részt, így beállítottam a megfelelő felhajtóerőt. A szisztéma ennél is a legbeváltabb kikönnyítés volt, amikor a horog még érinti a mederfeneket, de a csalival együtt súlytalanul „lebeg” a fenéken. Érdemes kipróbálni, sok szép pontyot köszönhetek neki!

Mindazoknak, akik szeretik a nagyhalas method technikákat, érdemes kipróbálni ezt az összeállítást!

Losonczy Gábor
„Szia, Tomi! Ha nyári, halas etetőanyagok ízesítéséről van szó, mely aromákat ajánlod leginkább, neked mik váltak be legjobban?”
Putz Tamás:
Kedves Gábor!
Ha konkrétan kettőt kell kiemelni a favorit „halas” aromák sorából, akkor az egyik az Aroma Tuning Tenger Kincse, míg a másik az új SpéciAdditive Japán Krill. Az előbbi egy sötétkék színű, sűrű, büdös aroma, mely sok éve áll a horgászok rendelkezésére, s ez idő alatt sokszor bizonyította fogósságát, nekem elsősorban nyáron és kora ősszel. Többnyire az etetőanyagba szoktam keverni, 100-150 ml/kg arányban. A SpéciAdditive ízvilágában nem áll messze ettől, viszont több mint egy szimpla aroma! Ez a különleges, folyékony koncentrátum olyan állati kivonatot, nyomelemeket, ásványi anyagokat, illetve vitaminokat tartalmaz, amelyekben a pontyok jellemzően hiányt szenvednek, ezért ezek ösztönösen táplálkozásra késztetik. Ez az adalékot előszeretettel használom etetőanyagokba keverve, illetve felületi, extra aromásításra is.

Fogós folyékony adalékok, melyek jól passzolnak bármilyen halas etetőanyaghoz
A SpéciAdditive Japán Krill tökéletesen használható az etetőanyagba keverve, illetve a megtöltött kosár tetejére öntve, felületi extra aromásításhoz is
* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.