A szakértő válaszol! – 34. rész

A szakértő válaszol! – 34. rész

Napi szinten egyre többen keresnek meg különféle kérdésekkel, ezekből emelnék ki most ismét néhányat!


Hám Gábor
„Szia, Peti!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy törpés vadvízre milyen előkét javasolnál?”

Rokolya Péter:
Szia!
A kérdésed jó és gyakran kapok hasonló kérdést másoktól is. Jómagam egy Hinged Stiff vagy Chod riget ajánlok neked egy ilyen vízre. Csalinak kizárólag pop-up jöhet szóba, ami az előkének köszönhetően 3-5 cm-re lebeg az aljzattól. Ez viszonylag jól megszűri a törpék támadását!

Hatékony előke a vadvizeken is, ahol gyakori a törpeharcsa jelenléte
A Solti Kis-Dunán például ezt a szép halat köszönhettem neki

Kis Dávid
„Szia, Peti!
Melyik az a bojli család, amit kifejezetten javasolsz nagy pontyok horgászatához?”

Rokolya Péter:
Szia!
A voksom a Fűszeres Vörös Májra esik! A legtöbb ponty imádja a fűszeres, illetve májas csalikat egész évben, így ezt ajánlom!

Egyik legnépszerűbb bojlink a Spicy Red Liver
Egyszerű kombinációk, melyeknek sok nagy pontyot köszönhetek

Horváth Ferenc
„Szia, Peti!
Melyik az a rod-pod, ami nem foglal nagy helyet, könnyen és gyorsan felállítható?”

Rokolya Péter:
Szia!
Nekem nagyon bevált a rövid horgászatokhoz a Prologic Spider podja, ez a típus ugyanis tetszés szerint leszúróként, illetve rod-podként is használható. Ez a sokoldalú, a modern pontyhorgászok számára tervezett készlet lehetővé teszi, hogy bármilyen szituációban stabilan és biztonságosan rögzíthessük botjainkat. Nem számít, hogy a horgászat egy stégen, betonmólón vagy füves parton történik, a Spider Pod mindenütt jó szolgálatot tesz! Két különböző hosszúságú, egyenként 4 darabos leszúró-szett felhasználásával készült, így ha a helyzet úgy igényli, akár az ég felé is állíthatjuk a botokat. Rapid pontyhorgászatok közben használhatjuk egyszerűen a leszúrókat, de ha a kemény talaj miatt ez nem lehetséges, a rozsdamentes acél központi csatlakozó segítségével pillanatok alatt stabil, masszív rod-poddá alakítható. A felhasznált minőségi alumíniumnak köszönhetően összsúlya nagyon csekély, és nagyon kis méretűre összecsomagolható, ami fontos szempont azon horgászok számára, akik a nagy pontyok nyomában gyakran költöznek egyik helyről a másikra. Jó szívvel ajánlom!

Nagyon kompakt a Spider rod-pod
Egyszerűen nagyszerű, minden körülmények között megállja helyét

Novák Kristóf
„Szia, Peti!
Látom, gyakran használod a Korda Goo aromákat! Bevallom, sokallom az árát, mit gondolsz, érdemes használni ezeket a csoda aromákat!?”

Rokolya Péter:
Szia!
Igen gyakran turbózom fel a csalikat velük. Véleményem szerint a legjobb fluo aromák közt van a világon. A Korda Goo titkos összetevőkből álló, rendkívül sűrű, koncentrált mártogató aroma, amelyet Loutjie Louwies fejlesztett ki a dél-afrikai pontyfogó válogatott számára. A többéves fejlesztés igen sikeres volt, hiszen több dobogós helyet is hozott a válogatottnak a pontyfogó világbajnokságon. (A liquidet nem a Korda gyártja, csak a forgalmazás jogát kapta meg!) A forradalmi, különleges összetevőkből álló folyadék lényege, hogy a vízbe érést követően az etetésünkön füstszerűen terül el, a vízoszlopba juttatva a halakat táplálkozásra ösztönző, étvágyfokozó hatású adalékait. Használata stick mixbe keverve vagy a kész stick rudacskákra csepegtetve ajánlott. Természetesen bojlira, pelletre, magvakra vagy akár tigrismogyoróra is használható!

Nagyon hatékony aroma a Korda Goo, tökéletes plusz vonzerő magokhoz, pelletekhez és bojlihoz
Boltunk polcain is elérhető szinte minden íz

Korpás Gábor
„Szia, Peti!
Érdekelne a véleményed a German rig csalitüskéről! Mit gondolsz róla?”

Rokolya Péter:
Szia!
Szerintem nagyon egyszerű és hatékony előketípus, mely végtelenül leegyszerűsíti a csalizást és sok szép halhoz segít(het) hozzá, gyakran öreg, kitanult példányokhoz is! A Haldorádó termékfejlesztési alapelve, hogy időről időre olyan felszereléseket adjon a horgászok kezébe, melyeket főként a könnyed használhatóság jellemez, ugyanakkor egyre eredményesebb velük a horgászat. Ebből az indíttatásából hoztuk létre a German Righez tervezett Haldorádó Csalitüskét. Ez erős, de könnyű fémből készülő csalitüske, egy fémgyűrű és egy speciális gumiütköző kombinációja. Ez a praktikus kis eszköz-összeállítás nem más, mint egy komplett, csalitüskés felkínálási rendszer, melynek minden szükséges eleme megtalálható a csomagban. Ezekkel gyorsan és könnyen elkészíthető a pontyhorgászok által kedvelt „German Rig” típusú horogelőke, ami remek alternatívát kínál a különböző lebegő, könnyített, illetve a süllyedő csalik eredményes felkínálásához. A csalitüske zseniálisan hatékony és egyszerű működése egyesül egy 3 mm-es átmérővel rendelkező gyűrűvel, mely minden esetben biztosítja a csali szabadabb, természetesebb mozgását, illetve elősegíti a horog tökéletes akadását is. Két méretben, 10 és 15 mm-es csalitüskével kerül forgalomba, ezek paramétereit úgy alakítottuk ki, hogy optimálisak legyenek a különféle pontyhorgász módszerekhez, végszerelékekhez. Minden csomagban 6 db fémgyűrűs csalitüske, valamint 12 db gumistopper található. Ezekkel semmi más teendő nincs, mint az egyik gumiütközőt, majd a fémgyűrűs tüskét, végül a másik gumiütközőt ráhúzni kedvenc horgunk szárára, és kezdődhet a horgászat! Próbáld ki Te is!

Már ránézésre is hatékony!
Stick mixekkel kombinálva az igazi
Ezt a szép nyurgát is German riggel csaltam lépre!

https://www.haldorado.hu/topikok/hirek-c15/altalanos-c143/gyermek-horgasztabor-kiskunhalason-a5822

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.