A szakértő válaszol! – 41. rész

A szakértő válaszol! – 41. rész

Napi szinten egyre többen keresnek meg különféle kérdésekkel, ezekből emelek ki most ismét néhányat!

Markó Kornél
„Szia, Peti!
Véleményed szerint melyik SpéciAdditive passzol a legjobban a fűszeres csalihoz?”

Rokolya Péter:
Szia!
Egyértelműen a Fűszeres Vörös Máj! A Folyékony máj és Csípős paprika kivonat tökéletes kombinációja, aminek hatásosságát fűszerekkel és étvágyfokozó adalékanyaggal tovább növeltük, ahogy nekünk ez a legjobban bevált. A felmelegedő és lehűlő vizekben mutatja meg leginkább, hogy mire képes! Csak ajánlani tudom!

Nekem nagyon bevált a Fűszeres Vörös Májas kombináció
Egyéni tőponty rekordomat is ennek segítségével csaltam lépre

Török Dániel
„Szia, Peti!
Gyakran látom, hogy használsz kendermagot horgászataid során! Ennyire jó ez az apró mag a nagy pontyok becserkészéshez is?”

Rokolya Péter:

Szia!
Igen, imádja minden ponty a kendermagot, a legkisebbtől a legnagyobbig. Angol horgászataim során annyira megkedveltem a használatát, hogy azóta itthon is állandóan alkalmazom, és általában tigrismogyoróval kombinálom! A chilis-fahéjas tigrismogyoró és kendermag számomra számtalanszor bizonyított már! A főtt apró magvak az egyik legkedveltebb adalékanyagnak számítanak mind a finomszerelékes, mind pedig a pontyhorgászok etetésében. A főtt kender felhasználhatósága roppant sokrétű, szoktató etetések és rövid távú horgászatok alkalmával is eredményesen használható. Natúr formában is a halak kedvelt csemegéje, de aromásított, ízesített változatban különösen attraktív. A chilis-fahéjas ízvilág már bizonyította létjogosultságát a csalogatóanyagok terén, és e különleges ízesítés már ebben a formában is megtalálható. Adagolása a halak étvágyától függ, de etetőanyaghoz keverve a 20% arány az irányadó. Természetesen csúzlival vagy spombbal, esetleg etetőcsészével önmagában is bejuttatható egyéb magvakhoz, pelletekhez vagy akár bojlihoz keverve.

A kendermag egy remek adalék
Érdemes más maggal kombinálni, mondjuk tigrismogyoróval!

Petényi Zsolt
„Szia!
Szomorúan látom sok vízen, hogy hiába előírás, mégis kevesen használják a matracot és a sebfertőtlenítőket. Szerinted mi ennek az oka?”

Rokolya Péter:
Szia!
Sajnos igen. Sok embert nem érdekel semmi, de sokan sajnos nem is tudják megfelelően alkalmazni a halvédelmi eszközöket. Ezen kívánunk segíteni minden írásunkkal, videónkkal, amikben fokozottan kiemeljük, bemutatjuk a halvédelmi eszközök fontosságát.

A halvédelmi eszközök használata napjainkban minden jóérzésű horgász számára KÖTELEZŐ!
Vigyázzunk rájuk!

Kelemen Tamás
„Szia, Peti!
Szerinted meg lehet fogni a harcsákat bojlival is? Te fogtál már?”

Rokolya Péter:
Szia!
Igen, fogtam már, érdekes módon az utóbbi időben pop-up csalival többet is. Szeretik egyébként a fűszeres és halas ízeket, gyakran a lustaság felülkerekedik rajtuk és inkább habzsolják a pelletet vagy bojlit, mintsem vadásszanak! Azokon a vizeken, ahol van belőlük bőven, jó eséllyel horogra akad előbb-utóbb néhány, ha bojlival vagy pellettel csalizol.

Érdekes módon pop-up csalival fogtam többet is
Az igazi nagyok nem vetik meg a könnyen megszerezhető, finom falatokat

Péterfi Dávid
„Szia, Peti!
Mit gondolsz, számít a légnyomás és a telihold a pontyhorgászatban? Vagy ezek csak légből kapott teóriák?”

Rokolya Péter:
Szia!
A válaszom egy nagy IGEN! Számítanak, sőt! Jó ideje figyelem a légnyomást, horgászataim során és a legjobb halakat sötét éjszakákon fogtam, nem pedig teliholdas estéken. A légnyomás érdekesebb téma, de az 1000 és 1015 hPa közötti értékek váltak be nekem a legjobban, vagy a hidegfront betörése, vagy egy lassabb felmelegedés. Főleg az éjszaka második fele vagy a hajnal adta az igazi, szép pontyokat nekem! Érdemes figyelni ezeket a tényezőket és akkor menni horgászni, amikor minden klappol!

A telihold nem feltétlen jó ómen
Ígéretes idő!
A hidegfront ajándéka

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.