A szakértő válaszol! – 49. rész

A szakértő válaszol! – 49. rész

A „szakértő válaszol” című cikksorozatunk azért készül, hogy a vásárlók igényeit, kérdéseit teljes mértékben ki tudjuk elégíteni. Az itt megválaszolt kérdések más horgászok számára is tanító és építő jellegű megoldásokat és tapasztalatokat kínálnak. Ha úgy érzed, van olyan jellegű kérdésed, amit szívesen feltennél, a Haldorádó Carp Team oldalon bármikor megteheted!

Tamaskó Attila
„Szia! Szeretném kihasználni a vénasszonyok nyarát a Balaton-parton, de tanácstalan vagyok, hogy milyen etetőanyagot vigyek magammal. Volna esetleg javaslatod, hogy mivel lenne érdemes készülni? Leginkább pontyot szeretnék fogni.”
Haszilló István:
Kedves Attila!
Szerencsére igen, van egy nemrég kipróbált etetőanyag összeállítás, ami jól működik a visszahűlő természetes vizeken. Ez az alábbi keverékből áll:

  • 1 zacskó Haldorádó Big River - Öreg Ponty
  • 1 zacskó Haldorádó Vad ponty
  • 20 g Haldorádó Édesítőszer
 

Csalinak pedig a Fluo Method Wafterek közül az Édes Ananászt és a Chilis Fahéjat javaslom. Remélem, neked is beválik, sok sikert hozzá, és várjuk a szép halak fotóit!

Nemcsak folyóvízen működik!
Nagy szemcsés, darabosabb keverék, Pellet Feeder kosárba érdemes tölteni

Szlovák Pál
„Szia, István! Olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy a By Döme Vario Method Feeder kosarak gyorskapcsát mivel tudnám helyettesíteni? Mivel elhagytam, és ha jól tudom még nem kapható külön.”
Haszilló István:
Szervusz, Pál!
Sokat próbálgattuk, mivel lehetne jól helyettesíteni azt a bizonyos kapcsot, hogy illeszkedjen a kosár furatába, de könnyen mozgatható is legyen, és ugyanolyan jól ellássa a feladatát, mint a gyárilag szerelt. Szerencsére a Guru Speed Bead előkerögzítő ilyen! Teljesen becsúszik a kialakított helyre, kicsit könnyebben mozog, mint a gyári, de nem lötyög, és extraként még forog is. Viszont ezzel használva a Vario Method kosarakat le kell mondanunk a vágás nélküli kosár-levételről, mivel a Guru Speed Bead kapcsot be kell kötni.

Vario method kosár gyorskapcsa és a cserejátékos
Guru Speed Bead gyorskapocs gyöngy
Tökéletesen, lötyögés nélkül illeszkedik!
Az L és XL méretű Vario Method kosarakhoz is használható!

Kovács Adorján
„Szeretném a segítségedet kérni, mivel még nem igazán van tapasztalatom a hideg vízi horgászatokban. Láttam, hogy a CSL aromákat sokan használják, de én beleszimatoltam, és kesernyés illatot éreztem. Ez nem riasztja a halakat inkább?”
Haszilló István:
Kedves Adorján!
Amit éreztél, az a természetes erjedés illata. Hiszen a CSL (= Corn Steep Liquor/ Kukorica Csíra Likőr) a nevéből is adódóan egy alkoholos aroma/adalék, ami nemcsak a hideg vízben hatásos, de leginkább ősszel és tavasszal használható kimagasló eredményekkel. Amit még érdemes tudod róla, hogy nehéz, nagy sűrűségű folyadék, így biztos lehetsz benne, hogy a mederfenéken fog dolgozni, nem emelkedik fel úgy, mint a nyári aromák. Ha pedig pelletekkel szeretnél methodozni, minimális víz és sokkal több CSL hozzáadásával keverd be azt, és a hatás nem fog sokat váratni magára!

Haldorádó hideg vízi CSL aromák csatasora

https://www.facebook.com/FeederMaster/videos/1485307121555178/?t=6

https://www.facebook.com/FeederMaster/videos/1485386508213906/?t=4

Vida Dömötör
„Szia, István! Tanácsodat szeretném kérni abban, hogy milyen stoppert használjak, nagyméretű furattal rendelkező pelletek és lebegő bojlik kombinálásakor? Eddig mindig átcsúszott a legtöbb úszórögzítésre használható ütköző, vagy ami már nem, az ormótlanul nagy volt. Köszönöm a tanácsod előre is!”
Haszilló István:
Kedves Dömötör!
Úgy hiszem, ez nem csak neked jelent problémát. Szerencsére a PB Products kínálatában szerepel egy Bait Stops - Csalistopper hajszálelőkére, ami nagyméretű és „talpas” ütköző, így kifejezetten alkalmas ilyen célra. Ugyanúgy használható, mint a sima úszóütköző, de azt javaslom, hogy 0,16 mm alatti fonott előkezsinórokra ne tedd fel, nehogy megcsússzon és elengedje egymástól a két csalit.

Érdemes még a horog felkötése előtt az előkére húzni
Elegáns és praktikus megoldás, nem otrombán nagyméretű az ütköző
Jól összetartja még a nagyobb, akár 20-24 mm-es csalikat is

Nagy Lajos Péter
„Üdv, István! A problémám a következő: esti órákban van lehetőségem a legtöbbet horgászni, és feederbottal szeretek a legjobban a közeli egyesületi tavakon lógatni. Viszont nemrég 2 spiccem is bánta a villogó kapásjelzők miatt. Van olyan módja a világítópatron felhelyezésének, ami garantáltan nem fordul át sok dobás után sem, és nem kell félnem az estleges spicctöréstől?”
Haszilló István:
Kedves Lajos!
Van megoldás az említett problémák kiküszöbölésére. Kettőt is tudok említeni számodra:
1. Enterprise Világítópatron tartó spiccre
Ez a világítópatron-tartó adapter 2 részből áll, az átlátszó rögzítő hüvelyből, valamint a fekete adapterből. A fekete adaptert szétnyitva a spicc olyan részére kell helyezni, ahol úgy megszorul, hogy nem fordulhat el – akár gyűrűkötésre is lehet –, majd rá kell dugni az áttetsző hüvelyt és a megfelelő patront belehelyezni. Én ezt az adaptert a 3 mm-es bóbitás patronokkal javaslom használni. Belemegy a 4,5 mm-es is, de körülményesebb. Extra jó dolog, hogy a csomagoláson belül 2 adapter található különböző méretben, így könnyen illeszthető a vékony, illetve a vastag spiccekhez is. Nagyon rövid szakaszon fog rá a spiccre, így használata közben nincs esély a spicc sérülésére.

Minimális felületen fekszik fel, mégis jól tart, és engedi mozogni a spiccet!
Enterprise Világítópatron tartó alkatrészei!

2. Energoteam Night Wasp Feederspicc világító patron
Ezek a világítópatronok 2-2 karommal vannak gyártva melyek segítségével a spiccre pattinthatóak. Kettő különböző méretben elérhetőek, az SS méret picker- és lágy feederbotokra való, az S pedig kiváló az erősebb, akár folyóvízi botokra. Nagy előnyük, hogy további adapterekre nincs szükség, és hajlékony, lágy anyagból készültek, így ha nagyon nagy a spicc görbülése ott, ahova felhelyeztük őket, simán csak lepattan a spiccről, így meggátolja annak sérülését.

E patronokon gyárilag megtalálhatóak a rögzítő fülek
SS – picker- és lágy feederbotokra; S – erősebb, akár folyóvízi botokra

Írta: Haszilló István
Fotók: Haszilló István
Videó: Döme Gábor

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.