A szakértő válaszol! – 55. rész

A szakértő válaszol! – 55. rész

Az ünnepek közeledtével a kérdések legtöbbje érthető módon a karácsonyi ajándékok felé irányul, kicsit hátrébb szorítva az aktív horgászatot, de ebben az időszakban szerintem ez így is van rendjén. Ezekből csemegéztem kicsit, hátha másoknak is érdekesek lehetnek e témák.

Tamás Nikolett
Kedves Tamás!
Olyan kérdéssel fordulnék hozzád, hogy párommal közösen járunk horgászni, és gondoltam, meglepem karácsonyra egy új bottartó állvánnyal. Elég sokféle helyre járunk, ezért fontos lenne, hogy minél több mindent lehessen állítani rajta, és az sem hátrány, ha négybotos, így én is elférnék mellette! :) Mit javasolnál?

Haskó Tamás:
Nagyon szép dolog, hogy közösen hódoltok kedvenc hobbitoknak, biztos örülni fog ennek az ajándéknak, ha megfelelő típus mellett döntesz. Én a Carp Academy SpaceX rod-podot választanám. Én is sokat használom ezt a típust, aminek fő erénye, hogy szinte minden típusú partszakaszon biztosan a megfelelő pozícióban tartja felszerelésünket. Használhatod elöl és hátul két-két lábas felállással, de ha jobban kedveled a középső konzolos kiviteleket, össze is tudod húzni a lábakat ennek megfelelően. Korábban készítettem erről a bemutató filmet is:

A SpaceX biztosan tart minden helyzetben
Az állvány ötbotos kivitelben kerül forgalomba

Tóth Hedvig
Szia!
A videókban sokat látom, hogy használsz horogbefordítót. Mi alapján döntöd el, hogy használod, vagy sem egy adott vízen a szerelékeden?

Haskó Tamás:
Igen, valóban szívesen használom a horogbefordítókat, sokat segítenek a biztosabb akadás elérésében. Elsősorban nagyon akadós helyeken képezi szerelékem elengedhetetlen részét, ilyenkor a keményebb fárasztások miatt fontos alsó ajak középső-szélső akadása, amit a horogbefordító biztosít, hiszen az ilyen akadás erősebben és biztosabban tart egy elnyúló harc közben is. A másik opció, amikor nagy nyomásnak kitett vizeken horgászom, ahol sajnos sokszor tapasztalom, hogy nem sok hely van a halak szája szélén, ahol biztosan tud ülni a horog, ekkor is hatékony segítség lehet. A horgok közül minden esetben öblös modelleket választok hozzá, amilyen például a Gamakatsu RX széria.

A horogbefordítók sokat segítenek a megfelelő akadásban a nagyhalas horgászatok alkalmával
Akadós terepeken is érdemes használni őket
Jellemző akadás a száj alsó felében és legtöbbször annak sarkában

Néző Atilla
Helló!
Nagyon tetszik az új Haldorádó Carp Team Softshell Performance kabát, az lenne a kérdésem, hogy mennyire vízálló, mik a személyes tapasztalatotok?

Haskó Tamás:
Kedves Atilla!
Nagyon szép és kényelmes lett az új Softshell Performance kabát, már most nagyon népszerű a horgászok között. Eddigi tapasztalataink alapján nagyon jól viseli a csapadékot, több horgásztúrán is használtuk csöpögős időben, és nem ázott át. Nyilván egy nagyobb esőben nem helyettesíti az esőkabátot.

Az új Softshell kabát nemcsak hasznos, de dekoratív darab is
Én esős időben is szívesen használom ezt a kabátot

Tóth István
Szia!
Sokat használom én is a gumikukoricákat törpeharcsás vizeken, viszont nehezen tudok vele szelektálni, van esetleg erre valami tipped, hogy a kisebb pontyokat hogyan szelektáljam?

Haskó Tamás:
Valóban nagyon jó választás az ilyen helyzetekre, én is azt tapasztalom, hogy a törpeharcsák szinte teljes mértékben békén hagyják a gumi imitációkat. A szelektálást úgy oldottam meg, hogy a Mega méretű SpéciCorn gumikukoricából kettőt fűzök a hajszálelőkére, de nem keresztben, hanem hosszában, és picit távolabbra engedem a horogtól. Nekem ezzel a kombinációval egész jól sikerül a szelektálás, így tudok koncentrálni a tíz kg feletti halakra.

A SpéciCorn Mega csaliknak bizony helye van a szelektív nagyponty-
horgászatban
A megfelelő felkínálási mód, ha szeretnénk elkerülni a kisebb egyedeket

Kohári Imre
Kedves Tamás!
Kapásjelző szett vásárlása előtt állok. A kiszemeltem a Trion 3+1 jelzője. A gyártó (ha jól tudom) 2014-ben kezdte el forgalmazni a terméket, a kérdésem az lenne, hogy az évek folyamán lett valami újítás, változtatás rajta?

Haskó Tamás:
Kedves Imre!
A Carp Academy Trion szett megjelenése óta az egyik legnépszerűbb rádiós elektromos kapásjelző a kínálatunkban, amelyen érdemi változás nem történt az elmúlt években. Ez egy megbízható akkumulátoros készülék, amely hű társunk lehet a többnapos horgásztúrák folyamán.

A Trion kapásjelző néhány év alatt sok horgásznak okozott örömöt
A jelzőhöz elektromos swinger is csatlakoztatható
A kapást futó LED-sor jelzi a zsinór elmozdulásának megfelelően

Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.