A szakértő válaszol! – 61. rész

A szakértő válaszol! – 61. rész

Kedvelem ezt a sorozatot. Valahányszor körbeérünk és „nálam pattog a labda”, szívesen állítom össze a következő részt, mert csupa olyan érdekes, aktuális infót oszthatok meg benne, ami sokak segítségére lehet, illetve egy kalap alatt, kollektíven választ tudok adni a hozzám érkező kérdésekre. Az egyetlen, amit ezt nehezíti, az talán a bőség zavara, bizony most is bőven volt miből válogatni. Nézzük, mik kerültek terítékre ezúttal!

Kovács Ádám
„Szia, Tomi! Tokhalra szeretnék horgászni, kinéztem már hozzá több helyszínt is, többek közt az Ezüst-tavat. Milyen etetőanyagot javasolnál, amivel eredményes lehetek?”
Putz Tamás:
Kedves Ádám!
Ahány víz, annyi szokás, de általánosságban nézve, tokhal horgászathoz a leginkább elterjedt csalogatóanyagok a hallisztes, halolajas, büdös jellegű kosaras kaják, pelletek, illetve bojlik. Ezek közül is az elsőszámú a halibut pellet. Bármilyen módszerrel horgászol, elsősorban ezekben érdemes gondolkodnod az adott technikához igazítva. Említetted az Ezüst-tavat, ezért megpróbálok konkrétan ehhez a vízhez tanácsot adni. Elsőként érdemes egy kis alapozó etetést készítened (max. 1 kg), pl. Spomb etetőrakétával, és 6-8-10 mm-es natúr halibut pelletekkel. Ezt nyugodtan ízesítheted is valamilyen halas koncentrátummal, pl. a SpéciAdditive Halolaj Complex adalékkal. Etetőanyagként (akár method, akár bordás kosárral horgászol), használd a Top Method Feeder Total Fish kaját, szintén ezzel a folyékony adalékkal bekeverve! Ez a natúr halas keverék egyébként bárhol máshol is eredményesen használható tokhalas pecához! A csalit nem kérdezted, de nyugodtan használhatod erre a célra is az etetésre bejuttatott halibut pelletet. Ezt fűzd hajszálelőkére és egy színes pop-up csalival könnyítsd ki! Sok sikert kívánok hozzá! ;-)

A Total Fish kaja esetében némi SpéciAdditive Halolaj Complex adalékot érdemes tenni a kajához a hatás fokozása érdekében
Ezt a bekeveréshez szükséges vízhez öntöttem hozzá
Több különböző halolaj és esszenciális olaj prémium minőségű keveréke. Véleményem szerint bármilyen hallisztes etetőanyagot képes jelentősen fogósabbá tenni!
Akár a rövid, néhány órás horgászatok is eredményt hozhatnak
Szép tokhalak élnek az Ezüst-tóban, remélem, Neked is sikerül néhányat horogra csalni!

Reiter László
„Kedves Tamás! Egy új bot páros beszerzésén dilemmázom, ebben kérném a tanácsodat. Method módszerhez néznék felszerelést, amit nagyhalas tavakra vinnék, és olykor szükség lehet nagyobb dobásokra is. Fontos, hogy minél lágyabb botokat szeretnék, nekem ezek jönnek be! Mit javasolsz?”
Putz Tamás:
Kedves László!
Az igazat megvallva lényegesen kevesebbet szoktam methodozni, mint amennyit mondjuk Pellet Feederes módszerrel horgászom pontyra, amurra. Azonban, ha mégis erre kerül sor, nagyon hasonlóak a szempontjaim, mint amiket Te is felvázoltál. Annyiban talán eltérnek, hogy nem kedvelem a nagyon lágy botokat, ehelyett inkább az „arany középutat” részesítem előnyben. Egy bizonyos mértékben elengedhetetlen, hogy feszes legyen az adott bot, mivel így tudunk vele távolabbra dobni, illetve ha nagyobb halakra is számítani lehet, nagyon jól jön az a kis plusz gerincesség, erőtartalék! Igaz ez akkor is, ha teljesen nyitott, akadómentes pályán fárasztasz, pl. egy intenzíven telepített, mesterséges tó partján. Az ilyen helyeken a halvesztések nagy részét az szokta okozni, hogy a megakasztott termetes hal ráúszik a szomszéd cuccára, abba beleakad, a spori azt hiszi, kapása van, bevág, és máris megvan a baj! Ha lehet, akkor ezt kerüljük és legyen teljes az élmény a hal megfogásával! Sőt, nem kell túl nagy kompromisszumot sem kell kötni a fárasztási élményt illetően, mert létezik olyan bot, ami kifejezetten rugalmas, nagyon látványosan dolgozik fárasztás közben, ugyanakkor megvan benne az a kis plusz, ami a lendületes, távolabbi dobásokhoz, valamint a hal határozott irányításához szükséges. E kritériumok azért leszűkítik a repertoárt (erre csak a legjobb minőségű botok képesek), ezért amit nyugodt szívvel tudok számodra ajánlani, az a TEAM FEEDER Royal Method Carp széria 3,90-es és 4,20-as változata. Ha methodozom, akkor én is ezekkel célzom meg a nagy pontyokat, szerintem Te sem csalódnál bennük!

A TEAM FEEDER Royal Method Carp botok MH és H változatai rendkívül rugalmasak, nagyon közvetlen és intenzív fárasztási élményt nyújtanak…
… ugyanakkor megvan bennük az a kis plusz feszesség, erő, ami a távolibb dobásokhoz és a termetes halak határozott irányításához kell!

Megyeri György
„Szia, Tamás! Megtetszettek az új Dart kosarak, kipróbálnék párat, de nem láttam információt arról, hogy megtöltve mekkorák az L-es és XL-es kosarak. Segítenél ebben? Szeretnék jól választani a botjaim dobósúlyához!”
Putz Tamás:
Kedves György!
Nagyon jó és abszolút jogos a kérdésed, erről valóban nem írtunk még az új kosarak kapcsán! Az L-es méretű Dart kosarak esetében kb. 25-30-40 grammal lesz nehezebb a kosár, (attól függően, mennyire sűrűn tölti, tömöríti bele a kaját a horgász, sőt az adott etetőanyag nedvesség- és beltartalma is befolyásolhatja), míg az XL-es kosarak kb. 50-60 gramm etetőanyagot vesznek fel. Fontos, a Dart L és XL kosarakat a Long Cast Method Feeder kosarak L-es, valamint XL-es szilikon töltőszerszámaihoz optimalizáltuk, ezekkel javasoljuk őket használni.

Az új Haldorádó Dart L és XL kosarak a Long Cast Method Feeder kosarakat L-es, valamint XL-es szilikon töltőszerszámaihoz optimalizáltuk, ezekkel javasoljuk őket használni

Varga Ákos
„Szia, Tomi! Amurra fogok horgászni a hétvégén, 24 órára megyek, amire fel akarok készülni. Milyen alapozó etetést használjak?”
Putz Tamás:
Kedves Ákos!
A jó alapozó etetés kialakítása fél siker az amurhorgászatban! Mivel az amur növényevő hal, minden növényi eredetű táplálékot szívesen fogyaszt. Ha az élőhelyén megfelelő mennyiségben található természetes táplálék, pl. nád, sás, hínárfélék, moszatok vagy egyéb növényi csemege, akkor ezek képezik a fő táplálékát, de ettől függetlenül is mindig rááll a magvas etetésekre. Az etetés összetételét az amurok ízléséhez, illetve a nyári időszak sajátosságaihoz igazodva, a növényi eredetű csalogatóanyagokra alapozva szoktam kialakítani. Mutatok egy összeállítást, ami nekem az utóbbi időben nagyon bevált! 24 órára nagyobb mennyiségre lesz szükséged.
Az alábbi keveréket javaslom:

  • 4 csg HALDORÁDÓ Főtt Tigrismogyoró Mix - N-Butyric Acid
  • 4 csg HALDORÁDÓ FermentX Additive - Roppantott Mag Mix Tejsavas Nagy Amur
  •  2 flakon HALDORÁDÓ FermentX Concentrate - Tejsavas Nagy Amur
 

Ellenállhatatlan, tartalmas nyári nagyhal-csemege!
Ha partról, dobva kell bejuttatni, a legjobb választás hozzá a Spomb etetőrakéta!
Gyönyörű amurokat köszönhetek neki, az ország több pontján is eredményesen használtam már az idei évben

Csányi Attila
„Szia, Tamás! Láttam a Mátravíz horgásztavon készített filmeteket, gratulálok hozzá és a halakhoz, nagyon tetszett! Azt szeretném megkérdezni, hogy a TORDANO Pop Up XL Mangó csali, amit használtatok, mikor lesz kapható? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Nagyon szépen köszönöm Sipi és Takács Peti kollégám nevében is, örülünk, hogy tetszett a film! :-) Az újdonság bemutató etapjában elhangzott, hogy 2021-es újdonság, de azt való igaz, hogy nem tettem hozzá, mikor kerül majd forgalomba. Ezt a csalit a jövő évi kínálatunkban szeretnénk a közönség elé tárni. Elsőként a XV. Haldorádó Pontyhorgász Napokon, 2021 februárjában lesz majd lehetőség megvásárolni, illetve a rendezvény kezdetével egy időben a webáruházban is elérhetővé tesszük.
Addig is, amit tudni érdemes róla:
A Haldorádó TORNADO Wafter termékcsalád minden 2020-as fejlesztésünk közül kiemelkedik különleges, egyedi megjelenésével és nagyfokú attraktivitásával. Nagyon nagy öröm számunkra, hogy már a megjelenése után, az év legelején rengetegen szavaztak bizalmat neki, annak pedig még jobban, hogy a csalik rendre beváltották a hozzájuk főzött reményeket és fantasztikus fogásokhoz segítettek hozzá a horgászokat! Nem meglepő, hogy sokakat inspirálnak a csalikban rejlő lehetőségek, és újabb ötletek születnek meg. Nincs ez másképp nálunk sem, hiszen a háttérben folyamatosan zajlanak a különféle tesztek és csalipróbák. Sőt, a legjobban teljesítő prototípusok annyira meggyőzőek, hogy lassan véglegesítjük a 2021-es HALDORÁDÓ újdonságok sorát! Ezek közül büszkén mutatom most be a TORNADO Pop Up XL Mangót! Igen, ez egy vadonatúj termékcsalád hírnöke, ráadásul egyben új TORNADO íz! Amit erről elsősorban tudni érdemes, hogy nagyobb méretben fog forgalomba kerülni, mint a jelenlegi TORNADO Wafter, illetve eltérő lesz a működése is. Míg az utóbbi egy kikönnyített, mérsékelt felhajtóerővel rendelkező pontyfalat, a TORNADO Pop Up XL egy igazán nagy lebegőképességű csali. Ennélfogva tökéletesen használható önmagában megemelt előkés csali felkínáláshoz vagy például gyakoribb esetben más csalik balanszírozásához, lebegtetéséhez.

Büszkén mutatom be 2021-es fejlesztéseink közül a TORNADO Pop Up XL Mangót!

Fontos különbség az is, hogy ez a csali nem füstöl, nem áraszt magából felhőt, attraktivitása azonban így sem marad el a sikeres elődtől! Sőt! Ez a csali nagyon látványos, fluo narancssárga színt és elképesztően élénk, intenzív aromát kapott. A Mangó változat esetében, ha a doboz tetejét letekerem és beleszagolok, szinte harapni lehet az érett, zamatos gyümölcs illatát! Habár a Mangó ízt alapvetően univerzálisnak mondanám, az a tapasztalatom, hogy e finomságoknak most jött el igazán az ideje, elsősorban a felmelegedő vagy a már meleg, nyári vizekben való horgászatokhoz ajánlom! Brutál gyümölcsös és kellemesen savanykás egyszerre… Nem meglepő tehát, hogy imádják az amurok és a pontyok!

Ez egy vadonatúj termékcsalád hírnöke, ráadásul egyben új TORNADO íz!

Hozzáteszem, hogy sok csali ott vérzik el, hogy a kezdetben erőteljes aromája a vízbe érkezés után eltűnik és közel sem lesz olyan csábító, mint amit feltételezünk róla. Nos, a TORNADO Pop Up XL esetében emiatt garantáltan nem kell aggódni, mivel a csali órákkal később is épp olyan aromás és fogós marad, mint amikor bedobtuk. Említést érdemel az is, hogy lényegesen masszívabb a csali állaga, ez a típus egyáltalán nem puhul fel, nem lesz kocsonyás a felszíne. E tulajdonságaiból adódóan ez egy tökéletes nagyhalas csali, eredményesen használható a kivárós, szelektív horgászatokhoz, ahol nem a mennyiség, hanem a méret növelése a cél!

A TORNADO Pop Up XL egy igazán nagy lebegőképességű csali. Ennélfogva tökéletesen használható önmagában, megemelt előkés csali felkínáláshoz vagy például gyakoribb esetben más csalik balanszírozásához, lebegtetéséhez
Mezőtárkányban egy szem ízesített tigrismogyoróval kombináltuk, ami zseniálisan működött, nagyon tetszett a pontyoknak és az amuroknak is!
Ezzel a kombinációval fogtam ezt a fantasztikus amurt
Ugyanazon a napon egyéni tükörponty-rekordomat is sikerült megdöntenem vele, ezzel a 20 kilogramm feletti matuzsálemmel!

A Haldorádó TORNADO POP UP XL széria minden olyan ízesítésben elérhető lesz, amit eddig a TORNADO Wafter termékcsaládban kínáltunk, sőt, elárulom, hogy lesznek a Mangón kívül további új ízek is! ;-)

Írta: Putz Tamás
Fotó: Haldorádó Archívum

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.