A szakértő válaszol! – 65. rész

A szakértő válaszol! – 65. rész

Az ősz beköszöntével megérkezett az év egyik legjobb nagy pontyos időszaka, én magam is nagyon szeretek ilyenkor a vízparton lenni, mert nagyon jó esély nyílik még a nappali órákban is egy-egy kapitális hal becserkészésre. Ennek megfelelően számos új kérdéssel találkozom napi szinten, ezek közül böngésztem párat.

Kiss Péter
„Kedves Tamás!
Idén kezdtem el mélyebben is beleásni magam a bojlis pontyhorgászatba, de valahogy nem találom a megfelelő előkezsinórt, mert a dobós horgászatok alkalmával, ha nincs kapásom, rendszeresen úgy húzom ki a szereléket, hogy fel van tekeredve. Hogyan tudnám ezt a problémát elkerülni?

Haskó Tamás:
Kedves Péter!
Igen, ez a jelenség valóban nagyon bosszantó, régebben én is sokszor szembesültem ezzel a jelenséggel, de aztán elkezdtem kísérletezni a különböző gyártók előkezsinórjaival, míg végül a kezembe nem akadt a PB Products Jelly Wire zsinórja. Ez egy közepes keménységű bevonattal ellátott típus, amivel az esetek döntő többségében ki tudom kerülni a kellemetlen gubancokat, így két kapás között nem kell azon aggódnom, hogy vajon a megfelelő pozícióban várja-e az előkém a pontyokat. A zsinór három különböző színben és erősségben készül, így minden helyzetre megtalálható a megfelelő változat.

A Pb Products Jelly Wire előkezsinór három erősségben is elérhető
A színeket úgy választották, hogy jól illeszkedjenek a mederéhez
A közepesen kemény bevonat alatt egy lágy előkeanyag található
A horogkötés felett az első néhány centimétert meghámozom kötés előtt

Szabó Géza
„Szia!
Egyre több horgásznál látom, hogy a merev karos swingereket láncos hangerekre cserélik, ennek van valami technikai előnye vagy csupán ez egy új trend?”

Haskó Tamás:
Kedves Géza!
Igazából minkét típusnak megvannak a maga előnyei, én magam is felváltva használom ezeket annak függvényében, hogy milyen vízterületen és mekkora távolságban horgászom. Kisebb távolságokban nagyon kedvelem a láncos hangereket, akár egész kis súlyokkal is remekül mutatják a kapás minden mozzanatát. Viszont ha nagy távolságban kell horgászni egy akadós vízterületen, akkor a nagyobb súlyú merev karos swingereket használom, amelyek végszerelékem még pontosabb, még közvetlenebb kontrollját segítik. E típusok szeles, viharos időben is kitartanak a megfelelő pozícióban.

A láncos hangerek látványosan jelzik a kapást kicsi és közepes távolságból
A keményebb terepekre azért jobban kedvelem a merev karos típusokat

 

Péterfi István
„Helló!
Legtöbbször rövid, egy vagy maximum kétnapos horgászatra jutok ki a vízpartra, milyen csalival tudnék a legeredményesebb lenni ilyen rövid idő alatt?

Haskó Tamás:
Kedves István!
Az ilyen rövidebb horgászatokhoz fejlesztettük ki bevonatos csalizó bojlijainkat, amelyek a vízbeérést követően azonnal elkezdik kifejteni hatásukat a panírrétegnek köszönhetően. Az ízek választéka roppant széles, ezért minden helyzetre és vízterületre kínál megfelelő megoldást. Nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb csali családunk az utóbbi években. A bojlis horgászok mellett egyre több nagy halas feederhorgász is használja a bevonatos főzött csalizó bojlinkat.

A gyors horgászatok fogós csalija a Bevonatos főzött csali család
A vízbe érést követően azonnal elkezdi kifejteni a hatását
Egy kis pop-uppal összefaragva is igazán fogós falat

Kéri István
„Szia!
Mi alapján választotok egy dobós horgászat során ólomméretet, milyen szempontok alapján határozzátok meg az optimális súlyt?”

Haskó Tamás:
Ha dobós horgászatra indulok, mindig megpróbálom még otthon összerakni fejben a horgászat stratégiáját, meghatározom a meghorgászandó távolságot, etetés ütemét stb. Nagyon fontos tisztában lenni a felszerelésünk tűréshatárával is! Éppen ezért, ha új bot kerül a kezembe, mindig lepróbálom először legalább három-négy különböző súlyú ólommal, illetve PVA termékkel, mert sokszor nem a legnagyobb súlyok esnek jól egy botnak: lehet, hogy egy kicsit kisebb súly bizony lényegesen távolabbra fog repülni. Ezt követően már a parton a távolság függvényében könnyen tudok választani.

Ezzel a négy különböző méretű ólommal minden helyzet lefedhető
Ilyen, amikor a „legnagyobb testvért” küldöm bevetésre

 

Dózsa Krisztián
„Kedves Tamás!
Kezdő bojlis horgászként orsóvásárlás előtt állok, legtöbbször dobálunk, de szeretnék évente egy-két alkalommal eljutni a Balatonra is, ahol behúzós horgászattal szeretnék eredményes lenni. Sajnos nem engedhetem meg magamnak, hogy külön felszerelést tartsak a két módszerhez, szerinted milyen orsót lenne érdemes választanom?

Haskó Tamás:
Kedves Krisztián!
Én a Carp Academy Endless 8000-s orsót tudom ajánlani, amelynek hatalmas átmérőjű dobja és csekély súlya remek távdobó orsót biztosít használójának, főleg ha még hozzávesszük a lassított dobemelő rendszert, amely nagyon impozáns zsinórprofilt is eredményez. Ezek mellett akkor sem kell másik orsóért nyúlnunk, ha behúzós horgászatra készülünk, ugyanis az orsó dobján még vastagabb zsinórból is kellő mennyiség fér akár egy balatoni horgászathoz is.

Az Endless 8000 egy igazi „nagyágyú” a pontyozó orsók között
Méretei ellenére roppant csekély súllyal rendelkezik
Zsinórkapacitása kellően nagy akár egy balatoni horgászathoz is

Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.