A szakértő válaszol! – 85. rész

A szakértő válaszol! – 85. rész

Az augusztus számomra mindig egy szimpatikus hónap horgász szemszögből nézve, bár még a nappali hőmérséklet sokszor kánikula közeli, az éjszakák és a hajnalok egyre többször sugallják az ősz közeledtét, amit bizony a halak is érzékelnek. Egyre jobb fogási lehetőségeket kínál ez az idő, így nem véletlen, hogy a kérdések száma is ível felfelé, hiszen ha eddig nem sikerült az év folyamán a vágyott nagy halat megfogni, most egy jól felkészült horgász esélyei folyamatosan növekednek az előttünk álló két-három hónapban.

Mészáros Kálmán
„Kedves Tamás!
Nagyon kedvelem a puha előkezsinórokat pontyozás közben, de sokszor már rövid idő alatt kiszálkásodnak ezek a típusok, többször volt emiatt halvesztésem is, milyet javasolnál, amellyel ezek a hibák kikerülhetőek?”

Haskó Tamás:
Tisztelt Kálmán!
Sajnos nem ismeretlen a probléma számomra sem, pedig bőven akadnak előnyei egy puha előkezsinórnak, főleg a PVA termékek alkalmazása mellett. Én erre a célra a PB Products Armabraid zsinórját használom, amely egy gyorsan süllyedő, lágy előkeanyag, ezzel garantáltan nem lesz hasonló probléma, bátran merem javasolni.

A PB Products Armabraid tökéletes választás, ha lágy előkezsinórra van szükség
Fontos tulajdonsága, hogy a vízben gyorsan süllyed
Színének köszönhetően jól rejtőzködik a tavak aljzatán

Torgyik István
„Szia!
Augusztusban megyek nyaralni a családdal, és szeretném összekötni egy horgászattal a pihenést. A tavon elég sokat kell etetni, hogyan tudnám ezt olcsóbban kihozni, ami nem megy a halfogás rovására sem?”

Haskó Tamás:
Kedves István!
Évek óta használom a Big Feed termékcsaládot, amely kedvező ára révén nagy segítség lehet azokban a helyzetekben, mikor szükség van a nagyobb mennyiségű etetésre. Bojliból és pelletből egyaránt készül nagyobb kiszerelés is, ezek szokták jelenteni az etetésre szánt keverékem alapját. Jó pihenést és sok szép pontyot kívánok nektek.

A Big Feed család tökéletes megoldás, amikor nagy etetésekre van szükség
A legtöbb túrámon ez a család adja az etetés alapját

Nagy Péter
„Helló!
Eddig csak olyan helyeken horgásztam, ahol csónakból bójázhattam, most viszont a kinézett tavon tilos bármiért is a vízre menni, hogyan jelöljem meg az etetés helyét szerinted?”

Haskó Tamás:
Kedves Péter!
Több hasonló típusú vízen is horgásztam az elmúlt években, ez a probléma könnyedén áthidalható egy kis felkészültséggel. A horgászat elején a kiválasztott távolságot marker úszóval pontosan meg lehet jelölni, ezek még nagy távolságból is jól láthatóak. Ezt követően a végszerelékkel csupán mellé kell dobni és megjelölni egy zsinórjelölő filccel a főzsinórt, ezáltal éjszaka is könnyedén vissza tudunk dobni az etetésre.

Egy jó minőségű marker úszó nagy segítséget nyújt a parti horgászatra alapozott túrák felépítésében
A zsinórjelölő filc alkalmazása mellett éjszaka is könnyedén visszadobhatunk az etetésre: csupán az irányt kell megfelelően megválasztani, a távolság adott lesz

Tóth Károly
„Szia!
Szeretek a Dunán horgászni, gondoltam, kipróbálom célirányosan az amurokat megfogni, te hogyan szoktad az etetőanyagot bejuttatni, hogy azt ne vigye el a folyás a csali mellől?”

Haskó Tamás:
Kedves Károly!
A Dunán megfogni egy jobb amurt szerintem kimagaslóan nagy élmény! Az etetést én úgy szoktam megoldani, hogy a végszerelékemen ólom helyett Big River folyóvízi kosarat használok, amelynek két vége kap egy kis etetőanyag-sapkát – éppen csak akkorát, hogy ne essen ki a közé töltött főtt tigrismogyoró a dobás közben –, ezáltal a csalin kívül mindig lesz néhány szem, amelyek közül csemegézhetnek az etetésre érkező „torpedók”.

A tigrismogyoró egy ananászos pop-up csalival könnyítve klasszikus amurcsali
A kosár két vége etetőanyaggal lezárva, ezáltal a magok nem tudnak kihullani az aljzatra érés előtt
Mindig marad pár értékes szem a csali környezetében
A tökéletes jutalom a megfelelő felkínálásért cserébe! :)

István Tamás
„Kedves Tamás!
A közelmúltban láttam az egyik filmedben egy csalikombinációt, ha jó emlékszem, Maconkán horgásztál vele, miből állt ez pontosan? Hamarosan megyek én is erre a tóra és szeretném kipróbálni.”

Haskó Tamás:
Kedves Tamás!

Maconkán valóban használtam egy elég fogós csalikombinációt, ami nagyon bejött a halaknak, javaslom, hogy bátran használd te is, de szerintem más vizeken is eredményes lehet, egyébként itt a film elérhetősége is: https://youtu.be/SD3yIZiHgco
A csalikombináció egy Fűszeres Vörös Máj Bevonatos főzött bojliból és egy Tornádó Pop Up XL N-butric & Ananász csaliból állt, mindkettőt megvágtam, így optimális a csali összmérete és felhajtóereje. Eredményes horgásztúrát kívánok neked!

Mindkét csalit kicsit megvágva húzom a fűzőtűre
Ő is a kikönnyített, ízekben gazdag csalikombinációt választotta

Haskó Tamás

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.