A szakértő válaszol! - 86. rész

A szakértő válaszol! - 86. rész

Újra körbeért a sorozat, ismét rajtam a sor, hogy válaszokat és néhány hasznos tippet adjak az érdeklődő horgászoknak. Igyekeztem ezúttal is érdekes témákat kigyűjteni a postaládából, amelyek egyben aktuálisak is az augusztusi időszakra, illetve remélhetőleg minél többetek számára kapóra jönnek majd! Nézzük, melyek ezek!

Szórádi József
„Kedves Tamás! Arról kérdeznélek, hogy te miként szoktad megjelölni a zsinórt, amikor etetésre horgászol? A filc nekem nem jön be, mert büdös, alkoholos szaga van és nem kopik le teljesen a zsinórról (átlátszó damilt használok), inkább még a dobon lévő többi részt is elszínezi.”
Putz Tamás:
Kedves József!
Teljesen meg tudlak érteni, én sem kedvelem a klasszikus zsinórjelölő filceket, évek óta nem is használtam ilyet. Helyette egy praktikus kis gumi kiegészítőt szoktam alkalmazni, amiből 1-2 darabkát a zsinórra kötök jelölés gyanánt. Több cégnek is van jó minőségű, a célra tökéletesen alkalmas ilyen terméke, én közülük konkrétan a Korda Elastic Markert használom. Kifejezetten strapabíró, nagyon rugalmas gumi, ami egy hóhér csomóhoz hasonló kötéssel stabilan és csúszásmentesen rögzül a monofil, illetve fonott zsinórokon egyaránt. Vizes felületen is képes tapadni, így nem kell attól tartani, hogy horgászat közben „elmászik” a helyéről és hamis távot mutat számunkra. A felhelyezésénél már csak az eltávolítása egyszerűbb, a kötést kézzel simán szét lehet bomlasztani, utána pedig nem marad semmi nyoma a zsinóron.

Zsinórjelöléshez előszeretettel használom a Korda Elastic Markert
Nagyon praktikus gumi kiegészítő!
Stabilan, megbízhatóan rögzíthető a zsinórra és egyszerű az eltávolítása is

Orosz Máté
„Szia, Tomi! Amurozáshoz melyik kosarat ajánlod inkább, a Pellet Feedert vagy az új Dart Pellet Feedert? Köszi!”
Putz Tamás:
Kedves Máté!
Amur horgászathoz egyértelműen a hagyományos Pellet Feeder kosarat tartom jobbnak. Miért? A kosarak kialakítása ugyan hasonló, mindkét típus három bordás formatervezésű, viszont a Pellet Feeder lényegesen nagyobb, a bordák között több a hely, ezáltal a befogadó kapacitása is jelentősebb. Szerintem egy igazán fogós amuros kosaras keveréknek jó sok magot kell tartalmaznia, ennélfogva jóval előnyösebb, ha a bordák közé minél több fér belőle, illetve minél könnyebben tud a kaja kioldódni. Immár 10 éve használom ezt a kosarat, kifejezetten amuros horgászatokhoz (is), ezért bátran és meggyőződéssel merem ajánlani, hogy ezt válaszd! A Dart Pellet Feeder kosár előnyei másképp, más szisztémával kamatoztathatók… ;-)

A hagyományos Pellet Feeder, valamint az új Dart Pellet Feeder kosarak nagyon hasonlóak, de mindkét verziónak más-más előnyei vannak
A tartalmas, magvakkal bőségesen dúsított (és ezáltal igazán fogós) amuros etetőanyagokhoz célszerű a nagyobb méretű, illetve befogadó kapacitással rendelkező Pellet Feedert választani!
Hogy egy adott módszerhez mi működik jobban, azt az eredmények egyértelműen igazolják
Immár 10 éve használom ezt a kosarat, kifejezetten amuros horgászatokhoz…
… ezért bátran és meggyőződéssel merem ajánlani, hogy ezt válaszd! Legalább ilyen szép amurokat kívánok hozzá!

Pap Attila
„Szia, Tamás! Egyesületi tóra, pontyra milyen ízű etetőanyagot, csalit és aromát tudnál ajánlani nekem? Ebben a meleg időben mire kapnak?”
Putz Tamás:
Kedves Attila!
Meg sem tudnám számolni, hányszor írtam/mondtam már hasonló kérdések kapcsán az érdeklődő horgászoknak, hogy ahány víz, annyi szokás! Látatlanban, a konkrét hely ismerete, illetve ottani tapasztalatok nélkül nehéz „biztosat” mondani, de ha azt vesszük alapul, hogy általánosságban az egyesületi tavakon nekem mi vált be a jelenlegi időszakban, szívesen ajánlom a Tejsavas Nagy Ponty ízvilágú termékeket. Az egyszerűség-hatékonyság elvén próbáld ki a készre kevert FermentX Tejsavas Nagy Ponty etetőanyagot, az ízazonos Natural Bait csalival, illetve Activator Gellel. Az utóbbiból ne az etetőanyaghoz keverj, hanem a megtöltött etetőkosár felületére nyomj. Sok szép pontyot kívánok hozzá!

Fanyar, tejsavas erjesztésű, különleges vegyesgyümölcs-aromával megbolondított nyári finomságok, melyeket imádnak a pontyok!
A FermentX Natural Bait Tejsavas Nagy Ponty csali az egyesületi tavakon is fogós csemege!
Próbáld ki nyári FermentX Tejsavas Nagy Ponty újdonságainkat! Sok szép pontyot kívánok hozzá!

Jónás Bence
„Szia, Tomi! Az lenne a kérdésem, hogy a TEAM FEEDER Elektromos kapásjelzőkhöz kapható vagy a későbbiekben kapható lesz külön vevőkészülék? :-)”
Putz Tamás:
Kedves Bence!
Nem, ilyen termékünk külön nincsen és biztosra veszem, hogy nem is lesz a jövőben. Igazából nem lenne értelme, mert ha lenne is különálló vevőegység, a sima TEAM FEEDER kapásjelzők nem tudnának vele kommunikálni, hiszen ezek még „hardveresen” nincsenek úgy tervezve, szerelve, hogy erre képesek legyenek. A jelenlegi kínálat a sima kapásjelző mellett tartalmaz egy 2 + 1-es készletet, valamint egy „wireless” verziót is, amely összehangolható az előbbi szettel, mely így 3 + 1-esre bővíthető.

A jelenlegi TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző kínálat a sima jelző mellett tartalmaz egy 2 + 1-es készletet, valamint egy „wireless” verziót is, amely összehangolható az előbbi szettel, mely így 3 + 1-esre bővíthető
Hasznos kiegészítők az éjszakai, illetve több napos horgászatokhoz a By Döme TEAM FEEDER Elektromos kapásjelzők

Korponai Zsolt
„Szia, Tomi! Remélem, nem bántalak meg a kérdésemmel, próbálok úgy fogalmazni, hogy ne tűnjön szemtelenségnek, mert a legkevésbé sem annak szánom, csupán érdeklődésnek. Ahogy láttam, te is „küszködtél túlsúllyal, amitől mostanra sikerült megszabadulnod. Ehhez ezúton is őszintén gratulálok, minden elismerésem! Az volna a kérdésem, hogy még a fogyásod előtt neked milyen horgászfotel vált be? Hasonló alkat vagyok, mint te (voltál), közel két méter magas és bőven 100 kg felett… Ha adsz valami tippet, azt megköszönöm szépen!”
Putz Tamás:
Kedves Zsolt!
Semmi gond, korrekten fogalmaztál, egyáltalán nem írtál semmi rosszat! Köszönöm szépen a gratulációt! A legelső tanács, amit adnék, hogy próbálj meg változtatni az életmódodon és a táplálkozásodon! Persze, ezt könnyű mondani, de csinálni pokoli nehéz… hidd el, pontosan tudom! Azt azonban igen, hogy bármilyen nehéz is volt a kitűzött fogyáshoz vezető út, minden perce, harca, nehézsége megérte, mert ezerszer jobban érzem magam a bőrömben. A semminél minden több! Ha csak kicsiben, apránként tudod elkezdeni a változtatásokat és a mozgást, azzal az égvilágon semmi gond nincs, a lényeg, hogy csináld!
Na, ennyit a prédikációról! A kérdésedre a pontos válasz, hogy a Carp Academy foteleket használtam anno, illetve használom manapság is. Ebben a kínálatban több strapabíró, nagyon jó terhelhetőségű típus létezik, amelyek gond nélkül bírják a 100 kg feletti horgászokat, akár rendszeres, gyakori használat mellett is.

A Carp Academy fotelek között számos strapabíró, nagyon jó terhelhetőségű típus létezik, amelyek gond nélkül bírják a 100 kg feletti horgászokat, akár rendszeres, gyakori használat mellett is
Sok-sok éve használom a CA foteljeimet megelégedéssel! Akkor sem nyekkentek meg, amikor a súlyom meghaladta a 130 kg-ot…

Írta: Putz Tamás
Fotók: Bank Bálint, Császár Bence, Takács Péter, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.