Bemutatjuk az új By Döme TEAM FEEDER rádiós vevőegységes kapásjelzőket

Bemutatjuk az új By Döme TEAM FEEDER rádiós vevőegységes kapásjelzőket

A By Döme TEAM FEEDER termékpaletta esetében mindig is közös nevező volt az, hogy olyan termékeket próbálunk fejleszteni, amik nemcsak praktikusak és tetszetősek, hanem innovációk is egyben, amik hatékonyabbá és nem utolsósorban kényelmesebbé hivatottak tenni a horgászok dolgát. Ezek közül örömmel mutatjuk most be a TEAM FEEDER Elektromos Kapásjelző továbbfejlesztett, rádiós vevőegységgel kiegészített változatait, melyeket egy 2+1-es készletben, valamint egy különálló, egyben az előbbivel kompatibilis Wireless készülék formájában kínálunk!

Tavaly került fogalomba a TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző, amit a megjelenését követően szinte rögtön hatalmas érdeklődés fogadott, és valljuk meg őszintén, elég megosztó is egyben. Nem kell ezen igazából meglepődni, hiszen elég furcsa és szokatlan dolog az, hogy elektromos kapásjelzőt alkalmazunk feederbotokhoz. Régen ez elképzelhetetlen volt, de a hangsúly leginkább ezen van, hogy régen… Maga a horgászat, a horgászsport és az ehhez kapcsolódó technikai elemek hatalmas fejlődésen mentek és mennek keresztül folyamatosan, ezért sok olyan kőbe vésett dogma, ami régen alapszabálynak számított, mára már szinte érvényét veszti, és ennek az oka egyszerű: létezik helyettük jobb megoldás!

A 2020-as évben büszkén mutatjuk be a TEAM FEEDER Elektromos Kapásjelző továbbfejlesztett, rádiós vevőegységgel kiegészített változatait, melyeket egy 2+1-es készletben, valamint egy különálló, egyben az előbbivel kompatibilis Wireless készülék formájában kínálunk!
Többnapos vagy éjszakai horgászatokon jó szolgálatot tehet egy kifejezetten a feederhorgászat igényeihez hangolt segédeszköz, amely egyértelmű jelzést ad kapáskor, így biztos, hogy nem fogunk lemaradni róla – Ezzel a koncepcióval született meg a TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző

Sokszor tapasztalható az, hogy az idő múlásával más, különféle horgászati módszerekből átveszünk olyan felszereléseket, kiegészítőket és egyéb trükköket, amiket gyönyörűen bele tudunk építeni saját stílusunkba, mint esetünkben például a bojlizásból a feederbotos horgászatba. Jól szemlélteti ezt akár az én példám is, hiszen kedvencem a nagyhalas feederezés. Ennek sikeresen művelése egy sokváltozós egyenleten alapul, és sokszor ára is van: olykor több napot kint kell tölteni a parton, sokszor éjszaka kell próbálkozni – hiszen ez egy elég aktív időszaka a nagy halaknak –, és bizony több napot nem egyszerű végighorgászni úgy, hogy folyamatosan a spicceket vagy éjszaka a világítópatront bámuljuk. Én ezt nem is nagyon tudom megcsinálni, akinek megy, annak emelem kalapom, viszont én ezzel inkább úgy vagyok, hogy szeretem maximalizálni a horgászataim eredményességét és azt az energiát, amit ebbe beleölnék, inkább arra fordítom, hogy minél jobban tudjak alkalmazkodni az adatott körülményekhez.

Az új típusok az alapmodellnél is használt mágnes kerekes, görgős működési rendszerrel készülnek
A fejrész tetején lévő, lefelé ívelő oldalperemek központosítják a bottestet az elektromos jelző közepéhez. Az esetek többségében már innen, ezek közül sem húzza ki a botot a hal kapáskor, viszont, ha szorosabbra van állítva a fék és/vagy annyira vehemens a kapás, hogy mégis, akkor a magasított, függőleges fejrész garantáltan stabilan megtartja!
Az új változat még fokozottabb komfortérzetet kínál, hiszen botjainktól akár távolabb is alhatunk egy jót az éjszaka során (többnapos horgásztúrákon szinte ez elengedhetetlen) a sátrunkban vagy a faházban, miközben a vevőegység közvetlenül mellettünk van és garantáltan riadóztat, ha kapás érkezik!

Ennek egyik kiváló eszköze a TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző, ami kettő új verzióban jelent meg a 2020-as évben. Ha kíváncsiak vagytok az újdonságokra, tartsatok velem ebben a bemutatóban, és nézzük, mit érdemes tudni róluk!

By Döme TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző készlet rádiós vevőegységgel 2+1 darabos
Kezdjük a sort a By Döme TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző továbbfejlesztett, rádiós vevőegységgel kiegészített változatával, amit egy 2+1-es szettben kínálunk! Ezt az összeállítást kézbe véve jól látszik, hogy egy igényes kialakítású, kemény tokos hordozó táskában kerül forgalomba. Ezt kinyitva látható a kettő elektromos kapásjelző, illetve középen a vevőegység.

Íme, a By Döme TEAM FEEDER Elektromos kapásjelző továbbfejlesztett, rádiós vevőegységgel kiegészített változatával…
… amit egy 2+1-es szettben kínálunk!
Ez az összeállítás egy igényes kialakítású, kemény tokos hordozó táskában kerül forgalomba

Ez a kapásjelző egyébként alapjaiban, formatervezésében és paramétereiben teljes egészében megegyezik azzal az eredeti modellel, ami tavaly jelent meg. Akkor erről már készítettünk egy részletes bemutató filmet és írást, így ezekkel a száraz adatokkal nem untatlak most benneteket, inkább térjünk rá arra, hogy mivel is tud az új változat többet! A plusz előny, a plusz funkció egyértelműen abban mutatkozik meg, hogy ez a jelző képes rádiójelet küldeni a vevőegységnek, ennél fogva kiváló szolgálatot tehet számunkra, például olyan esetekben, amikor több napot horgászunk és este szeretnénk a sátorban pihenni egy jót, vagy ha bármi más okból eltávolodunk a botjainktól. Pl. vacsorázunk, a családdal foglalkozunk vagy bármi olyan eshetőség, egyéb dolog szóba jöhet, amikor nem tudunk közvetlenül a botok mellett lenni. Ilyenkor mindössze annyi a dolgunk, hogy a vevőegységet a zsebünkbe tesszük vagy a sátorba magunkkal visszük, és a lehető legközvetlenebb módon fogja számunkra jelezni a kapást!
A szett egy apró, de annál hasznosabb kiegészítője a használati utasítás, ami természetesen minden dobozban megtalálható. Ebben egyértelműen és részletesen le vannak írva az elektromos jelző használatba vételének instrukciói, illetve a tulajdonságait illetően azok a lépések, amikkel egyéni igényeinknek megfelelően kalibrálni tudjuk a jelző hangerejét, tónusát, vagy éppen érzékenységét. Természetesen, ugyanez igaz a vevőegységre is, ebben az esetben is pontos meghatározásokat találunk, valamint az elején fontos megemlíteni azt, hogy gyárilag össze van kapcsolva a két jelző + a vevőegység. Az első bekapcsolás után már érzékelni fogja a jelzők által kibocsátott jelet ez a kis eszköz.

Nagy vonalakban menjünk végig a leírtakon, a felsorolt vázlatpontokon és nézzük, meg a gyakorlatban, hogy milyen lehetőségeket kínál a jelző szettünk!

1. – Az elektromos jelző (adó)készülék üzembe helyezése, be- és kikapcsolása
Az első és legfontosabb lépés, hogy az adóegységekbe, vagyis az elektromos jelzőkbe bele kell tenni az energiaforrást biztosító elemeket! A jelzők, akárcsak a tavalyi alapmodell, 3 db AAA méretű (mini) ceruzaelemmel működnek. A hátoldalán lévő fedlapot lecsúsztatva ezek egyszerűen behelyezhetők, a polaritásnak megfelelően. Ez egyébként fel is van itt tüntetve, belül három dombornyomott kis ábrával. Ha az elemek a helyükön, a jelző egy csipogás-sorozattal tudtunkra adja, hogy működik, használatba vehető! Utolsó lépés a takaró lap visszacsúsztatása.

Az első és legfontosabb lépés, hogy az adóegységekbe, vagyis az elektromos jelzőkbe bele kell tenni az energiaforrást biztosító elemeket! A jelzők, akárcsak a tavalyi alapmodell, 3 db AAA méretű (mini) ceruzaelemmel működnek

Az adókészülékek ki- és bekapcsolása meglehetősen egyszerű módon történik, mindössze a középen található „V” gombot, kell 5 másodpercig nyomva tartani! Miután ezt megtettük, egy hármas csippanás-sorozat, illetve az aktuális színű LED felvillanása jelzi, hogy a készülék bekapcsolt. A LED színéről egyébként később még szó lesz… A kikapcsolás szintén ugyanígy történik: ha 5 másodpercig nyomva tartjuk a „V” gombot, akkor egy csippanás jelezi, hogy a jelző kikapcsolt.

Az adókészülékek be- és kikapcsolása meglehetősen egyszerű módon történik, mindössze a középen található „V” gombot, kell 5 másodpercig nyomva tartani!

2. – Az elektromos jelző (adó)készülék hangerejének beállítása + néma mód
A második vázlatpont a hangerő szabályozása. Maradva a „V” gombnál – „V”, mint „Volume”, azaz hangerő –, erre a gombra lesz szükségünk ahhoz, hogy a megfelelő hangerőt be tudjuk állítani. A jelző esetében összesen 4 különböző hangerősségi fokozat közül tudunk választani, amelyeket egy-egy csippanás vagy csippanás-sorozat jelez az adott szintnek megfelelően. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha megnyomjuk a „V” gombot, akkor összesen egy halk csippanást hallhatunk. Ezzel az első, leghalkabb fokozatban van a jelző. Ha megnyomjuk még egyszer, ez a második szintet mutatja. Egy újbóli megnyomás már a harmadik szintre váltotta, a következő pedig már a négy csipogás, azaz a maximális hangerő. A következő nyomásra nem hallhatunk hangot, ez azt jelzi, hogy az elektromos jelzőnk néma üzemmódba váltott. Ez akkor jó, ha nem akarjuk, hogy a parton hangjelzést adjon a készülék, hanem mindössze a vevőegység csipogjon nekünk a sátorban vagy a zsebünkben. Ha még egyszer megnyomjuk a „V” gombot, akkor a sor egyértelműen újraindul, automatikusan, és visszaugrik az elejére, azaz a leghalkabb fokozatra.

Maradva a „V” gombnál – „V”, mint „Volume”, azaz hangerő –, erre a gombra lesz szükségünk ahhoz, hogy a megfelelő hangerőt be tudjuk állítani. A jelző esetében összesen 4 különböző hangerősségi fokozat közül tudunk választani

3. – Az elektromos jelző (adó)készülék hangszínének kalibrálása + hátsó LED fény aktiválása
A harmadik vázlatpont a hangszín beállítása. Ez a funkció a „T”, vagyis „Tone”, azaz tónus gombbal történik, és hasonlóan a hangerőhöz, itt is 4 különféle szint közül tudunk választani, amit egy csippanás vagy az adott szintnek megfelelő csippanás-sorozat jelez számunkra. Ha megnyomjuk egyszer a „T” gombot, akkor egy csippanást hallhatunk, valamint egy viszonylag mélyebb hangot. Még egyszer megnyomva a kettes szintre léptetjük, amivel picit emelkedik a hangszín. A hármasnál természetesen három csippanás, és már jobban emelkedik a hangszín is. A négyesnél pedig a negyedik fokozatba kerül a készülék, ezáltal egy egészen magas, vékony csipogó hangot hallhatunk. Ismételt megnyomásra körbeér a sorozat, automatikusan a legalacsonyabb tónustól indul újra.

A hangszín beállítása a „T”, vagyis „Tone”, azaz tónus gombbal történik, és hasonlóan a hangerőhöz, itt is 4 különféle szint közül tudunk választani, amit egy csippanás vagy az adott szintnek megfelelő csippanás-sorozat jelez számunkra

Maradva a „T” gombnál, meg kell említenem még egy fontos tulajdonságot, amit ezzel a gombbal tudunk működésbe hozni. Egész konkrétan a jelző hátoldalán, a szárán lévő kis LED-ről van szó. A „T” gombot 5 másodpercig kell nyomva tartani ahhoz, hogy ezt be tudjuk kapcsolni. Ha ezt megtettük, egy rövid hang jelzi, hogy működik a fény, illetve ha megfordítjuk, máris láthatóvá válik a fehér színű, folyamatosan világító LED, ami éjszaka a rezgőspiccek láthatóságát segíti.

A jelző hátoldalán, a szárán lévő kis fehér színű LED-et szintén a „T” gombbal lehet aktiválni, ezt 5 másodpercig kell nyomva tartani

4. – Az elektromos jelző (adó)készülék érzékenységének beállítása
Elérkeztünk az utolsó, vagyis a negyedik lépéshez, ez pedig nem más, mint az elektromos jelző érzékenységének a beállítása. Ezt a funkciót a jobb oldalon látható „S” betűs gombbal tudjuk kalibrálni. Az „S”, mint „Sensitivity”, magyarra fordítva érzékenységet jelent, ez kell most nekünk! Hasonlóan az előző két funkcióhoz, itt is négy különféle érzékenységi fokozat közül tudjuk megválasztani a számunkra legjobbat, az adott érzékenységi szintet pedig egy vagy több csippanás jelzi, az adott szintnek megfelelően.
Ha egyszer megnyomjuk az „S” gombot, akkor a legalacsonyabb, legérzékenyebb fokozatban van a jelző. Jól látható, hogy ilyenkor már kis zsinórmozgás hatására is hang- és fényjelzést kapunk kapás esetén. Ismét megnyomva a második fokozatba lép az eszköz, ahol már valamivel többet kell húzni a zsinóron, nekem ez a fokozat a kedvencem. Ez hasznos lehet akkor, hogy ha egy kicsit szelesebb, hullámosabb időnk van. A harmadik fokozatnál már jól érezhető, hogy lényegesen többet kell a zsinórnak mozdulnia ahhoz, hogy jelzést adjon a készülék. Ennek szintén a szelesebb, erősebben hullámzó időjárásban van jelentősége. Ugyanez vonatkozik a negyedik szintre, amit 4 csippanás, illetve 4 villanás jelez nekünk. Ebben az esetben egészen sokat kell már a görgőnek mozdulnia, sok zsinórt le kell húznia az orsónk dobjáról a halnak, hogy itt csippanást hallhassunk, de hát van, amikor pontosan ez szükséges!

Az elektromos jelző érzékenységét az „S” betűs gombbal tudjuk kalibrálni. Hasonlóan az előző két funkcióhoz, itt is négy különféle érzékenységi fokozat közül tudjuk megválasztani a számunkra legjobbat

Ezzel a végére is értünk a szett adóegységeivel kapcsolatos tudnivalóknak, térjünk rá a másik fontos elemre, ami nem más, mint a vevőegység!

A készlet másik meghatározó eleme a programozható vevőegység

1. – A vevőegység üzembe helyezése, be- és kikapcsolása
Ennek az energiaellátásáról is 3 db AAA méretű (mini) ceruzaelem gondoskodik, akárcsak az adóegységek, vagyis a jelzők esetében. Ezen a kompakt kis készüléken, az antenna mellett található a bekapcsoló gomb. Ezt a pöcköt, hogy ha eltoljuk oldalra, akkor felvillant az elöl lévő komplett LED sor, illetve egy hangjelzés mutatja számunkra, hogy bekapcsolt a készülék. Hasonló gombok találhatók rajta, mint az elektromos jelzőkön.

Ennek az energiaellátásáról is 3 db AAA méretű (mini) ceruzaelem gondoskodik, akárcsak az adóegységek, vagyis a jelzők esetében
A kompakt kis készüléken az antenna mellett található a bekapcsoló gomb
Ezt a pöcköt oldalra eltolva felvillan az elöl lévő komplett LED sor, illetve egy hangjelzés mutatja számunkra, hogy bekapcsolt a készülék

2. – A vevőegység hangerejének és tónusának kalibrálása
A „V” betű értelemszerűen a hangerő beállítását teszi lehetővé, és akárcsak az adóegységen, itt is négy különböző hangerő közül tudunk választani, azonos módon. Alatta a „T”, azaz a tónus gomb található, hasonlóan itt is négy különböző hangszín közül választhatjuk meg a számunkra igazán tetszőt.

Hasonló gombok találhatók rajta, mint az elektromos jelzőkön, ezeknél állíthatjuk be a hangerőt…
… illetve a hangszínt – ebben az esetben is 4-4 lehetőség áll rendelkezésünkre

3. – A vevőegység „Learning” módja
A jobb oldalon már két újabb funkciót találhatunk. Az „L”, a „Learning” mód, tehát az elektromos jelző tanítási funkciója. Ezt egy picit később még részletesen meg fogom mutatni.

A jobb oldalon már két újabb funkciót találhatunk. Az „L”, a „Learning” mód, tehát az elektromos jelző tanítási funkciója, alatta pedig egy cikkcakkos gomb látható, amit egyszer megnyomva rezgő módba állítható a készülék

4. – A vevőegység néma + rezgő módja
Az „L” jelzésű gomb alatt egy cikkcakkos gomb látható. Ezt egyszer megnyomva rezgő módba állítható a készülék. Ennek is megvan a maga szerepe. A kikapcsolás a gomb ismételt megnyomásával történik. Egy csippanás mutatja, hogy a rezgő módból kivettük, és újra hangjelzést produkál felénk.

By Döme TEAM FEEDER Kapásjelző Wireless + a vevőegység programozása

A vevőegység „Learning” módja lehetővé teszi számunkra a programozást, konkrétabban a kapcsolatteremtést adóegységek és a vevőkészülék között. Itt kerül képbe az idén forgalomba kerülő TEAM FEEDER kapásjelzők különálló Wireless verziója, ami szintén e csoport egyik újdonsága
A készlet alapvetően 2+1-es…
… viszont a különálló elektromos jelző tudásában és funkcióiban teljes egészében megegyezik a két adóegységgel, ebből adódóan pedig össze tudjuk kapcsolni, programozni a vevőkészülékkel. A szett így 3+1-esre bővíthető!

A vevőegység „Learning” módja lehetővé teszi számunkra a programozást, konkrétabban a kapcsolatteremtést adóegységek és a vevőkészülék között. Itt kerül képbe az idén forgalomba kerülő TEAM FEEDER kapásjelzők különálló Wireless verziója, ami szintén e csoport egyik újdonsága. Itt egészen pontosan arról van szó, hogy ez a különálló elektromos jelző tudásában és funkcióiban teljes egészében megegyezik azzal a két adóegységgel, amik alapból találhatók a jelző szettben. Ebből adódóan össze tudjuk kapcsolni, programozni a vevőkészülékkel.
Ha ezt megtesszük, akkor az egész szettet 2+1-esről, 3+1-esre tudjuk bővíteni.
Az összekapcsolási folyamat első lépése, hogy a plusz jelzőbe elemeket kell helyezni és be kell kapcsolni! Ezt szintén a „V” gomb 5 másodpercen át tartó lenyomásával lehet megtenni. Ekkor csippan a jelző, valamint fölvillan a zöld színű LED-je. Fontos, hogy a színt meg tudjuk különböztetni, mert ennek, a zöld színnek a külön, már előkészített adójára lehet majd ráprogramozni a pluszként hozzáadni kívánt jelzőt. A programozó módba a vevőegységen a „V” és az „L” gomb együttes, egyszerre történő lenyomásával tudunk lépni. Ezt követően látható, hogy a szélén fölvillant a piros színű LED, tehát ezzel a piros jelző csatornájára léptünk. Az „L” gomb ismételt megnyomásával váltható a frekvencia, így tudunk további adókra váltani. Két további nyomással elérhetjük a zöld színű csatornát. A kettő eszköz összeprogramozása nagyon egyszerű, mindössze a zöld színű jelzőt meg kell szólaltatni, a mágneses kereket, vagyis görgőt meg kell mozdítani! Ezt abszolválva máris látható, hogy a jelző görgőmozgását már a vevőegység is érzékeli, tehát mutatja a kapást. Ha jól csináltuk, tökéletesen működni fog a kapcsolat és el is készültünk a vevőegység betanításával, kibővült a szett!
A vevőegység tetején található LED sort már láthattátok, viszont annyit érdemes még hozzáfűzni, hogy ez azért tartalmaz több színű LED-et, hogy színjelzéssel is egyértelműen mutatni tudja számunkra, hogy éppen melyik jelzőn érkezik a kapás. Azért az nem egy utolsó dolog, hogy ha mondjuk éjszaka, sötétben, a sátorban erre riadunk, akkor már tudni fogjuk, hogy melyik boton van kapás!

Tartozék akasztó pánt
A dobozban gyárilag tartozik a vevőegységhez egy kis akasztó pánt, amit az eszköz jobb alsó sarkába kell befűzni. Ez egy-két könnyed mozdulattal elvégezhető. E kis fekete pántnál fogva egyszerűen föl tudjuk akasztani a sátorban, vagy bárhol máshol, ahol éppen rögzíteni szeretnénk.

Ennél a kis fekete pántnál fogva egyszerűen föl tudjuk akasztani a sátorban, vagy bárhol máshol, ahol éppen rögzíteni szeretnénk

Univerzális használhatóság, minden bottartóval kompatibilis!
Egyetlen olyan fontos szempont maradt még a végére, amit szerintem érdemes megemlíteni! Minden újdonság, akárcsak az alapmodell, egy egységes, szabvány menetes aljzattal készül. Ennek köszönhetően univerzálisan használhatjuk, gyakorlatilag bármilyen bottartó alkalmatossággal kompatibilisek ezek a jelzők, legyen az egy egyszerű, menetes leszúró szár, egy buzz bar, egy tripod vagy akár egy rod-pod! Néhányan rod-poddal is szeretnek feederezni, egyéni ízlés kérdése, hogy kinek mi vált be, ki mivel szeretné alkalmazni!

A TEAM FEEDER Távvezérlős elektromos jelzők szabvány menetes aljzattal készülnek…
… ami széles körű használhatóságot biztosít nekik
Univerzálisan használhatjuk bármilyen bottartó alkalmatossághoz!
Egyéni ízlés kérdése, hogy kinek mi vált be, ki mivel szeretné alkalmazni!
Gyakran horgászom éjszaka és nem ritkán több napot is a vízparton töltök…
… így számomra nagyon hasznosak ezek a kis eszközök
A nagyhalas feederhorgászat egyik legjobb időszaka az éjszaka! Ha tehetitek, akkor horgásszatok minél többet, akár éjszaka is, a nyárból még van hátra bőven, hajrá!
Aki nyitott az újdonságokra és a fejlődésre, annak meggyőződésem, hogy kedvelt kiegészítők lesznek a kelléktárában a TEAM FEEDER Távvezérlős elektromos kapásjelzők! Eredményes horgászatot és sok kapást kívánok hozzá!

Elkészült a By Döme TEAM FEEDER Távvezérlős elektromos kapásjelzők bemutató filmje is, melyben a termékek részletesen bemutatásra kerülnek, érdemes megtekinteni:

Írta: Putz Tamás
Fotók: Sipos Gábor, Putz Tamás
Videó: Sipos Gábor, Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.