A szakértő válaszol! – 91. rész

A szakértő válaszol! – 91. rész

Az őszi időszakban egyre inkább felértékelődnek az apróbb finomságok, trükkök, praktikák mind a csalogatóanyagok, mind pedig a felszerelések, végszerelék-elemek terén. Éppen ezért nem is meglepő, hogy az elmúlt hetekben a legtöbb kérdést a fentiekkel kapcsolatban küldtétek nekem, illetve az ősz egyéb jellemző aktualitásai felől érdeklődtetek. Ezeknek megfelelően próbáltam ismét összeállítani egy kérdés-válasz sort, melyből reményeim szerint sokan találtok majd néhány kapásra váltható hasznos infót. Lássuk!

Ábrahám Norbert
„Kedves Tamás! Szeretnék belepróbálni ősszel a dunai feederezésbe, mit tudnál nekem ehhez tanácsolni?”
Putz Tamás:
Kedves Norbert!
Az említett dunai feederezés egy nagyon-nagyon összetett, sokváltozós, nem éppen egyszerű műfaj, és a kérdésed sajnos semmiféle konkrétumot nem árul el arról, hogy hol, mely szakaszon, milyen halra és milyen módszerrel szeretnél horgászni… Megpróbálok azonban egy általánosságban helytálló választ megfogalmazni. Az első és egyik legfontosabb, hogy érdeklődj, próbálj minél több helyi és aktuális információt gyűjteni az adott helyről, ahol tervezel próbálkozni! Figyeld a vízállást, a híreket a közelmúlt fogásairól, a várható időjárás alakulásáról stb.! Szükséged lesz egy viszonylag erős felszerelésre is, ehhez a By Döme TEAM FEEDER Big River komplett folyóvízi rendszer elemei tökéletes megoldást kínálnak, bármilyen körülmények között is próbáld becserkészni a Duna halait… Csalogatóanyagok terén egy egyszerű összeállítást javasolok, ezzel többféle halra is eredményes lehetsz. Ez a „Haldorádó Őszi recept 8 - Fogós márna recept folyóra” nevű csomagunk. Végül pedig talán a leginkább lényeges, amire már az első peca előtt készítsd fel magad, hogy türelmesnek kell lenned! Jó eséllyel benne van a pakliban, hogy a folyó aznap épp szűkmarkú lesz és nem ad halat, illetve neked is kell majd tapasztalatokat gyűjtened, hogy egyre tudatosabb és sikeresebb lehess. Hajrá! :-)

Az őszi Duna csodálatos élményeket adhat, akár csak a vízparton töltött idővel
Az itteni horgászat egy nagyon-nagyon összetett, sokváltozós, nem éppen egyszerű műfaj, ezért mindig az aktualitásoknak megfelelően kell készülni
Nagyon könnyen bele lehet szeretni a dunai feederezésbe, különleges feelingje van az itteni környezetnek és a horgászatok hangulatának is
Hamar meg fogod tanulni, hogyan tudsz majd mindennek örülni, amit a folyó ad
Fogós márna recept folyóra, egy komplett szettbe csomagolva. Ráadásul akciós áron!

Várkonyi Zsolt
„Szia, Tomi! Érdekelnének az új TEAM FEEDER Camou főzsinórok, melyik színt ajánlod ezek közül, ami leginkább bevethető mindenhol?”
Putz Tamás:
Kedves Zsolt!
A Camou zsinórcsalád különlegessége, hogy színezetének köszönhetően szinte észrevehetetlen a vízben. Annak érdekében, hogy a zavaros, tiszta, vagy éppen az algazöld vízhez is legyen alternatíva, ez a damil barna, zöld és kék színben is elérhető. Ha azonban egyetlen egyet kellene választani, akkor én mindenképp a hínár zöld változatot javaslom, meggyőződésem, hogy ezzel a naturális, egyszerű, kontrasztos és kiválóan rejtőzködő színnel nem nyúlhatsz mellé sehol!

A TEAM FEEDER Camou zsinórcsalád 300 méteres kiszerelésben elérhető, illetve Green/zöld, Brown/barna, és Blue/kék színváltozatokban, valamint 0,20, 0,22 és 0,25 mm vastagságban

Pásztor Roland
„Szia, Tamás! Nagy pontyos method horgászatban szeretném a tanácsodat kérni, kérlek, ajánlj nekem egy kosárbavalót, egy csalit és egy aromát, amelyekkel szerinted ebben az időszakban eredményes lehetek! Köszönöm!”
Putz Tamás:
Kedves Roland!
Az alábbi összeállítást javaslom, majd a soron következő képekben lépésről lépésre meg is mutatom, hogyan érdemes őket használni!
Etetőanyag: TOP Method Feeder - Brutal Liver
Micro pellet: HALDORÁDÓ 4S Method Pellet Mix - Ősz
Csali: HALDORÁDÓ TORNADO Method - Puncs & Menta
Kiegészítő aroma: TORNADO Activator Gel - Rokfort Sajt

Különleges aromájú és ízű, puncs-mentás finomság, kifejezetten methodos pontyhorgászathoz!
Elsőként helyezzünk a töltőszerszámba kb. 1/3 egységnyi etetőanyagot!
Ezt követően jöhet egy adag csábító gél aroma…
… majd ennek közepére kerül a felcsalizott horog!
Következő lépésként kerül rá erre a maradék 2/3 egységnyi kaja, ami már micro pellet
… amely egyben a záró réteg. Ha a szerszám megtelt, érdemes ujjal finoman elsimítani, kissé tömöríteni (de nem nyomni) az etetőanyagot!
Felülről szépen illesszük a szerszámba a method kosarat, majd kezdjük el préselni…
Ezt követően kétoldalt húzzuk szét a szilikon formát, így könnyedén kivehetjük a method töltetet
A végén én még rá szoktam nyomni még egy adag felületi gél aromát…
… amelyet ujjal szétkenek a tölteten
Legalább ilyen szép pontyokat kívánok hozzá! :-)

Mádi Martin
„Szia, Tomi! Ahogy a munkásságodat ismerem, úgy gondolom, hogy hozzád is inkább az erősebb, távdobó feederek állnak közelebb. Én is így vagyok ezzel, viszont elhatároztam, hogy szeretnék egy lágyabb botot is, amivel pl. egyesületi tavon el tudok methodozni. Az lenne a kérdésem, hogy melyik típust ajánlod?”
Putz Tamás:
Kedves Martin!
Igen, ez pontosan így van, viszont néha-néha én is szeretek valamilyen finomabb felszereléssel „játszani”. No persze azért van egy határ, ami alatt már nem való a kezembe bizonyos cucc, mert túl durva a kezem hozzá… Ezzel nincs is semmi gondom, mindenkinek megvan a kaptafája. :-)
A lágyabb felszerelések közül személyes kedvencem a By Döme TEAM FEEDER Fine Max 390H bot. Érzékeny, kezes, rugalmas, de egyben kellően erős ahhoz, hogy felvegye a harcot a termetes pontyokkal is, ezért bátran ajánlom!

Ha lágyabb karakterű felszerelésről van szó, akkor a kedvencem a By Döme TEAM FEEDER Fine Max 390H típus
Minden hal fárasztása fantasztikus élmény vele!

Halmi László
„Szia, Tomi! Voltál mostanában a Galgahévízi-tavon horgászni? Jövő héten oda tervezünk menni, és érdekelne a véleményed, milyen etetőanyagot ajánlanál?”
Putz Tamás:
Kedves László!
Október végén jártam ott utoljára egy kellemes, 5-6 órás method peca alkalmával. Nagyon szívesen megmutatom konkrétan azt az összeállítást, amely nekem akkor szépen hozta a pontyokat! Sok sikert! :-)

  • 1 csg Ready Method Pellet - Winter
  • 1 csg Ready Method Pellet - Spring
  • 100 ml CSL Tuning Tenger Kincse
  • Kb. 5 g Édesítőszer
 

Egyszerűen és gyorsan elkészíthető, hideg vízi pontyos finomság
A Ready Method Pellet szemek hamar magukba szívják a CSL Tuning hideg vízi aromát
Az édesítőszer hideg vízben csodákra képes, nálam elmaradhatatlan kiegészítő ebben az időszakban

Írta: Putz Tamás
Fotók: Bank Bálint, Putz Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.