BIG RIVER, a komplett folyóvízi rendszer 2. rész

BIG RIVER, a komplett folyóvízi rendszer 2. rész

Ahogy ígértem, már bemutattam azt, hogy „mit, mivel és hogyan” érdemes használni a Big River családból ahhoz, hogy eredményesek lehessünk folyóvízen. Azonban ezek az eszközök csak akkor válnak egy eredményes horgászat zálogaivá, ha a megfelelő módon használni is tudjuk őket. Így aztán visszatértem a Duna-partra, hogy bemutassam a horgászat technikáját, ami legalább annyira fontos, mint az, hogy mit is tartunk a kezünkben.

Dobástechnológia
Aki horgászik, az dobni is tud, mondta Hűbele Balázs, majd háromfelé törte vadiúj botját és dühösen lobogtatva a számlát garanciális cseréért kiáltott. Ilyen történeteket nap mint nap látok a Facebookon, és sajnos e baleseteknek nagy része megelőzhető lenne egy kis odafigyeléssel. Egyrészt magára a dobásra való odafigyelésről beszélek, másrészt meg az idefigyelésről. Nem véletlen, hogy mi minden új termékünket részletesen bemutatunk, ugyanis ez a biztosíték arra, hogy a felhasználók tudják, mivel állnak szemben, ha új eszközt vásárolnak.

Hatalmas víz, hatalmas vízhozam, nem gyerekjáték a meghorgászása
Az egyik legjobb horgászhely, ahol valaha volt szerencsém horgászni

Jelen esetben ez különösen fontos, hiszen nem egy hétköznapi botról van szó, hanem olyanról, amellyel tekintélyes össztömegű kosarakat is be lehet dobni. Itt, ha baj van, az könnyen okozhat sérülést is, hiszen 300 gramm már nagyot tud ám koppanni a fejen. Egy szó, mint száz, szeretném nektek elmondani, hogyan is kell a Big River botokkal biztonságosan dobni. Első és egyik legfontosabb, hogy elhiggyük, a bot kibírja! Ezt a pálcát ugyanis arra tervezték, hogy terheljük. A különlegesen erős bottest, az erősített toldások, a stabil, kemény SiC gyűrűk és a spiccen található összes gyűrű dupla talpas alátámasztása mind-mind azt a célt szolgálja, hogy be tudjuk dobni a kívánt kosarat. Ha nem félünk tőle, akkor ez menni is fog!

Nagy tömeggel csak akkor tudunk a kívánt helyre dobni, ha elhisszük, hogy a bot kibírja
Lassú, de folyamatos, ám lendületes mozdulatsorral lehet jól dobni a Big River botokkal

A megfelelő dobástechnika ezekkel a botokkal, legjobban arra hasonlít, amelyet versenyen a gyorsasága miatt alkalmazunk. Itt azonban nem a sebesség a lényeg, hanem a dinamikus mozgás, mert így nem álló helyből kell elindítani a nehéz terhet. A dobást egyébként szép lassan kell kivitelezni, úgy, hogy a lendítés során sem teszünk komoly erőt a dobásba. Ugyanis, ha erővel próbáljuk meg eldobni a kosarat, akkor bizony történhetnek balesetek.

Ha jókor, jó helyen vagyunk, a kapásra nem kell sokat várni!
A látszólag merev, „durung” bot meglepően jól teljesít fárasztás közben
Te már megvagy!
Az ilyen szép márnákért érdemes megtanulni a folyóvízi horgászat rejtelmeit

A megfelelő az, ha lassú hátralódítás után azonnal indítjuk a dobást, amit az elején még lassan, majd egyre gyorsabban lendítünk meg. Azért sem kell nagy erőbedobással dolgozni, mert a nehéz kosár, ha már levegőben van, akkor szinte megállíthatatlan! Pedig meg kell állítani, hiszen a folyóvízi horgászatnak is a pontosság az egyik eredményes hozzávalója. Egyébként is, de a nehéz kosárra tekintettel most hatványozottan fontos, hogy a klipsz kiakadása előtt, a bottal lassítani kell a kosarat. Ez nem opcionális, ezt meg kell tenni! Ha nem így járunk el, akkor vagy a zsinór szakad, vagy az orsó klipsze repül ki a helyéről.

A Big River 390 RXH bot mindent kibír!
Hihetetlen, hogy dobás közben az egész bottest dolgozik
A horgászhelyem lassan, fokozatosan mélyül, így szükséges a viszonylag távoli (40 méter) horgászat

Amint vizet ért a kosarunk, nem szabad magára hagyni a végszerelékünket. Kedvenc horgászhelyemen a vízmélység 4 méter körüli, így néhány másodpercbe telik, mire leér a végszerelék. Addig folyamatosan feszesen tartva a zsinórt próbálom kontrol alatt tartani a kosarat, míg egy nagy döccenéssel (amit a spicc hirtelen belazulása jelez) le nem ér. Ekkor, ha megfelelő méretű kosarat választottunk, nincs további mozgás, és egy-két tekeréssel a maradék zsinórt is be lehet csalni, vigyázva arra, hogy ne mozdítsuk el a kosarunkat.

Nagyjából ez az a pont, amikor erőteljesebben meg kell húzni a dobást
Amint a megfelelő méretű kosár leért, nem szabad azt megmozdítani!

Ahogy letesszük a botot a tartóba, érdemes résen lenni, mert sokszor a csali beállása előtt érkezik a kapás, hiszen a márnák fürge jószágok, nem szeretik, ha a finom falat elszáguld az orruk előtt. Így aztán érdemes a bot nyelén tartani a kezünket. 4-5 perc eseménytelen várakozás után érdemes újat dobni.

Ki ne szeretne ilyen helyeken horgászni?
Amint a halat megakasztottuk, mindenképp el kell emelni a fenéktől!
Az átlag márnák is úgy mennek, mint a rakéta!
A fárasztás minden pillanata kőkemény küzdelem
Fantasztikus halak lakják a Dunát

Ne terheld túl!
A botokon látható dobósúly-tartományt érdemes mindig betartani, de vannak helyzetek, mikor az eredményesség mást kíván. Mi van akkor, ha mondjuk szükséges a legnehezebb, 300 grammos Big River kosarat bevetni? Ez ugyanis megtöltve 370 grammnál is több, ami meghaladja a bot terhelhetőségét. Természetesen be lehet dobni ezt is, de csak és kizárólag gondos odafigyeléssel. Ha megvan a jó dobótechnika, akkor bátran terhelhetjük ezeket a botokat, de arra kérek mindenkit, hogy először csak a dobósúly-tartomány értékein belül mozogva használják a botokat, és ha már feketeövesek vagyunk, akkor lehet tovább lépni!

A 300 grammos Big River kosár megtöltve közel 380 gramm! Ezt már csak a gyakorlott horgászoknak ajánlom!
A legjobb kosárbavaló, ha márnát szeretnénk fogni!
Tartalmas, aromás mix, amelyre a közelben lévő márnák gondolkodás nélkül rávetik magukat!

Felszerelés, végszerelék
A megfelelő bot mellett az orsóról is érdemes szót ejteni. Ehhez a bothoz és a folyóvízi használat során felmerülő igénybevételhez mindenképpen a kínálatunk legerősebb orsója illik, amely a By Döme TEAM FEEDER Fine Carp. Ez a finomszerelékes pontyhorgászathoz készült orsó nagyon jól bírja a nagy tömegek vontatása során ránehezedő terhelést is, így kifejezetten ajánlom ehhez a bothoz a 6000-es változatot. Ennek dobjára 0,22 mm-es Super Sensitive zsinór került 0,19 mm-es Power Pro dobóelőkével kiegészítve.

A Fine Carp orsó jól bírja az átlagosnál nagyobb megterhelést
Állóvízen horgászóknak furcsa lehet az ott megszokottnál hosszabb előke
Kedvenc folyóvízi végszerelékem
Ha ősz, akkor irány a Duna!
Nagyon aktív, pörgős pecák ezek
Újabb márna a szákban!
Még a kisebbek is szépek!

Nagyon bízom benne, hogy ebben az írásban és filmben mutatott praktikák segítségével ti is eredményesebbek lesztek a folyóvízen, és olyan erős, vad halakat tudtok majd horogra csalni, amelyek fárasztása életre szóló élményt jelent!

A horgászatról és a technika bemutatásáról látványos film is készült. Jó szórakozást kívánok hozzá!

Írta: Sipos Gábor
Fotó: Putz Tamás, Takács Péter
Videó: Takács Péter

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.