A szakértő válaszol! – 95. rész

A szakértő válaszol! – 95. rész

Még ha az időjárás csak lassan is akar engedni a tél szorításából, de bizony feltartóztathatatlanul közeledik a tavasz, és vele együtt az igazi horgászszezon is kezdetét veszi, amit már nagyon várnak a horgászok a beérkező kérdések alapján. Ezekből ragadtam ki néhány populárisabb témájú kérdést, hátha nem csak a levél írójának, hanem mások számára is hasznos lehet egy-egy itt leírt válasz.

Tóth Gábor
„Kedves Tamás!
Szeretném idén kipróbálni a Kókusz & Tigrismogyoró bojlit és az lenne a kérdésem, hogy használhatom ezt a bojlit a tavaszi horgászatok alkalmával is, vagy inkább csak később?

Haskó Tamás:
Kedves Gábor!
A tapasztalataink alapján ez a bojli április elejétől már eredményesen használható, számunkra több különböző típusú vízen is eredményesnek bizonyult, beleértve a Balatont (itt már márciusban is bizonyította létjogosultságát) és a Tisza-tavat egyaránt, ezek alapján én bátran ajánlom ezt a bojlit az év első horgásztúráinak alkalmával is.

Elég széles szortimentet fed le a Kókusz & Tigrismogyoró család
Az általam legtöbbet használt típusa a Big Wafters, nagyon kedvelem ezeket a kétszínű golyókat
Van, mikor két nap után szólal meg a jelző, de ennek a csalinak ez egyáltalán nem akadály

Nagy Kálmán
„Tisztelt Haskó Tamás!
Szeretnék többet járni dobós horgászatokra és ehhez keresek olyan botokat, amelyek alkalmasak akár 150 méteres dobásokra is, tudna ilyet ajánlani?

Haskó Tamás:
Tisztelt Kálmán!
Sok jó, sőt tökéletes távdobó bot érhető el a piacon, amelyek alkalmasak a hatalmas dobások kivitelezésére, viszont amit érdemes szem előtt tartani, hogy mennyi pénzt akarunk erre szánni?
Én magam a Carp Academy Serenity botjait használom távdobások alkalmával. Ez egy nagyon jól felszerelt, hatalmas dobótávolság elérésére alkalmas típus, miközben e tulajdonságai a fárasztás élményéből sem vesznek el oly sokat, és ami nagyon fontos, hogy árban is megfizethető darabról van szó. Jól viseli a vékonyabb főzsinórokat is, én legtöbbször 0,22-0,25 mm-es vastagságot használok a minél nagyobb távolság elérése érdekében.

Évek óta horgászom a Serenity botokkal, nagyon jól viselik a terhelést és még a megfizethető kategóriában találhatók
A hatalmas gyűrűkön keresztül némi gyakorlattal szinte minden elérhetővé válhat a józan határokon belül
A bot remekül viseli a nagyobb dobótömegeket is, bátran használható 140 grammos ólmokkal is

 

Mészáros Péter
„Kedves Tamás!
Idén szeretnék kipróbálni, egy olyan végszereléket, amely lebegő csalikhoz jó, te melyiket mondanád így, elsőre?

Haskó Tamás:
Kedves Péter!
A Chod riggel nem tudsz hibázni! Nagyon hatékony „fegyver”, amely kimondottan pop-up csalikkal működik megfelelően – eredendően törmelékes aljzathoz kifejlesztették ki –, de tapasztalatból tudjuk, hogy ennek igazából nincs gyakorlati jelentősége, bármilyen mederfenéken felkínálhatod. Én azt javaslom, hogy a kipróbáláshoz jobban jársz a gyári szerelékekkel, a Korda két méretben is gyártja, talán a rövidebb verzió a népszerűbb változat.

A Chod rig nyújtja a tökéletes felkínálást egy pop-up csalihoz
Számos nehéznek látszó helyzetet sikerült már ezzel a kis rafinált szerelékkel igazi élménypecává formálni

 

Romsics Krisztián
„Kedves Tamás!
Több írásodban is láttam, hogy sokszor használod az orsó zsinórklipszét horgászat közben a távolság meghatározásánál, nem szokott ez problémát okozni a kapásnál?

Haskó Tamás:
Kedves Krisztián!
A gyakorlatban ez úgy szokott kinézni nálam, hogy a kimért távolságban behajtom a zsinórt az orsón található klipszbe, majd egy méteres szakaszon egy jól látható zsinórjelölő filccel megjelölöm azt. Nappal így horgászom, hiszen ekkor gyorsan tudok reagálni a kapásra, nem okoz problémát, hiszen a dobás után, a zsinór megfeszítésénél néhány méter damil visszajön az orsóra, és ez legtöbbször elegendő a kapásoknál, viszont a fix pont nagyon pontos horgászatot tesz lehetővé. Ha a kontaktusfelvétel után úgy érzem, hogy többre lenne szükség, akkor kiakasztom a klipszből a zsinórt, és máris szabad a pálya. Éjjel viszont nem szoktam ezt használni a lassabb reakció miatt, akkor a jelölésre hagyatkozom csupán.

Az eredményes horgászat alapja a megfelelő pontosság, ehhez kell az orsó zsinórklipsz, amellyel egy fix pontot tarthatunk a távolságban
Ha megtanuljuk ügyesen használni, a sikerek száma gyorsan fog gyarapodni
Nem kell tőle tartani, kis rutinnal az extra nagy fogások alkalmával is könnyedén kezelhető

 

Farkas Tamás
„Kedves Tamás!
Keresek valami könnyen felállítható bottartó állványt, sajnos csak rövidebb időkre járok horgászni, mit ajánlasz?

Haskó Tamás:
Kedves Tamás!
Van a Prologic kínálatában egy gyorsan, könnyen felállítható állvány, amely jó lehet akár az egy éjszakás horgászatok alkalmával, ez a Spider Pod, ami nagyon egyszerűen kezelhető és megfelelő stabilitással őrzi botjainkat a horgászatok alkalmával. Ha több infót szeretnél róla, itt részletesebb leírás is szerepel:

https://www.haldorado.hu/termekek/bottarto-rod-pod-c12/rod-pod-c81/prologic-spider-pod-3-rods-i29785

Kis helyigénye miatt extrém szűk helyekre is megfelelő megoldást nyújt
Fontos tulajdonsága, hogy két nagyobb méretű orsó fér el rajta egymás mellett kényelmesen

Írta: Haskó Tamás

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.