Rokolya Péter – A szakértő válaszol! – 108. rész

Rokolya Péter – A szakértő válaszol! – 108. rész

Javában tart az őszi nagyhalas szezon. Sokan kíváncsiak, milyen módszer, csali lehet ilyenkor sikeres, illetve mely felszereléseket szerezzék be hosszú távra horgászataikra. E közelmúltban kapott kérdéseket válaszolom meg legújabb írásomban.

Kozma Ákos
Szia, Peti!
Szeretnék érdeklődni, hogy mikorra várható a következő filmed?

Rokolya Péter:
Szia, Ákos!
November közepén érkezik legújabb filmem, egy igazi nyári amuros horgászatról. A helyszín egy pompás víz lesz, a Kengyel-tó. Akciódús, izgalmas epizódnak ígérkezik, megéri velünk tartani akkor is!

A Kengyel-tó egy mesés vízterület
Számos nagy amurnak otthona ez a tó
Tarts velünk erre a jó kis kalandra!

Pásztor Imre
Szia, Peti!
Melyik előketípust és módszert ajánlod egy gyors pecára ebben a lehűlő időszakban?

Rokolya Péter:
Szia, Imre!
Leggyorsabban a pop-up rigek vezetnek sikerre egy intenzív PVA csomagocskával kombinálva. Az aromák szerepe is felértékelődik a hideg vízi horgászatok során, illetve a csalik színe. Egy feltűnő lebegő csalival kombinált Hinged-stiff vagy Ronnie rig ritkán hibázik, én ezekre voksolok.

A hideg vízi gyors horgászatok során nem kell sok csali és sokféle előke
A feltűnő csalival kombinált Hinged-stiff rig rendre ad halat
A kisebb halak, ha még aktívak, gyorsan megfoghatók vele…
… de egy szem pop-uppal is lehet nagy pontyot fogni

Kis Attila
Szia, Peti!
Melyik behúzós botot ajánlod balatoni horgászatra?

Rokolya Péter:
Szia, Attila!
Kettő típus van, amit használok és ajánlok a Balatonra. Ezek ár/érték arányban remek botok.
Az első a Carp Academy Endless 3 m 3 lb.
Kinek ajánlom a Carp Academy Endless botot?
Röviden és tömören: bárkinek, aki olyan botra vágyik, amelyben 100%-osan megbízhat. A rövidebb távok meghorgászására a 3 méteres bot a jó választás. Kiváló minőség, páratlanul jó ár/érték aránnyal!
A másik pedig, amit ajánlok, a Prologic nevéhez köthető:
A rendkívül népszerű Element pontyozó botcsalád új, kompakt modellek bevezetésével vált még elérhetőbbé. Ugyanazon 24T sűrűn rétegzett Toray carbon felhasználásával készültek, mint az Element sorozat többi része. Ezek a kompakt botok azonban teleszkópos alsó tagokkal rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy szállításuk egyszerűbb, mint valaha. Akár távoli helyekre utazunk, akár kicsi autóval vagy tömegközlekedéssel szállítjuk őket, vagy ha épp egy nyaralásra szeretnénk magunkkal vinni, a C2 Element Compact botok ott lesznek. Amellett, hogy azt az érzetet, erőt és teljesítményt nyújtják, amelyet elvárunk az Element botoktól, már kompaktabb kivitelűek. Ezek a botok kiváló minőségű alkatrészeiknek és anyagaiknak köszönhetően annak megfelelően néznek ki, és olyannak is érződnek, mint ahová tartoznak. Tükröződésmentes, szatén fekete színű, elegáns, 1K stílusú bevonat, esztergált, szellőző alumínium Inspire orsótartó és szuper vékony, parafa borítású markolatok kölcsönöznek igazán szemrevaló megjelenést ezeknek a botoknak. Három hosszúság és négy tesztgörbe lehetőség áll rendelkezésre, és az összes bot a Prologic könnyű és robusztus 40 mm-es MM-Series gyűrűkkel és 16 mm-es spiccgyűrűvel rendelkezik.
Tulajdonságok:

  • 24T HM Toray karbon
  • 40 mm MM-Series gyűrűk
  • 16 mm spiccgyűrűk
  • Fekete eloxált Inspire orsótartó
  • Kompakt szállítási hossz
  • Teljes, karcsú parafa nyél
 

Nincs jobb behúzós bot ebben az árkategóriában az Endless-nél
A Prologic Element botok is kiválóak a célra, de ez egy feszesebb, erősebb típus
Hasonló szép fogásokat kívánok velük!

Vass Norbert
Szia, Péter!
Melyik előtétzsinórt ajánlod a Balatonra?

Rokolya Péter:
Szia, Norbi!
Kettő jöhet szóba. Vagy a PB Products Shieldet ajánlom, vagy a Haldorádó Record Carp Strong Leadert.
A PB Products Shield egy rendkívül lágy monofil előtétzsinór, amely megdöbbentően magas kopásállósággal bír. Lágy szerkezetének köszönhetően a csónakkal történő behúzáskor a zsinór önmagától nem pereg le az orsó dobjáról. A halak épségének érdekében a Shield – mint minden más magas kopásállóságú leader zsinór – használata ólomelhagyós rendszerrel ajánlott. Kiszerelés: 80 méter. Szakítószilárdság: 45 lb (40,41 kg).
Mindkettő jó választás, de érdemes tudni, hogy a PB merevebb és még strapabíróbb. Ha nagyon extrém a terep, akkor erre voksolok, ha kevésbé akadós a pálya, akkor a Record Carp Strong Leader is remek választás. Az akadóban való horgászat ma már szinte elképzelhetetlen jó minőségű monofil előtétzsinór nélkül! A zsinór keménységének és speciális felületének köszönhetően jól viseli a kagylók, kövek és egyéb akadók okozta felületi sérüléseket, emellett szinte teljesen áttetsző, így a halak számára láthatatlan marad. Mivel egy egészen minimális nyúlással rendelkezik, fárasztás közben kevesebb halvesztésünk lesz, mintha fonott előtétzsinórt alkalmaznánk. Ha ilyen helyen készülünk horgászni, nincs más teendőnk, mint hogy felkötünk a főzsinórunk végére 25-30 méter Strong Leader előtétzsinórt, és már biztonsággal fáraszthatjuk akár álmaink halát is!

A PB Shield kiváló választás a Balatonra is
Ár/érték arányban kiváló megoldás a víztiszta Record Carp Strong Leader
Nekem bevált, próbáld ki Te is!

Filkor Attila
Szia, Peti!
Melyik szerinted a legjobb rod-pod kezdő és haladó horgászoknak?

Rokolya Péter:
Szia, Attila!
Egyértelmű a válaszom: Prologic Tri-Sky pod.
A legstabilabb bottárolási megoldás, rövid és hosszú lábakkal! Szuper könnyű alumíniumból készült. Állítható lábai lehetővé teszik nehéz terepen is a felállítását. (Hosszú: 100-180 cm, Rövid: 30-50 cm) Csatos toldásokkal készült, így gyorsan és könnyen beállítható. Természetesen hordtáskával együtt kapható. Tömege mindössze: 3,7 kg. Állítható hosszúság: 70-128 cm. A 3 botos változatnál 40 cm-es és 50 cm-es buzz-barral kínálja a gyártó. 4 normál és 2 plusz extra hosszú lábbal kerül forgalomba. Jó szívvel ajánlom!

A Sky Pod mindenhol alkalmazható
Sokoldalú, megbízható bottartó minden helyzetre

Írta: Rokolya Péter
Fotók: Haldorádó Archívum, Google

* Amennyiben nem jelennek meg a kommentek, úgy szükséges a böngészőben bejelentkezni a Facebook profiljukba!

10másodperc múlva átirányítunk a fizetési felületre.